Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_VKZB1/18 Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žáci 2. stupně základní školy Typická věková skupina: 12 až 15
Předmět: výchova ke zdraví Ročník: žáci 2. stupně Anotace: Tento učební materiál doplňuje učivo, přehledně seznamuje s danou tématikou. Klíčová slova: Zdravé potraviny, nemoci, ovoce, zelenina Speciální vzdělávací potřeby: žádné Datum: srpen 2011 Autor: Kamila Bubáková Zdroje: Autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, pokud není uvedeno jinak, je Kamila Bubáková. Klipart
Diuretika Hypolipidemika Antikarcinogeny Antioxidanty Laxativa Léčivá síla rostlin
Diuretika Potraviny zvyšující tvorbu a vylu č ování mo č i, povzbuzují č innost ledvin CELER – éterický olej je ú č inný p ř i vylu č ování kyseliny mo č ové a mo č oviny Baklažán, kv ě ták Meloun, dýn ě, pórek, ch ř est Bor ů vky a brusinky (zán ě t mo č ového m ě chý ř e) T ř ešn ě, citrony, hrozny, jablka Nemoc DNA – krystaly kyseliny mo č ové se usadí ve výpotku a výstelce kloubu akutní bolest, zarudnutí a zdu ř ení LEDVINOVÉ, MO Č OVÉ KAMENY – bolestivé mo č ení
Hypolipidemika Potraviny, které snižují hladinu tuk ů v krvi AVOKÁDO – snižuje hladinu cholesterolu v krvi, chrání st ě ny trávicí soustavy, p ů sobí jako tonikum Fazole, sója – Tofu, mléko Vlašské o ř echy, slune č nicová semínka ATERIOSKLEROZA – ztvrdnutí tepen, usazení cholesterolu snížení pr ů toku krve MOZKOVÁ MRTVICE p ř estane proudit krev HYPERTENZE – tlak systolický 140, diastolický 90
Antikarcinogeny Potraviny, které neutralizují č innost karcinogen ů a zpomalují nebo chrání p ř ed rozvojem rakoviny. BROKOLICE – obsahuje fytochemikálie, které zpomalují r ů st rakovinných bun ě k Kv ě ták, zelí, ř edkvi č ka Švestky Raj č ata, mrkev Č ervená ř epa, č esnek, cibule Hroznové víno, jablka Pomeran č e, citrony Celozrnné pe č ivo RAKOVINA - jater, plic, žaludku, jícnu ústní dutiny, prsu, tlustého st ř eva, ledvin, slinivky b ř išní, prostaty, vaje č ník ů, d ě lohy, mo č ového m ě chý ř e, nádor mozku
Antioxidanty Potraviny zabra ň ující oxidaci, omlazující organismus POMERAN Č E – obsahují silné antioxidanty – vitamín C, betakaroten, flavonoidy a kyselinu listovou. Pomáhají p ř edcházet aterioskleróze a trombóze. Jahody Bor ů vky Rybíz Ostružiny O ř echy
Laxativa Potraviny stimulující vyprazd ň ování st ř ev, podporují peristaltiku st ř ev SLÍVY – mají projímavý ú č inek, rozpustná vláknina zklid ň uje a chrání st ř evní st ě ny Baklažán (tepeln ě upravený NE syrový) Jablka, hroznové víno T ř ešn ě, karambola Hodn ě pít vodu ZÁCPA HEMEORIDY, RAKOVINA TLUSTÉHO ST Ř EVA