Moře Juli K.. Co se dozvíme o moři? ● Co je to a kde se nachází ● Moře na našem území ● Statistika moře ● Příklady moří ● Výjimky ● Mimozemská moře ●

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Atlantský oceán - Atlantik-
Advertisements

HYDROSFÉRA.
Evropa-jeden ze světadílů
ŽIVOT V OCEÁNECH A MOŘÍCH
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Rozdělení zásob vody na Zemi
VY_32_INOVACE_16 JZ Asie - Mrtvé moře. MRTVÉ MOŘE  je bezodtoké slané jezero, které se rozkládá mezi Izraelem a Jordánskem  nachází se 420 m pod hladinou.
HYDROSFÉRA.
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
Členění zemského povrchu, Typy pohoří
Norsko.
Světadíly a kontinenty + oceány
Oceány - seznámení s polohou a rozlohou-
HYDROSFÉRA - Vodní obal.
PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ II.
TICHÝ OCEÁN (PACIFIK).
Hospodářský význam oceánu
Světový oceán.
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
Hydrosféra oceánská voda
HYDROSFÉRA MOŘÍ A OCEÁNŮ
Hydrosféra Kristýna Kotnová, 8.J.
2.Kolik % povrchu zabírá světový oceán
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Atlantský a Severní ledový oceán
Světadíly Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Česká republika Geologický vývoj
Oceány Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typy moří, světovým oceánem a.
ŽIVOT V OCEÁNECH A MOŘÍCH
VY_32_INOVACE_09_Oceány (1) (2) (SADA ČÍSLO 6). INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Bc. Milena Švermová Datum (období), ve kterém.
Vodstvo Asie – samostatná práce
Afrika – poloha, rozloha
Světadíly Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Světový oceán Mgr. Petr Králík.
Soutěž RISK HydrosféraAtmosféra Autorem materiálu a všech jeho částí je, není-li uvedeno jinak, Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu
PLANETA ZEMĚ Martin Fišera.
Život v oceánech a mořích.
EU OPVK – III/2 – A3 – 7/22 – Rak Petr Předmět Zeměpis, 8.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/2012.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ – Pevniny a oceány Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Oceány a moře vlnění útesy život v oceánu.
H YDROSFÉRA – SVĚTOVÝ OCEÁN Autor: Hana Brýdlová.
PLANETA ZEMĚ. Země ve vesmíru Vesmír vznikl asi před 15 miliardami let, kdy nastal tvz. "Velký třesk''. Stáří sluneční soustavy se odhaduje na 5,7 mld.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marcela Hádková Název školyPlavská škola AutorMgr. Marcela Hádková Název VY_32_INOVACE_15_Vl5_Evropa.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_22_VODSTVO EVROPY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Voda je velmi důležitá pro život! Bez vody člověk vydrží mnohem kratší dobu než bez jídla.Před mnoha miliony let se život vyvinul právě ve vodě.
Litosféra stavba Země stavba dna oceánů. obsah litosféra stavba zemského tělesa ▫zemská kůra, zemský plášť, zemské jádro litosférické desky dno světového.
PLANETA ZEMĚ SVĚTOVÝ OCEÁN, KONTINENTY a OSTROVY.
Zeměpis Světadíly a oceány VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_SVĚTADÍLY_A_OCEÁNY
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
MRTVÉ MOŘE Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Oceány a moře HYDROSFÉRA
VY_32_INOVACE_Vac_I_16 Hydrosféra
VY_32_INOVACE_Z7. 11 ASIE Autor: Mgr
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_14_ZEMĚPIS
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Světadíly a oceány
VY_32_INOVACE_
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Obecná charakteristika kontinentu
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_36_ŽIVOT V MOŘÍCH A OCEÁNECH.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Oceány.
Hydrosféra – vodní obal země.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Transkript prezentace:

Moře Juli K.

Co se dozvíme o moři? ● Co je to a kde se nachází ● Moře na našem území ● Statistika moře ● Příklady moří ● Výjimky ● Mimozemská moře ● Obyvatelé ● K čemu lidé využívají moře ● Moře v písních

Co je to moře a kde se nachází? ● Co? Velká plocha slané vody spojená s oceánem ● Kde? Na okrajích oceánů - částečně ohraničené pevninou - celé obklopené pevninou (Středozemní moře)

Moře na našem území ● Kdysi moře i na našem území: cca 2,5 mil. let ● Pozůstatky: zejména pískovcové usazeniny ● Česko = světová velmoc v pískovcových útvarech ● Skalní pískovcová města, např. Český ráj

Trochu statistiky ● Celkem 85 moří v 5 oceánech (dle Wikipedie) ● Největší = Filipínské moře km² ● Nejmenší = Marmarské moře km² ● Počty podle oceánů: Tichý oceán (31), Atlantský oceán (26), Severní ledový oceán (12), Indický oceán (5), Jižní oceán (11) pozn.: Jižní dnes dělen mezi T+A+I

Příklady Černé moře ● V Atlantském oceánu díky Středozemnímu - jinak vnitrozemské ● Na konci doby ledové bylo jezerem Norské moře ● okrajové moře Atlantského oceánu ● někdy řazeno k Severnímu ledovému oceánu ● Rozloha: km² ● dosahuje hloubky až 4000 m

Výjimky Kaspické moře ● Mezi Asií a Evropou ● Slané jezero ● Rozloha: km² ● Max.hloubka:1 025 m ● Z jezer je nejobjemnější a největší na světě Mrtvé moře ● Mezi Izraelem a Jordánskem ● Extrémně slané V názvu “moře“, ale jsou to jezera: není splněna jedna ze základních vlastností - spojitost s ostatními moři

Mimozemská moře ● Jen podle názvu ● Na jiných vesmírných tělesech ● Měsíc - čedičové pláně asi na 16 % povrchu ● Mars - sonda Mars Express (2005): zamrzlé moře u rovníku

Obyvatelé moří ● Rostliny: řasy a mořské trávy ● Živočichové - obratlovci (ryby, paryby, savci, plazi) - bezobratlí (koráli, sasanky, medúzovci měkkýši, korýši...) ● Plankton (rostlinný i živočišný)

Využití moří lidmi ● Rybolov ● Těžba (ropa, plyn...) ● Odlučování soli ● Lodní doprava ● Rekreace a sport

Moře v písních ● Kolik je na světě moří (Skoumal) ● V moři je místa dost (Nohavica) ● Defilé u moře (Mládek) ● Moře to není, Tálinskej rybník (Neckář) ● Znáte nějaké další?