ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ CNC STROJŮ ÚVOD DO SVĚTA CNC STROJŮ Ing. Jiří Otipka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jiří Otipka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
obráběcí stroje pro sériovou a hromadnou výrobu. cnc obráběcí procesy
Advertisements

Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Vrtání a vyvrtávání.
Digitální učební materiál
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ V. Ing. Iveta Mičíková
Digitální učební materiál
Strojírenství Strojírenská technologie Upínací přípravky (ST52)
přehled základních technologii zpracování kovů
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ V. Ing. Iveta Mičíková
Frézování tvarových ploch
HONOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička. Dostupné z Metodického portálu ISSN ,
KRAJSKÉ SESTKÁNÍ METODIKŮ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Číslicově řízené obráběcí.
Název předmětu: Stavba a provoz strojů
VYVRTÁVÁNÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Tato prezentace byla vytvořena
ŽIVOTNOST STROJNÍCH SOUČÁSTÍ TEST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Moravec. Dostupné z Metodického portálu
OPTIMALIZACE OBNOVY STROJNÍCH SOUČÁSTÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Moravec. Dostupné z Metodického portálu.
Mechanické převodovky s proměnným převodovým poměrem
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vlastnosti OS Windows Číslo DUM: III/2/VT/2/2/23 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ CNC STROJŮ CNC OBRÁBĚCÍ STROJE Ing. Jiří Otipka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jiří Otipka.
Pohony NC strojů, odměřovací zařízení. Pohony pro obráběcí stroje musí splňovat mnoho náročných parametrů Nejdůležitější parametry: maximální přesnost.
ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ CNC STROJŮ ŘÍDICÍ SYSTÉMY CNC OBRÁBĚCÍCH STROJŮ Ing. Jiří Otipka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ CNC ČÍSLICOVĚ ŘÍZENÉ OBRÁBĚCÍ STROJE Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Strojní programování. Uplatnění strojního programování: výroba složitějších součástí pomocí klasického programování se postupně stávala neefektivní a.
Solidworks. Solidworks Uplatnění strojního programování: výroba složitějších součástí pomocí klasického programování se postupně stávala neefektivní a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Soustružením obvykle zhotovujeme součásti kruhového průřezu.
Surfcam Velocity. Uplatnění strojního programování: výroba složitějších součástí pomocí klasického programování se postupně stávala neefektivní a pracná,
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada39 AnotaceVýuka.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 39 Anotace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 1. Seznámení s ovládáním CNC stroje – HURCO (frézka) Název sady: CNC.
Systémy automatické výměny nástrojů. Hlavní přínos systémů AVN: možnost automaticky řídit komplexní obrábění celého obrobku na daném stroji zkracují se.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 39 Anotace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Soustružnické centrum NT Mori Seiki Radek Mičola TOSHULIN.
Číslicově řízené stroje, technické vybavení NC a CNC strojů.
Ruční programování, SUF 16 CNC S2000. Ruční programování lze rozdělit do dvou základních fází: 1. Konstrukční příprava narýsování výkresu součásti narýsování.
Soustružení složitých vnějších válcových ploch s osazením
19. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.2
18. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.1
QR kódy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Technologie – CNC programování
CNC stroje ve strojírenské výrobě
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Systémy automatické výměny obrobků
Úvod Co se tím dělá Čím se to dělá
Technologie – Obráběcí stroje pro automatizovanou výrobu rozdělení
Hoblování a obrážení.
20. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.3
Systémy AVO - test.
Technologie – souřadné systémy CNC strojů
Číslicově řízené stroje, technické vybavení NC a CNC strojů - test
Hlavní části CNC strojů 2
Strojní obrábění – základní způsoby frézování
ŽIVOTNOST STROJNÍCH SOUČÁSTÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Druhy číslicově řízených systémů
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Strojní obrábění – Praktická úloha 1
Druhy číslicově řízených systémů - test
Frézky rovinné a speciální
Multifunkční obráběcí stroje WHT 110 (C)
Multifunkční pracoviště HCW 4 S s virtuálním modelem a VNCK simulací
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Bc. Martin Šindelář SPŠ Na Třebešíně 2299
Transkript prezentace:

ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ CNC STROJŮ ÚVOD DO SVĚTA CNC STROJŮ Ing. Jiří Otipka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jiří Otipka. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

STROJÍRENSTVÍ hlavní klíčový obor ekonomiky každého průmyslově vyspělého státu SOUČASNÝ VÝVOJOVÝ SMĚR VE STROJÍRENSTVÍ ústup od používání klasických obráběcích strojů využívání výpočetní techniky nové požadavky na znalost obsluhy moderních obráběcích strojů Výsledků nelze dosáhnout bez základních znalosti klasické technologie: správné volby nástrojů, správné volby řezných podmínek apod.

Využití výpočetní techniky ve strojírenství: návrh a konstrukční výpočty strojů zvýšení kvality návrhu – rychlejší teoretické ověření návrhu řízení a regulace strojů počítačem. podstatné zvýšení technické hodnoty stroje – rychlé, přesné a spolehlivé opakování činnosti; nahrazení pomalé a nedokonalé reakce obsluhy na očekávané změny Využití výpočetní techniky ve strojírenské výrobě: řízení obráběcích strojů sestavení a odladění počítačových programů pro obráběcí stroje

VÝVOJ POČÍTAČEM ŘÍZENÝCH OBRÁBĚCÍCH STROJŮ První NC stroj – 1952 Massachusetts Institute of Technology Určen k výrobě složitějších součástí s odpovídající opakovatelností Doplňoval neobsazený prostor mezi obráběcími stroji:

Ke svému řízení používal pouze příkazy programu, uloženého na paměťovém médiu odpovídajícího úrovni vývoje: děrném štítku, děrné pásce, magnetické pásce. velmi nákladné pořizování a uchovávání programu

podstatné zjednodušení a urychlení programování a uchovávání dat zjednodušení a urychlení opětného použití nebo přenosu dat rozšíření možností použití rutinních postupů (cyklů) možnost pohybovat nástrojem nebo obrobkem po matematicky definovaných křivkách na základě jedno- duchého zadání zkrácení výrobních časů, snížení neproduktivních vedlejších časů. vyšší přesnost a opakovatelnost, nižší zmetko- vitost, menší požadavky na kontrolu často menší nároky na upínače menší nároky na obsluhu stroje apod.

vysoké investiční a servisní výdaje další náklady na podpůrné vybavení stroje (měřicí zařízení pro seřizování nástrojů, dopravní a manipu- lační zařízení...) kvalifikovaný personál pro vytváření NC progra- mů apod. stavebnicová soustava obráběcích CNC strojů a třío- sých odměřovacích strojů bezobslužný provoz seskupování CNC strojů do automatizovaných sestav automatizovaný výrobní závod

RÁM S VODICÍMI PLOCHAMI vysoká statická a dynamická tuhost odolnost stroje proti vzniku všech forem chvění dobrý odvod třísek, zejména u vysokovýkonných strojů POSUVOVÁ SOUSTAVA dostatečný regulační rozsah minimální vůle v kinematickém řetězci maximální tuhost v posuvovém systému stabilita pohybu při skokových změnách pohybu VŘETENO S VŘETENÍKEM maximální tuhost přesnost chodu otáčková schopnost POŽADAVKY NA KONSTRUKCI CNC STROJE

teplotní stabilita spolehlivé upnutí a uvolnění opakovaná přesnost upnutí spolehlivý přívod chladicí kapaliny dostatečný regulační rozsah zabezpečení dostatečného řezného výkonu rychlá reverzace a zabrzdění pohonu, polohování vřetena ZÁSOBNÍK NÁSTROJŮ dostatečná kapacita nástrojů malé zástavbové rozměry spolehlivé odložení a vyndání nástroje co nejkratší výměny nástrojů jednoduchá konstrukce POŽADAVKY NA KONSTRUKCI CNC STROJE

POŽADAVKY NA KONSTRUKCI CNC STROJE HLAVNÍ POHON VŘETENA STROJE plynulá změna otáček při zatížení stroje při obrábění vysoké zrychlení a zpomalení přesné polohování a pootočení vřetene o poža- dovaný úhel SERVOMOTORY POSUVŮ A KULIČKOVÉ ŠROUBY přenos pohybu motoru pomocí kuličkového šroubu na suport s nástrojem (soustruh) nebo na stoly s obrobkem (frézka) s ohledem na po-žadovanou přesnost stroje do tisíciny milimetru rychlý a přesný pohyb bez vůle s minimálním třením

POŽADAVKY NA KONSTRUKCI CNC STROJE LINEÁRNÍ POHONY vysoká rychlost posuvů → nahrazují krokové motory a kuličkové šrouby nutno zajistit jejich chlazení → zahřívají se Další popis požadavků kladených na konstrukci CNC strojů viz kapitola Konstrukční řešení CNC obráběcích strojů.

KONTROLNÍ OTÁZKY (Úvod do světa CNC strojů) 1.Charakterizujte současný vývojový směr ve strojírenství. 2.Popište využití výpočetní techniky v a) strojírenství, b) strojíren- ské výrobě. 3.Stručně popište historii vývoje počítačem řízených obráběcích strojů. 4.Uveďte základní a) výhody, b) nevýhody CNC obráběcích strojů. 5.Popište základní znaky pružné automatizace. 6.Uveďte základní požadavky kladené na a) rám, b) posuvovou sousta- vu, c) vřeteno, d) zásobník nástrojů CNC obráběcích strojů, e) pohon vřetena nástroje, f) servomotory a kuličkové šrouby, g) lineární pohony.

POUŽITÁ LITERATURA BARTOŠ, Vlastimil; KRÁL, Mojmír; MINÁRIK, Roman; ŠTULPA, Miloslav: Základy CNC obráběcích strojů. 1. vyd. Havlíčkův Brod: FRAGMENT, ISBN ŠTULPA, Miloslav: Obráběcí stroje a jejich programování. 1. vyd. Praha: BEN, ISBN OPLATEK, František: Číslicové řízení obráběcích strojů. 1. vyd. Havlíčkův Brod: FRAGMENT, ISBN