DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_10 ŠkolaZákladní škola T.G. Masaryka Komárov, okres Beroun Jméno autoraMgr. Borovský Štefan Datum vytvoření22.12.2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
nejvyšší vodopády na světě obrovští hadi,jaguáři, pásovci
Advertisements

Téma hodiny: Brazílie – opakování formou kvízu Předmět: Zeměpis
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
Jihoamerické regiony Brazílie a její sousedé
Brazílie Základní údaje, přírodní podmínky, průmysl a zemědělství, historie, kultura, cestovní ruch Pokud chybí z obrázku odkaz „zpět“ do prezentace, pak.
Vypracovala: Iva Nejezchlebová
Brazílie Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
BRAZÍLIE.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
AMERIKA.
VENEZUELA Veronika Jeřábková.
Jižní Amerika.
VENEZUELA.
Brazílie a její sousedé
USA Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Hospodářství Spíše rozvojové Brazílie Argentina Chile Venezuela Nově
VY_32_INOVACE_19 Střední Amerika - Mexiko
LATINSKÁ AMERIKA 5. DÍL B R A Z Í L I E
BENELUX.
JIŽNÍ ASIE.
Francie Petra Kovaříková 8.A
Identifikátor materiálu: EU
Téma hodiny: Brazílie – základní údaje, přírodní poměry
PROVINCIE A TERITORIA Kanada je federálním státem skládá se z 10 provincií a 3 teritorií. Nejlidnatější provincií je Ontario s největším městem Kanady.
Téma hodiny: Ekvádor – základní údaje, přírodní a socioekonomické poměry Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník Anotace: Seznámení se s jihoamerickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_228_jižní Amerika I. AUTOR: Zdeněk Hořava ROČNÍK, DATUM: 7.,
Vzdělávací oblast/obor
BRAZÍLIE Jan Dušek.
Zdeněk Bergman, G Teplice
VY_32-INOVACE_17 Jižní Amerika - Brazílie. BRAZÍLIE VY_32-INOVACE_17 Jižní Amerika - Brazílie.
BRAZÍLIE.
Matěj Špikla 7.C.  Rozloha: km  Prezidet: Ávaro Uribe Vélez  Územní uspořádání: 32 departamentů (je jednotka administrativního a samosprávného.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Indie Tadž Mahál hinduismus.
KANADA Obr.1. KANADA - Rozloha: km² - Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 3,26 ob. / km² - Státní zřízení: federativní konstituční.
podle podobných přírodních podmínek rozdělujeme státy Jižní Ameriky do 3 oblastí: – andské země – horské lesy, výrazná výšková členitost – laplatské země.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_07 ŠkolaZákladní škola T.G. Masaryka Komárov, okres Beroun Jméno autoraMgr. Borovský Štefan Datum vytvoření
Název školy: Základní škola Planá nad Lužnicí, okres Tábor
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_01 ŠkolaZákladní škola T.G. Masaryka Komárov, okres Beroun Jméno autoraMgr. Borovský Štefan Datum vytvoření
Jiří Korec Sexta 2008/2009. VENEZUELA Hlavní město: Caracas Rozloha: km² Nejvyšší bod: Pico Bolivar- 5007m.n.m Počet obyvatel: Hustota.
Venezuela Venezuela je federální republika sousedí s:Kolumbií, Brazílií, Guyanou.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_23_04_Z7_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Jižní Amerika- test Základní škola Libina, příspěvková.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
USA AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_16_Z7_Skála
Kanada AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_17_Z7_Skála
Název učiva: Amerika severní
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_05
INDONÉSIE.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_09
VY_32_INOVACE_Fi_I_10 Název Brazílie
Šablona VY_52_INOVACE_Z
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_02
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vzdělávací materiál: Brazílie Operační systém: Windows XP Professional
13. JIŽNÍ AMERIKA ANDSKÉ STÁTY VY_32_INOVACE_12_Z5
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
VY_32_INOVACE_268_Státy Laplatské nížiny a tropické JA
4. c Brazílie a severní sousedé
Bolívie
BRAZÍLIE Obr. 1. BRAZÍLIE Obr. 2 Obr. 3 Hlavní město: Brasilia Hlavní město: Brasilia Největší a nejlidnatější stát Jížní Ameriky Největší a nejlidnatější.
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_10 ŠkolaZákladní škola T.G. Masaryka Komárov, okres Beroun Jméno autoraMgr. Borovský Štefan Datum vytvoření Vzdělávací oborZeměpis Tematická oblastZeměpis 6. a 7. ročník TémaJižní Amerika – Brazílie a její sousedé

Anotace Prezentace obsahuje učivo jedné vyučovací hodiny – Jižní Amerika (Brazílie a její sousedé) Str.4 až 6 - obsahují výklad učiva obohacený o mapky a fotografie. Text se objeví po kliknutí se světelným efektem a fotky i se zvukovým efektem. Str.7 – popis vybraných měst a památek UNESCO v Brazílii. Str.8 až 13 - kvízové otázky. Dvě nesprávné odpovědi se po kliknutí ztratí se světelným efektem. Při kliknutí na správnou odpověď se zvýrazní pole a objeví se fotky se světelným i zvukovým efektem. Str.14 až 18 - obsahují výklad učiva obohacený o mapky a fotografie. Text se objeví po kliknutí se světelným efektem a fotky i se zvukovým efektem. Str.19 a 20 - kvízové otázky z učiva. Dvě nesprávné odpovědi se po kliknutí ztratí se světelným efektem. Při kliknutí na správnou odpověď se změní barva pole a ozve se zvukový efekt. Str.21 - pracovní list. Žáci odpoví na vybrané otázky z učiva. Str.22 - pracovní list. (řešení)

Jižní Amerika Brazílie a její sousedé

čtyři státy – Brazílie, Venezuela, Guyana a Surinam 1 závislé území - Francouzská Guyana mapa oblasti Oblast objevili Španělé v roce 1498 (Venezuelu). Brazílii objevil Portugalec Cabral (1500) náhodou, když ho při obeplouvání Afriky odnesly nepříznivé proudy daleko na západ. Surinam je bývalá nizozemská kolonie, Guyana britská a Francouzská Guyana patří i v současnosti Francii. Proto je oblast národnostně, rasově i nábožensky hodně smíšená. Většinu povrchu tvoří tropický deštný les.

BRAZÍLIE hl. město – Brasília úř. jazyk – portugalština počet ob. – asi 200 milionů rozloha – km² st. zřízení – feder. prezidentská rep. měna – brazilský real (BRL) Brazílie je počtem obyvatel i rozlohou na 5. místě na světě. Nejlidnatější portugalsky mluvící země na světě. Protéká jí nejmohutnější řeka světa Amazonka, kterou obklopuje tropický deštný les. Proto většina obyvatel žije na pobřeží a na úrodných plošinách ve vnitrozemí. Je průmyslově – zemědělský stát s obrovským nerostným bohatstvím. Obyvatelé pěstují kávu, sisal, pomeranče…. Důležitý je i chov prasat, skotu, ovcí a koz. Značný význam má i rybolov. Pro hospodářství je velmi důležitá i těžba dřeva a s ní spojený ekologický problém. 75% obyvatelstva žije ve městech. Města sužuje problém chudinských čtvrtí (favel).

Sport Nejoblíbenějším sportem je fotbal. Brazilci rádi hrají všechny kolektivní hry a dosahují v nich vynikající výsledky. Od volejbalu až po basketbal. Některé sporty se zrodily na plážích Brazílie (plážový fotbal…). Maracaná – jeden z největších stadionů světaplážový fotbal – Brazílie a Izrael

Vybraná města a památky UNESCO Brasília - hlavní a nejmladší = moderní (1960), UNESCO. Rio de Janeiro – karneval, pláž Copacabana, socha Krista Vykupitele, LOH 2016, favely…. Sao Paulo - největší město (asi 10 mil. obyvatel), sv. Pavel. Salvador - třetí největší město, spisovatel Jorge Amado historické centrum = památka UNESCO. Iguacú – NP, vodopády, fauna a flóra. Cerrado – rezervace, nejrozmanitější tropický ekosystém. Pantanal – největší mokřad světa.

Hlavní město Brazílie SAO PAULO BRASÍLIA RIO DE JANEIRO moderní katedrálamuzeum

Hostitel příštích LOH (2016) SAO PAULO BRASÍLIA RIO DE JANEIRO

Největší město Brazílie SAO PAULO BRASÍLIA RIO DE JANEIRO

Nejkrásnější vodopády světa PANTANAL IGUACÚ CERRADO

Největší mokřad světa PANTANAL IGUACÚCERRADO

Třetí největší město Brazílie PANTANAL BRASÍLIA SALVADOR

VENEZUELA hl. město – Caracas úř. jazyk – španělština počet ob. – asi 27 milionů st. zřízení – feder. prezidentská rep. měna – venezuelský bolívar Španělská zdrobnělina názvu Benátek (Venezia). Prvním objevitelům připomínaly pobřeží a laguny známé evropské město. Pro ekonomiku je důležitá těžba nerostných surovin (hlavně ropy a zemního plynu). Caracasnejvyšší bod – pico Bolívar

Národní park Canaima (UNESCO) Vodopády Salto Ángel – nejvyšší na světě (979 m) stolová horavodopády Salto Sapo krajina stolových hor

GUYANA hl. město – Georgetown úř. jazyk – angličtina počet ob. – asi rozloha – km² st. zřízení - republika měna – guyanský dolar Ekonomika je soustředěna na zemědělství (cukrová třtina, rýže, maniok…). Socialistická minulost a současná demokracie a tržní ekonomika. nejvyšší bod – Mt. Roraima (2810 m.n.m.)Georgetown – budova parlamentu

SURINAM hl, město - Paramaribo úř. jazyk – nizozemština počet ob. – asi rozloha – km² st. zřízení – republika Surinam je bývalá nizozemská kolonie. Složení obyvatelstva je pestré. Vedle sebe žijí lidé z mnoha zemí a vyznávají několik druhů náboženství. přírodní rezervace Centrální Surinammešita a synagoga vedle sebe

FRANCOUZSKÁ GUYANA hl. město – Cayene počet ob. – asi Hlava státu – fr. prezident úř. jazyk – francouzština měna – euro Je jedním z nejvzdálenějších území Evropské unie. Známé je kosmickým centrem, sloužícím k odpalování raket ESA (evropské kosmické agentury). Známý je i cayenský pepř. Kourou - kosmické centrumChili – dozrávající plodyrůzné stupně zralosti

Evropské město, podle kterého dostala Venezuela název PAŘÍŽBENÁTKYLONDÝN Úřední jazyk platný v Guyaně ANGLIČTINAŠPANĚLŠTINAČEŠTINA Měna platná ve Francouzské Guyaně EUROPESODOLAR

Hlavní město Surinamu Hlavní město Venezuely Hlavní město Guyany PARAMARIBOCARACAS GEORGETOWN CAYENE CARACAS PARAMARIBOCAYENE

Pracovní list 1.Uveďte hlavní město Brazílie. 2.Uveďte alespoň tři věci, kterými je známé Rio de Janeiro. 3.Sport, který vznikl v Brazílii. 4.Uveďte alespoň dva přírodní útvary v NP Canaima (Ven.). 5.Stát, kterému kdysi patřil Surinam. 6.Stát, kterému kdysi patřila Guyana. 7.Uveďte surovinu, ze které se vyrábí cayenský pepř. 8.Přírodní krajina typická pro tuto oblast.

1.Uveďte hlavní město Brazílie. (Brasília) 2.Uveďte alespoň tři věci, kterými je známé Rio de Janeiro. (karneval, Copacabana, Maracaná, socha Krista, favely…) 1.Sport, který vznikl v Brazílii. (plážový fotbal) 4.Uveďte alespoň dva přírodní útvary v NP Canaima (Ven.). (vodopády – Salto Ángel, Salto Sapo, stolové hory) 4.Stát, kterému kdysi patřil Surinam. (Nizozemí) 5.Stát, kterému kdysi patřila Guyana. (Británie) 6.Uveďte surovinu, ze které se vyrábí cayenský pepř. (chilli) 7.Přírodní krajina typická pro tuto oblast. (tropický deštný les) Pracovní list - řešení

Zdroje (mapa) Flag_of_Brazil.svg.png (vlajka Brazílie) _in_Rio_de_Janeiro.jpg/800px-Maracan%C3%A3_Stadium_in_Rio_de_Janeiro.jpg Israel_v_Brazil_2.jpg a.jpg/480px-Montagem_Bras%C3%ADlia.jpg (Brasília) ucre.jpg/800px-Rio_Corcovado_Pain_de_Sucre.jpg (Rio de Janeiro) px-Jardim_Paulistano2.jpg (Sao Paulo) _Panorama_Nov_2005.jpg/800px- Foz_de_Igua%C3%A7u_27_Panorama_Nov_2005.jpg (vodopád Iguacú) central_South_America_5170.jpg/800px-Pantanal%2C_south- central_South_America_5170.jpg Salvador_BA.jpg

px-Flag_of_Venezuela.svg.png (vlajka Venezuela) downtown.jpg/800px-Caracas-downtown.jpg G/800px-Salto_Angel_from_Raton.JPG g/800px-Kukenan_Tepuy_at_Sunset.jpg k_.jpg/800px-Salto_Sapo_from_right_bank_.jpg Canaimanatpark.jpg Flag_of_Guyana.svg.png G x-Flag_of_Suriname.svg.png

d_mosque.JPG/800px-Paramaribo_synagogue_and_mosque.JPG /800px-Flag_of_French_Guiana.svg.png 2C_21_Oct_2011_-_2.jpg/800px-Galileo_launch_on_Soyuz%2C_21_Oct_2011_-_2.jpg hite_background.jpg/600px-Charleston_Hot_peppers_white_background.jpg 800px-Chili_plant_with_pepper.jpg