Infračervená spektroskopie (FTIR) & její využití ve forenzní vědě EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpořeno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fotoaparáty 3. ročník Zbožíznalství Fotoaparát - zařízení sloužící k pořizování a a zaznamenání fotografií - v principu 1. světlotěsně uzavřená komora.
Advertisements

Elektromagnetické záření. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Světlo je elektromagnetické vlnění různých vlnových délek. Lidské oko vnímá pouze část tohoto spektra. Toto záření nazýváme viditelné. Sousední části.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Mikrovlnné trouby.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrická kamna 2.
SUPMAT - Podpora vzd ě lávání pracovník ů center pokro č ilých stavebních materiál ů Registrační číslo CZ.1.07/2.3.00/ INFRAČERVENÁ SPEKTROSKOPIE.
Snímače teploty Pavel Kovařík Rozdělení snímačů teploty Elektrické Elektrické odporové kovové odporové kovové odporové polovodičové odporové polovodičové.
Ing. Jiřina Vontorová, Ph.D. RMTVC VŠB – TU Ostrava.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 17. Světlo Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol –
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Přednáška 2 3.Základní principy optické aktivity 3.1 Polarizace elektromagnetického záření 3.2 Definice optické aktivity 3.3 Klasické formy optické aktivity.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_11_F9_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Elektromagnetické zařízení Základní škola Libina,
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Systémy moderních elektroinstalací.
Disperze světla Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4. ročník čtyřletého.
 Objevil ho Sir William Herschel  V roce 1800 Jak ?  Optickým hranolem rozložil sluneční světlo na jednotlivé barvy. Do rozloženého barevného spektra.
Kateřina Klánová 26. května 2010 F4110: Kvantová fyzika atomárních soustav TUNELOVÝ JEV A ŘÁDKOVACÍ TUNELOVÝ MIKROSKOP.
Elektromagnetické spektrum
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Optický kabel (fiber optic cable)
K o u l e Popis tělesa Výpočet povrchu Výpočet objemu Části koule
PaedDr. Jozef Beňuška
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
Evropské fondy: Řízení rizik podvodů
Ochutnej pyroelektrický náboj
Rozklad světla optickým hranolem.
Elektřina VY_32_INOVACE_05-25 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Téma: Světlo Vypracoval: Bohumil Baroch
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_06-01
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Vznik a šíření elektromagnetické vlny
Interference a difrakce
Barva světla, šíření světla a stín
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Malování - nástroje grafického editoru
VESMÍR.
Počítání krevních buňek
Důsledky základních postulátů STR
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Molekulová spektroskopie
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
1. skupina PS: Vodík Izotop H D T Výskyt: 89 % vesmír;
Elektromagnetická slučitelnost
Obecná a anorganická chemie
VY_32_INOVACE_
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Interference a difrakce Jana Jurmanová.
VY_32_INOVACE_20 22 ÚČINNOST autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
Fyzika extrémně nízkých teplot
UMĚLÉ OSVĚTLENÍ V INTERIÉRU.
Měření elektrického odporu
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Josef Keder Český hydrometeorologický ústav
ELEKTRICKÝ PROUD.
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Země ve vesmíru.
Fyzika elektronového obalu
Vzájemné silové působení těles
Paprsková optika hanah.
VLASTNOSTI KAPALIN
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Fyzika 4.A 17.hodina 06:11:34.
SPEKTROSKOPIE Eva a Terka.
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Interference ze soustavu štěrbin Ohyb na štěrbině Optická mřížka
2. Centrální gravitační pole
3 Elektromagnetické pole
Transkript prezentace:

Infračervená spektroskopie (FTIR) & její využití ve forenzní vědě EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpořeno CZ.2.17/3.1.00/36021 Implementace nových metod ve výuce biochemie a forenzní analýzy.

Infračervená spektroskopie (FTIR) & její využití ve forenzní vědě

William Herschel Kolem roku 1800 W. Herschel studoval spektrum slunečního světla pomocí hranolu. Měřil teplotu každé barvy, a zjistil, že nejvyšší teplota je těsně nad červenou barvou. Tuto oblast záření proto dnes nazýváme "infračervenou„ (infrared, IR). Autor obrázku: John Lewis

Jednotky používané v IR: Vlnočet (cm -1 ) Near-IR: NIR: – cm -1 Mid-IR: 500 – cm -1 Far-IR: 5 – 500 cm -1 Elektromagnetické spektrum center/optics/optics-101-level-1-theoretical-foundations/

Princip infračervené spektroskopie Při průchodu infračerveného záření vzorkem dochází k jeho absorpci Dochází ke změnám rotačně vibračních stavů molekuly v závislosti na změně dipólového momentu

Dipólový moment (elektrický dipólový moment) vektorová veličina popisující nesymetrické rozdělení elektrického náboje, např. v molekule nebo v malé skupině atomů Podle hodnoty dipólového momentu chemie rozlišuje polární a nepolární molekuly. Polární molekuly mají stálou a nenulovou hodnotu elektrického dipólového momentu, tvoří permanentní dipól, nepolární ho mají nulový.

Kovalentní vazby v organických molekulách nejsou tuhé tyčinky - spíše se chovají více jako pružiny. Při pokojové teplotě, jsou organické molekuly vždy v pohybu, protože jejich vazby se protahují, ohýbají a kroutí Tyto komplexní vibrace lze rozdělit na různé vibrační módy: %3A_Structure_Determination_I/Section_4.2%3A__Infrared_spectroscopy Vibrační módy

Infračervenou spektroskopií se sledují vibrační a rotační přechody v molekulách. ● Pokud je změna těchto vibračních či rotačních stavů spojena se změnou dipólových momentů, dochází k absorpci záření charakteristického pro danou vazbu v molekule. ● Největší význam při identifikaci organických sloučenin má oblast spektra v rozmezí vlnočtů cm -1. V této oblasti se organické sloučeniny projevují největším počtem absorpčních pásů a říká se jí „molecular finger print“. ● Značnou výhodou infračervené spektroskopie je možnost měření vzorků ve všech skupenských stavech. Princip infračervené spektroskopie

Většina moderních IČ spektrometrů používá Fourierovu transformaci s využitím Michelsonova interferometru. Chcete-li získat IR absorpční spektrum, jedno zrcadlo z interferometru se pohybuje a způsobuje interferenci záření dopadajícího na detektor. Používá se jak pro kvalitativní, tak rovněž i pro kvantitativní analýzy. Jean-Baptiste-Josephde Fourier ( ) Infračervená spektroskopie s Fourierovou transformací (FTIR)

Interferometr He-Ne laser Fixní zrcadlo Pohyblivé zrcadlo Vzorek Zdroj záření (keramický) Detektor (DLATGS) Beam splitter Optický systém FTIR

Založen na interferencei vlnových délek Ve fázi: konstruktivní Mimo fázi: destruktivní Michelsonův interferometer

Převedení interferogramu na absorpční spektrum Fourierovou trasmormací

Zdroj: infračervené záření je vyzařováno ze zářícího zdroje černého tělesa. Končí na detektoru Interferometr: paprsek vstupuje do interferometru, kde probíhá "spektrální kódování" Interferogram : výsledný signál po opuštění interferometru Dělič paprsku: příchozí světlo a rozděluje do dvou optických paprsků Vzorek: paprsek vstupuje do prostoru, kde buď vzorkem projde nebo se odrazí od jeho povrchu Detektor: paprsek nakonec projde do detektoru pro finální měření Počítač: měřený signál je digitalizován a odeslán do počítače, kde je provedena Fourierova transformace Pohybující se zrcadlo interferometru je jedinou pohybující se částí přístroje Pevné/fixní zrcadlo Jak FTIR pracuje?

Interferogram with N 2 Interferogram with sample Background Single beam sample spectrum Transmitanční spektrum Absorbanční spektrum Transmitanční spektrum je příkladem jediného paprsku měřícího jen atmosféru/ pozadí Absorbanční spektrum = záporný logaritmus transmitance Automaticky převede a zobrazí spektra jako absorbance spektra Postup při měření

Co můžeme zjistit pomocí infračervené spektroskopie? Chemická analýza: Shoda spektra se spektrem v databázi - Identifikace neznámé sloučeniny, forenzní aplikace, atd. Monitorování chemické reakce in situ Molekulová struktura: Lze určit, jaké chemické skupiny jsou přítomny ve sloučenině Elektronické informace: Lze změřit optickou vodivost - Zjistit, zda se jedná o kov, izolátor, supravodič či polovodič,

Ve forenzní analýze může být FTIR použita pro identifikaci mnoha velmi rozmanitých materiálů: Maleb/barevných vrstev Polymerů Nátěrů Vláken Kontaminantů Povýstřelových zplodin Forenzní věda

Optika používaná v infračerveném mikroskopu je reflexní optika, tj. zrcadla (kvůli velké absorpci nelze použít skleněné nebo křemenné čočky). Světlo je fokusováno do roviny vzorku a na detektor Cassegrainovými objektivy. Připojený detektor intenzity záření musí vykazovat vysokou citlivost, používá se pyroelektrický MCT detektor (mercury mercury- cadmium cadmium-telurid), který je chlazen kapalným dusíkem. Mikroskop je schopen pracovat i ve viditelném světle. To umožňuje visuálně nalézt analyzovaný objekt a pomocí clon vymezit pracovní plochu, případně pořídit fotodokumentaci. Minimální plocha, kterou je možno analyzovat je řádově omezena vlnovou délkou infračerveného záření, cca průměr 10 μm. Infračervený mikroskop

Příklad infračerveného spektra 2-hexanon

Ve forenzní analýze může přinést důkazy pro trestním řízení. Vlákno nalezené na místě činu může poskytnout informace o oblečení nebo specifickém místě, kterou pachatel nebo oběť navštívili. V textilním průmyslu je identifikaci jednotlivých vláken textilní matrice zajímavá jako součást kontroly jakosti procesu. Pro restaurátory textilních artefaktů je možnost identifikace vláken pocházejících z různých přírodních materiálů (např. bavlna, sisal, lýková, hedvábí a vlny) velmi užitečná pro zvolení vhodného postupu k jejich ošetření. Identifikace vláken pomocí FTIR

Syntetická vlákna připravená na vzorkovací desce (vlevo) a získaná IR spektra (vpravo). Knihovna spekter umožňuje snadnou identifikaci, chemické složení, vláken i přesto, že jejich vizuální vzhled je velmi podobný. Jen dvě vlákna jsou vyrobena ze stejného polymer. Identifikace vláken pomocí FTIR

Mapa line měření na lidském vlasu. Obrázek zobrazuje rozdíl mezi barvenou a odbarvenou částí vlasu na základě vyhodnocení IR-pásu při vlnočtu 1040 cm -1. Imaging lidského vlasu

DĚKUJI ZA POZORNOST

Reference 1) ogical_Emphasis/Chapter__4%3A_Structure_Determination_I/Section_4.2%3A__I nfrared_spectroscopy 2) 3) 4) FT-IR/LUMOS/AN/AN102_LUMOS_identification_fibers_EN.pdf 5) 6) level-1-theoretical-foundations/