Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3228 Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno: Karin Šubrtová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opakování Afrika.
Advertisements

Afrika SOUTĚŽ RISKUJ Pokračovat Zdroje obrázků
Téma hodiny: Afrika - po stopách cestovatelů
AFRIKA Geografická poloha.
Téma hodiny: Afrika FG Předmět: Zeměpis Ročník: 2.
Objevování a kolonizace Afriky
Registrační číslo projektu
Svět ve 2. polovině 19. století kolonialismus
Metoda 2: Konstrukce kružnic - Podrobné řešení
Registrační číslo projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV13.36 Téma: Zeměpis světadílů -
David Livingstone.
Afrika - povrch Afrika je třetím největším světadílem, je považovaná za kolébku lidstva. Zde byly nalezeny nejstarší kosterní.
Afrika od jména berberského kmene Afrigi
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Afrika - rostlinstvo a živočišstvo
Vodstvo Afriky Rostlinstvo a živočišstvo Afriky
Vodstvo Afriky.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
FINÁLE TŘÍDY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_275_ Poznáváme Afriku AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Kazimierz Nowak ( ) Polski podróżnik, Poský cestovatel,fotograf a spisovatel.
Jižní Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VÝCHODNÍ AFRIKA.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Afrika vodstvo VY_32_INOVACE_Z OnM Mgr. Kosík Lukáš
JAK SE JMENUJE ZVÍŘE NA OBRÁZKU?
Svatá říše římská národa německého
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
VODSTVO AFRIKY.
CO VYJADŘUJE SLOVO SAHEL
DRUHY MAP.
Afrika.
Jižní Afrika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Afrika Základní údaje: -Největší země: Súdán -Nejmenší země: Seyschely -Rozloha: km ² -Nejvyšší bod: Kilimandžáro (5895m) -Nejdelší řeka: Nil (6671km)
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Jižní Afrika.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno: Karin Šubrtová.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ČLOVĚK A PŘÍRODA – ZEMĚPIS - NA II.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
VY_32_INOVACE_Vac_II_04 Afrika –vodstvo Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
A FRIKA – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY II. Autor: Hana Brýdlová.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno: Karin Šubrtová.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno: Karin Šubrtová.
Do nitra Afriky Barbora Košnerová. - cestovatel, kartograf, etnograf, sběratel a lékař (54) - chytrý - Archaeologický sbor.
Zeměpisné objevy v 19. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3609_Zeměpisné_objevy_v_19_století Autor:
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno: Karin Šubrtová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_02_Afrika Autor Vladimír Kopal.
Afrika.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_04_Z7_Skála TÉMA: Afrika - test
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov V/2 – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VY_32_INOVACE_118 Jméno autora: Mgr.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Šablona III/2 OBJEVNÉ PLAVBY Mgr. Lucie Opltová – 1
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Zeměpis – objevování a kolonizace Afriky
Jiří Macháň Kristýna Polehňová Martin Müller
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Niagarské vodopády VY_32_INOVACE_18_38
Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
Afrika.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
SP: Vodstvo A/ Napiš název největších afrických vodopádů. Kde leží?
Kolonialismus.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Transkript prezentace:

Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno: Karin Šubrtová Datum: květen 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Název, téma: VY_32_INOVACE_Dě_11_Objevy_v_Africe_19_stol_8.ročník Metodické doporučení/ anotace: Sešit se věnuje zeměpisným objevům v Africe v 19. století a třem cestovatelům (Livingstone, Stanley, Holub)

David Livingston skotský misionář, lékař a cestovatel, bojovník proti otroctví objevitelské cesty po Africe 1851 – 1873 toužil rozšířit mezi domorodci křesťanství, léčil domorodce, zajímal se o jejich potřeby zemřel, když se pokoušel najít prameny Nilu domorodci si ho tak vážili, že po smrti ho nabalzamovali a nesli v rakvi 10 měsíců do přístavu pohřben v Londýně, srdce v Africe

jako první běloch přešel poušť Kalahari prozkoumal řeku Zambezi objevil vodopády, které nazval na počest britské královny Viktoriiny vodopády první člověk, který přešel Afriku napříč v její jižní části objevil mimo jiné jezera Malawi, Tanganika a Mwera

na jedné z cest se ztratil a byl 4 roky nezvěstný našel ho až H. M. Stanley, který jako jediný stále doufal, že Livingstone žije v listopadu 1871 se setkali na břehu jezera Tanganika ve vesnici Udžidži

Henry Morton Stanley novinář, cestovatel pracoval jako novinář pro The New York Herald, kterým byl vyslán, aby pro větší slávu listu objevil Davida Livingstona ztraceného v Africe jako zpravodaj přítomen u otevření Suezského kanálu

v letech podnikl výpravu pro belgického krále Leopolda II. - založil Svobodný stát Kongo 1886 anglická expedice vedená Stanleym - pomoc Emin-pašovi (německý lékař v egyptských službách a guvernér provincie) odříznut od civilizace - cesta 800 km dlouhá tropickým pralesem

MUDr. Emil Holub český cestovatel, kartograf, etnograf a lékař od dětství ho lákala Afrika – spisy D. Livingstona finanční podpora V. Náprstka první výprava do Afriky – 7 let – prozkoumat, zajistit sbírky Národnímu muzeu praxe lékaře v diamantových polích – peníze na výpravy tři výpravy do vnitrozemí

1875 podnikl cestu k řece Zambezi - Viktoriiny vodopády – první detailní mapa pokus dojít až ke břehům Atlantiku – neúspěšný - malárie a ztráta zásobovacích člunů rozsáhlá přírodovědeckou sbírku asi 1500 rostlin, 300 kusů nerostů, 200 kusů hadů, 3000 kusů hmyzu a několik desítek kožek ulovené zvěře - vše odesláno do Prahy Vojtěchu Náprstkovi podrobná dokumentace a deník

1880 kniha "Sedm let v jižní Africe„ - dobrodružství na výpravách do afrického vnitrozemí, podrobné obrazy krajů, zvyků, místního lidu a divoké přírody

1883 druhá výprava – plán na projití Afriky od Kapského města do Egypta podpora rakouského císaře – odmítl nabídku belgického krále – vědecká a technická podpora, lepší organizace neúspěšná – změna politické situace, malárie, domorodí nepřátelé ztráta sbírek i deníků

sbírky nabídl zdarma Národnímu muzeu v Praze – nenašlo umístění - zatrpklost rozdával sbírky muzeím, vědeckým ústavům a školám - dnes rozptýlena po 586 muzeích a školách v celém světě. po návratu uspořádal velkolepou "Africkou výstavu" ve Vídni (1891) a v Praze (1892) výzkumy vzbudily ohromný respekt ve vědeckých i společenských kruzích - mnohá ocenění a vyznamenaní řadu odborných spisů, příspěvků do novin a časopisů, absolvuje stovky přednášek – i přednáškové turné po USA

Zdroje: africa.jpg?uselang=cs africa.jpg?uselang=cs n_The_Illustrated_London_News_1872.jpg?uselang=cs n_The_Illustrated_London_News_1872.jpg?uselang=cs oria_Falls_from_Zambia%28August_2009%29.jpg/640px- Victoria_Falls_from_Zambia%28August_2009%29.jpg oria_Falls_from_Zambia%28August_2009%29.jpg/640px- Victoria_Falls_from_Zambia%28August_2009%29.jpg l_Holub.jpg/430px-Emil_Holub.jpg l_Holub.jpg/430px-Emil_Holub.jpg

Zápis od sešitu: Objevy v Africe – zeměpisné, přírodovědné a etnografické výzkumy Afriky, i doposud neprobádané – mapy, knihy, sbírky přírodnin propagace Afriky jako zdroje surovin spolupráce s domorodci David Livingstone Henry Morton Stanley Emil Holub