MĚSÍC Jiří Korec Kvarta 2006/07. O Měsíci…. Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Středová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měsíc a jeho vliv na Zemi
Advertisements

Fáze Měsíce. Zatmění Měsíce. Zatmění Slunce.
Měsíc Měsíc jako vesmírné těleso, zatmění, dmutí moře
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Fáze Měsíce.
Měsíční fáze Autoři: Adéla Vídeňská Anna Fišerová.
MĚSÍC.
MĚSÍC.
Ladislav Filipi Měsíční fáze.
Měsíc Měsíc je jediná známá přirozená družice Země. Pohled ze Země
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
Planeta Země.
David Hnátek A Radka Střihavková
PLANETA ZEMĚ.
Vědomostní soutěž ze zeměpisu
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Země jako planeta Lucie Racková KVA.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Měsíc a Slunce Pavel Janoušek – ZŠ náměstí Varnsdorf
Informační technologie-prezentace
Měsíc Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Registrační číslo projektu
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
Kateřina Bartůšková, Jakub Žďárský
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: I/2: čtenářská a informační gramotnost.
NEPTUN Kateřina Valentová Lucie Kvasničková Triton.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Který pohyb Země způsobuje jev zachycený na fotografii?
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Sluneční soustava.
Měsíc Iva Ouhelová.
M ě s í c.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Měsíc.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 02 TEMA: Měsíc – přirozený satelit.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA ZEMĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Gošová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Stavba Země Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Měsíc – přirozená družice Země Pohyby Měsíce: -Obíhá kolem Země ( doba oběhu je 28 dní) -Otáčí se kolem své osy ( doba jednoho otočení je 28 dní) -Obíhá.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
VY_32_INOVACE_PR4.09     Autor: Tereza Zástřešková   Datum vytvoření: září 2012   Ročník: 4.   Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět   Vzdělávací obor:
MĚSÍC VY_32_INOVACE_XVII-C-12.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Proč se střídá den a noc.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
VY_32_INOVACE_16_32_MĚSÍCE PLANET
Tematický okruh: VESMÍR Název učiva: JAK SE MĚNÍ MĚSÍC
JUPITER.
MĚSÍC.
Uran.
VY__III/2__INOVACE__205 FYZIKA MĚSÍC.
Planeta nejblíže Slunci
Měsíc a jeho podoby.
Fáze Měsíce VY_32_INOVACE_46_Faze_Mesice Autor: Pavlína Čermáková
Fáze Měsíce Název : VY_32_inovace_06 Fyzika – fáze Měsíce
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Otáčení Země kolem své osy
Zatmění Slunce a Měsíce Fáze Měsíce
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_04_Měsíc
MERKUR Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Transkript prezentace:

MĚSÍC Jiří Korec Kvarta 2006/07

O Měsíci…. Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Středová vzdálenost Země- Měsíc je km. Středová vzdálenost Země- Měsíc je km. Rovníkový průměr je 3 476,2 km Rovníkový průměr je 3 476,2 km Polární průměr je km Polární průměr je km Povrch 3, 793 x 10 7 km 2 Povrch 3, 793 x 10 7 km 2 Objem 2, 197 x km 3 Objem 2, 197 x km 3 Hmotnost 7, x kg Hmotnost 7, x kg Hustota 3, 344 g/cm Hustota 3, 344 g/cm Rychlost rotace 16, 655 km/h Rychlost rotace 16, 655 km/h Povrchová teplota- minimální 40K, průměrná 250K, maximální 396K Povrchová teplota- minimální 40K, průměrná 250K, maximální 396K Otočení kolem osy- 29 dní Otočení kolem osy- 29 dní Malá gravitační síla- ztráta atmosféry Malá gravitační síla- ztráta atmosféry

Dvě strany Měsíc je v synchronní rotací se Zemí, což znamená, že jedna strana Měsíce („přivrácená“) je stále otočená k Zemi, kdežto „odvrácená“ strana není z větší části ze Země vidět, kromě malých částí podél okraje disku Měsíc je v synchronní rotací se Zemí, což znamená, že jedna strana Měsíce („přivrácená“) je stále otočená k Zemi, kdežto „odvrácená“ strana není z větší části ze Země vidět, kromě malých částí podél okraje disku Odvrácená strana je občas nazývána také „temnou stranou“. „Temná“ v tomto případě znamená „neznámá a skrytá“ a nikoliv „postrádající světlo“; ve skutečnosti přijímá odvrácená strana v průměru zhruba stejné množství slunečního světla jako přivrácená strana. Kosmická loď na odvrácené straně Měsíce je odříznuta od přímé radiové komunikace se Zemí. Odvrácená strana je občas nazývána také „temnou stranou“. „Temná“ v tomto případě znamená „neznámá a skrytá“ a nikoliv „postrádající světlo“; ve skutečnosti přijímá odvrácená strana v průměru zhruba stejné množství slunečního světla jako přivrácená strana. Kosmická loď na odvrácené straně Měsíce je odříznuta od přímé radiové komunikace se Zemí. Obrázky: 90 stupňů V, 90 stupňů Z, odvrácená a přivrácená strana Obrázky: 90 stupňů V, 90 stupňů Z, odvrácená a přivrácená strana

Fyzikální charakteristika SLOŽENÍ- Před více než 4,5 miliardami let byl na Měsíci tekutý oceán magmatu Dnes kůru tvoří: 43% kyslík, 21% křemík, 10% hliník, 9% vápník, 9% železo, 5% hořčík, 2% titan, 0,6% nikl a spousta dalších…. Kompletní složení ještě nebylo zkoumáno, avšak některé lodě (Galileo) se zkoumáním zabývali. Věří se, že celkové složení Měsíce je podobné Zemi, až na nedostatek těkavých látek a železa. POVRCH- Desítky tisíc kráterů o průměru větším než 1km. Největší kráter na Měsíci a vskutku největší známý kráter ve sluneční soustavě tvoří pánev South pole- Aitken. Tento kráter se nachází na odvrácené straně poblíž jižního pólu, má km v průměru a hloubku 13 km. Tmavé a „jednotvárné“ pláně se nazývají moře. Nejsvrchnější část měsíční kůry tvoří nesoudržná kamenná vrstva rozdrcených hornin a prachu zvaná regolit

Fáze Měsíce Měsíc má mnoho různých tváří, ale přesto zůstává stále stejný. Astronomové říkají, že mění fáze. Celý tento úchvatný životní cyklus měsíčních proměn se nazývá lunace a trvá přesně 29 dní 12 hodin 44 minut a 2,8 sekundy. ZATMĚNÍ - Zatmění nastávají jen když jsou Slunce, Země a Měsíc v jedné přímce. Sluneční zatmění mohou nastat jen pokud je Měsíc v novu, zatmění Měsíce je-li v úplňku. NOV- Fáze Měsíce, kdy se Měsíc nachází mezi Sluncem a Zemí. V této fázi není osvětlená žádná část přivrácené strany. Stáří 0 dní DORŮSTAJÍCÍ SRPEK- Objevuje se již pár dní po novu. Měsíc zapadá stále později a přibývá. Stáří 0 až 7,4 dne PRVNÍ ČTVRŤ- Měsíc má podobu písmene D, vychází již poledne a zapadá kolem půlnoci. Stáří 7,4 dne DORŮSTAJÍCÍ MĚSÍC- Měsíc je stále nápadnější, neboť dorůstá a svítí po větší část noci. Stáří 7,4 až 14,8 dne.

…další fáze ÚPLNĚK- Úplněk je jedna z fází Měsíce, kdy je Sluncem osvětlená polokoule přivrácená k Zemi. V úplňku je Měsíc na opačné straně od Země než Slunce, což nastává v době, kdy nový měsíc má stáří 14,8 dne. Měsíční disk je tak pro pozorovatele ze Země plně osvícen a Měsíc vypadá na obloze jako bílé jasné kolo. Stáří 14,8 dne. COUVAJÍCÍ MĚSÍC- Po úplňku se hranice světla a stínu objevuje u pravého okraje Měsíce a tentokrát představuje hranici, kde naopak Slunce zapadá. Tma vítězí nad světlem a Měsíc "couvá". Vychází stále později a zapadá až po východu Slunce. Stáří 14,8 až 22,1 dne. POSLEDNÍ ČTVRŤ- Měsíc je v poslední čtvrti a má podobu písmene C. Vychází až kolem půlnoci a k západnímu obzoru se sklání za denního světla někdy kolem poledne. Stáří 22,1 dne. UBÝVAJÍCÍ SRPEK- Před svítáním se však nad východním obzorem objevuje srpek ubývajícího Měsíce. Den po dni vychází později a brzy zmizí v záři vycházejícího Slunce. Nastává nov a začíná nová lunace, nový cyklus měsíčních fází.

PRŮZKUM MĚSÍCE První člověkem vyrobený předmět, který dosáhl Měsíce, byla automatická sovětská sonda Luna 2, která na něj dopadla 4. září 1959 ve 21:02:24. Odvrácená strana byla poprvé vyfotografována 7. října 1959 sovětskou sondou Luna 3. Luna 9 byla první sondou, která měkce přistála na Měsíci a 3. února 1966 přenesla obrázky měsíčního povrchu. Prvním umělým satelitem Měsíce byla sovětská sonda Luna 10 (odstartovala 31. března 1966). Členové posádky Apolla 8, Frank Borman, James Lovell a William Anders, se 24. prosince 1968 stali prvními lidmi, kteří na vlastní oči viděli odvrácenou stranu Měsíce. Lidé poprvé přistáli na Měsíci 20. července Prvním člověkem kráčícím po měsíčním povrchu byl Neil Armstrong, velitel americké mise Apollo 11.

Fotografie Měsíce… Kráter Daedalus

Měsíc v úplňku

Zatmění Měsíce

Povrch Měsíce

Kráter TYCHO

Astronaut Apolla 17 u balvanu a Apollo 12 připravující se k sestupu na Měsíc

fáze Měsíce dorůstající srpek, první čtvrť, dorůstající Měsíc, úplněk, couvající Měsíc, poslední čtvrť, ubývající srpek

KONEC ZDROJE: