Zítra v práci – inovace CZ.1.04/2.1.01/E1.00001 Karlovy Vary 25. 9. 2015 Síť mateřských center Rut Kolínská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Genderový audit Mgr. Tomáš Bitrich Společenská odpovědnost firem v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/
Netradiční formy zaměstnávání  Způsoby a okolnosti uplatňování nových forem  Slaďování rodinného (soukromého) života se zaměstnáním  Účast žen na trhu.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Nezaměstnanost.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Evropský sociální fond v ČR
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
12/17/20141 Dopady předlužení občanů na trh práce Ing. Marie BÍLKOVÁ, vrchní ředitelka sekce politiky zaměstnanosti a trhu práce.
Ing. Stanislava Správková
Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ).
Sociální práce s rodinou 3
Snadný návrat z mateřské do zaměstnání nezaměstnaných žen pečujících o dítě do 15 let v Libereckém kraji 390 nezaměstnaných žen pečujících o.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Působení psychologa jako člena týmu odborných pracovníků projektu AVC
PRACOVNÍ PORADENSTVÍ 1. Zprostředkování X management 2. Kde působíme 3. Cílová skupina 4. Kdo je klient PP 5. Příklady z praxe, diskuse.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Regionální individuální projekt „Program aktivizace a podpory uchazečů a zájemců o zaměstnání se zdravotním omezením v Královéhradeckém kraji“
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
Ohrožené skupiny na trhu práce ageismus
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM § 87 ZOR § 96 a násl. ZOR © Zdeňka Králíčková, 2012.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Informační a poradenské středisko Mgr. Jindřiška Dvorská Mgr. Markéta Severinová.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Politika zaměstnanosti Krajská pobočka v Olomouci.
Analýza volných pracovních míst a sil Nabídka pracovních sil pro nedostatkové profese v Rakousku.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Projekt VIP Kariéra II - KP Bez bariér až na trh práce Ing. Jana Trhlíková Konference , Praha.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Postavení osob do 25 let, nad 50 let a absolventů a mladistvých na trhu práce 24. listopadu 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
Konference Aeduca 2011 OSOBNOSTNÍ ROZVOJ V SOUVISLOSTI S ODVAHOU, MOTIVACÍ A ZÁJMEM USPĚT NA TRHU PRÁCE Barbora Novotná Březovská.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
PREZENTUJÍCÍ Rodinné audity Metodika opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života PhDr. Lada Nováková Mgr. Klára Čmolíková Cozlová.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
KONFERENCE PROJEKTŮ ZAMĚSTNANOSTI KARLOVARSKÉHO KRAJE.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF
Případová konference v práci s rodinami a ohroženými dětmi
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
CÍLEM JE ZAMĚSTNÁNÍ VE STŘEDOČESKÉM KRAJI STRUČNÁ INFORMACE O PROJEKTU
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Nezaměstnanost.
Rodinná politika Sociální politika II.
Ing. Stanislava Správková
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Transkript prezentace:

Zítra v práci – inovace CZ.1.04/2.1.01/E Karlovy Vary Síť mateřských center Rut Kolínská

Zítra v práci CZ.1.04/2.1.01/E Síť mateřských center o. s. Partnerství na projektu 1.Respektovaná organizace  Posilujeme občanský život komunity, hodnoty rodiny a mezigeneračních vztahů, úlohu rodičů, mateřskou a otcovskou roli ve společnosti  Podporujeme právní ochranu rodiny, mateřství a rovných příležitostí pro všechny  Usilujeme o zdravý život ve zdravém prostředí. 2. Zkušená organizace od roku 2005 realizujeme projekty na podporu zaměstnanosti znevýhodněných skupin – pracujeme se zaměstnanci i zaměstnavateli 3. Společnost přátelská rodině

Zítra v práci CZ.1.04/2.1.01/E Síť mateřských center o. s. I.Komplexní vícezdrojová analýza cílové skupiny se znevýhodněním na trhu práce II.Vytvoření komplexu návrhů inovativních metod práce s cílovou skupinou

Zítra v práci CZ.1.04/2.1.01/E I. Komplexní vícezdrojová analýza cílové skupiny se znevýhodněním na trhu práce – 50+, osoby pečující o dítě do 15 let či jinou osobu blízkou a osoby se zdravotním postižením Cíle:  mapování bariér bránící na trhu práce (kumulace)  poznat strategie cílových skupin a pomáhajících organizací při hledání zaměstnání  účel výzkumu – podklady pro metodiku

Zítra v práci CZ.1.04/2.1.01/E Metodologie výzkumu  sběr statistických dat (pomocí dotazníkového šetření)  kvalitativní šetření – expertní analýza (pomocí hloubkových rozhovorů) s odbornými představiteli relevantních institucí  doplněno rešerší odborné literatury

Zítra v práci CZ.1.04/2.1.01/E Sběr dat: – na Úřadech práce v Chebu, Sokolově a Karlových Varech Respondenti/ky:  55 odborníků/ic (expertní analýza)  670 dotazníků z toho 658 řádně vyplněných  61,8% žen, 38,2% mužů  Nejvíce zastoupeny věkové kategorie : 25 – 34 let a 35 – 44 let

Zítra v práci CZ.1.04/2.1.01/E Věkové kategorie a účast na výzkumu

Zítra v práci CZ.1.04/2.1.01/E Vzdělání a účast na projektu

Zítra v práci CZ.1.04/2.1.01/E Shrnutí výsledků expertní analýzy  Malá nabídka pracovních míst v KV kraji  Nízká vzdělanost v KV kraji  Klesá motivace x nízké sebevědomí  Diskriminace ze stran zaměstnavatelů  Neochota nabízet flexibilní pracovní místa  Nedostatek péče  Sociální deprivace x míra stigmatizace  Potřebnost dlouhodobého zaměstnání

Zítra v práci CZ.1.04/2.1.01/E Ví, že šance jsou minimální a tudíž i jejich motivace. Motivace lidí žít, jak se má, jak si to představuje majoritní většina, je přímo úměrná šanci získat trvalé zaměstnání a vychovávat svoje děti. Vůbec mít rodinu a fungující domácnost. Řekla bych, že tak 80% lidí vidí chybu na straně zaměstnavatele a společnosti a nevnímají příliš to, že by měli sami tam vložit nějakou snahu. Jen asi těch 20% si uvědomuje: ano, já vím, že jsem neudělal tohle a tamto, nemám vzdělání a musím přijmout tu práci, abych uživil rodinu, abych mohl platit nájem a pak s tím dál něco dělat. Těch lidí, kteří si to uvědomují v takhle širokém kontextu, je málo.

Zítra v práci CZ.1.04/2.1.01/E Shrnutí výsledků dotazníkového šetření  Starší – únik do důchodu (starobní invalidní)  Ve věku 25 – 44 velká snaha o změnu  Potřeba individuálního přístupu  Nedůvěra vůči ÚP  Diskriminace ze stran zaměstnavatelů  Ochota nové kvalifikace – zejména u osob s vyšším vzděláním  Nedostatek pečujících

Zítra v práci CZ.1.04/2.1.01/E Závěry vybízejí k vytvoření návrhu opatření, která by vedla nejen k větší motivaci dlouhodobě znevýhodněných skupin zapojit se na trh práce i k motivaci zaměstnavatelů vytvářet pracovní místa pro osoby ohrožené na trhu práce z důvodu zdravotního postižení, vyššího věku a péče o dítě či jinou osobu blízkou. Pokud se jim podaří práci najít, tak si jí velice váží a je to pro ně povznášející motivace, dostanou se o level výš. Najednou mají v životě další náplň, kterou jsou schopni zvládnout. Je to pro jejich sebevědomí velice důležité.

Zítra v práci CZ.1.04/2.1.01/E II. Vytvoření komplexu návrhů inovativních metod práce s cílovou skupinou  návrhy inovativních metod – efektivnější uplatnění na trhu práce  pohled pracovníků/nic úřadů práce a poradkyň pro nezaměstnané  nástin potřebných legislativních změn, které by pomohly změnit situaci na pracovním trhu.  příklady dobré praxe jak v českém prostředí, tak i ze zahraničí.

Zítra v práci CZ.1.04/2.1.01/E Inovativní metody  individuální přístup  motivace především prostřednictvím rodiny – role školy  osvěta mezi uchazeči o práci, zaměstnanci i zaměstnavateli  změna kvalifikace – reálná kvalitativní volba  nové pracovní příležitosti – například prostřednictvím sociálního podnikání

Zítra v práci CZ.1.04/2.1.01/E Svůj úspěch hodnoťte podle toho, čeho všeho jste se pro něj vzdali. Dalajláma Nechtěj být člověkem, který je úspěšný, ale člověkem, který za něco stojí. Albert Einstein