Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektromagnetická slučitelnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektromagnetická slučitelnost"— Transkript prezentace:

1 Elektromagnetická slučitelnost

2 Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: III/ _Odrušení signálů-2 Autor: Ing. Janyška Lubomír Tématický okruh: Elektromagnetická slučitelnost Ročník: III. Datum tvorby: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír

3 ODRUŠOVACÍ TLUMIVKY Odrušovací tlumivky jsou nejnákladnější a nejobjemnější pasivní prvky užívané v technice odrušování. Odrušovací tlumivky se zapojují do proudových obvodů. Jejich rozměry jsou tedy dány velikostí protékajícího pracovního proudu. Principiální zapojení odrušovací tlumivky mezi zdroj rušení a přijímač rušení.

4 Analýzou tohoto tlumivkového filtru lze stanovit jeho základní parametr – vložný útlum v [dB].
Zásadní význam pro elektrické vlastnosti tlumivky jako odrušovacího elementu mají její parazitní parametry. Kromě žádoucího parametru – indukčnosti L, vykazuje každá tlumivka ztrátový odpor vinutí R a parazitní kapacity C. Tyto kapacity způsobují, že tlumivka se chová jako rezonanční obvod, který s rostoucím kmitočtem zhoršuje odrušovací efekt.

5 Na základě těchto skutečností musí dobrá odrušovací tlumivka splňovat následující požadavky:
Velká indukčnost (mH) při malých rozměrech. Minimální parazitní kapacity tlumivky. Co největší činné ztráty, tedy co největší vložený útlum na kmitočtu řádu 100 kHz. Tlumivka s feromagnetickým jádrem se nesmí být přesycena při proudech, pro něž je určena. Tvar jádra a jeho permeabilita musí být takové, aby umožňovaly dosáhnout maximální ndukčnosti.

6 Existuje velké množství různých konstrukčních typů odrušovacích tlumivek, které lze rozdělit do dvou skupin: Tlumivky pro potlačení symetrické složky rušení a vysokofrekvenční blokovací tlumivky. Konstrukčně jsou tlumivky provedeny na uzavřeném magnetickém jádru nebo na otevřeném jádru.

7 Existuje velké množství různých konstrukčních typů odrušovacích tlumivek, které lze rozdělit do dvou skupin: Tlumivky pro potlačení nesymetrické složky - s proudovou kompenzací. Princip této tlumivky spočívá v tom, že fázový a zpětný vodič jsou navinuty na společném jádru ve stejném smyslu a protifázové rušivé proudy se vzájemně ruší.

8 Pro soufázové rušivé proudy obou vodičů (tedy pro rušivé proudy protékající oběma vodiči ve stejném směru) mají magnetické toky souhlasný směr. Tedy efektivní indukčnost pro tyto proudy je značná, a proto dochází k jejich maximálnímu potlačení. Přitom zde nedochází ani k přesycení jádra, ani k úbytku napětí v obvodu pracovního proudu při kmitočtu 50 Hz.

9 Anotace: Tato prezentace slouží k výkladu vlastností elektronických zařízení. Žáci na základě studia stanoví vlastnosti a funkce jednoduchých přístrojů a komponent pro systémy EZS. Použité zdroje: článek „Elektromagnetická slučitelnost„ Ing. Ladislav Havlik, CSc. přednášky „ELEKTROMAGNETICKÁ KOMPATIBILITA“ Prof. Ing. Jiří Svačina, CSc. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír


Stáhnout ppt "Elektromagnetická slučitelnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google