STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, MOST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
CIBULOVÁ ZELENINA
CHARAKTERISTIKA je charakteristická tím, že vytváří zkrácené stonky a zdužnatělé listy společným znakem je značný obsah éterických olejů /brzdí růst bakterií, případně je ničí/ Nejznámější druhy: 1. cibule 2. česnek 3. pór
CIBULE Druhy v prodeji - ČERSTVÉ CIBULE: I. s natí /zelenačka/ II. rychlená /lahůdková/ III. s krátkou seříznutou natí PRODEJ: na váhu ve svazku s natí Druhy v prodeji – SUCHÉ CIBULE: I. kuchyňská II. šalotka III.nakládačka Rozdělení podle barvy: bílá červená žlutá JE TVOŘENA ZDUŽNATĚLÝMI LISTY USPOŘÁDANÝMI DO SUKNICE
Č ESNEK má hlavičku složenou z drobných stroužků, je pokryt tenkou růžovou nebo bílou slupkou Podle sklizně rozeznáváme: jarní zimní Prodej: čerstvý – ve svazečku suchý - na váhu, balený v síťce DRUHY V PRODEJI čerstvého česneku: I. čerstvý s natí II. čerstvý se zkrácenou natí DRUHY V PRODEJI suchého česneku: I. Modrý česnek - PALIČÁK- tvořen stvolem a kolem velké stroužky II. Bílý česnek – má hlavičku složenou z velkého počtu malých stroužků, bez tvrdého stvolu
PÓR Netvoří pravou cibuli, jen tlustou bílou nožku. Rozdělení podle sklizně: jarní zimní Prodej : na kusy na váhu
SKLADOVÁNÍ CIBULOVÉ ZELENINY VE VZDUŠNÝCH SUCHÝCH, ČISTÝCH SKLADECH PŘI TEPLOTĚ °C V ČISTÝCH PŘEPRAVKÁCH
JAKOSTNÍ ZNAKY CIBULOVÉ ZELENINY PRO PRODEJ CIBULE – SKLIZŇOVĚ ZRALÁ, PEVNÁ, CELÁ BEZ KOŘÍNKŮ. DOBŘE PROSCHLÉ SVRCHNÍ SLUPKY A DOBŘE UZAVŘENÝ KRÁTKÝ KRČEK. HLAVIČKY ČESNEKU - SUCHÉ, PEVNÉ UZAVŘENÉ, BEZ KOŘÍNKŮ. PÓR – LISTY A KOŘENY MUSÍ BÝT ZKRÁCENY, LISTY SVĚŽE ZELENÉ, NESMÍ BÝT ZAVADLÉ ANI POMAČKANÉ. SPODNÍ ČÁST JE BÍLÁ NEBO LEHCE NAZELENALÁ. DO PRODEJNY SE NESMÍ DOSTAT CIBULOVÁ ZELENINA NEDOZRÁLÁ, PLESNIVÁ, SHNILÁ, MĚKKÁ…
OPAKOVÁNÍ: 1. Vyjmenujte cibulovou zeleninu 2. Jaký je společný znak cibulová zeleniny? 3. Vyjmenujte druhy suché cibule. 4. Vyjmenujte druhy suchého česneku. 5. Čím se liší pór od cibule? 6. Kde a jak skladujeme cibulovou zeleninu? 7. Jaké jsou jakostní znaky cibulové zeleniny pro prodej?
ZDROJE: Odborná učebnice: Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ POTRAVINÁŘSKÉHO ZBOŽÍ PRO 2. ROČNÍK středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, spol. s.r.o. v Praze roku 1997