PŘEDSTAVENÍ SEKCE 7 MPSV SEKCE SOCIÁLNĚ POJISTNÝCH SYSTÉMŮ (7) ZABEZPEČUJE ZEJMÉNA: -řízení a kontrolu výkonu státní správy v sociálním zabezpečení, -řízení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Důchodová reforma (úvod do problematiky) Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.
Advertisements

 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Strategie OS KOVO v kolektivním vyjednávání Piešťany,
Představení sady indikátorů pro hodnocení dopadů návrhů Odborné komise pro důchodovou reformu a referenční (základní) varianty Jednání pracovního týmu.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Sociální zabezpečení a důchodová politika
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Organizace sociální správy
Vznik mezinárodní smlouvy
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Důchodové pojištění II.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s. Mgr. Ilona Kostadinovová.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
JIM Jedno inkasní místo - aktuální úkoly Podnikatelská rada 3. dubna 2012 Ladislav Minčič I. náměstek ministra financí.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Správa sociálního zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Vznik mezinárodní smlouvy. Etapy vzniku platné mezinárodní smlouvy 1. Sjednání textu smlouvy 2. Schválení a autentifikace textu smlouvy 3. Souhlas se.
37. schůze VSP PS PČR Informace o aktuálním stavu řešení Lékařské posudkové služby resortu MPSV 3. února 2016 JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
1 Mgr. David Pospíšil Mgr. David Pospíšil, ředitel odboru sociálních služeb MPSV seminář „Zdravotně postižení – příspěvek na péči - jak dál?” Poslanecká.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Ing. Daniel Trnka, Oddělení kvality regulace Úřad vlády ČR Zvyšování kvality regulace 9. mezinárodní konference o informatické podpoře personálních procesů.
7. PENZIJNÍ SYSTÉM ČR Základní parametry systému.
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
SWOT analýza a koncepční záměry LPS ČSSZ
Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu ? Konference PS PČR Koncepce posuzování zdravotního stavu fyzických osob MUDr. Alena.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
Občané ČR žijící v zahraničí – ochrana důchodových práv JUDr. Gabriela Pikorová, vedoucí oddělení koordinace sociálního zabezpečení, MPSV.
Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu?
Odměňování členů zastupitelstev ÚSC
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Sekce sociálně pojistných systémů
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Bc. Magdalena Zábranská
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
„Stárnutí populace – analýza nákladů zdravotního a sociálního systému“
Právo sociálního pojištění
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Rozpis rozpočtu a normativy
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
PODNIKATELSKÁ RADA 23. zasedání
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

PŘEDSTAVENÍ SEKCE 7 MPSV SEKCE SOCIÁLNĚ POJISTNÝCH SYSTÉMŮ (7) ZABEZPEČUJE ZEJMÉNA: -řízení a kontrolu výkonu státní správy v sociálním zabezpečení, -řízení České správy sociálního zabezpečení, -posuzování pracovní schopnosti a zdravotního stavu pro účely pojistných a nepojistných systémů, -úkoly související s dalším rozvojem sociálního zabezpečení (koncepční práce), -vypracování věcných záměrů právních předpisů -analýzy demografického vývoje a jeho dopady na pojistné systémy, -projekce systémů sociálního pojištění a provádí související projekce příjmů a výdajů, -vypracování pravidelných pojistně-matematických zpráv -úkoly vyplývající z mezinárodních smluv v sociálním zabezpečení SEKCE 7 SE ČLENÍ NA 3 ÚTVARY oddělení koordinace sociálního zabezpečení, odbor sociálního pojištění a odbor posudkové služby VÝBĚR NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH AKTIVIT V ROCE pokračování důchodové reformy (zejména agenda související s tzv. II. pilířem), -dorovnání česko-slovenských důchodů (zajištění souladu judikatury ÚS a SD EU), -procesy a změny související s projektem jednoho inkasního místa ŘÍZENÍ ČSSZ VYPLÝVAJÍCÍ Z ORGANIZAČNÍHO ŘÁDU MPSV

Odbor SP – Hlavní aktivity REALIZACE ROZHODNUTÍ O VALORIZACI DŮCHODŮ OD LEDNA V roce 2013 a 2014 byla provedena snížená valorizace (zohlednění pouze 1/3 růstu cen) -Dle současného právního stavu by tato dočasně snížená valorizace měla proběhnout i od ledna 2015 (od roku 2016 opět dle principu plně dle cen plus 1/3 růstu mezd) -Je připraven návrh zákona, který obnoví standardní valorizaci plně podle nárůstu cen a podle 1/3 nárůstu mezd od a navrhuje zmocnění vlády, aby mohla rozhodnout o vyšším navýšení procentní výměry. -Návrh zákona dále stanoví minimální valorizaci v lednu 2015 na 1,8 % (odpovídá cca 200 Kč u průměrného starobního důchodu)

Odbor SP – Hlavní aktivity DŮCHODOVÁ REFORMA – USTAVENÍ PRACOVNÍ SKUPINY (KOMISE) PRO PŘÍPRAVU ZMĚN V SYSTÉMU DŮCHODOVÉHO ZABEZPEČENÍ Ustavení subjektu, kde by mělo dojít k diskusi a vypracování konkrétních návrhů úprav pro oblast důchodového pojištění, je zakotveno v koaliční smlouvě Předpokládá se širší účast napříč politickým spektrem a zároveň participace zástupců RHSD i expertů (snaha o robustní a stabilní dlouhodobý konsensus přesahující více volebních cyklů) Výstupem by měly být průběžně návrhy konkrétních opatření (úkolem expertního aparátu MPSV a MF bude kvantifikace dopadů a vytvoření odborného zázemí)

Odbor SP – Hlavní aktivity ANALÝZA NEZBYTNÝCH ÚPRAV SOUVISEJÍCÍCH S PŘEDPOKLÁDANOU TRANSFORMACÍ DŮCHODOVÉHO SPOŘENÍ (TZV. ZRUŠENÍ II. PILÍŘE) Nutno úzce spolupracovat s MF (MF bylo tvůrcem a je gestorem zákona) Zároveň bude nutné zasáhnout do předpisů v gesci MPSV Cílem zamýšleného manévru/transformace musí být maximální snaha o nepoškození klientů a rovněž legislativně/ústavně konformní řešení z hlediska vztahu stát - poskytovatel

Odbor SP – Hlavní aktivity PRAVIDELNÉ POSUZOVÁNÍ NASTAVENÍ DŮCHODOVÉHO VĚKU VE VAZBĚ NA OČEKÁVANÝ VÝVOJ STŘEDNÍ DÉLKY ŽIVOTA Proces zvyšování důchodového věku probíhá již téměř 20 let a je pevně nastaven v zákoně (současný stav) v zásadě v souladu s demografickou prognózou; nevytváří nepřiměřený tlak na trh práce (zvyšuje se i zaměstnanost osob 50+) Zvyšování důchodového věku „bez konce“ neumožňuje „automatické“ otevření diskuse o dalším nastavení Úvahy o ustavení procesu stanovujícího pravidelné posouzení (mimo jiné i doporučení EK „přizpůsobit věk odchodu do důchodu střední délce života“) Úpravy s dostatečným předstihem Posílení jistoty pojištěnců Cílem je: Zachování jednoduchosti a předvídatelnosti procesu zvyšování věku a zajištění souladu s demografickým trendem při zachování politické diskuze, nikoliv dosažení pevné vazby na konkrétní parametr

Odbor SP – Hlavní aktivity ROZHODNUTÍ O ZABEZPEČENÍ PŘI PRACOVNÍM ÚRAZU A NEMOCI Z POVOLÁNÍ (KONCEPCE ÚRAZOVÉHO POJIŠTĚNÍ) Složitá situace z důvodu existence (provizorní) úpravy z roku 1992 (pojištění odpovědnosti za škodu), zároveň existuje platný zákon z roku 2006 (ale s několikrát odsunutou účinností) a návrh zákona zpracovaný MF; v úvahu připadá i varianta řešení pomocí zákoníku práce Subjekty zainteresované na řešení i současném či případně budoucím provádění úrazového pojištění mají rozdílné/mnohdy protichůdné preference a představy MPSV připravuje analýzu a rozhodovací materiál do vlády k výběru varianty pro následnou realizaci (podle varianty v gesci MF nebo MPSV)

Odbor posudkové služby Činnost LPS OSSZ/PSSZ – tři základní oblasti posuzování 1. posuzování zdravotního stavu pro pojistné sociální systémy - invalidita (40%) 2. posuzování zdravotního stavu pro nepojistné sociální systémy - stupeň závislosti, průkaz OZP, příspěvky na zvláštní pomůcku (40%) 3. kontrolní činnost v oblasti posuzování dočasné pracovní neschopnosti (20%)

Odbor posudkové služby Činnost LPS OSSZ/PSSZ a LPS ČSSZ 2011 – 2013 rok počet posudků počet kontrol DPN pojistné nepojistnécelkem OSSZČSSZ NŘ Vysvětlivky: NŘ - námitkové řízení ve věcech důchodového pojištění DPN - dočasná pracovní neschopnost

Odbor posudkové služby Činnost PK MPSV 2012 mírný meziroční pokles počtu došlých žádostí způsobený „zpožděním“ za I. instancí 2013 nárůst počtu žádostí přes 2 tis. měsíčně, poté mírný pokles a stabilizace stavu předpoklad pro rok 2014 – lze očekávat nárůst počtu žádostí v agendě průkazu OZP v souvislosti se změnou legislativy

Odbor posudkové služby Priority 2014 zajištění plynulosti, včasnosti a kvality posuzování pro potřeby jednotlivých systémů sociálního zabezpečení - ročně OSSZ cca 400 tis. posudků, PK MPSV cca 23 tis. posudků kontinuita a stabilita lékařské posudkové činnosti v oblasti - posuzování invalidity - posuzování stupně závislosti - posuzování pro účely průkazů a dávek pro osoby se zdravotním postižením - kontroly posuzování dočasné pracovní neschopnosti implementace nového způsobu posuzování pro účely průkazů OZP od plynulá výměna průkazů MV za průkazy OZP do (cca 200 tisíc posudků navíc)

Oddělení koordinace – Hlavní aktivity 2014 MEZINÁRODNÍ SMLOUVY O SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ Dokončené smlouvy před vstupem v platnost: Indie - dokončena a zbývá pouze vyměnit ratifikační listiny Rusko – smlouva je podepsána, zbývá pouze podpis Správního ujednání a následná výměna ratifikačních listin Sýrie – dokončena, ale vzhledem k válečnému stavu nelze vstup v platnost odhadnout Mongolsko – na expertní úrovni smlouva dokončena Tunisko – text smlouvy byl dokončen, čeká se na vyjádření Tuniska k zapracování připomínek, připravuje se text Správního ujednání USA – předložení ke schválení Doplňkové smlouvy Parlamentem ČR Probíhající jednání: s Běloruskem, Ázerbájdžánem, Bosnou a Hercegovinou, Albánií, Čínou a Tuniskem Zájem o sjednání, sondáže: Republika Kosovo, Jihoafrická republika, Mexiko, Brazílie a Argentina

Oddělení koordinace – Hlavní aktivity 2014 Koordinace sociálního zabezpečení na úrovni EU Pokračují zejména práce na projektu Elektronické výměny údajů v rámci EU (EESSI) - termín se kvůli technickým problémům oddaluje, v současné době se předpokládá dokončení cca v r Na MPSV a ČSSZ je potřeba vybudovat přístupová místa do evropské sítě a zajistit napojení na národní databáze prostřednictvím tzv. přístupových bodů (Access Pointů)

ČSSZ – Hlavní aktivity 2014 PRIORITNÍ ÚKOLY ČSSZ V ROCE EFEKTIVNÍ PLNĚNÍ ZÁKONNÝCH POVINNOSTÍ ČSSZ PŘI REALIZACI DŮCHODOVÉHO A NEMOCENSKÉHO POJIŠTĚNÍ Měření výkonnosti při naplňování specifických cílů a prioritních úkolů nebo jejich hodnocení podle klíčových ukazatelů výkonu Realizace strategických, resp. specifických cílů je z podstatné části závislá na výši rozpočtových prostředků -VYSOKÁ EFEKTIVITA ZAJIŠTĚNÍ VÝKONU AGEND Včasné informování klientů o stavu jejich nároku jako předpoklad pro hladké správní řízení u důchodového pojištění Přijetí změn v agendách, které povedou k zjednodušení administrativy při vyřizování oprávněných nároků

ČSSZ – Hlavní aktivity 2014 PRIORITNÍ ÚKOLY ČSSZ V ROCE UDRŽET KVALITU ROZHODOVÁNÍ PŘI ZRYCHLENÍ PROCESU Zkrácení doby vyřizování centralizovaných agend -ZEFEKTIVNIT KOMUNIKACI S VEŘEJNOSTÍ – ORIENTACE NA KLIENTA Snižování objemu dat požadovaných od klientů ČSSZ jinou než el. formou a zjednodušení přístupu k poskytovaným službám a informacím -DOKONČIT CENTRALIZACI DAT Základní předpoklad pro zefektivnění segmentu procesu důchodového a nemocenského pojištění a výběru pojistného Zajištění průběžné modernizace technických prostředků a infrastruktury integrovaného informačního systému ČSSZ v souladu s nejnovějšími technologickými trendy.

DĚKUJI ZA POZORNOST