Gender & Microcredits 18. 4. 2011 Blanka Šimůnková Externí splupracovnice Centrum ProEquality Otevřená společnost, o.p.s. Práva žen a genderová rovnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

Gender v rozvojové spolupráci
Zohlednění genderu jako dlouhodobého cíle projektu Prevence obchodování s dětmi v Etiopii a jejich rehabilitace Inka Píbilová.
Sociální problematika světa
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU E-INKLUZE 50+. OBSAH Základní informace Komu je projekt určen Cíle Aktivity Harmonogram.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
Genderové rozpočtování v právním řádu ČR a EU JUDr.Kristýna Outlá Tomáš Křivka Liberec.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE O DOTACI Program transformační spolupráce Praha, 19. září 2014.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
MV RPS, 1. červen 2005 RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
Rovnost a zákaz diskriminace ve veřejné správě. Rovnost ve veřejné správě ideologický požadavek rovnosti všech lidí - hluboké filozofické a náboženské.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Otrokovice.
1 Partnerství neziskového a soukromého sektoru v oblasti zahraniční rozvojové spolupráce Daniel Svoboda člen SR FoRS Development Worldwide, spolek
- strategie pro harmonizaci politik otevřeného přístupu v Evropském výzkumném prostoru Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita.
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Zuzana Hlavičková MZV ČR.
Zahraniční rozvojová spolupráce ČR Martin Náprstek zástupce ředitele Česká rozvojová agentura (ČRA) Rozvojová spolupráce měst a obcí SMO ČR,
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Zahraniční rozvojová spolupráce ČR Martin Náprstek Česká rozvojová agentura (ČRA) Rozvojová spolupráce měst a obcí MZV a SMO ČR,
VLÁDNÍ STRATEGIE PRO ROVNOST ŽEN A MUŽŮ V ČR NA LÉTA Radan Šafařík Oddělení rovnosti žen a mužů, Sekce pro lidská práva Úřad vlády ČR.
1 FoRS – České fórum pro rozvojovou spolupráci Seminář Rozvojová spolupráce měst a obcí, Marie Zázvorková.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Výměna mezinárodních zkušeností a dobré praxe v sociální oblasti Oblast rovných příležitostí žen a mužů PhDr. Ivana Štrossová Havlíčkův Brod, 23. dubna.
Maryna Puzdrova, DEMAS ÚVOD DO PROBLEMATIKY DEMOKRACIE A LIDSKÝCH PRÁV.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Nástroje na podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v politice: zkušenost České republiky Radan Šafařík Odd. rovnosti žen a mužů Sekce pro lidská práva.
Česká rozvojová pomoc jako investice pod záštitou předsedy vlády Bohuslava Sobotky Martin Tlapa Náměstek ministra zahraničních věcí 3. června 2016 Ministerstvo.
Program rozvojového partnerství pro soukromý sektor Program studie proveditelnosti ČESKÁ ROZVOJOVÁ AGENTURA Subsaharská Afrika – exportní příležitosti.
UKONČENÍ ADMINISTRACE Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Tisková konference
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce a Program B2B Barbora Latečková, Česká rozvojová agentura Praha, MZV ČR,
Rozvojová a humanitární pomoc a projekty
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Rozvojová spolupráce českých měst: výsledky průzkumu
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
Globální rozvojové vzdělávání: PROČ? JAK? S KÝM?
OHNISKA NEKLIDU V SOUČASNÉM SVĚTĚ
Odbor pro udržitelný rozvoj
Transkript prezentace:

Gender & Microcredits Blanka Šimůnková Externí splupracovnice Centrum ProEquality Otevřená společnost, o.p.s. Práva žen a genderová rovnost v demokratizačních procesech

Proč jsou práva žen a genderová rovnost důležitá celosvětově Mezinárodní iniciativy v daném tématu Zahraniční rozvojová spolupráce ČR (+transformační) Práva žen a genderová rovnost v české rozvojové spolupráci (+transformační) Představení think-tank ProEquality Diskuse Konec Struktura přednášky

Gender a pohlaví Pohlaví (sex) – biologické rozdíly mezi ženami a muži (vrozené, „neměnné“, universální) Gender – společensky (dlouhodobě) vytvořené rozdíly mezi muži a ženami, rozdíly v čekávaném chování obou pohlaví (naučené, vyvíjecí se, rozdílné) - mužské vlastnosti –vytrvalost, nezávislost, statečnost, síla, racionálnost, agresivita, modrá barva, ženské vlastnosti - citlivost, závislost, jemnost, starostlivost, emoce, křehkost, nelogičnost, barva růžová Obě jsou často zaměňována.

Gender a pohlaví V průměru ženy jsou menší než u muži. Celosvětově kojenecká úmrtnost dívek je vyšší než chlapců. Ženy mohou rodit děti a muži nemohou. Ženy jsou lepšími pečovatelkami o děti, nemocné a starší osoby než muži. Muži jsou v matematice lepší než ženy. Ženy dostávají v průměru nižší platy než muži. V parlamentu je více mužů než žen. Genderová rovnost - rovnost žen a mužů, dívek a chlapců před právem, v rozhodování a přístupu ke zdrojům živobytí

Důležitost práv žen a genderové rovnosti celosvětově

source: Negramotné ženy

source: Úmrtnost žen při porodu

“Ztracené” ženy

Fakta: Pod hranicí chudoby žije 2x více žen než mužů Ženy oficiálně vydělávají v celosvětovém průměru o 17% méně než muži 99% světového bohatství vlastní muži V subsaharské Africe tvoří ženy a dívky 75% ze všech lidí nakažených virem HIV ve věkové skupině 15 až 24 let Každou minutu zemře ve světě 1 žena/dívka na následky porodních komplikací Podíl žen v parlamentech rozvojových zemí dosahuje pouze 17 %, přesto zde roste rychleji než v zemích rozvinutých Zdroj:Genderová politika Charita Důležitost práv žen a genderové rovnosti celosvětově

Příklady genderových nerovností: Diskriminace žen a dívek na základě tradic (ženské obřízky, předčasné sňatky, porušování reprodukčních a sexuálních práv, domácí násilí atd.) Úmrtnost matek Břemeno domácí neplacené práce Nerovný přístup na trh práce, k politické participaci nebo k ekonomickým zdrojům Diskriminace se děje v rozvojových i rozvinutých zemích Důležitost práv žen a genderové rovnosti celosvětově

Mezinárodní iniciativy v daném tématu

1979 – OSN - Úmluva o odstranění všech forem diskriminace žen (CEDAW) - právně závazná Vídeňská deklarace - „Lidská práva žen a dětí ženského pohlaví jsou nezcizitelnou, nedílnou a nedělitelnou součástí všeobecných lidských práv“ 1995 – OSN - Pekingská Akční platforma 2000 – OSN - Rozvojové cíle tisíciletí (MDGs) několik rezolucí Rady bezpečnosti OSN na podporu žen v post/konfliktních situacích Evropská komise - Gender Action plan ČR se přihlásila či zavázala ke všem výše zmíněným. Mezinárodní iniciativy v daném tématu

Zahraniční rozvojová spolupráce (+transformační)

ČR je staro-nová dárcovská země (znovu od 1995, intenzívně od 2004) Proběhla transformace systému ZRS – Objem pomoci: 2005 – 09 - objemově – nárůst o 31% (z 3,2 na 4,3 mld.Kč) - procentuálně – stagnace na 0,12 % HND (oproti cíli 0,17 % EU12 v 2010) Bilaterální (47%), výhledově pokles na 34% Multilaterální (53%), navýšení přes 60% Zahraniční rozvojová spolupráce ČR (+transformační)

Zahraniční rozvojová spolupráce (ZRS), humanitární pomoc (HP), transformační spolupráce (TS) Bilaterální ZRS Programové země: Afghánistán, Bosna a Hercegovina, Etiopie, Moldavsko, Mongolsko Projektové země: Gruzie, Kambodža, Kosovo, Palestinská autonomní území, Srbsko Transformační spolupráce – doplňuje ZRS, v mil. Kč Země přednostního zájmu: země bývalého Sovětského svazu (Bělorusko, Gruzie, Moldavsko, Ukrajina), země Balkánu, Irák, Barma, Kuba Zahraniční rozvojová spolupráce ČR (+transformační)

Práva žen a genderová rovnost v české rozvojové spolupráci (+transformační)

1.Úroveň „policy“ - ZRS – Zákon, Koncepce (oba 2010), Programy „programových“ zemí (2011) – 1-2-větně (částečně) zohledňují genderovou (průřezově) a posílení postavení žen (tématicky) - Další dopřesňující dokumenty – neexistují – strategie - Transformační spolupráce (od 2006) – Koncepce (2010) – rovnost podle pohlaví – tematická priorita (1 z 5) 2. Úroveň implementace – neexistují nástroje - guidelines, toolkit počínaje výběrem projektu až po evaluaci

Práva žen a genderová rovnost v české rozvojové spolupráci (+transformační) Zohledňování nahodilé a intuitivní – NNO (projekty spíše zaměřené na posilování postavení žen), ostatní implementátoři - ne Důvody: - Komplexnost a nepochopení tématu -Malá informovanost a nedostatečná kapacita -Negativní postoj ovlivněný nedávnou minulostí -Hůře měřitelné výsledky a dopady - sociální změna -Kulturní relativismus vs. kulturní universalismus -„něco, co počká“

Představení think-tank ProEquality

Identifikace nových témat v rámci ProEquality (rodinná politika, gender a násilí, trh práce, gender a média, veřejná politika atd.) Nové téma gender a rozvoj od roku 2008 (analýzy, policy, zvyšování povědomí) Nové téma ženy, mír a bezpečnost od roku 2009 ProEquality - jediná genderová organizace aktivně zabývá tématem gender a rozvoj na úrovni systematických změn

Policy aktivity v genderu a rozvoji: Policy paper Strategie začlenění genderu do české rozvojové spolupráce: Ne móda, ale nutná podmínka efektivity (ProEquality a ÚMV) Genderová politika Charity ČR FoRS Policy Brief Genderová rovnost a posílení postavení žen: Cesta ke spravedlivější a efektivnější rozvojové spolupráci Publikace Ženy a česká společnost (Peking + 15) 2010 – Stínová zpráva CEDAW – příspěvek 2010 – Gender mainstreaming v rozvojové spolupráci Představení think-tank ProEquality

Další aktivity v genderu a rozvoji: Vznik pracovní skupiny Gender ve FoRS Konference Ženy v ozbrojených konfliktech a mírových procesech (ČŽL) 2010 – Vstup do platformy DEMAS 2011 – UN Women workshop Úzká spolupráce s několika lidmi na MZV – odbor rozvojové spolupráce, odbor lidských práv a transformační politiky Aktivity zvyšování povědomí veřejnosti, vlády, NNO 2011 – příprava školícího manuálu pro NNO – gender a rozvoj – v realizaci Představení think-tank ProEquality

Debata Posílení postavení žen v rozvojovém světě V rámci Konference Forum 2000 říjen 2008 Představení think-tank ProEquality

Příklady aktivit na zvyšování povědomí Debata Univerzalita lidských práv žen? Postavení žen v muslimských zemích, říjen 2009 Představení think-tank ProEquality

Běh za ženy v Africe, v Asii, září 2009, 2010 Představení think-tank ProEquality

Rozdíl mezi pohlavím a genderem Důležitost podpory práv žen a genderové rovnosti celosvětově Mezinárodní iniciativy v tématu Zahraniční rozvojová spolupráce ČR (+ transformační) Práva žen a genderová rovnost v ZRS Aktivity ProEquality v tématu Shrnutí přednášky

Diskuse

Gender & Microcredits Pozvánka - Evropský dobrovolnický sbor humanitární pomoci – Co je třeba udělat, aby fungoval? 29. dubna 2011 od 15:00 do 16:15, Národní technická knihovna, Technická 6, Praha 6 Děkuji Vám za pozornost!