Sublimace a desublimace Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Změny skupenství látek
Var, sublimace a desublimace
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
VLASTNOSTI LÁTEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Renata Jeřábková Základní škola Kolín III., Masarykova 412 Dostupné.
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
Kapalnění Sublimace Desublimace
Digitální učební materiál
Změny skupenství látek
Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
ZMĚNY SPOJENÉ SE ZMĚNOU SKUPENSTVÍ – SUBLIMACE
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhTěleso a látka.
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
Skupenské přeměny – práce s tabulkami
Autor: Mgr. Lenka Němcová
FYZIKA Změny skupenství.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhTepelné jevy.
Tuhnutí, sublimace a desublimace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
VYPAŘOVÁNÍ, KAPALNĚNÍ, SUBLIMACE, DESUBLIMACE
Závislost hustoty kapaliny na teplotě Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Vypařování a kapalnění
SUBLIMACE, DESUBLIMACE
Dělící metody používané k oddělování složek směsí Chemie – 8.ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
Vypařování a kapalnění - úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Var – otázky a úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Šíření tepla prouděním Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Tepelná výměna vedením Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Výkon Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Procvičení – výpočet práce Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Optické přístroje VY_32_INOVACE_59_Optické přístroje
Paralelní zapojení rezistorů
Účinnost – řešení úloh VY_32_INOVACE_15_Účinnost
Vypařování, sublimace Autor: Mgr. Alena Víchová
Procvičení – výkon a jeho výpočet
Šíření tepla zářením VY_32_INOVACE_25_Šíření tepla zářením
Schematické značky - opakování
Skupenské přeměny Rozeznáváme skupenství pevné, kapalné, plynné a plazma. Skupenství vosku Plazma Plynné Kapalné Pevné.
Stín a polostín VY_32_INOVACE_44_Stin_a_polostin
Povrchové napětí VY_32_INOVACE_22_Povrchove_napeti
Změny skupenství látek
Vypařování a kapalnění
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Tání a tuhnutí - početní úlohy
Energie VY_32_INOVACE_05_Energie Autor: Pavlína Čermáková
Zobrazení zrcadlem dutým.
Změny skupenství.
Čočky Spojky a rozptylky VY_32_INOVACE_53_Spojky a rozptylky
Přeměna polohové energie v pohybovou a naopak
Elektrování těles při vzájemném dotyku
Částicová stavba látek
Dírková komora VY_32_INOVACE_43_Dirkova_komora
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Chování těles v kapalině – procvičení 2
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
Účinnost VY_32_INOVACE_15_Účinnost Autor: Pavlína Čermáková
Lom světla VY_32_INOVACE_52_Lom světla Autor: Pavlína Čermáková
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Tání = děj, při kterém se pevná látka mění na kapalinu.
Paralelní zapojení rezistorů
Druhy optických prostředí
Archimédův zákon pro plyny
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Sériové zapojení rezistorů
Transkript prezentace:

Sublimace a desublimace Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách VY_32_INOVACE_40_Sublimace a desublimace

Sublimace změna z pevného na plynné skupenství probíhá za každé teploty látka přijímá teplo L s (skupenské teplo sublimace) znatelně sublimují led, sníh, jód Desublimace změna z plynného na pevné skupenství probíhá za každé teploty látka odevzdává L s (skupenské teplo sublimace) znatelně desublimují vodní páry, páry jódu sublimují i vonící a páchnoucí látky [1] [2]

Příklady desublimace: jinovatka vodní pára, která desublimovala při nočním chlazení námraza na okně Na které straně okna námraza vzniká? Proč nevzniká tam, kde jsou dvojitá okna? [3] [4] [5] [6]

Sublimace a desublimace jódu V kádince byly zahřívány krystalky jódu. Při zahřívání jód sublimoval. Plynný jód (má fialovou barvu) stoupá vzhůru. Ochlazuje se na stěnách baňky naplněné studenou vodou. Na stěnách se objevují krystalky jódu. Jód desublimoval. [7]

Suchý led -vzniká při ochlazení plynného oxidu uhličitého pod -80 °C. Své skupenství mění přímo na pevné (desublimuje) za vzniku bezbarvé tuhé látky. Při zahřátí nevzniká kapalina, dochází přímo k sublimaci. -vzniká při ochlazení plynného oxidu uhličitého pod -80 °C. Své skupenství mění přímo na pevné (desublimuje) za vzniku bezbarvé tuhé látky. Při zahřátí nevzniká kapalina, dochází přímo k sublimaci. Jižní polární čepička na Marsu je tvořena převážně ze suchého ledu. Je složena ze dvou vrstev, kdy svrchní je tvořena přibližně 8 metry zmrzlého oxidu uhličitého a spodní vrstva je tvořená ze zmrzlé vody. Je vhodný pro přepravu mražených výrobků. Čištění suchým ledem může být využito v nejrůznějších průmyslových odvětvích. Je vhodný pro přepravu mražených výrobků. Čištění suchým ledem může být využito v nejrůznějších průmyslových odvětvích. [8]

Zdroje: [1], [2] - Kliparty z [3] [4] [5] [6] [7] - Sken z učebnice str. 62: Doc.Dr.Ing.RAUNER, Karel, et al. Fyzika 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, s. ISBN [8] Ostatní obrázky vlastní. Vytvořeno jako DUM do předmětu fyzika na ZŠ Studentská 895, Mnichovo Hradiště