ZÁŘIVKOVÁ SVÍTIDLA Autor: Pavel Porteš Jsou to nízkotlakové trubice plněné rtuťovými parami, v nichž se ultrafialové záření výboje mění vrstvou luminoforu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové trendy v osvětlovací technice: Indukční světelné zdroje LVD
Advertisements

Žárovka vs. Úsporná zářivka
Výkon elektrického proudu
Teplotní zdroje světla
PRÁCE S KATALOGEM Kódy a jejich význam. -typ korpusu s typem elektrické výzbroje Příklad: 1201 – svítidlo H 152 osazené dvěma 15W úspornými zářivkami.
Vedení elektrického proudu v plynech
Teplotní zdroje světla
Osvětlení motorových vozidel
Výbojové zdroje světla
Tato prezentace byla vytvořena
Žárovky.
ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Zahřívání vodiče při průchodu
Obvody střídavého proudu
Optimální katodové ovládání - Zásadní řešení -. Jeden bod na katodě ( ) se zahřívá, protože proud prochází jen tímto bodem. –Vyšší tepelná zátěž na katodě.
Výbojové zdroje světla
Výbojové zdroje světla 2
Elektromagnetické vlnění
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Elektrický proud v látkách
ELEKTRICKÉ SVĚTELNÉ ZDROJE
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_VOLBA.
Vedení elektrického proudu v plynech
Tato prezentace byla vytvořena
Elektrické spotřebiče
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_03 Tematická.
Výbojové zdroje světla
Výbojové zdroje světla
Plazmové monitory Plazmové displeje jsou určeny zejména pro použití ve veřejných informačních systémech - letiště, nádraží, banky, nebo při prezentacích.
Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje.
Ionizační energie.
Tato prezentace byla vytvořena
Monitory Plazma – OLED - SED
Fotočlánky Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Světlo.
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
Zdroje světla.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické chladničky.
Světelná technika Řízení akčních členů. 2 3 Využití elektrických zdrojů světla Veřejné osvětlení Osvětlení v domácnostech Osvětlení v dopravě Průmyslové.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Halogenová svítidla Obor:Elektrikář.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
VY_52_INOVACE_04_12_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Zářivková svítidla 1.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Zářivková svítidla 2.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Zapojení světelných.
Výboje v plynech Jana Klapková © 2011 VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Moderní obrazovky Moderní obrazovky.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Výbojková svítidla.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Přechodné děje v síti NN vyvolané perspektivními světelnými zdroji Doc. Ing. Pavel Mindl, CSc. Praha, září 2016.
Zapalování – 15 Prostředky odrušení Ing. Jiří Špička.
Výbojové zdroje světla
Doutnavka.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Elektromagnetická slučitelnost
Elektromagnetická slučitelnost
Elektromagnetická slučitelnost
Měniče napětí.
Světelná technika Světelné diody.
Teplotní zdroje světla
Výbojové zdroje světla
Vedení el. proudu v plynech (za normálního tlaku)
Teplotní zdroje světla
Člověk a technika – ELEKTŘINA A MAGNETISMUS
Transkript prezentace:

ZÁŘIVKOVÁ SVÍTIDLA Autor: Pavel Porteš

Jsou to nízkotlakové trubice plněné rtuťovými parami, v nichž se ultrafialové záření výboje mění vrstvou luminoforu ve viditelné záření. Volbou vhodného luminoforu dosáhneme zbarvení světla na růžové, denní, a bílé. Připojují se na napětí 230V v sérii s tlumivkou. Toto napětí nestačí k zapálení výboje při studených elektrodách a proto se musí elektrody před zapálením nažhavit a potom zvýšením napětím výboj zapálit.

K tomu použijeme doutnavkový startér. Startér je skleněná baňka, plněná neonem. Má dvě elektrody, jednu pevnou, druhou z dvojkovu. Za studena se elektrody nedotýkají. Připojíme-li zářivku na napětí 230V ve startéru vznikne doutnavkový výboj, elektroda z dvojkovu se zahřeje a prohne, až se obě elektrody spojí, v tom okamžiku prochází elektrodám i trubice velký proud, vyšší než jmenovitý proud zářivky a elektrody se rozžhaví na teplotu, při které dochází k emisi 800 °C.

Náplň trubice se ionizuje. Elektrody ve startéru přestanou být zahřívány doutnavkovým výbojem elektroda z dvojkovu se napřímí a rozpojí obvod. Rozpojením elektrod vznikne v obvodu napětí, vypíná se obvod s indukčností. Napětí, které se přitom indukuje ve vinutí tlumivky je 500V,které se sčítá s napětím sítě a součet napětí se objeví na elektrodách zářivky. V zářivce se zapálí výboj. Při průtoku proudu zářivkou se síťové napětí rozdělí mezi trubici 100V – 120V a tlumivku 160V – 180V. Protože napětí na trubici je menší než napětí na výboji doutnavky startéru, doutnavka již nezapálí.

Paralelně k doutnavce je připojen kondenzátor 0,005 M, který zlepšuje zapalovací podmínky a omezuje rušení elektromagnetických vln. Účiník zářivky vlivem tlumivky je menší než 0,5 proto se kompenzuje na hodnotu 0,95 paralelně zapojeným kondenzátorem. Pro odrušení celého svítidla je v přívodu připojen odrušovací kondenzátor. Pro odstranění stroboskopického jevu se svítidla napájí odlišnými fázemi.

Při provozu moderních světelných zdrojů bývají stále častěji používány elektronické předřadníky, k jejichž výhodám patří zejména: -úspora energie -prodloužení životnosti světelných zdrojů -vysoký komfort osvětlení díky okamžitému startu bez blikání a VF- provozu bez míhání -malé rozměry, nízká hmotnost -automatické odpojení na konci života světelného zdroje

Tlumivka Startéry

Bimetal Kondenzátor

Bimetal Kondenzátor

Zářivka 1x18W Druhy zářivek

Elektronický předřadník 230V/50Hz/18W

Zářivka 230V/50Hz 2x36W/IP65

Zářivka 2x36W Zářivka 1x36 W

Konstrukčně je výbojka příbuzná s výbojkou rtuťovou. Vlastní výboj probíhá také v křemenném hořáku umístěném ve vnější baňce. Vnitřní baňka je naplněna sloučeninami halových prvků popř. s kovy vzácných zemin. Nevyžadují tedy luminofor (vnější baňky) používané u klasické rtuťové výbojky, protože obohacení spektra v červené oblasti zajišťují uvedené příměsi. Vlivem řady použitých příměsí je zápalné napětí vyšší než napětí sítě. Paralelně připojený tyristorový nebo doutnavkový zapalovač vytváří tlumivkou rázy 1500V-2000V. Paralelně připojený kondenzátor zlepšuje nepříznivý účinek vytvářený tlumivkou.

Jsou otřesu-vzdorné, životnost 2000 hod. louži pro širokoúhlé osvětlení. Patice typ R7s Napětí 230V, 50Hz Příkon: 100, 200, 250, 300, 350, 400, 450, 50, 750, 1000, 1500, 2000

Kompaktní zářivky se zabudovaným předřadným přístrojem a startérem s žárovkovou paticí E14 a E27. Výhody: až o 80% nižší spotřeba proudy při stejném světle životnost 8000 hodin a světlo podobné žárovkám Halogenová žárovka s paticemi na obou koncích

Hořák výbojky je v trubici. V hořáku kromě sodíku je ještě argon, xenon a rtuť. Výboj hoří mezi dvěma elektrodami. V baňce je vakuum. K zapálení výboje slouží speciální zapalovací zařízení (tranzistorové a tyristorové), dávající napěťové impulsy s hodnotou 3000V. Po zapálení hoří nejprve výboj ve vzácném plynu a vzniklým teplem se vypařuje rtuť a sodík. Hlavním zdrojem záření jsou páry sodíku. Paralelně připojený kondenzátor kompenzuje nepříznivý účinek, který způsobuje tlumivka. Plného výkonu dosáhne výbojka asi za 10 minut. Po zhasnutí ji lze zapálit až po 2-10 minutách

Zdroje byly pořízeny: Dílenská příručka II učebních oborů elektro - kolektiv autorů, rok vydání 2002, foto autor. Autor: Pavel Porteš