[ 1 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv RNDr. Olga Hanzlíčková vedoucí sekce dozoru Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZMĚNY V HLÁŠENÍ DODÁVEK LP
Advertisements

VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
ZÁVADY V JAKOSTI LÉČIV © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
RNDr. Božena Macešková, CSc.
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Lékárny v současném systému zdravotní péče RNDr. Božena Macešková, CSc
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Účinná kontrola kvality pohonných hmot © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Větrný Jeníkov MVDr. Eva Cipínová
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
[ 1 ] PharmDr. Ivan Buzek Praha, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
[ 1 ] Ing. Helena Daněčková, Ing. Dana Donátová oddělení posuzování farmaceutické dokumentace © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
Reklama, léčiva, informace očima pojištěnce JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Tisková konference Státního ústav pro kontrolu léčiv Přehled činností SÚKL za rok 2006 a informace o vývoji regulačních aktivit , Praha.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
[ 1 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Pokyn DIS-13 PharmDr. Kamil Kalousek.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
[ 1 ] MUDr. Petra Vacková seminář oddělení farmakovigilance © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2016 Leden 2016.
NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY PO PODÁNÍ VAKCÍNY INFANRIX HEXA Státní ústav pro kontrolu léčiv leden 2015 © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Farmakovigilance.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá; Oddělení farmakovigilance Inspekce FV systému © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv.
MUDr. JUDr. Petr Honěk náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči
Přínosy inovativní léčby seminář
Kvalita v sociálních službách jako proces
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Česká inspekce životního prostředí
Novela veterinárního zákona
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Novela zákona o místních poplatcích
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Sponzorování setkání odborníků na odborných akcích
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Registr spaloven odpadů
Hlášení dodávek LP dodaných držitelem registrace do ČR
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2017
© 2018 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
farmakovigilanční audit
Transkript prezentace:

[ 1 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv RNDr. Olga Hanzlíčková vedoucí sekce dozoru Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 2 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Dozorové aktivity dozor nad výrobou distribucí výdejem/prodejem LP zacházením s LP v ZZ dozor nad tkáněmi a buňkami dozor nad reklamou na LP a enforcement dozor v oblasti zdravotnických prostředků FV

[ 3 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv DOZ odd. EDR odd. NPP odd. FV ODBOR INS Odd. SVP Odd. KPB Odbor LEK a kontroly DIS Odd. 401 Odd. 402 Odd. 403 Odd. 405 Odd. 406 Odd. 407 Odd. 408 Odd. DIS Odbor LAB Odd. ANA Odd. BIO Odd. LEK

[ 4 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv § 23 odst. 1 Provozovatel je povinen při výskytu NU LP nebo závady v jakosti léčiva nebo pomocné látky vyhodnotit jejich závažnost a v případě potřeby provést veškerá dostupná opatření směřující k zajištění nápravy a k omezení nepříznivého působení léčiva nebo PL na nejnižší možnou míru, včetně jejich případného stažení z oběhu; přijatá opatření neprodleně oznámit Ústavu, pokud se jedná o √ závady v jakosti nebo √ závažný nebo neočekávaný NU

[ 5 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Provozovatel nesmí uvádět do oběhu nebo používat při poskytování zdravotní péče nebo veterinární péče léčiva s prošlou dobou použitelnosti, se závadou v jakosti, nebo o nichž tak rozhodl Ústav nebo Veterinární ústav.

[ 6 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv § 77 odst.1 písm. d) mít účinný systém k zajištění stažení LP z oběhu; v rámci tohoto systému je distributor povinen: předat informace o závadách LP nebo jejich NU neprodleně všem svým odběratelům, včetně prodejců VL, kterým takový přípravek distribuoval, spolupracovat s výrobcem příslušného LP a s držitelem rozhodnutí o registraci,

[ 7 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv § 98 Při ohrožení veřejného zdraví nebo zdraví zvířat nebo při ohrožení životního prostředí působením léčiv poskytuje Ústav: informace o pozastavení používání léčiva, pozastavení jeho uvádění na trh, zákazu výdeje, používání nebo výroby, stažení z trhu nebo zrušení a pozastavení registrace způsobem umožňujícím dálkový přístup, a v závažných případech, které nesnesou odklad, též prostřednictvím veřejných sdělovacích prostředků ZZ

[ 8 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Pokud opatření provozovatele podle § 23 odst. 1 písm. b) nebo držitele rozhodnutí o registraci podle § 33 odst. 3 písm. c) neshledá Ústav jako dostatečná pro zajištění ochrany života a zdraví osob nebo zvířat, zašle informace podle odstavce, případně i jiné závažné informace pro ZZ, způsobem umožňujícím dálkový přístup KU. Krajské úřady jsou povinny obdržené informace předat neprodleně zdravotnickým zařízením v jejich působnosti, pokud tak již neučinil Ústav. Zároveň Ústav poskytne tyto informace obdobným způsobem distributorům, kteří jsou povinni je předat neprodleně svým odběratelům podle § 77 odst. 1 písm. d).

[ 9 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 10 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 11 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 12 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 13 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 14 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 15 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 16 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 17 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 18 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Závady v jakosti RV – rychlá výstraha, RA – Rapid Alert ČR Země mimo ČRČR Země mimo ČRČR Země mimo ČRČR Země mimo ČR Počet přijatých podnětů Z toho vedlo ke stažení Z toho zaslaných RV nebo RA

[ 19 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Podezření na závady LP a počty stahování LP

[ 20 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Nárůst závad tř.I

[ 21 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 22 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PROGRAM SEMINÁŘE 9.15 – hodin Novela Annexu 3 a Annexu 7 k EU GMP Ing. František Chuchma, CSc SVP v oblasti přípravků pro moderní terapie RNDr. Petr Stránský, MUDr. Eva Vítková, CSc., Ing. Ivana Haunerová – Přestávka na občerstvení

[ 23 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv – Zkušenosti a poznatky z inspekcí SDP MVDr. Vratislav Krupka 12:15 – 12:30 Souběžný dovoz - problémy a poznatky při schvalování této činnosti Ing. Helena Daněčková 12: :00 Klinické studie - problémy a poznatky při povolování této činnosti MUDr. Alice Němcová – Změny v hlášení spotřeb LP PharmDr. Kamil Kalousek – Řešení a klasifikace závad v jakosti léčiv Ing. Lucie Janíková a Ing. Martin Schindler

[ 24 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Děkuji za pozornost