Podpora technického vzdělávání v základních školách 9. 6. 2016 Kateřina Klapcová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

PROJEKT „Okna technickým oborům dokořán“ registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím.
Projekt IQ auto = IQ Industry VIZE: DOSÁHNOUT SHODY MEZI POTŘEBAMI KVALIFIKOVANÉ PRACOVNÍ SÍLY ZE STRANY PRŮMYSLU A NABÍDKOU TRHU PRÁCE VYMEZENOU ODBORNÝMI.
Podpora podnikání v Moravskoslezském kraji Aktivity Agentury pro regionální rozvoj na podporu podnikání a inovací v kraji Mgr. Jiří Štěpán, Agentura pro.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Projekty OP VK a jejich využití pro popularizaci technických oborů a zlepšení kvality vzdělávání v technických oborech.
Projekt Nové přístupy k realizaci praktického vyučování ve Zlínském kraji Uherský Brod, Mgr. Petra Pilčíková Projektová manažerka.
POHLED PODNIKATELSKÉ SFÉRY NA SOUČASNOU SITUACI V OBLASTI ŘEMESEL
PROJEKT: Co nám přinesl tento projekt? 1) Exkurze a)do firem - interaktivní přenos informací do výuky (ZKL Hanušovice, a.s.; Ondřejovická strojírna,
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Střední škola stavební Jihlava Sociální partnerství zpracoval : PhDr. Pavel Toman únor 2011.
Aerodynamický tunel Střední škola letecká Kunovice,
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
Kvalifikovaných pracovních sil pro strojírenství Mynářová Lenka květen 2008 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM FONDEM PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ A MINISTERSTVEM.
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly CZ.1.07/1.1.06/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
Rozvoj technického vzdělávání Strategie a hlavní cíle týmu 81. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Brno, 4. dubna 2013 Předkládá: Řídící tým.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Kampaň Sdružení AP pro podporu technického vzdělávání Průhonice, 10. prosince 2008 SDRUŽENÍ AUTOMOBILOVÉHO PRŮMYSLU / AUTOMOTIVE INDUSTRY ASSOCIATION.
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU Nové talenty pro vědu a výzkum Lenka Mynářová koordinátor projektu.
Praha, 10. prosince Sdružení automobilového průmyslu Podpora technického vzdělávání Portál „Auta nás baví“ Portál „Auta nás baví“ (stručná informace)
Veletrhy studijních oborů v Moravskoslezském kraji - „Olympiáda technických profesí“ Ing. Roman Kusyn, ITP Velké Karlovice, 28./
prezentace1 Zaměstnavatelé v komunikaci se středními školami Jaroslava Raisová.
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji č. CZ.1.07/1.1.00/ Partner 19 Střední škola polytechnická,
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Projekt: „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
S POLUPRÁCE PŘESHRANIČNÍCH REGIONŮ V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ projektový záměr Evropská územní spolupráce (EUS), INTERREG V-A AT-CZ.
Projekt IVOŠ Inovace a modernizace vzdělávacích programů VOŠ Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory: Vyšší odborné vzdělávání.
PROJEKT R E G I O N PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY V ÚSTECKÉM A KARLOVARSKÉM KRAJI CZ.1.07/1.1.00/
Představujeme Vám projekt TechIN - Propojení studia a praxe, TEMPO TRAINING & CONSULTING s.r.o. Okresní hospodářskou komorou Karviná. který realizuje společnost.
ZŠ DĚČÍN 1 Kariérové poradenství na základní škole.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Projekt EDU.REGION Registrační číslo projektu: M00201.
Programy podpory technického vzdělávání v Jihomoravském kraji.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Analýzy potřeb pro KAP Olomouc, RNDr. Bronislava Vláčilová Věcná manažerka KAP Krajský.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Projekty na podporu technického vzdělávání na ZŠ v MSK Kateřina Klapcová.
Vytvoření společné platformy podpory technického vzdělávání se zapojením všech stupňů vzdělávání, zaměstnavatelů a dalších subjektů.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
„Okna technickým oborům dokořán“
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Polytechnické vzdělávání v rámci šap
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Implementační projekt KAP
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Čtenářská a matematická gramotnost Andrea Nytrová
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název projektu: Ve škole po škole
Citlivostní analýza a optimalizace II Zpracoval: Martin Bílek
Citlivostní analýza a optimalizace I Zpracoval: Martin Bílek
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
Statutární město Ostrava
Krajský metodický kabinet AUTOMOBILNÍ TECHNIKY
Krajský akční plán vzdělávání 1 ÚK
Podpora technického vzdělávání v Kraji Vysočina
Výsledky dotazníkovÝCH šetření
Setkání kariérových poradců
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Naplňování Krajského akčního plánu vzdělávání 1 Ústeckého kraje setkání pracovních skupin 21.února 2018.
Informace o projektu IKAP
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Kariérové poradenství a podnikavost
Naplňování Krajského akčního plánu vzdělávání 1 Ústeckého kraje setkání pracovních skupin 21.února 2018.
Aerodynamický tunel Střední škola letecká Kunovice,
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Podpora technického vzdělávání v základních školách Kateřina Klapcová

Podpora technického vzdělávání Iniciativa ForTech - regionální iniciativa, jejíž cílem bylo vyvolat vyšší zájem žáků, studentů, výchovných poradců, pedagogů a rodičů o studium na školách zajišťujících víceleté odborné studium pro uplatnění v profesích požadovaných strategickými průmyslovými obory v Moravskoslezském kraji.  I.Etapa (12/ /2007) měla za úkol upozornit mladé lidi, především žáky 2. stupně ZŠ a studenty SŠ na potenciál v technických profesích a přilákat je k jejich studiu.  II.Etapa (9/ /2009) si pak vytyčila za svůj cíl kontinuálně pokračovat v posilování pozitivního vnímání odborných technických profesí u stávajících cílových skupin, které rozšířila ještě i o skupinu nezaměstnaných s možností rekvalifikace.

Podpora technického vzdělávání Iniciativa ForTech Partnerská základna iniciativy ForTech –zástupci podnikatelské sféry, –školské sféry (SŠ a VŠ technického směru) –sociální sféry (ÚP). Aktivity –Marketingová a mediální kampaň –Komunikace s médii –Komunikace se zaměstnavateli –Komunikace se školami –Tištěné propagační materiály –Exkurze do podniků –Webový portál

Podpora technického vzdělávání Realizované projekty Název projektu Období realizace Finanční zdroj Výše rozpočtu v Kč Cílová skupina Počet zapojených žáků Iniciativa ForTech 12/2006 – 04/2009Rozpočet kraje4,5 mil. Žáci 7. – 9. tříd učitelé, výchovní poradci, rodiče 350 Region4Tech 06/2011 – 06/2012OPVK4,2 mil. Žáci 7. – 9. tříd, učitelé Technika nás baví 03/2012 – 06/2014OPVK12,9 mil. Žáci 6. – 9. tříd, učitelé Česko Slovensko má tech. talent 09/2013 – 08/2014OPPS SR-ČR1,2 mil. Žáci 6. – 9. tříd, učitelé 300 Řemesla nás baví 07/2013 – 12/2014OPVK3,5 mil.Žáci 6. – 9. tříd,345

Cíle projektů Motivovat žáky ZŠ k volbě studia na technických SŠ/řemesel a přesvědčit je o jejich prestiži a dobré perspektivě. Tuto motivaci podněcovat realizací aktivit, jejichž jádrem je vlastní činnost žáků, prožitek z reálného prostředí, tvořivost. Rozhodně se nejednalo o pasivní představení technických oborů v lavicích škol, ale o zapojení žáků do reálného technického prostředí, kde vše mohou na vlastní oči vidět a také si sami vyzkoušet.

Působnost projektů ZŠ OV- Hrabová, Zábřeh, OV město ZŠ Fryčovice ZŠ Ludgeřovice ZŠ Stěbořice ZŠ Mladecko ZŠ Vítkov ZŠ Hradec n. Moravicí ZŠ Kunín ZŠ 1. Máje, FM ZŠ J. Čapka FM, ZŠ Pionýru FM ZŠ Raškovice ZŠ Březová ZŠ Hukvaldy ZŠ Havířov-Šumbark ZŠ Havířov-Bludovice ZŠ H. Salichové, Polanka n. Odrou ZŠ Borovského, Karviná ZŠ Cihelní-Karviná ZŠ Dr. Olszaka, Karviná

Realizované aktivit napříč projekty 3denní pobyty s odborným programem (technické workshopy/tvůrčí dílny/školy techniky) projektové elektrodny (vybavení mobilní učebny partnera SPŠei pro jejich realizaci) řemeslný jarmark technické/řemeslné soutěže exkurze v průmysl. podnicích a technických SŠ/putování za řemesly interaktivní web. portál metodické materiály pro pracovní vyučování vybavení dílen pro pracovní vyučování na 2 partnerských ZŠ technické olympiády

Vícedenní pobyty s odborným programem 25 technických workshopů, jarní/podzimní škola techniky, 7 tvůrčích dílen Stavební a elektro indoor/outdoor program

Projektové elektrodny 36 projektových elektrodnů na 36 ZŠ 2 varianty elektrotechnického výrobku (houkačka/blikač)

Řemeslný jarmark 7 základních škol 12 stanovišť – kovář, košíkář, hrnčíř, dráteník, řezbář,…

Technické soutěže 3 technické soutěže na téma: –historicky/architektonicky zajímavá stavba, –model osobního/nákladního auta, –řemeslník ve svém typickém pracovním prostředí 15 členné týmy žáků ZŠ odborná komise a internetové hlasování výhra: výjezd za libovolnou technickou atraktivitou výstava soutěžních modelů v prostoru obchodního centra Forum Nová Karolina

Technické soutěže

Exkurze 130 exkurzí do technických/průmyslových/řemeslných podniků Nejčastěji navštěvované: –Hyundai Motor Manufacturing Czech, s.r.o., –Vítkovice Heavy Machinery, a.s., Ostrava –ČEZ, a. s. - Elektrárna Dětmarovice, –Brano, a.s. Hradec nad Moravicí, –Tatra Trucks a.s. Kopřivnice, –Dolní oblast Vítkovice, –Sklárna, Svíčkárna, Keramické dílny

Web Katalog oborů, škol a firem v Moravskoslezském kraji

Interaktivní webový portál – aktuální informace z oblasti podpory technického vzdělávání (zajímavé akce, soutěže, semináře, aj.) Web

Spolupráce se ZŠ FM, 1. Máje a ZŠ Fryčovice - vybraní učitelé těchto škol zpracovali pro pracovní vyučování (6. až 9. ročník) materiály - metodické listy pro učitele a pracovní listy pro žáky. Za účelem pilotního ověření vytvářených inovativních materiálů byly na obou partnerských ZŠ zřízeny učebny dílen, které byly vybaveny potřebným vybavením a zařízením. Kvalita vytvořených materiálů byla ověřena jak v rámci pilotního ověření v hodinách pracovního vyučování, tak pedagogickými pracovníky druhé ze 2 partnerských ZŠ – tzn. učitelé provedli oponenturu vytvořených materiálu. Výsledné inovativní výukové materiály byly zapracovány do školního vzdělávacího programu „Člověk a svět práce” na obou ZŠ. Inovativní výukové materiály

Podpora technického vzdělávání Další aktivity Rok průmyslu a technického vzdělávání 2015 Vyhlašovatel: Svaz průmyslu a dopravy ČR ARR jako nefinanční partner celonárodní kampaň propagující novou, moderní podobu průmyslu 21. století a rozmanitost, inovativnost a společenskou odpovědnost současných průmyslových oborů

Podpora technického vzdělávání Další aktivity Invest more ( www.invest-msr.com – konference zaměřená na investiční příležitosti v MSK –prezentace středních technických škol v kraji a účast jejich zástupců na panelové diskuzi na téma „Jak spolupracují krajské střední školy s firmami?” Inovační firma MSK 2016 (inovacnifirma.rismsk.cz) inovacnifirma.rismsk.cz –soutěž na podporu inovačního prostředí v MSK –soutěžní kategorie Junior inovátor pro žáky ZŠ, SŠ, VOŠ, VŠ (uzávěrka přihlášek )

Děkuji za pozornost Kateřina Klapcová