Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_254.DEJ.01 Velká francouzská revoluce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Téma: Velká francouzská
Advertisements

velmocenské postavení katolická kalvinistické luteránské země v úpadku bývalá koloniální velmoc - špatná politika Habsburků; spoléhají se na dovoz – nerozvíjí.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ A HABSBURSKÉ MONARCHIE  BACHŮV ABSOLUTISMUS  VZNIK RAKOUSKA- UHERSKA  FORMOVÁNÍ ČESKÉ MODERNÍ OBČANSKÉ SPOLEČNOSTI.
Povinné Zvláště důležité Nepovinné Zajímavost VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE. 1. Složení společnosti Vládne král Ludvík XVI. + manželka Marie Antoinetta (dcera MT). 3 stavy: A) šlechta (neplatila daně)
FRANCIE REPUBLIKOU 18. STOLETÍ Autor: Lenka Mulačová Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE. Kde : FRANCIE Kdy : 1789 – 1799 Revoluce = náhlá, často násilná změna politického systému Velká francouzská revoluce = VFR.
 podmínkou pro vznik republiky=ústava  poslanci na ní pracují, Francie válčí dál  Francie velice oslabená – vzrůstají nepokoje a nespokojenost  soudní.
 Název školy: ZŠ Pr ů honice, Školní 191, p ř ísp ě vková organizace  Název a č íslo materiálu: VY_32_INOVACE_D6_44  Autor: Zde ň ka Matoušová  Období:
VY_32_INOVACE_Fi_III_19 Název Státní zřízení a formy vlády Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro.
listopad 1797 listopad 1797: Napoleon Bonaparte se pevně chopil moci prosinec 1797 prosinec 1797: v platnost vstoupila nová ústava – značnou zákonodárnou.
Pokus o sjednocení Německa. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Pokus o.
Výchova k občanství Právní základy státu - znaky státu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ANGLIE V 16. A 17. STOLETÍ, ANGLICKÁ REVOLUCE
Základní škola Čelákovice
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Pražské červnové povstání
Hospodářské výpočty 5 – PROCENTOVÝ POČET 2
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
F R A N C I E ZA 30 TI-LETÉ VÁLKY: KRÁL LUDVÍK VIII.
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Konstituční monarchie ve Francii
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Češi za první světové války
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_12_Návrat k demokracii Regina Byrtusová
Evropské právní dějiny
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Jakobínská diktatura. Jakobínská diktatura Jak dopadl během francouzské revoluce král? Proč byl popraven? Kdo vládl po jeho popravě? Jak to asi vypadalo.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DĚJEPIS – 8. ROČNÍK Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01
Název a číslo materiálu:
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Revoluce ve Francii
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
Španělsko v 16.století Nizozemská revoluce
Habsburská monarchie do roku 1848
Studená válka – 2. fáze uč. 101 – 102 PS 35.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Společnost Označení materiálu:
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Evropské právní dějiny
Římská republika.
Revoluční rok 1848 Francie, Itálie, Německo 2.stupeň ZŠ
VY_32_INOVACE_VO.9.A.02 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.02_typy_a_formy_statu.
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
České země za 1. světové války
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Francouzská revoluce – od republiky k císařství
REVOLUCE ROKU 1848.
Revoluce v evropských zemích 1848
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Evropa v letech Věk revolucí.
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
Anglická revoluce
Riskuj.
Francie za vlády Napoleona III.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Transkript prezentace:

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_254.DEJ.01 Velká francouzská revoluce

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : VY_32_INOVACE Číslo DUMU : 254. DEJ.01 Předmět : Dějepis Název materiálu : Velká francouzská revoluce Formát : Prezentace Microsoft Powerpoint Velikost : 1,90 MB Stupeň a typ vzdělávání : SŠ – odborné vzdělávání Licence k obrazovému materiálu : CC BY, BY-SA Datum vytvoření : Klíčová slova : Revoluce, Ludvík XVI., Marie Antoinetta, Třetí stav, Jakobíni, Gilotina, Napoleon Bonaparte Anotace : Prezentace je zaměřena na celý průběh francouzské revoluce od svolání třetího stavu až po Napoleonův převrat. Žák by měl umět po skončení prezentace stručně pohovořit o tomto období, nejdůležitějších událostech a osobnostech a vysvětlit používané pojmy.

V ELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE Pád Bastily

V ELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE Francie nejlidnatější a nejmocnější stát v Evropě Dělení obyvatelstva do 3 stavů 1) duchovenstvo 2) šlechta 3) všichni ostatní (asi 97% obyvatelstva, platili daně a tak živili zbylé dva stavy) 1. a 2. stav měl privilegia – neplatili daně, zabírali všechny důležité funkce (armáda, církev) měšťané mnohdy bohatší než šlechta, ale bez privilegií

L UDVÍK XVI. Nerozhodný a slabý panovník, zajímal se o lov a techniku velký vliv jeho manželka Marie Antoinetta („pyšná Rakušanka“ – pořádala velké oslavy a zábavy, časté skandály) Státní pokladna byla prázdná, ale na královském dvoře se žilo přepychově Louis_xvi.jpg Svolány generální stavy – 1789 o Svolány do Versailles kvůli schválením nových daní o Spor přerostl v politické změny pro 3. stav proti král

N ÁRODNÍ SHROMÁŽDĚNÍ vzniklo ze 3. stavu snaha poslanců omezit absolutismus, zavést občanské svobody a reformy král se pokusil bránit vojensky a svolal do Versailles vojsko 14. července 1789 – pád Bastily (vězení symbol absolutistické moci) Zahájena revoluce v Paříži, přenesla se i na venkov Vznikly národní gardy – ozbrojené oddíly v čele gen. LaFayette Vznikla trikolora, heslo „rovnost, svornost, bratrství“ Národní shromáždění se přejmenovalo na Ústavodárné shromáždění a začalo vytvářet novou ústavu

D EKLARACE PRÁV ČLOVĚKA A OBČANA podle vzoru USA, svoboda a rovnost před soudem, právo na soukromé vlastnictví a osobní svobodu, lid je jediným zdrojem moci, zaklad pro dnešní občanskou společnost Král odmítl přijmout listiny vydané Ústavodárným shromážděním – útok lidu na Versailles Francie se stává konstituční monarchií Vznik politických klubů – Jakobíni – nejprve monarchisté, ale pak do čela Maxmilián Robespierre Cordiliéři – nejradikálnější – pro republiku a demokracii, Marrat, Danton, Desmoulins Hospodářské potíže - rozhodnutí vyvlastnit majetek církve pro stát

D EKLARACE PRÁV ČLOVĚKA A OBČANA

P OPRAVA KRÁLE A KRÁLOVNY Pokus krále o útěk – červen 1791 – zadržen při útěku Snaha okolních států o potlačení revoluce – intervence a restaurace fr. absolutismu 1792 – vyhlásilo Prusko a Rakousko válku Francii – dekret Vlast v nebezpečí –bojová píseň – Marseillaisa (dnešní francouzská hymna) Srpen 1792 – převrat v Paříži – povstání lidu v čele Danton – útok na královský palác, král zatčen a uvězněn Svržena konstituční monarchie a začala republika – zbytek šlechty a duchovních do emigrace nebo se ukryli Leden 1793 – po vítězství ve válce odvaha konventu obvinit krále z velezrady a odsoudit k trestu smrti Popraven gilotinou král Ludvík XVI., na náměstí Svornosti Na konci roku 1793 – popravena i jeho manželka Marie Antoinetta a jejich syn Ludvík byl poslán na převýchovu, ale brzy za záhadných okolností zemřel

P OPRAVA KRÁLE

P OPRAVA KRÁLOVNY Louis_David_-_Marie_Antoinette_on_the_Way_to_the_Guillotine.jpg

J AKOBÍNSKÝ TEROR Sjednocení Evropy proti Francii – Rakouská monarchie, Prusko, Německé státy, Španělsko, Anglie, Nizozemí a Rusko 1793 – jakobínský převrat - nastolena diktatura v čele Maxmilián Robespierre Úkladně zavražděn jakobín Jean Paul Mara t – zastánce republiky, ubodán ve vaně fanatičkou – záminka pro nastolení jakobínské hrůzovlády Jacques-Louis_David_002.jpg

HRŮZOVLÁDA Výbor pro veřejné blaho – v čele Robespierre s neomezenými pravomocemi Zavedeny bezpečnostní výbory – měl y seznamy „podezřelých osob“ – obvinění neměli právo na obhajobu, proti rozsudku nebylo odvolání Velký teror – popravy, vyřizování si osobních účtů Nakonec se obrátilo i proti jakobínům – popraven řečník Danton i Desmoulins – ztratili podporu lidu

R OBESPIERRE A VELKÝ TEROR

T HERMIDORIÁNI Thermidoriánský převrat - vznik opozice Zatkli Robespierra a ostatní – popraveni Uzavřeli separátní mír s Pruskem a dalšími zeměmi Pokračovali v boji s Anglií a Rakouskem, ale již přešli z obranné do útočné války Srpen 1795 – vydána thermidoriánská ústava – zachována republika, ale omezena občanská práva– moc opět v rukou bohatých

DIREKTORIUM Direktorium – horní a dolní sněmovna Uvolnění ekonomiky, oživení obchodu a průmyslu Úspěchy Francie v zahraničí – Itálie a Egypt – tažení Napoleona - po neúspěchu v Egyptě povolán Napoleon zpět Listopad 1799 – státní převrat – Napoleon Bonaparte Sesazeno direktorium – zpočátku vláda rozdělena mezi 3 konzuly, Napoleon se stal prvním konzulem s největšími pravomocemi – definitivní konec velké francouzské revoluce

M LADÝ N APOLEON B ONAPARTE A STÁTNÍ PŘEVRAT _Antoine-Jean_Gros_-_Bonaparte_on_the_Bridge_at_Arcole.jpg

Z DROJE upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6c/Declaration_of_the_Rights_of_Man_and_of_the_Citizen_in_1789.jpg/455px- Declaration_of_the_Rights_of_Man_and_of_the_Citizen_in_1789.jpg _Marie_Antoinette_on_the_Way_to_the_Guillotine.jpg/438px-Jacques-Louis_David_- _Marie_Antoinette_on_the_Way_to_the_Guillotine.jpg _The_Radical%27s_Arms.png Cents.jpg/559px-Bouchot_-_Le_general_Bonaparte_au_Conseil_des_Cinq-Cents.jpg