Antioxidanty Antioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidačním procesům probíhajícím v našem těle Oxidační procesy v těle vyvolávají volné radikály Volné radikály mají za úkol zejména obranyschopnost organismu (chrání organismus před poškozením) Za určitých okolností ale mohou volné radikály organismus i poškodit Volné radikály se podílejí na vzniku řady chorob: arteriosklerózy srdečního infarktu Rakoviny chronických zánětlivých onemocnění kloubů šedého zákalu
Antioxidanty blokují činnost volných radikálů nebo ji alespoň zpomalují Antioxidanty mají také schopnost „opravovat“ buňky poškozené volnými radikály. Zdravý jedinec má tvorbu volných radikálů a tvorbu antioxidantů v rovnováze - to je velmi důležité Problém nastává u nemocných lidí (organismus je vystaven tzv. oxidačnímu stresu a oxidační procesy probíhají v nadměrné míře)
Oxidační stres vyvolávají např.: nádorová onemocnění onemocnění srdce a cév onemocnění duševně chorých lidí (deprese, různé psychózy) Antioxidanty přirozeně vytvářejí buňky v našem těle Antioxidanty se také záměrně přidávají do potravin, léčiv, potravinových doplňků či kosmetiky
Přidáváme je z toho důvodu, že např. oddalují žluknutí tuků nebo zabraňují barevným změnám potravin Nejčastěji se antioxidanty přidávají do potravin s vysokým obsahem tuků Mezi nejčastěji používané antioxidanty, které přidáváme do potravin řadíme: Zdraví neškodné Kyselina askorbová (vitamin C) Tokoferoly (vitamin E) Lecitiny
Pro zdraví méně vhodné Mléčnany (sodný, draselný) Oxid siřičitý Pro zdraví nevhodné Galáty (např. propylgalát) Butylhydroxyanisol – BHA Siřičitany Hydrogensiřičitany
Mezi antioxidanty, které se přirozeně vyskytují v našem těle řadíme: Koenzym Q Melatonin Nikotinamid Antioxidační enzymy – např.: glutathionperoxidáza Kataláza laktoperoxidáza
Melatonin - hlavní funkcí je regulace spánku, vykazuje také anti karcinogenní účinky Koenzym Q 10 (ubichinon) - chrání buňky před volnými radikály. Čím je člověk straší, tím méně koenzymu Q produkuje, proto ve vyšším věku je vhodné jej doplňovat stravou. Koenzym Q 10 chrání organismus před srdečními chorobami, kornatěním cév a nádorovým bujením.
Přírodní antioxidanty Mezi přírodní antioxidanty řadíme: Byliny – zejména šalvěj, tymián, rozmarýna, ostropestřec mariánský (obsahuje silimarin) Ovoce – třešně, hrozny, švestky, borůvky Zeleninu – zázvor, červené zelí, červená řepa Koření – hřebíček, kurkuma Červené víno – obsahuje flavonoidy (rutin) Čaj (zejména zelený čaj) - epigalokatechingalát Ginko biloba (extrakt z listů jinanu dvoulaločnatého) – zlepšuje prokrvení a paměť
Použitá literatura: Velíšek J. Chemie potravin 2; Ossis, Tábor Antioxidanty. A-Z slovník pro spotřebitele, AgronavigátorA-Z slovník pro spotřebitele
Děkuji za pozornost