Zkušenosti se zprostředkováním sociálních služeb pro duševně nemocné MUDr. Marie Petrásová praktický lékař Brno - Tuřany.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolnické centrum při Diecézní charitě ČB
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Vzdělávání pro reformu
Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Zákon o sociálních službách
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Schopnost zvířat léčit
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
DOMOV PRO SENIORY Reynkova 3643, Havlíčkův Brod
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Plánovaný rozvoj služeb
Psychiatrie, její postavení a organizace psychiatrické péče (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno definice.
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Stávající stav Normativní financování (rozpočet na mzdy pedagogů je určován podle počtu dětí, stejně jako počet pedagogů na určité množství dětí) 112.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Cílová skupina Děti, dospívající a mladí dospělý, kteří se připravují na svůj odchod do samostatného života. Mladí lidé, kteří již opustili náhradní péči.
Duševně nemocní a jejich znovuzačlenění do společnosti Praktická odborná část maturitní zkoušky z psychologie Jana Klingerová, 4. A.
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
PALIATIVNÍ PŘÍSTUP V KC aneb „Pomoz mi nést můj úděl“ Semiramis o.s. / Laxus o. s. Richard Hanus, Eva Mifková.
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Práce s pacienty s duální diadnozou v ambulantím programu ESETU v letech MUDr Lucie Jurkovská.
Klasifikace duševních poruch
Charitní dům- azylové ubytování pro matky s dětmi a ženy v tísni
Deprese Táborská, Kubátová V7A.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Veřejné setkání – informace o komunitním plánování sociálních služeb ve Zlíně
Lucie Bankovská Motlová
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Produkty Úrazové pojištění SKLÁDAČKA. 2 doživotní úrazový důchod – jedinečné riziko na trhu v ČR! trvalé následky – velmi strmá progrese! věk nerozhoduje.
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
Inkluze pohledem rodiče: příklad dobré praxe z Liberce Dítě s mentálním postižením v běžné základní škole (ZŠ Sokolovská, Liberec) Mgr. Hana Kubíková.
Fokus Mladá Boleslav – Karlovy Vary –
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Nejčastější právní problémy psychiatrických pacientů Mgr. et Mgr. Matěj Stříteský Férová nemocnice – Liga lidských práv - Brno.
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Domov Svojšice Realizace systému profesního vzdělávání v Domově Svojšice.
Přechodné zaměstnávání příklad dobré praxe z Fokusu Vysočina Pavel Říčan s přispěním Aleny Prýmkové, Dany Javorské, Jany Horákové.
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi – veřejná služba Alena Zieglerová Praha, Úřad vlády, Setkání ASZ s NNO působících v oblasti sociálního.
Vznik a průběh těžkého duševního onemocnění Tereza Slavíčková o.s. Baobab.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
OS AMICUS - BRNO Občanské sdružení rodičů a příbuzných osob s duševní poruchou AMICUS - BRNO ZÁSADY PRO PŘECHOD DUŠEVNĚ NEMOCNÉHO(DN) Z.
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
Linka bezpečí a důvěry - komunikace se službami odborné pomoci
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
Telefonická krizová pomoc. terénní služba poskytovaná na přechodnou dobu osobám, které se nacházejí v situaci ohrožení zdraví nebo života nebo v jiné.
Komplexní péče o pacienty na 1. interní klinice VFN a 1.LF UK v Praze Mgr. Markéta Čermáková nemocniční kaplanka.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Sociálně terapeutické dílny
Gerontopsychologie v praxi
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Effective School Management Comenius Regio
Okruhy činnosti sestry v ordinaci praktického lékaře pro dospělé
Terapeutické komunity
Ošetřování nemocných v terminálním stádiu
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
KA 4: Ambulance s rozšířenou péčí
Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné
Transkript prezentace:

Zkušenosti se zprostředkováním sociálních služeb pro duševně nemocné MUDr. Marie Petrásová praktický lékař Brno - Tuřany

Setkání Setkání s lidmi, kteří mají psychotické onemocnění a nejsou schopni sami zvládnout základní existenční začlenění do života Setkání s lidmi, kteří mají psychotické onemocnění a nejsou schopni sami zvládnout základní existenční začlenění do života (např. neumí se o sebe postarat, nedokáží řešit stresové situace, nemají přátele,…) (např. neumí se o sebe postarat, nedokáží řešit stresové situace, nemají přátele,…) Odborní pracovníci Sdružení Práh pomáhají najít cestu k začlenění do života pomocí pracovních programů. Odborní pracovníci Sdružení Práh pomáhají najít cestu k začlenění do života pomocí pracovních programů.

Kasuistika Žena 34 let Žena 34 let Vzdělání SOU - zpracovatelka technické dokumentace Vzdělání SOU - zpracovatelka technické dokumentace ztráta zaměstnání ztráta zaměstnání

1997 – úmrtí otce 1997 – úmrtí otce hospitalizace v PLČ hospitalizace v PLČ dg: organický syndrom s bludy dg: organický syndrom s bludy (má strach – neví z čeho, bojí se být sama doma, není schopna jít na ulici) (má strach – neví z čeho, bojí se být sama doma, není schopna jít na ulici) dispenzarizace – psychiatrie, urologie (inkontinence moči) dispenzarizace – psychiatrie, urologie (inkontinence moči) registrace na ÚP Brno registrace na ÚP Brno

1998 – neschopna zvládnout běžné životní situace 1998 – neschopna zvládnout běžné životní situace doma nečině sedí, nemá o nic zájem a bojí se rakoviny doma nečině sedí, nemá o nic zájem a bojí se rakoviny přiznána ZPS přiznána ZPS

1999 – hospitalizována na neurologii (zhoršení stavu) 1999 – hospitalizována na neurologii (zhoršení stavu) dg: organický psychosyndrom dg: organický psychosyndrom dg: schizoidní porucha osobnosti s bludy dg: schizoidní porucha osobnosti s bludy dg: syndrom frontálních laloků dg: syndrom frontálních laloků (EEG abnormní graf) (EEG abnormní graf) přiznána plná invalidita přiznána plná invalidita

2001 – odmítá vycházet z domu není schopna jít se podívat do Sdružení Práh 2001 – odmítá vycházet z domu není schopna jít se podívat do Sdružení Práh má strach „neví z čeho“ má strach „neví z čeho“ přistupuje na návrh praktického lékaře využít možnosti návštěvy sociální pracovnice doma, kde je v bezpečí přistupuje na návrh praktického lékaře využít možnosti návštěvy sociální pracovnice doma, kde je v bezpečí ztrácí zájem o svůj zevnějšek ztrácí zájem o svůj zevnějšek má strach – „ že se rozplyne“ má strach – „ že se rozplyne“

2005 – pracovní pokus v chráněných dílnách Sdružení Práh 2005 – pracovní pokus v chráněných dílnách Sdružení Práh asistentka pod trvalým dohledem na dvě hodiny denně (při minimální mzdě 25 Kč/hod) asistentka pod trvalým dohledem na dvě hodiny denně (při minimální mzdě 25 Kč/hod) trpělivé a systematické působení sociální pracovnice mělo úspěch trpělivé a systematické působení sociální pracovnice mělo úspěch

2007 – pracuje s dopomocí a pod dohledem v provozní nácvikové kanceláři čtyři až šest hodin denně 2007 – pracuje s dopomocí a pod dohledem v provozní nácvikové kanceláři čtyři až šest hodin denně dg: organický psychosyndrom s bludy potvrzena dg: organický psychosyndrom s bludy potvrzena pravidelné psych. kontroly a léčba pravidelné psych. kontroly a léčba zpomalené psychomotorické tempo zpomalené psychomotorické tempo nálada kolísá - strach o práci nálada kolísá - strach o práci základní domácí práce zvládá s dohledem rodiny základní domácí práce zvládá s dohledem rodiny

2009 – asistentka v kanceláři ekonomky ve Sdružení Práh 2009 – asistentka v kanceláři ekonomky ve Sdružení Práh klientka dala souhlas k prezentaci, tímto jí moc děkuji klientka dala souhlas k prezentaci, tímto jí moc děkuji oceňuji práci všech pracovníků Sdružení Práh, která pomáhá jejich klientům k návratu do života oceňuji práci všech pracovníků Sdružení Práh, která pomáhá jejich klientům k návratu do života Děkuji za pozornost!