Informatika – Datové sítě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačové sítě.
Advertisements

Informatika Počítačové sítě.
Počítačové sítě – teorie
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
PC SÍTĚ I.
Informatika Internet.
Počítačová síť a typy sítí
Počítačové sítě LAN Pavlína Kolbábková.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Architektura.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_540.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Počítačové sítě Základní pojmy.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Základy informatiky část 6
Mgr. Milan Šimek. Počítačová síť je skupina počítačů spojených dohromady umožňující více uživatelům přistupovat k jedněm zdrojům, sdílet a využívat tatáž.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Úvod do počítačových sítí
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
Počítačové sítě Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Co se všechno naučíme??? Počítačová síť LAN WAN Firewall.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_02.
Inf Sítě mobilních telefonů a GPS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf WWW – World Wide Web. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Inf Sociální sítě Facebook. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Informatika – Práce se vzorci. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Technická mechanika – Čepové tření
Technická mechanika – Skládání sil 2
Informatika – Prezentace informací. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Tvorba webu – struktura webu. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Informatika – Podmíněné formátování. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Informatika – Úvod do MS Powerpoint. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Inf Struktura datových sítí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_POCITACOVA_SIT.
Informatika – Tabulka v Excelu. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Operační systém Windows
Elektronické bankovnictví
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Bezpečný počítač.
Fyzika – Asynchronní elektromotor
SW počítače - operační systém
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Elektronická komunikace
Fyzika – Chemické zdroje napětí
Technická mechanika – diferenciál
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Princip streamování videa a hudby
Internet - historie.
Živočichopis (taxonomie) sítí
Fyzika – Zesilovač.
Informatika – Práce s listy
Fyzika – Přenosová soustava ČR
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Informatika – Funkce KDYŽ
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Fyzika – Jaderná elektrárna
Inf Formáty grafických souborů
Technická mechanika – Skládání sil
Fyzika – Jednoduchý elektrický obvod
Fyzika – Kmitavý pohyb.
Fyzika – Usměrňovače.
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Fyzika – Zvuk.
Informatika – Práce s grafy
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Informatika – Datové sítě

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 05_01_32_INOVACE_15

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Datové sítě Předmět: Informatika Ročník: 3. Jméno autora: Mgr. Radek Hoszowski Škola: SPŠ Hranice Anotace: Seznámíme s druhy sítí, co je klient a co server. Princip GSM a zabezpečení sítě. Klíčová slova: LAN, WAN, GSM, P2P, klient, server, Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Hoszowski Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Základní druhy sítí Lokální síť – propojení dvou a více počítačů pomocí síťových karet a kabelů. LAN – Local Area Network – lokální síť v jedné firmě, škole či domácnosti WAN – Wide Area Network – síť na velkém území – Internet!, celoevropská síť telekomunikační firmy, mobilní síť (GSM).

Peer to Peer Typ lokální sítě používaný v domácnostech nebo malých firmách. Počítače jsou na stejné úrovni, ale jsou samostatně fungující. V lokální síti můžeme sdílet např. přístup k tiskárně, scanneru, Internetu. Stačí přístup jednoho a mohou ho všichni.

P2P síť Obr. 2 – Připojený scanner Obr. 1 – Schéma P2P sítě

Klient-server Tato síť se skládá z klientů neboli stanic, které jsou připojeny k centrálnímu počítači neboli serveru. Server musí být extrémně výkonný počítač. Klient naopak nemusí být výkonný, dokonce to nemusí být ani plnohodnotný počítač

Klient-server schéma

Služby serverů Print server – sdílení tiskáren, server řadí tiskové úlohy do tiskové fronty. File server – sdílení souborů, možnost určení dat (viz dále). Proxy server – sdílení Internetu, zabezpečení komunikace. Mail server – e-mailové schránky. Aplikační server – běží na něm všechny aplikace – nejsou na klientovi. Archivace dat.

Mapování síťových složek V síti můžeme vidět na obsah jiných počítačů. Mapování = přiřazení označení disku v jiném počítači. Můžeme mapovat všechny složky, které nám počítač nabídne (podle určení svého uživatele). Musíme znát cestu ke sdílenému prostředku. Obr. 4 – Sdílená složka Obr. 5 – Sdílený disk

Práva k síťovým diskům O bezpečnost svých dat se nemusíme bát díky nastavení přístupových práv. Práva můžeme nastavit zvlášť pro každý sdílený disk, složku i soubor. File scan – právo vidět obsah složky – soubory. Read – právo číst obsah souboru – zákaz změny. Write – právo měnit obsah.

Bezpečnost sítě Data v síti jsou bezpečná – pokud není nastaveno, ostatní je nevidí. Správce sítě nastavuje práva uživatelů, vlastnosti souborů a složek. Zabezpečení serveru – v případě jeho nefunkčnosti nefunguje celý systém – obsahuje testované komponenty.

Mobilní sítě GSM (Global System Mobile). Skládá se z buněk, o které se starají základnové stanice. Telefon naváže kontakt se základnovou stanicí a stále s ní komunikuje. Při pohybu si telefon předávají jednotlivé stanice.

Základnové jednotky GSM sítě Obr. 6 – Základnové jednotky GSM sítě

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Veškeré použité obrázky (kliparty) pocházejí … Použité zdroje Obr. 1 - COPE, James. www.computerworld.com [online]. [cit. 8.9.2012]. Dostupný na WWW: http://www.computerworld.com/computerworld/records/images/story/NavigatingaP2PNetwork.gif . Obr. 2 - FIR0002/FLAGSTAFFOTOS. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 8.9.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Canon_9950F03.jpg . Obr. 3 - AUTOR NEUVEDEN. www.intel.com [online]. [cit. 8.9.2012]. Dostupný na WWW: http://communities.intel.com/community/datastack/blog/2011/05/02/top-10-reasons-to-setup-a-client-server-network Obr. 4 - AUTOR NEUVEDEN. www.microsoft.com [online]. [cit. 8.9.2012]. Dostupný na WWW: http://support.microsoft.com/library/images/support/kbgraphics/public/EN-US/WindowsXP/Networking/Ordner006.gif Obr. 5 – Archiv autora, IKT3-30. Obr. 6 - AUTOR NEUVEDEN. www.zabavapromobil.kvalitne.cz [online]. [cit. 28.10.2012]. Dostupný na WWW: http://www.zabavapromobil.kvalitne.cz/vyvoj/vyvoj2.gif. Kliparty pocházejí z archivů MS Office. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Hoszowski Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.