STŘEDOČESKÝ KRAJ Vypracoval Adam Ludes a Marek Janoušek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČR – Jihočeský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.09 Mgr. Kosík Lukáš
Advertisements

Středočeský kraj Pravidla soutěže = poznávací soutěž = START!
Středočeský kraj (doplňte názvy k číslům a názvy řek)
Jaroslav Novotný 9.třída
38.1 Středočeský kraj – poznáš jeho dominanty?
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Základní škola Bohutín, okres Příbram, Bohutín 37,
Středočeský kraj.
Středočeský kraj S.
Středočeský kraj.
STŘEDOČESKÝ KRAJ.
Česká republika: Středočeský kraj Hospodářský zeměpis
STŘEDOČESKÝ KRAJ Karlštejn © Taclíková ZŠ Mandysova.
Středočeský kraj Socioekonomická sféra Michael Ruml.
ČR – Středočeský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.08 Mgr. Kosík Lukáš
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
STŘEDOČESKÝ KRAJ Edita Petříčková.
Základní údaje Krajské město: Olomouc Rozloha: km²
území s nejstarším osídlením
Dita Hanzalová, Magdaléna Felčárková, Kateřina Šabatová Kvarta B
Středočeský kraj.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
STŘEDOČESKÝ KRAJ Veronika Herzánová Zdroje: wikipedie.
Jihočeský Kraj David Němec.
Jihočeský kraj Martin Klimeš Jakub Kobza 9.A „kraj vody“
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
Darek Matwikow Jan Jelínek
Znak plzeňského kraje.
Středočeský kraj úzké vzájemné vztahy s hlavním
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
zpracovaný v rámci projektu
Středočeský kraj 5. ročník
Středočeský kraj.
Středočeský kraj Krajské město: Praha Z á kladn í š kola Nový Jič í n, Komensk é ho 68, př í spěvkov á organizace EU – OPVK 1.4. – Inovativně ke konkurenceschopnosti.
Středočeský kraj Rozloha – km2 Počet obyvatel
Jihočeský kraj.
Jihočeský kraj Jihočeský kraj.
Vysočina Vysočina Obsah Základní informace Základní informace Základní informace Základní informace Hospodářství Hospodářství Hospodářství Havlíčkův.
VYSOČINA.
STŘEDOČESKÝ KRAJ ZEMĚPIS STŘEDOČESKÝ KRAJ 9. ročník.
Základní data Rozloha kraje –7 561 km² Srovnání krajů - ???
Středočeský kraj.
STŘEDOČESKÝ KRAJ Vlastivěda 5.tř. Mgr. Renata Šimková.
Plzeňský kraj. Rozloha:7 561 km² Počet obyvatel: Hustota zalidnění:73 obyvatel/km² Nejvyšší bod:Blatný Vrch (1 376 m) Počet okresů:7 (Domažlice,
Mgr.J.Mareš STŘEDOČESKÝ EU-OP VK VY_32_INOVACE_718 územní jednotka Střední Čechy Středočeský kraj- velmi důležitý polohou pro vzájemnou dopravní a pracovní.
Kraj Vysočina.
Dělení na okresy: Benešov Beroun Kladno Kolín Kutná Hora Mělník Mladá Boleslav Nymburk Praha-východ Praha-západ Příbram Rakovník.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_07_Středočeský_kraj Šablona číslo: X Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 07 Autor: Mgr. Radomíra Fišerová.
Jihočeský kraj Tereza Lérová Martina Závodná. Symboly kraje:  Vlajka  Znak.
Základní informace Navštěvované oblasti Zdroje.
Středočeský kraj. Obr. 1 Poloha: střední Čechy Sídlo krajského úřadu: Praha.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Vlastivěda – 5. ročník, Středočeský kraj
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_04_VLASTIVĚDA
ANOTACE : a) PRÁCE JE URČENA pro žáky 9
Kraj Vysočina. Kraj Vysočina Kde leží Česká republika v Evropě?
Název: VY_52_INOVACE_14 Středočeský kraj
TÉMA: Středočeský kraj
STŘEDOČESKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-27 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
STŘEDOČESKÝ KRAJ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Středočeský kraj úzké vzájemné vztahy s hlavním
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
STŘEDNÍ ČECHY AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Transkript prezentace:

STŘEDOČESKÝ KRAJ Vypracoval Adam Ludes a Marek Janoušek

OBECNĚ Středočeský kraj je územně správní jednotkou České republiky. Středočeský kraj jako vyšší územně samosprávný celek byl vytvořen v roce Na rozdíl od ostatních krajů nemá své sídlo umístěno na vlastním území, ale na území jiného kraje, Hlavního města Prahy. Svou rozlohou se řadí k největším krajům a patří mezi čtyři kraje, na jejichž území žije více než 1 milion obyvatel. Jeho rozloha je km².

POLOHA Středočeský kraj leží uprostřed Čech. Kraj obklopuje hlavní město Prahu a dále sousedí na severu s Libereckým krajem, na severovýchodě s Královéhradeckým krajem, na východě s Pardubickým krajem, na jihovýchodě s krajem Vysočina, na jihu s Jihočeským krajem, na jihozápadě s Plzeňským krajem a na severozápadě s Ústeckým krajem.

PODNEBÍ Podnební poměry středních Čech jsou značně závislé na nadmořské výšce a utváření terénu. Celkově však kraj patří do mírně teplé podnební oblasti. Nejtepleji je v dolním Povltaví, v oblasti nízkých nadmořských výšek a nejchladněji v Brdech. Nejvyšší srážky v celoročním průměru kraje zaznamenal Ondřejov, nejnižší Velké Přítočno.

POVRCH Ve Středních Čechách se příliš vysoká pohoří nenalézají. Mezi nejvyšší pohoří patří Brdy, Středočeská pahorkatina, Hřebeny, Křivoklátská vrchovina či Dolnooharská tabule. Nejvyšším vrcholem kraje je Brdský Tok (865 m n. m.) a nejnižší bod se nachází na Labi u Horních Počápel s nadmořskou výškou 153 m n. m.

VODSTVO Celá oblast patří do úmoří Severního moře, do kterého Labe ústí v Hamburku. Největší a nejvýznamnější řeky jsou Labe, Vltava, Sázava, Berounka Největší přehradní nádrže leží na Vltavě, tzv. Vltavská kaskáda. Ta se skládá z nádrží Kamýk a Slapy, která je největší, dále z Vranské, Orlické a Štěchovické přehrady.

HOSPODÁŘSTVÍ Největším průmyslovými odvětvími jsou strojírenství, chemie a potravinářství. Těžba nerostných surovin: kámen, cihlářské suroviny, černé uhlí (okolí Kladna), vápenec a cementářské suroviny. Strojírenství: ŠKODA AUTO a.s. Mladá Boleslav a TPCA Czech s.r.o. Je zde zastoupeno i sklářství a keramika. V zemědělství vyniká hlavně pěstování pšenice, ječmene, cukrové řepy, brambor, ovoce, zeleniny a okrasných rostlin. Rozvíjí se pěstování energetických plodin, zejména řepky olejky.

DOPRAVA Středočeský kraj patří mezi největší samostatné územně správní celky České republiky. Území kraje má velmi rozsáhlou silniční a železniční síť. V kraji se nachází dálnice a rychlostních komunikace. Své zastoupení zde má i vodní doprava.

ČLENĚNÍ KRAJE Kraj je vymezen územím 12 okresů: Benešov, Beroun, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Mělník, Mladá Boleslav, Nymburk, Praha-východ, Praha-západ, Příbram, Rakovník.

OBYVATELSTVO K měl Středočeský kraj obyvatel. Nejlidnatějším okresem je okres Kladno. Nejméně lidnatý je okres Rakovník.

BENEŠOV Leží 40 km jihovýchodně od Prahy. K 1. lednu 2013 zde žilo obyvatel. První písemná zmínka o Benešově pochází z roku 1219 K nejvýznamnějším průmyslovým odvětvím v Benešově patří potravinářství a strojírenství. Jsou zde významné firmy jako Schreiber – výroba mléčných výrobků, Pinko – výroba zmrzlin, Ferdinand – pivovar, Mavel – výroba technologických celků s turbínami

BEROUN V Berouně žije asi obyvatel. Leží na spojnici měst Praha a Plzeň a již od středověku významnou obchodní křižovatkou. První zmínka o královském městě Beroun je z roku Město leží na soutoku Berounky a Litavky, asi 30 km jihozápadně od Prahy. Oblast Českého krasu je svým charakterem přirozeně bohatá na vápenec

KLADNO V Kladně žije asi obyvatel. První zmínky o městě jsou ze začátku 14. století. Kladno leží 20km severozápadně od Prahy. Je to velké průmyslové město, největší město středočeského regionu. Průmysl v Kladně je hlavně těžební, hutnický, energetika, elektrotechnika, polygrafie, strojírenství, průmysl stavebních hmot, mlynářský, masný a dřevozpracující. V Kladenském okresu se nachází 100 obcí a dohromady v nich žije lidí.

KUTNÁ HORA Žije zde přibližně lidí. V 2. polovině 13. století zde byla zahájena těžba stříbra Průmysl nejvíce těžební (barevné kovy), strojírenský, hutnický, textilní a oděvní, dřevozpracující, průmysl tabáku, čokolády a cukrovinek. Od roku 1995 patří Kutná Hora mezi památky UNESCO. Je to hlavně díky chrámu sv. Barbory a katedrále Panny Marie v Sedlci, postavené v 18. století V Kutnohorském okresu žije v 88 obcích obyvatel.

VÝZNAMNÉ OSOBNOSTI Ve Středočeském kraji se narodilo mnoho významných osobností českého i světového kulturního života. Mezi ně patří např.: Jakub Jan Ryba, Antonín Dvořák, Josef Suk, Josef Lada, Jaroslav Vrchlický a Ota Pavel

KULTURNÍ PAMÁTKY Největší koncentrací památek se vyznačuje město Kutná Hora, které bylo zapsáno do Seznamu světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Mezi další významné památky patří např.: hrad Karlštejn, Hrad Křivoklát a Lidice Nejcennější přírodní oblast kraje představuje CHKO Křivoklátsko, která figuruje na seznamu biosférických rezervací. Mezi další významné oblasti patří CHKO Kokořínsko, Český kras, Český ráj a Blaník. Další přírodně zajímavou oblastí jsou Brdy.

KONEC Děkujeme za pozornost