Islám. Monoteistické náboženství Druhé největší náboženství světa Založené na učení proroka Muhammada Stoupenci Islámu: muslimové Prameny islámu: Korán,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala Ludmila Kebzová
Advertisements

SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Mekka a medina Hudba.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
JIHOZÁPADNÍ ASIE = „BLÍZKÝ VÝCHOD“
ISLÁM Romana Hanousková Kristýna Machová Kateřina Stoklásková
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Arabská literatura Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Arabové a Islám Raný středověk.
Islám Postup vložení tohoto snímku do prezentace
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Islám Petr Machala.
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Občanská výchova 7. ročník
Islám.
Islám Arabové.
Světová náboženství.
KŘESŤANSTVÍ.
Islám Arabové.
Islám.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - ISLÁM
Arabská říše Islám.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
Islám Arabská říše.
RISK Náboženství.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Světová náboženství – islám
Islám Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_3D.7.05
Mohamen Jasenovský Jaroslav.
ISLÁMSKÝ NÁBOŽENSKÝ SYSTÉM
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_465.
Anna Hradecká, Kačka Vránová
Arabové a jejich výboje
ARABOVÉ A jejich výboje.
Náboženství - islám Název školy
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Muhammad Autor: Mgr. Jana Formánková Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Pouť do Mekky Název školy
Západní náboženství.
Arabská říše 7. ročník.
Islámské umění.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
Muslimové Adaptace II. Muslim x muslim Identita na základě příslušnosti k náboženské skupině Celosvětové náboženství = etnická identita různá 5 subcivilizací.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Náboženství v Asii Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-5 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Duchovní kultura Evropy Matěj Jansa Tomáš Karfilát.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Islám Štěpán Křenovský, Jakub Šťastný, Antonín Krejča, Jan Danda, Matyáš Danda V2A 2015.
VY_32_INOVACE_8_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_NÁBOŽENSTVÍ A JINÉ SEKTY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační.
Islám a západ HISTORICKÁ PAMĚŤ A SOUČASNÁ KRIZE Duchovní kultura Evropy Král, Špála.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o Arabské říši a základech islámského náboženství. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
ARABSKÁ ŘÍŠE Učebnice od s. 40. ISLÁM Monoteistické náboženství Bůh ALLÁH Zakladatel -prorok MUHAMMAD Posvátná kniha KORÁN Vznik na Arabském poloostrově.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_17 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Arabský svět, islám -žáci se naučí základní fakta o arabské společnosti.
ISLÁM.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ISLÁM Judaismus, křesťanství a islám – monoteistické náboženství
POČÁTKY ISLÁMU, VÍRA A TRADICE
STŘETÁVÁNÍ KŘESŤANSTVÍ
Křesťanství a středověká Evropa
Digitální učební materiál
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
D ě jiny islámských zemí. Z Mekky do Medíny Prorokem islámu Muhammad Žil jako obchodník, než se mu začal zjevovat archanděl Gabriel Muslimové (vyznavači.
VY_32_INOVACE_141_Jihozápadní Asie
Arabové a islám.
Arabská říše ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová. Arabská říše  vznik na Arabském poloostrově v 7. století  obyvatelé – kočovní pastevci (beduíni)
Transkript prezentace:

Islám

Monoteistické náboženství Druhé největší náboženství světa Založené na učení proroka Muhammada Stoupenci Islámu: muslimové Prameny islámu: Korán, sunna Největší bytost Islámu je Alláh

Islámský svět

Pět pilířů Islámu (pět sloupů víry) Vyznání víry (šaháda) Rituální modlitba (salát) Almužna (zakát) Půst v Ramadánu (saum) Pouť do Mekky (hadždž)

Korán Základní kniha islámu Vznik v 7. století Skládá se ze 114 súr ( skladeb, které se dál dělí na jednotlivé je, verše) Psán arabsky ( to co bylo přeloženo je pouze výklad Koránu) rozdělena do čtyř období: První mekkánské období, Druhé mekkánské období, Třetí mekkánské období a Medínské období HADÍSY – soubor učení, výroků a činů Mohammeda

Alláh Arabsky Alláh, český Bůh Svrchovaný pán veškerého tvorstva Nejvyšší soudce Psáno: al – iláh La ilaha illallah (لآ اِلَـهَ اِلاَّ لله‎ — není boha kromě Alláha (Boha)) Allahu Akbar (الله أكبر‎ — Alláh (Bůh) je největší)

Muhammad plným jménem Muhammad ibn Abdulláh ibn Abdulmuttalib (570 Mekka – 8. června 632 Medína, oblast Hidžáz, dnešní Saúdská Arábie) poslední prorok islámu negramotný

Šaría systém islámského náboženského práva zabývá se politikou, ekonomií, bankovnictvím, obchodem, smlouvami, rodinou, sexualitou, hygienou a sociálními věcmi je neměnná a nezměnitelná, jelikož je dána od Boha

Džihád náboženská povinnost muslimů usilovat o obranu a rozšiřování islámu ve vlastním srdci i ve světě dělí se na:  1. Džihád srdcem (al-džihád bi´l-kalb) – Přemáhání hříchu, projevy zbožnosti  2. Džihád jazykem (al-džihád bi´l-lisán) – Podpora a šíření misijní činnosti islámu  3. Džihád mečem (al-džihád bi´l-sajf) – Vedení válek za obranu islámu  4. Džihád rukou (al-džihád bi´l-jad) – Pomoc potřebným, charitativní činnost

Islám v ČR Islámská nadace v Praze je neziskovou organizací, která vznikla proto, aby naplňovala potřeby praktikujících muslimů v Praze a okolí Její činnost lze rozdělit do tří hlavních oblastí: –Provoz Islámského centra (mešity) –Charitativní činnost –Osvětová činnost Ředitel RNDr. Vladimír Sáňka praha.muslim.cz