Mgr. Dagmar Muzikářová. ZAŘAZENÍ POKUSU Poznáváme složení látek - částice látek Jednoduché úlohy s dostupnými látkami a pomůckami, bez nutnosti laboratoře.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Advertisements

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Modul Xperimania RNDr. Jarmila Čeperová
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení
Těleso a látka Tělesa = předměty, které pozorujeme
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Těleso a látka Tělesa = předměty, které pozorujeme
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Základní poznatky molekulové fyziky a termodynamiky
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _641 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Hmota a její části Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
1 ÚVOD.
Vlastnosti plynů.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
LÁTKY JSOU SLOŽENY Z ČÁSTIC, KTERÉ SE POHYBUJÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_14.
LÁTKY A TĚLESA Chemie 8. ročník.
OBECNÁ CHEMIE PROTOKOL POKUSU VY_32_INOVACE_02 - PROTOKOL POKUSU
KINETICKÁ TEORIE LÁTEK
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Laboratorní práce č. 3 Vlastnosti aktivního uhlí Mgr. Helena Roubalová
R O Z T O K Y.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Částicová stavba látek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_13.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Teplotní roztažnost, dilatace materiálů Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2013 VY_32_INOVACE_6B20.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _648 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Žákovský pokus Vlastnosti látek
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Purkyňovo gymnázium Strážnice
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
STRUKTURA METODIKY STRUKTURA METODICKÉHO LISTU PRACOVNÍ LIST PROJEKTOVÝ DEN A PREZENTAČNÍ DEN PROGRAM SEMINÁŘE CHEMIE 1 Projekt TROJLÍSTEK, Seminář chemie,
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Rozlišování látek podle vlastností Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Žákovský pokus Hydrolýza solí a stanovení pH Ing. Lenka Molčanová.
Školské dokumenty. Osnovy Dříve dány centrálně. Jednotné pro všechny pro všechny školy daného typu. Od roku 2007 si osnovy vytváří každá škola na základě.
Projekt: Trojlístek - podpora výuky přírodopisu, biologie, fyziky a chemie pro žáky ve věku 11 až 15 let Projekt: Trojlístek - podpora výuky přírodopisu,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Výroba mýdla - - žákovský pokus MGR. DANIELA SZMEKOVÁ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
12. Základní poznatky molekulové fyziky a termodynamiky
Tepelný pohyb částic VY_32_INOVACE_11_212
Vlastnosti plynů VY_32_INOVACE_36_Vlastnosti_plynu
Redoxní reakce – sestavení galvanického článku
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Změny skupenství látek
EU peníze středním školám
Neživá příroda ve výuce přírodopisu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Částicová stavba látek
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
OPAKOVÁNÍ VNITŘNÍ USPOŘÁDÁNÍ LÁTEK (pevné, kapalné, plynné)
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Částicové složení látek
Atomy a molekuly.
Vlastnosti kapalných látek
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Mgr. Dagmar Muzikářová

ZAŘAZENÍ POKUSU Poznáváme složení látek - částice látek Jednoduché úlohy s dostupnými látkami a pomůckami, bez nutnosti laboratoře Propojení: potvrzení poznatků z fyziky, praktické dovednosti, vlastní předpoklad, propojení s běžným životem, zopakování postupů při práci s chemikáliemi a laboratorním nádobím IBSE – 1. úroveň – potvrzující bádání

ROZPOUŠTĚNÍ MANGANISTANU Při pokusu pozorovaný jev se nazývá difúze a je důkazem, že látky se skládají z částic, které jsou v neustálém pohybu. Difúze je samovolné pronikání částic jedné látky mezi částice látky druhé.

PRONIKÁNÍ VŮNĚ (ZÁPACHU) PROSTOREM Jestliže otevřeme nádobku s octem, lihem a parfémem, brzy ucítíme zápach či vůni těchto látek. Je to proto, že jejich částice pronikají do vzduchu, který vdechujeme.

PRONIKÁNÍ ČÁSTIC VODY DO VEJCE Ponořením slepičího vejce do octa dojde k odvápnění skořápky. Blána na jeho povrchu je pak propustná pro vodu, která proniká dovnitř a vejce tak zvětšuje svůj objem. I zde probíhá difúze.

MÍSENÍ LÁTEK O RŮZNÉ VELIKOSTI ČÁSTIC Při mísení různých kapalných látek má výsledný roztok menší objem, než je součet objemů výchozích látek. Částice různých látek se od sebe liší velikostí a smícháním lépe vyplní prostor.

PROČ TÍMTO ZPŮSOBEM? Lepší fixace učiva zapojením více smyslů Průběžné zopakování laboratorního nádobí a dodržování postupů před náročnější úlohou Skupinová práce (preferuje daltonská výuka) Materiálově a časově nenáročné (1 vyučovací hodina) Bezpečné (výjimkou jsou jedinci citlivější na kontakt s manganistanem a zápach octa či lihu)

PRACOVNÍ LIST Podrobný popis jednotlivých úkolů Pomůcky a chemikálie Teoretické otázky Shrnutí a závěry získané po provedení pokusů Hodnocení skupinové práce Dotaz na případné problémy PRACOVNÍ LIST

METODICKÉ POZNÁMKY (příprava) Rozdělit žáky do skupin (max. 4) Připravit pomůcky a zkoumané látky v dostatečném množství Zajistit kopie pracovních listů „Naložit“ vejce do octa s dostatečným předstihem (stačí 1-2 ks na třídu) Připravit nádoby na smíchané „částice“ (hrách, mák)

METODICKÉ POZNÁMKY (práce v hodině) Motivace žáků k danému úkolu Objasnění zadání a postupu práce Připomenutí bezpečné práce v chemické učebně či laboratoři Pokyny pro skupinovou práci (komunikace mezi sebou, rozdělení si úkolů, tvorba zápisu…) Možnost obrátit se s problémem na vyučujícího

ZDROJE TICKE_HRY/Jak_to_nedelat.htm TICKE_HRY/Jak_to_nedelat.htm Doc. RNDr. Beneš, P., CSc.; PhDr. Pumpr, V., CSc.; doc. RNDr. Barnýr, J.,. CSc.: Základy chemie 1. Praha: Fortuna, 2002, 46 str. ISBN