Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0029 Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_25-09 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_05 - Románský sloh
Advertisements

Památky Unesco Česká republika.
III/2 XV A
Významné památky ČR.
Znaky barokní architektury
Románský sloh.
Baroko.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Kulturní dějiny, ročník Mgr. Ondřej Kunc
Gotická kultura.
Barokní umění.
Renesance Kristýna Strouhalová.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Baroko Život v barokní době.
Barokní architektura v českých zemích
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
BAROKO Doba protikladů.
1/ Barokní architektura
Baroko v Čechách Architektura vrcholného baroka 2. část
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Krajinou Vysočiny, ZŠ Stonařov
Památky UNESCO v ČR Jiří Novák
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Kultura v 17. a 18. století, barokní architektura
Baroko Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Barokní architektura © Markéta Ceháková, 2012.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
Kultura vrcholného a pozdního středověku
České baroko má kořeny v Itálii a Španělsku. Přestože byla kultura v českých zemích ovlivněna situací po bitvě na Bílé hoř, dosáhlo české umění vysoké.
České baroko Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3612_České_baroko Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorŠárka Matějová Datum NázevVY_52_INOVACE_6_K.I.Dientzenhofer Ročník3.-4.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/
Barokní kultura Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3611_Barokní_kultura Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola.
Baroko − architektura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu
BAROKO. původ slova z portugalštiny – barocco = perla nepravidelného tvaru umělecko-kulturní směr barok vznikl v Itálii a šířil se asi od roku 1600 do.
VY_32_INOVACE_47A_TÁBORSKO - SOBĚSLAV Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Jiří.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_25-05 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Románský sloh úvod, charakteristika Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond.
ZELENÁ HORA U ŽĎÁRU NAD SÁZAVOU – KOSTEL SV. JANA NEPOMUCKÉHO - poutní kostel sv. Jana Nepomuckého je od r zapsán na seznamu památek UNESCO - jedná.
Baroko Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NOVOVĚK Kapitola VIII. BAROKNÍ UMĚNÍ Pavel Josef Vejvanovský.
Gotika Bolfíková Nikola.
VY_32_INOVACE_203_Baroko Šablona Identifikátor školy:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ŠABLONA III/2 BAROKO Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_ 287_ BAROKO
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Digitální učební materiál
Architektura do začátku 20. století.
Románský sloh.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Radikálně barokní architektura
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Baroko VY_32_INOVACE_46_931 Projekt.
Digitální učební materiál Digitální učební materiál
Kultura v 17. a 18. století, barokní architektura
Architektonické směry
Jakub Šulc, Adam Andrlík 9.B.   Výstavba : roku 1720/1722  Architekt : Jan Blažej Santini – Aichel  Stavební sloh: Barokní gotika  Zařazen do seznamu.
Transkript prezentace:

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_25-09 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng. arch. Jiří Mysliveček Tematický celekArchitektura Ročník ročník Datum tvorby AnotaceVýukový materiál – prezentace Metodický pokynLze použít při výuce jako výklad Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora Digitální učební materiál

Vedoucí práce: Ing.arch. Jiří Mysliveček Vypracoval: Monika Kučerová

 RANÉ BAROKO – mísení renesančních a barokních prvků  VRCHOLNÉ BAROKO – dynamika stavby i arch.prvků, složité půdorysy (zvláštním směrem je barokní gotika – konstrukce a materiály barokní + gotické arch. prvky – Santini)  POZDNÍ BAROKO – větší zdobnost fasád a interiérů - ROKOKO  STĚNA – stěnový nosný systém  KLENBA – především uzavřené klenby a klenby na složitých oválných půdorysech, s bohatou štukovou výzdobou, často opatřena malbami  OKNA– obdélníková nebo se zaobleným nadpražím, trojúhelníkové nebo segmentové frontony se zdobenými suprafenestrami, kázulové okno, oválné okno

 PORTÁL – nejvýraznější prvek stavby, vývoj od renesančního portálu k portálu bez přísných architektonických forem, výtvarně pojednanému, ostění plastické  FASÁDA – omítané, monumentální, vysoký řád, osovost, plastické křivky říms (později i nelogicky přerušovány), výrazný portál  STŘECHY – mansardová (dle arch.Fracoise Mansarta ), na věžích zvonová nebo cibulová  INTERIÉR – štuky, plastičnost arch.článků, barevnost, použití zlaté barvy, uměl é mramory

 - složité půdorysy, průniky křivek, elips, využívání kontrastu světla a stínu, bohatá přemíra zdobení, štuková výzdoba, fresková výzdoba, sochy, malířská díla. - vzbuzuje v nás napětí, neklid, pocit mystického opojení Lorenzo Bernini Italský architekt navazující na Michelangela. Dostavba chrám sv. Petra v Římě. Johann Bernerd Fischer z Erlachu Rakouský sochař a architekt. Zámek Schönbrunn u Vídně...

KLASICIZUJÍCÍ BAROKO Čerpá své poučení z renesance a její myšlenky ještě dále a teoreticky rozvádí Poznámka: Přes svou protichůdnou představu jsou oba směry zajedno ve vytváření mohutného prostoru, který má mocně působit na cit člověka.

Vystihuje stav lidské duše, náboženské extáze a utrpení... -Fontána čtyř řek v Římě. -Baldachýn LORENZO BERNINI

San Andreas

 byl italský architekt, tvůrce dynamického baroka.  Jeho chrámové stavby se vyznačovaly složitými půdorysy, samostatným vnitřním prostorem a na něm nezávislým interiérem. Borrominiho stavby byly inspirací pro českého architekta Jana Blažeje Santini-Aichela. Je zakladatelem dynamického typu baroka. Průkopník iluzionistické architektury. Jako první budoval v církevních stavbách vnitřní prostor a nezávislý vnějšek.

 - jestliže je Shakespeare synonymem anglické literatury, tak pro architekturu je totéž Wren.  Velkorysý architekt a metamatik, jenž nám zanechal skvostnou katedrálu sv. Pavla v Londýně - nejkrásnéjší barokní stavba za kanálem La Manche.

(Arci)bazilika Nejsvětějšího Spasitele a sv. Jana Křtitele a Jana Evangelisty, známější jako bazilika sv. Janů v Lateráně je jednou ze čtyř římských papežských (do roku 2008 patriarchálních) bazilik Říma a jeho biskupskou katedrálou. V letech byla provedena barokní přestavba podle projektu architekta Francesca Borrominiho, směřovaná k jubilejnímu roku Hlavní úpravy proběhly v letech 1734 – 1735 ve stylu vrcholného římského baroka. Tehdy architekt Alessandro Galilei přistavěl nové západní průčelí.

 České baroko má kořeny v Itálii a Španělsku. Přestože byla kultura v českých zemích ovlivněna situací po bitvě na Bílé hoře, dosáhlo české umění vysoké úrovně, především v malířství aarchitektuře. Baroko bylo v Čechách obohaceno domácími umělci a řemeslníky o nové prvky – přizpůsobení českému prostředí. Vznikají zde nejen chrámy, kláštery, paláce, zámky, ale mění se také ráz venkova – kostelíky, kapličky, selské statky. Dochází ke spojení nového slohu s lidovou tradicí. Stavby dokonale splývají s okolní krajinou

 Kostel svatého Františka z Assisi (též sv. Františka Serafínského) se nachází v Praze na Křižovnickém náměstí. Byl postaven v barokním slohu v letech 1679–1685 staviteli Gaudenzio Casanovou a Domenico Canevallem podle plánů Jeana Baptisty Matheye. Vysvěcen byl v r pražským arcibiskupem Janem Bedřichem z Valdštejna na počest sv. Františka z Assisi.

 Poutní kostel Svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře u města Žďár nad Sázavou patří mezi nejvýznamnější stavby barokního stavitele Jana Blažeje Santiniho-Aichela. Tento vrcholný Santiniho výtvor byl roku 1994 zařazen na Seznam světových kulturních a přírodních památek UNESCO.

 Kostel byl postaven ve slohu barokní gotiky. Stavba poutního kostela probíhala v letech 1719– 1722 na náklad opata zdejšího cisterciáckého kláštera Václava Vejmluvy.  Smyslem stavby bylo především oslavit Jana Nepomuckého, jako mocného patrona a světce. V době vzniku stál na travnatém vršku, který Václav Vejmluva pojmenoval Zelená hora podle vrchu u Nepomuku, ze kterého pocházel Jan Nepomucký.  Do nedávné doby byla stavba obklopena vysokým borovým lesem, který však byl odstraněn, aby bylo na kostel tak jako původně vidět i z velké dálky.

 je stavební sloh lidové architektury, který se uplatnil převážně v jižních Čechách během 19. století. I když vychází z klasicistní a barokní architektury, jedná se o naprosto svébytný sloh. Objevuje se v době, kdy skutečné baroko bylo už historií. Nejstarší památky selského baroka pocházejí z 20. let 19. století, vrchol je asi v 60. letech. Jednotlivé barokní a klasicistní, ale dokonce například i neorománské prvky používá (podobně jako jakékoli jiné lidové umění) ve zcela specifických, z hlediska čistoty původního slohu vlastně chybných kombinacích, které jsou však nesmírně malebné. Od svého vzoru si totiž vypůjčuje v podstatě pouze ornamentální prvky, ale například naprosto ignoruje tektonické principy klasické barokní architektury. Barokní sloh je totiž řemeslně náročný, vysoce profesionální. Například voluta (ozdobný prvek) je vlastně Archimedova spirála a k jejímu narýsování je třeba znalost středoškolské matematiky. O to více je pak nutno obdivovat lidové zedníky, jak to dokázali pouhým odpozorováním vkusně napodobit

 NICVK. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: COUNCIL. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: JASTROW. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: =cs =cs  MM. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: =cs =cs  JAT. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _the_Greek_Cross_design.jpg _the_Greek_Cross_design.jpg  PŘEMYSL OTAKAR. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  RADOMIL. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  TELNAROVÁ, Kateřina. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  PRAZAK. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: %99i%C5%BEovnick%C3%A9m_n%C3%A1m%C4%9Bst%C3%AD.jpg %99i%C5%BEovnick%C3%A9m_n%C3%A1m%C4%9Bst%C3%AD.jpg  JAN SANTINI AICHEL. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  ANNA PROKOPOVÁ. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  ORIGINAL UPLOADER WAS SGBEER AT DE.WIKIPEDIA. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: