Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2511 Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lněné semínko, jak ho možná neznáte
Advertisements

Trávící soustava trávení, živiny
Civilizační choroby a výživa
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Rozdělení zeleniny Kód VM:
Zelinářské zahrady.
Zelenina Mgr. Iveta Honzejková.
Vitamíny rozpustné ve vodě
Ovoce Mgr. Iveta Honzejková.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Zelenina.
Ovoce a zelenina Svět kolem nás
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Zdroj obrazového materiálu
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
Superfoods superpotraviny.
SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍM VYMĚŠOVÁNÍM. Funkce: řízení celého organismu (spolu s nervovou soustavou) žlázy s vnitřním vyměšováním = endokrinní žlázy produkují.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti VZDĚLÁVACÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Člověk. Etapy lidského života Kostra a svaly Orgánové soustavy Zdraví
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Pavel Jelínek NÁZEV:VY_32_INOVACE_19_ŽIVÁ _LIDSKÉ TĚLO SOUTĚŽ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_47.
Potraviny a výživa - Zelenina
Název projektu: Moderní škola
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Název projektu: Moderní škola
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Název projektu: Moderní škola
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
OVOCE a jeho plody.
Název projektu: Moderní škola
Název projektu: Moderní škola
Název projektu: Moderní škola
Název projektu: Moderní škola
Název projektu: Moderní škola
Čtyřsměrka – příbuzenské vztahy
Název projektu: Moderní škola
Šablona 32 VY_32_INOVACE_13_16_Jídlo 1..
Název projektu: Moderní škola
Název projektu: Moderní škola
Autor: Mgr. Radana Marelová
Název projektu: Moderní škola
zpracovaný v rámci projektu
Název projektu: Moderní škola
Název projektu: Moderní škola
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Ovoce a zelenina Pexeso.
Užitkové rostliny Opakování učiva Foto archiv autorky.
Druhy zeleniny VY_32_INOVACE_18
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Název projektu: Moderní škola
Název projektu: Moderní škola
Projekt:. Pomoc škole a žákům, registrační číslo projektu CZ /1
Člověk a jeho svět 2.ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Božská lékárna.
Transkript prezentace:

Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_VKZB1/18 Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žáci 2. stupně základní školy Typická věková skupina: 12 až 15

Předmět: výchova ke zdraví Ročník: žáci 2. stupně Anotace: Tento učební materiál doplňuje učivo, přehledně seznamuje s danou tématikou. Klíčová slova: Zdravé potraviny, nemoci, ovoce, zelenina Speciální vzdělávací potřeby: žádné Datum: srpen 2011 Autor: Kamila Bubáková Zdroje: Autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, pokud není uvedeno jinak, je Kamila Bubáková. Klipart

Diuretika Hypolipidemika Antikarcinogeny Antioxidanty Laxativa Léčivá síla rostlin

Diuretika Potraviny zvyšující tvorbu a vylu č ování mo č i, povzbuzují č innost ledvin CELER – éterický olej je ú č inný p ř i vylu č ování kyseliny mo č ové a mo č oviny Baklažán, kv ě ták Meloun, dýn ě, pórek, ch ř est Bor ů vky a brusinky (zán ě t mo č ového m ě chý ř e) T ř ešn ě, citrony, hrozny, jablka Nemoc DNA – krystaly kyseliny mo č ové se usadí ve výpotku a výstelce kloubu akutní bolest, zarudnutí a zdu ř ení LEDVINOVÉ, MO Č OVÉ KAMENY – bolestivé mo č ení

Hypolipidemika Potraviny, které snižují hladinu tuk ů v krvi AVOKÁDO – snižuje hladinu cholesterolu v krvi, chrání st ě ny trávicí soustavy, p ů sobí jako tonikum Fazole, sója – Tofu, mléko Vlašské o ř echy, slune č nicová semínka ATERIOSKLEROZA – ztvrdnutí tepen, usazení cholesterolu snížení pr ů toku krve MOZKOVÁ MRTVICE p ř estane proudit krev HYPERTENZE – tlak systolický 140, diastolický 90

Antikarcinogeny Potraviny, které neutralizují č innost karcinogen ů a zpomalují nebo chrání p ř ed rozvojem rakoviny. BROKOLICE – obsahuje fytochemikálie, které zpomalují r ů st rakovinných bun ě k Kv ě ták, zelí, ř edkvi č ka Švestky Raj č ata, mrkev Č ervená ř epa, č esnek, cibule Hroznové víno, jablka Pomeran č e, citrony Celozrnné pe č ivo RAKOVINA - jater, plic, žaludku, jícnu ústní dutiny, prsu, tlustého st ř eva, ledvin, slinivky b ř išní, prostaty, vaje č ník ů, d ě lohy, mo č ového m ě chý ř e, nádor mozku

Antioxidanty Potraviny zabra ň ující oxidaci, omlazující organismus POMERAN Č E – obsahují silné antioxidanty – vitamín C, betakaroten, flavonoidy a kyselinu listovou. Pomáhají p ř edcházet aterioskleróze a trombóze. Jahody Bor ů vky Rybíz Ostružiny O ř echy

Laxativa Potraviny stimulující vyprazd ň ování st ř ev, podporují peristaltiku st ř ev SLÍVY – mají projímavý ú č inek, rozpustná vláknina zklid ň uje a chrání st ř evní st ě ny Baklažán (tepeln ě upravený NE syrový) Jablka, hroznové víno T ř ešn ě, karambola Hodn ě pít vodu ZÁCPA HEMEORIDY, RAKOVINA TLUSTÉHO ST Ř EVA