Antioxidanty  Antioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidačním procesům probíhajícím v našem těle  Oxidační procesy v těle vyvolávají volné radikály.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alkoholy ethanol.
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VY_32_INOVACE_TMM21760BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
Nově pěstované rostliny a jejich využití
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
Řekněme ne! Kouření!!!!.
15 DŮVODŮ, PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO!
Ganoderma: Královna léčivých rostlin DXN. GANODERMA (LINGZHI) – Úžasná léčivá rostlina V Číně ji už po tisíciletí považují za zázračnou léčivou rostlinu.
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Návykové látky, závislosti
FAT-BURNING – spalovač tuku ORGANICKÝ Zelený čaj 1200 mg BiOrigine spalovač tuku 10 ampoulí po 10 ml Zelený čaj stimuluje spalování tukových zásob a pomáhá.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Přírodní olej bohatý na antioxidanty
Zelinářské zahrady.
DETOXIKACE – očista organismu
CIVILIZAČNÍ CHOROBY 8. ROČNÍK
Antioxidanty Hejmalová Michaela.
MUDr.D.Kačaras.  Hypertenze = vysoký krevní tlak Onemocnění se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg (závislost na pohlaví a věku) Pokud.
„EU peníze středním školám“
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_06 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.A.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO Čerstvě naražený ležák není jen chutný,ale i zdravý. Pivo obsahuje fůru vitamínů (hlavně skupiny b) a kopu minerálů.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Superfoods superpotraviny.
Zdravé stravování KC3.
TROJLÍSTEK DOKTORA KUČERY
Eternity FuCoyDon SpectraMaxx
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA ODBORNÝ PRACOVNÍK V OCHRANĚ A PODPOŘE VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ Nikol Vokáčová 2015/2016.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Alena Soukalová 4.D Střední škola KNIH.  Obecné informace o vitamínech  Rozdělení vitamínů  Příjem vitamínů  Poruchy související s vitamíny  Minerály.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Renaissance Triple Set. Formula 3 KOMPLEX S ANTIOXIDANTY PRODLUŽTE SI MLÁDÍ!
Antioxidační systém živého organismu. Aerobní svět Efektivní produkce energieEfektivní produkce energie Kyslík toxickýKyslík toxický Antioxidační systémyAntioxidační.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Inovace předmětu Gastronomické technologie III (FT6A/2014) Stanovení antioxidační aktivity a celkových polyfenolů v zeleninových salátech Institucionální.
Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_09_Kyslík Téma: Chemie.
Barviva – pozor na E 102, E 104,E 110,E 120, E 122,E 123, E 124,E 129 E 133, E 151, E 155 Mohou nepříznivě ovlivňovat činnost dětí.
Citrony Limetka Pomeranče Šípky – Rose Hips Acerola Hesperidin Rutin.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt,
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
Přírodní látky 1. Sacharidy.
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Chlorophyl Chlorela Spirulina Tolice vojteška Mladá pšenice Mladý ječmen.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_JABLKO Výchova.
STRAVA MÁ VELKÝ VLIV NA NÁŠ ORGANISMUS
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vliv radiace na člověka
NINGXIA RED Infúze živin pro celé tělo.
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO
Transkript prezentace:

Antioxidanty  Antioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidačním procesům probíhajícím v našem těle  Oxidační procesy v těle vyvolávají volné radikály  Volné radikály mají za úkol zejména obranyschopnost organismu (chrání organismus před poškozením)  Za určitých okolností ale mohou volné radikály organismus i poškodit  Volné radikály se podílejí na vzniku řady chorob: arteriosklerózy srdečního infarktu Rakoviny chronických zánětlivých onemocnění kloubů šedého zákalu

 Antioxidanty blokují činnost volných radikálů nebo ji alespoň zpomalují  Antioxidanty mají také schopnost „opravovat“ buňky poškozené volnými radikály.  Zdravý jedinec má tvorbu volných radikálů a tvorbu antioxidantů v rovnováze - to je velmi důležité  Problém nastává u nemocných lidí (organismus je vystaven tzv. oxidačnímu stresu a oxidační procesy probíhají v nadměrné míře)

 Oxidační stres vyvolávají např.: nádorová onemocnění onemocnění srdce a cév onemocnění duševně chorých lidí (deprese, různé psychózy)  Antioxidanty přirozeně vytvářejí buňky v našem těle  Antioxidanty se také záměrně přidávají do potravin, léčiv, potravinových doplňků či kosmetiky

 Přidáváme je z toho důvodu, že např. oddalují žluknutí tuků nebo zabraňují barevným změnám potravin  Nejčastěji se antioxidanty přidávají do potravin s vysokým obsahem tuků  Mezi nejčastěji používané antioxidanty, které přidáváme do potravin řadíme:  Zdraví neškodné Kyselina askorbová (vitamin C) Tokoferoly (vitamin E) Lecitiny

 Pro zdraví méně vhodné Mléčnany (sodný, draselný) Oxid siřičitý  Pro zdraví nevhodné Galáty (např. propylgalát) Butylhydroxyanisol – BHA Siřičitany Hydrogensiřičitany

 Mezi antioxidanty, které se přirozeně vyskytují v našem těle řadíme: Koenzym Q Melatonin Nikotinamid Antioxidační enzymy – např.:  glutathionperoxidáza  Kataláza  laktoperoxidáza

 Melatonin - hlavní funkcí je regulace spánku, vykazuje také anti karcinogenní účinky  Koenzym Q 10 (ubichinon) - chrání buňky před volnými radikály. Čím je člověk straší, tím méně koenzymu Q produkuje, proto ve vyšším věku je vhodné jej doplňovat stravou. Koenzym Q 10 chrání organismus před srdečními chorobami, kornatěním cév a nádorovým bujením.

Přírodní antioxidanty  Mezi přírodní antioxidanty řadíme: Byliny – zejména šalvěj, tymián, rozmarýna, ostropestřec mariánský (obsahuje silimarin) Ovoce – třešně, hrozny, švestky, borůvky Zeleninu – zázvor, červené zelí, červená řepa Koření – hřebíček, kurkuma Červené víno – obsahuje flavonoidy (rutin) Čaj (zejména zelený čaj) - epigalokatechingalát Ginko biloba (extrakt z listů jinanu dvoulaločnatého) – zlepšuje prokrvení a paměť

Použitá literatura: Velíšek J. Chemie potravin 2; Ossis, Tábor Antioxidanty. A-Z slovník pro spotřebitele, AgronavigátorA-Z slovník pro spotřebitele

Děkuji za pozornost