NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_3.2.7.3. S 10 TEMA: Mapy – zobrazení povrchu Země.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Geodézie.
Advertisements

Měření na mapách.
Grafická média ve vyučování dějepisu LS AR
Měřítko mapy a plánu 1 : a na mapě ve skutečnosti na plánu
MAPA – Zmenšený obraz povrchu Země
Obor: Geodézie a katastr nemovitostí
Autor: Mgr. Marie Smolíková Datum: Ročník: 7.
Geometrická podstata map
KARTOGRAFIE.
Poměr Výpočet vzdáleností
Dostupné tištěné mapy pro území ČR
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
MAPY A PLÁNY, MĚŘÍTKO MAPY
Mapa.
Vznik map.
Kartografie.
Registrační číslo projektu
Mapové zobrazení.
Kartografická generalizace
Mapa – obraz Země Mapa = zmenšený obraz planety Země.
Druhy map.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
MAPA A JEJÍ OBSAH.
Kartografie a topografie
MAPA A JEJÍ OBSAH Co je to mapa? Proti skutečnosti vypadá mapa jak?
Kartografie Zeměpisné souřadnice, GPS Typy kartografických zobrazení
Měřítko plánu a mapy.
MAPY.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Poměr, měřítko SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj Anotace
MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě
Poměr Výpočet vzdáleností
Základy kartografie Základní pojmy a třídění map Ing. Tomáš Dolanský.
Vzdělávací obor: Zeměpis Třída:VI. A Vyučující: Mgr
DRUHY MAP.
Kartografie Láďa Mráz.
18.
K ARTOGRAFIE – OBSAH MAP Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
GIS - geografické informační systémy Jednotlivé části GIS jsou zobrazeny ve vrstvách a z nich se skládá výsledná mapa. …je na počítačích založený informační.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů
GEOGRAFICKÁ TOPOGRAFIE A KARTOGRAFIE. KARTOGRAFIE „Věda zabývající se konstrukcí a obsahem map zemského povrchu, jejich používáním, rozmnožování a.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_02_TVORBA MAPY TEMA:Přírodní obraz Země.
 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Zeměpis.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Venclová Monika Název: VY_32_INOVACE_4B_15_Měřítko mapy Téma: 4B_VL4.roč.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
GLÓBUS. obsah  pohled do historie  glóbus  barevnost na glóbusu  měřítko glóbusu  kontrolní otázky.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE Jaro 2012 Monika RUSNÁKOVÁ Hana KOČOVÁ 2.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.VL2 Vytvořeno:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 13 TEMA: Zemětřesení – 2. část ČÍSLO.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
* Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov * Autor : Mgr. Irena Nešněrová * Datum : září 2012 * Název :VY_52_INOVACE_5.2.4.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
CZ.1.07/1.4.00/ "Učíme se moderně" Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ORIENTACE V KRAJINĚ. Světové strany Hlavní světové strany jsou: sever (S) jih (J) východ (V) západ (Z) Pro přesnější určení směru používáme vedlejší světové.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
úvod a kartografická zobrazení
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Mapa – obraz Země Mapa = zmenšený obraz planety Země.
Geografická kartografie
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_08_Měřítko mapy
Geografická kartografie
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
6. a MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě Existují mapy celého světa světadílů států menších území.
Opakování - mapy Vyber z uvedených slov 3 a vytvoř z nich definici
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE A TOPOGRAFIE
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 10 TEMA: Mapy – zobrazení povrchu Země – 2. část ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

Cíl prezentace: Žáci jsou seznámeni s historií vzniku map, vývojem zobrazení povrchu Země, praktickým používáním map pro orientaci v terénu a nejčastěji používanými měřítky map. Prezentace je doplněna praktickými ukázkami.

Mapa je zmenšené, zevšeobecněné a vysvětlené znázornění objektů a jevů na Zemi, ostatních nebeských tělesech nebo nebeské sféře, sestrojené obvykle podle některého ze zobrazení na rovině a vyjadřující pomocí smluvených znaků rozmístění a vlastnosti objektů a jevů vázaných na jmenované povrchy. Pokud se jedná o zobrazení na kouli, nazýváme ji glóbus.

Druhy map Katastrální mapy Jsou z civilních map nejvěrohodnější. Jsou určeny hlavně pro pozemkové účely. Kromě významu pro zemědělství a právnictví jsou důležité i pro geodézii jako výchozí list pro svou přesnost při zpracování dalších map. Starší katastrální mapy mají měřítko 1 : 3880, novější 1 : K administrativním účelům slouží mapy, které mají měřítko 1 : Mají přesnou kilometráž silnic, vodních toků a železnic. Přehledné mapy jsou kresleny v měřítku 1 : Jsou na nich města, komunikace a celá terénní situace se všemi podrobnostmi.

Druhy map Cestovní mapy Jsou to většinou automapy a jsou přizpůsobeny k účelům autodopravy.

Automapy doplňují navigační systémy GPS

Druhy map Turistické mapy Celou stupnici map tvoří mapy turistické, kreslené v různých měřítkách i s různou přesností. Mezi ně patří i speciální mapy vodácké a lyžařské. Běžná měřítka turistických map jsou: 1 : : : Pokud však potřebujeme mapu území, které na turistických mapách není, je možno zakoupit Základní mapy ČR, vydávané podnikem Geodézie v měřítkách:1 : : : : :

Turistická mapa

Geografické mapy Mapa se základním geografickým obsahem, z něhož jsou patrny nejen zobrazované jevy, ale i vztahy přírodní a socioekonomického charakteru Topografické mapy Pro účely přežití, nebo pro seriózní práci s mapami jsou nejvhodnější mapy topografické, nebo mapy vytvořené na základě jejich podkladů. Základní topografická mapa zobrazuje prostor 1000 km2. Zhotovení map vyžaduje velmi pečlivou práci topografů, geodetů, kresličů a tiskařů. Plány a topografické mapy (sekce) se kreslí přímo v terénu nebo se provádí speciální mapovací letecké a družicové snímkování. Plán zobrazuje terén v rozsahu 200 km2 a nebere v úvahu zemské zakřivení. Původně se zhotovovaly pomocí pevných topografických bodů v terénu. Mapované území se rozdělí na trojúhelníky, jejichž vrcholy jsou body zvané triangulační. Triangulační bod je v terénu vyznačen přesně umístěnými kamennými hranoly zapuštěnými do země. Nad nimi je dřevěná konstrukce, často o několika patrech, na nejvyšším patře je "stolek" jehož umístěn je opět topograficky vyměřeno a vyznačeno.

Geografická mapa

Topografická mapa

Rozdělení map podle účelu Podle účelu rozeznáváme mapy: Hvězdářské: – Mapy oblohy hvězdářská mapa – Mapy Měsíce – Mapy planet Vojenské: – letecké – průchodnost terénem – výcvikových prostorů Civilní: – mapy světadílů – států – krajů – území – míst – měst – dopravy

Letecká mapa

Měřítko mapy Měřítko mapy udává poměr zmenšení délky měřené na mapě k délce ve skutečnosti. Umožňuje tak vytvořit si přibližnou představu o podrobnosti mapy.mapydélky Existuje několik typů vyjádření měřítek na mapě, mezi nejpoužívanější z nich patří měřítko číselné a grafické. Měřítka lze také členit podle podrobnosti zobrazení na měřítka velká, střední a malá. Příklad číselného měřítka 1 : znamená, že 1 cm na mapě je cm ve skutečnosti. Protože nás nejčastěji zajímá skutečná vzdálenost v kilometrech, stačí oddělit pět posledních nul a dostaneme vzdálenost v kilometrech. 1 cm na mapě je 15 km.cmkilometrech

Mapové měřítko [editovat]editovat

Test 1.K jakému účelu slouží katastrální mapy ? 2.Jaké zařízení může sloužit jako náhrada nebo doplněk mapy ? 3.Jaké je běžné měřítko turistických map ? (vyberte: 1: , 1: , 1: ) 4. Při měřítku 1: se 1cm na mapě rovná ve skutečnosti …..km v terénu. 5.Při tvorbě topografických map se mapované území rozdělí na trojúhelníky jejichž vrcholy jsou body zvané………..

Použité materiály: Druhy map. [online] [cit ]. Dostupné z: Datacentrum Wedos. [online] [cit ]. Dostupné z: Alsen. [online] [cit ]. Dostupné z: Kontakt automapa. [online]. 2010, 2011 [cit ]. Dostupné z: Geografické mapy. [online] [cit ]. Dostupné z: Topografické mapování. [online]. 2007, 2010 [cit ]. Dostupné z: Geocaching. [online] [cit ]. Dostupné z: Obec Kunčice. [online] [cit ]. Dostupné z: