Mgr. Marie Havránková GENERACE BUŘIČŮ Literatura 1. pol. 20.stol. 2. ročník Srpen 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PETR BEZRUČ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Advertisements

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Anarchističtí buřiči charakteristika.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou F. Gellnera…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
PŘELOM 19. A 20. STOLETÍ V ČESKÉ LITERATUŘE
Název: LIDOVÁ SLOVESNOST Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Obecné poučení o literatuře
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Vítězslav Hálek Májovci
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
Česká moderna - výklad (9. roč.)
Martina Buršová 9.B Viktor Dyk. Životopis Český básník, prozaik, dramatik, publicista a politik, překladatel z němčiny a francouzštiny. Narození-1877.
Český jazyk a literatura
Karel Toman Anarchistický buřič.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
FRANTIŠEK GELLNER Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
ANARCHISTIČTÍ BUŘIČI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Generace tzv. buřičů 2 8. ročník Generace tzv. buřičů Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové.
Generace tzv. buřičů 8. ročník.
VIKTOR DYK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Jan Neruda –
PŘELOM 19. A 20. STOLETÍ V ČESKÉ LITERATUŘE
Mgr. Marie Havránková ODRAZ 1. SVĚT. VÁLKY VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Mgr. Marie Havránková JAROSLAV SEIFERT Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Mgr. Marie Havránková PŘEDSTAVITELÉ SPIRITUÁLNÍ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení V. Hálka a jeho díla Ročník /
Česká literatura konce 19. století  Časopis Moderní revue – dekadenti (Jiří Karásek ze Lvovic) Karel Hlaváček  Manifest České moderny Josef Svatopluk.
Karel Toman 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Mgr. Marie Havránková KATOLICKÝ PROUD, RURALISTÉ Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Anotace: Text je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace je určena k opakování literárního období česká.
František Gellner 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Česká moderna Václav Špála. Úvod do doby Doba prokletých básníků. Nová generace, nastupující v 90. letech 19. století, se odklonila od lumírovců a ruchovců.
Významní představitelé renesanční literatury
Jan Neruda - dílo.
PŘELOM 19. A 20. STOLETÍ V ČESKÉ LITERATUŘE
Petr Bezruč vlastním jménem Vladimír Vašek
Česká moderna, Buřiči a Česká dekadence
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
Vypracoval: Ondřej Dutka
Mgr. Marie Havránková VÍTĚZSLAV NEZVAL Literatura 1.pol. 20. stol.
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
A. Sova – Květy intimních nálad
AUTOR: Kateřina Křížová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Fráňa Šrámek CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Česká moderna.
Česká společnost
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Česká meziválečná poezie
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
ČESKÁ LITERATURA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ
VY_32_INOVACE_34 JOSEF KAJETÁN TYL 1808 – 1856.
Generace buřičů.
Transkript prezentace:

Mgr. Marie Havránková GENERACE BUŘIČŮ Literatura 1. pol. 20.stol. 2. ročník Srpen 2012

ANOTACE Cílem této prezentace je seznámení žáků s tvorbou generace buřičů. Žáci si mají uvědomit, že i pomocí literárního díla lze protestovat proti společenským jevům.

LITERATURA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ LITERATURA NA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ - GENERACE BUŘIČŮ

GENERACE BUŘIČŮ přelom století – hospodářský růst a společenský pohyb –proti tomu vystupuje generace buřičů a anarchistů anarchismus - úsilí o neomezenou svobodu, odmítnutí autority státu, kritika aktuálního dění, revolta, destrukce měšťáckého světa individuálním činem antimilitarismus – hnutí odmítající válku civilismus – oslava moderní techniky a civilizace vitalismus – oslava života kult přírody, radost, citové a smyslové prožitky odpor ke společnosti, pesimismus = buřičství a radikalismus, bohémský způsob života, tuláctví, myšlenky satanismu, dekadence = poezie osobních prožitků, pohled na svět bez iluzí, zájem o sociální problematiku, odpor k falešné morálce dočasně je spojoval časopis Nový kult - založen S. K. Neumannem pak rozdílné cesty vývoje, hledání nových jistot (vztah k vlasti, levicová orientace, satira a skepse)

VIKTOR DYK (1877 – 1931) básník, dramatik, prozaik vystudoval právnickou fakultu, působil jako novinář po vzniku Československa redaktor Národních listů senátor za národně – demokratickou stranu zahynul tragicky v Jaderském moři Vstup do literatury ve znamení negace, protispolečenské vzpoury, skepse i touhy po jejím překonání

VIKTOR DYK - DÍLO Poezie A porta inferi, Síla života, Marnosti – subjektivní lyrika, vliv symbolismu a dekadence tragikomické pojetí života, sebeironie, kritika společnosti Buřiči – veršované povídky, protispolečenský postoj, blíží se k anarchismu Milá sedmi loupežníků – lyrickoepická poema, balada o lásce, zradě, pomstě Satiry a sarkasmy, Pohádky z naší vesnice – satiry na nedostatky společnosti Lehké a těžké kroky, Anebo, Okno, Poslední rok (válečná tetralogie) – reakce na 1. světovou válku, základní téma: myšlenka národa a státní samostatnosti Devátá vlna – předznamenání tragické smrti

VIKTOR DYK - DÍLO Próza Krysař – novela podle německé pověsti z města Hammeln hrdina je osamělý, hrdý individualista odpor k malosti a bezpáteřnosti Drama Zmoudření Dona Quijota – tzv. problémové drama dílo českého divadelního symbolismu tragikomický rytíř je pojat jako snílek, který ztrátou iluzí a snů (zmoudřením) ztrácí smysl života a umírá

FRANTIŠEK GELLNER (1881 – 1914) básník, prozaik a fejetonista, satirik, kreslíř a karikaturista, studoval i malířství redaktor Lidových novin v Brně bohémský způsob života = projev revolty zahynul v prvním roce války Ve své tvorbě vychází z konkrétního zážitku a konkrétní situace, z hořkosti, vytržností, odporu vůči oficiální společnosti, z deziluze

FRANTIŠEK GELLNER - DÍLO Po nás ať přijde potopa, Radosti života – subjektivní lyrika cynický výsměch bohéma měšťácké společnosti, forma zpovědi jednoduché verše podobné popěvkům Nové verše (vydáno posmrtně) – svědectví postupného básníkova dozrávání a zklidňování psal i časovou politickou satiru, politické kuplety, fejetony, povídky, otiskoval populární kresby na politické téma

FRÁŇA ŠRÁMEK (1877 – 1952) básník, prozaik, dramatik studia práv přerušil jednoroční dobrovolnou vojenskou službou 1905 uvězněn za účast na studentských demonstracích povolán na vojenské cvičení – uvězněn za báseň Píšou mi psaní 1. světovou válku strávil na několika frontách po válce se nezařadil k žádné literární skupině žil v ústraní v Praze a v Sobotce

FRÁŇA ŠRÁMEK - DÍLO Poezie Života bído, přec tě mám rád – anarchistická lyrika sociální tematika nespravedlnosti a ponižování člověka; provokující buřičství, výsměch Modrý a rudý – odpor proti válce anarchistický útok na společnost, výsměch odraz osobních prožitků Splav – milostná a přírodní lyrika vztah k přírodě, k domovu, ale i odraz válečných hrůz Rány, růže – verše z doby války vlastenectví, odpor k fašismu

FRÁŇA ŠRÁMEK - DÍLO Próza Prvních jedenadvacet – povídkový soubor náměty ze života buřičů, ztroskotanců společenská kritika, ronie Stříbrný vítr – impresionistický román příběh dospívajícího studenta Jana Ratkina střetnutí s pokryteckou měšťáckou společností a morálkou X zrání mladé generace „stříbrný vítr“ = symbol věčného mládí, naděje Tělo – vitalistický román chvála plného života X válka, která ničí štěstí lidí

FRÁŇA ŠRÁMEK - DÍLO Drama (ovlivněno impresionismem) Léto – oslava mládí a lásky (Jeník Skalník a Stázka) X měšťácký svět Měsíc nad řekou – melancholická atmosféra (vzpomínky na písecké gymnázium) sjezd abiturientů, stesk stárnoucí generace, smír a rezignace X svět jejich synů a dcer nostalgické zamyšlení nad životem

KAREL TOMAN (1877 – 1946) básník, novinář nedokončil studia práv, střídal úřednická místa toulky po Evropě, seznámení s anarchismem od r redaktor Národních listů po válce zaměstnán v knihovně Senátu

KAREL TOMAN - DÍLO Pohádky krve – vliv symbolismu a dekadence oslava smyslů, erotiky, svobody, láska k ženě a k životu X kritika měšťácké společnosti Torzo života – lyrická sbírka, sen o svobodném životě, soucit s trpícími, vliv anarchismu Melancholická pouť – prožitky z cest, touha po svobodě a jistotách, vztah k domovu Sluneční hodiny – sklon k harmonii, obdiv ke kráse života, láska k domovu, víra v budoucnost Verše rodinné a jiné – převaha harmonie, láska k vlasti, odraz války, rozchod s anarchismem Měsíce – 12 metaforických básní, proměny přírodního dění a lidské práce, oslava domova, venkova, vlastenectví, doznívání války Stoletý kalendář – v popředí motivy domova, tuláctví, života

PETR BEZRUČ (1867 – 1958) vl. jménem Vladimír Vašek, syn slezského národního buditele prof. Antonína Vaška nedokončil studia filosofie v Praze pracoval jako poštovní úředník v Brně a v Místku – vliv na jeho tvorbu za 1. světové války vězněn pro podezření z protistátní činnosti po odchodu do důchodu žil v Kostelci na Hané

PETR BEZRUČ - DÍLO Slezské písně – jediná básnická sbírka od roku 1899 básně v Herbenově časopise Čas první soubor básní vydán r jako Slezské číslo pod názvem Slezské písně (rozšířené) r trojí tematický okruh: sociální, národnostní, milostný obraz sociálního a národnostního útisku ve Slezsku, sepětí s rodným krajem stylizace básníka do mnoha podob (bard, pěvec lidu, rebel, tulák, věštec) výraz vzdoru a nenávisti, výzva k odporu nový typ sociální balady – tragédie vyplývá ze sociální situace nilostné básně – hořkost, zklamání, deziluze, pocit osamělosti Stužkonoska modrá – básnická skladba, odraz básníkova osudu, vzpomínka na mládí, kritika poměrů v první republice

STANISLAV KOSTKA NEUMANN (1875 – 1947) básník, prozaik, publicista, překladatel zakladatel anarchistického časopisu Nový kulz spolupráce s Lidovými novinami (za pobytu na Moravě) účast a přípravě Almanachu na rok 1914 za 1. světové války na frontě Česká strana socialistická – pak KSČ redaktor časopisu Červen ( proletářští básníci) časopisy Proletkult a Kmen po okupaci časopis Tvorba složitý básnický vývoj – od dekadence a symbolismu přes anarchismus, civilismus až k poválečné avantgardě, proletářské poezii a socialistickému realismu

S. K. NEUMANN - DÍLO poezie Jsem apoštol nového žití, Apostrofy hrdé a vášnivé, Sen o zástupu zoufajících, Satanova sláva mezi námi - vliv symbolismu, dekadence, satanismu, anarchismu, odbojný individualismus, sociální revolta; volný verš Kniha lesů, vod a strání – přírodní a milostná lyrika, pocity životní pohody Nové zpěvy – oslava civilizace, techniky, moderního velkoměstského života Rudé zpěvy – proletářská poezie agitační politická lyrika, nekritický obdiv k sovětskému Rusku a revoluci Láska – milostná a intimní lyrika

S. K. NEUMANN - DÍLO Sonáta horizontálního života – politická lyrika, odraz španělské občanské války, polemika s Halasem: b. Staré ženy X Staří dělníci Srdce a mračna – přírodní a reflexivní lyrika Bezedný rok – reakce na Mnichov Zamořená léta – tvorba za války, odraz válečných hrůz, výzva k odvaze, statečnosti, národní hrdosti

S. K. NEUMANN - DÍLO Próza (převažuje publicistika) Anti-Gide – polemický pamflet, reakce na Gidovu kritickou reportáž o Sovětském svazu S městem za zády – příspěvky otištěné v Lidových novinách Elbasan, Bragodža, Válčení civilistovo – vzpomínky na 1. světovou válku

OTÁZKY PRO OPAKOVÁNÍ 1. Vysvětlete pojmy anarchismus, antimilitarismus, vitalismus, civilismus. 2. Které autory řadíme ke generaci buřičů, proti kterým společenským jevům vystupovali a jakými prostředky? 3. Které sbírky Viktora Dyka patří k tzv. válečné tetralogii? Která je jeho nejvýznamnější próza? 4. Která Šrámkova sbírka vyjadřuje vztah člověka k přírodě? Která prozaická a dramatická díla napsal? 5. Proti čemu protestuje Petr Bezruč svojí sbírkou Slezské písně? 6. Která sbírka S. K. Neumanna patří k proletářské poezii?

ZDROJE SOCHROVÁ Marie. Literatura v kostce pro SŠ. Havlíčkův Brod: Fragment, 2007, ISBN 978 – 80 – 253 – Odmaturuj z literatury. Brno: Didaktis, 2002, ISBN 80 – – 5 KUDRYS Milan, FETTER W. Richard. Nástin dějin literatury. Praha: Fortuna, 1995, ISBN 80 – 7168 – X