Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Advertisements

ZELENINA.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_06
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Použití Power Pointu v hod. zeměpisu.
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Rozdělení zeleniny Kód VM:
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zelenina.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Zelenina VY_32_INOVACE_324, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník ANOTACE
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
ZELENINA – VADY, SKLADOVÁNÍ, PŘEJÍMKA
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_29_ Prvouka 3.ročník Zelenina
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Použití zeleniny v kuchyni
Koření.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
ČERNÝ PETR – DRUHY ZELENINY
Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zvěřina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
ZELENINA A JEJÍ POZNÁVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Čokoláda a čokoládové cukrovinky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Koření a dochucovací prostředky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu
Poznej druhy zeleniny Mgr. Heppnerová Eva – ZŠ Nádražní 683, Horní Slavkov VY_32_INOVACE_74_ Poznej druhy zeleniny Šablona III/2.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV15 Název školy SPŠ.
* Anotace : * Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_15_Člověk a příroda
Potraviny a výživa - Zelenina
Název projektu: Moderní škola
Potravinářské zbožíznalství
PRVOUKA – 2. ročník, ZELENINA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Potraviny a výživa - Brambory
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_54_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZELENINA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ČLOVĚK A JEHO SVĚT Zelenina Radka Smetanová VY_32_INOVACE_zelenina_01
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A09Prv2_Zelenina
Název školy : ZŠ Pardubice-Spořilov
Ryby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
VY_32_INOVACE_56_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
VY_32_INOVACE_55_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
ZELENINA POZNÁVÁNÍ II. Do tabulky zapisuj poznanou zeleninu.
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

OBSAH Obecná charakteristika 1 Význam ve výživě 1 Druhy 1 Jakostní znaky a vady čerstvé zeleniny 1 Skladování čerstvé zeleniny 1 Výrobky ze zeleniny 1 Druhy výrobků ze zeleniny 1 Požadavky na jakost výrobků ze zeleniny 1 Skladování výrobků ze zeleniny 1

Obecná charakteristika Potraviny rostlinného původu Nepostradatelné ve výživě Obr. 1: Zelenina

Význam ve výživě Vysoká biologická hodnota Zdroj vitaminů (C, B, provitamin A) Zdroj minerálních látek (draslík, fosfor, hořčík, železo, sodík, mangan) Celulóza Silice (česneková)

Druhy Košťálová (hlávkové zelí, brokolice, kedlubny, …) Kořenová (mrkev, celer, petržel, křen, …) Listová (salátová, špenátová, řapíková) Lusková (hrachové lusky, fazolové lusky) 1. Podle části rostliny a použití

Druhy Plodová (rajče, paprika, lilek, okurky, meloun, …) Cibulová (cibule, česnek, pór) Stonková (chřest) Kořeninová (bazalka, estragon, majoránka, libeček, kopr, saturejka, tymián, …)

Druhy Rychlenou Skleníkovou – pařeništní Polní 3. Podle délky vegetační doby Ranou Poloranou Letní Pozdní 2. Podle způsobu výroby

Jakostní znaky a vady čerstvé zeleniny Jakostní znaky Jednotnost odrůdy Velikost Vlastnosti Tvar, barva, pevnost Chuť Vůně Vady Plesnivost (hniloba) Pomačkanost Zapařenost Nadměrná vlhkost Cizí chuť pach Namrzlost Škůdci

Skladování čerstvé zeleniny Vzdušné prostory (hlávkový salát, špenát a květák) V chladírně – převážná část zeleniny (výjimka: rajčata, melouny a cibule – nejvhodnější teplota 10 až 15 °C) Suché prostředí (květák, zelí, rajčata, paprika, melouny) Vlhké prostory (kedlubny, kapusta, listová a kořenová zelenina, polní okurky, stonková a kořeninová zelenina)

Výrobky ze zeleniny Charakteristika: Zpracovaná čerstvá zelenina konzervárenským průmyslem při zachování výživových hodnot

Druhy výrobků ze zeleniny Sterilovaná zelenina (jednodruhová, dvoudruhová, směsi, zeleninové hotové pokrmy) Nakládaná zelenina (jednodruhová, zeleninové směsi) Zmrazená zelenina (jednodruhová, směsi) Sušená zelenina (jednodruhová, směsi, speciální výrobky) Zelenina v soli (zeleninová směs)

Druhy výrobků ze zeleniny Zeleninové pomazánky (pikantní zeleninová pomazánka) Zeleninové protlaky (rajčatový, paprikový) Zeleninové nápoje (rajčatový, mrkvový)

Požadavky na jakost výrobků ze zeleniny Senzoricky Vzhled Tvar Konzistence Chuť Vůně Laboratorně Hmotnost pevného podílu zeleniny Obsah vody Obsah chloridu sodného, oxidu siřičitého, … Podíl jednotlivých složek

Skladování výrobků ze zeleniny Zmrazená zelenina: nekolísavá teplota –18 °C Ostatní výrobky ze zeleniny sucho, chladno Ochrana před mrazem, sluncem, aromatickými látkami, změnou teplot

Kontrolní otázky 1.Uveďte význam zeleniny ve výživě. 2.Popište rozdělení zeleniny podle části rostliny a použití. 3.Vyjmenujte požadavky na jakost zeleniny. 4.Uveďte podmínky skladování čerstvé zeleniny. 5.Jaké znáte sortimentní skupiny a podskupiny výrobků ze zeleniny? 6.Popište, jak se hodnotí jakost výrobků ze zeleniny.

Literatura – knihy 1KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník. 1. vydání. Praha: IQ 147, č. j /95-74.

Literatura – obrázky Obrázky: 1.ELINA MARK. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:.