 Pojmy  Holocaust- Vyhlazování židovského národa  Genocida- vyhlazování celé nebo části rasové nebo náboženské skupiny  Šoa- židovské označení pro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
¡ Zdá se to nereálné ! Generál Dwight D. Eisenhower Měl pravdu když vydal příkaz zaznamenat „svědectví“ v mnoha filmech a fotografiích …
Advertisements

Židé za 2.světové války….
Osud Židů a Romů za protektorátu
Anna Franková Anna Franková byla židovská dívka, která formou deníku zaznamenávala osudy vlastní rodiny, pronásledované za 2. světové války nacisty. Narodila.
Holocaust Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Čtvrtek Středozemní moře & historie holocaustu v českých zemích.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Číslo a název šablony klíčové aktivity
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p. o
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
NÁZEV: PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Holocaust českých Židů a Romů
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
HOLOCAUST Dějepis Radim Liška 6.A.
HOLOKAUST Zdravotní pomůcky...
Holocaust Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Terezín (1941 – 1945).
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_D9_10 Sada DŮMDějepis 9 Předmět Dějepis Název materiáluHolocaust Anotace Prezentace vysvětluje pojem holocaust.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Terezín Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
Domácí odboj 1942.
HOLOKAUST Obr.2: foto z archivu autora, Osvětim 2009
Koncentrační tábory Miloš Bečvář.
Šárka Nová a Lenka Petráková
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Holocaust slovenských židů. Situace po vzniku Slovenska 89 tisíc Židů na území Slovenska (4 % obyvatel) nacistický nátlak na řešení židovské otázky „definice.
(*2.července 1930 Praha +31.března 1973 Praha)
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI. genocida = vyvražďování celých národů za druhé světové války se to týkalo hlavně Židů a Romů ze strany nacistů.
Zdá se,že to není možné ! GENERÁL DWIGHT D. EISENHOWER MĚL PRAVDU, KDYŽ DAL ROZKAZ NATOČIT A VYFOTIT CO MOŽNÁ NEJVÍC...
Protektorát Čechy a Morava
Magen – Davidova hvězda – symbol židovství
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
MIGRACE Karel Podhorný.  Prostorové přemístění osoby mezi dvěma územními jednotkami, jehož důsledkem je změna bydliště.  Pohyb obyvatel z důvodu uspokojování.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
HOLOKAUST. Holocaust patřil k nejhrůznějším obdobím v dějinách Jednalo se o systematickou likvidaci 6 milionů židů v průběhu druhé světové války Antisemitismus.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Holocaust Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Březen 2012 Předmět: Dějepis Cílová skupina: 9. ročník.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_32_ OPAKOVACÍ TEST – DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
VY_32_INOVACE_Lul_II_01 Úvod do problematiky holocaustu Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI ZA II.SVĚTOVÉ VÁLKY.  genocida= systematické a cílené vyvražďování celých národů: Romové, Židé, národy Pobaltí(= vraždili je.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:
Holocaust byla nacistická politika systematického, státem provozovaného pronásledování a hromadného vyvražďování osob židovské národnosti. V širším smyslu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Spravedliví.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Digitální učební materiál
2. Světová válka v Československu
Protektorát Čechy a Morava
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
Zdá se,že to není možné ! IT SEEMS IMPOSIBLE !
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Porušování lidských práv
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 13. Holocaust
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_DĚJEPIS
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
OSVĚTIM.
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
Předmět: Dějepis Ročník: 9.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Transkript prezentace:

 Pojmy  Holocaust- Vyhlazování židovského národa  Genocida- vyhlazování celé nebo části rasové nebo náboženské skupiny  Šoa- židovské označení pro Holocaust  Antisemitismus- nenávist k židovskému národu  Rasismus- nenávist k jiné rase

  Oficiálně druhá světová válka začala 1. září 1939 (konec – 2. září 1945, 6 let a dva dny)  Na českou půdu vstoupila německá vojska už 14. března 1939, a zřídila tu protektorát Čechy a Morava  Cílem nacistů byla germanizace českého a moravského prostoru včetně obyvatelstva, které mělo být dosaženo částečným poněmčením a částečným vysídlením, případně likvidací českého národa  Prvním krokem nacistů bylo vyhlazení židů, k jejich ponížení měla sloužit tzv. židovská hvězda, kterou musel nosit každý příslušník tohoto náboženství. 2. Světová válka

 Na židy se vztahovaly i další zákazy a pravidla, např. měli omezen pohyb, dostávali méně jídla, měli zákaz vzdělávání, byl jim zabaven majetek, nesměli navštěvovat kulturní a sportovní akce a další.  Později byli postupně deportováni do koncentračních táborů, kde byli využíváni jako levná pracovní síla, a později,pokud přežily, vražděni v plynových komorách  Někteří židé se však rozhodli bojovat, a do koncentračních táborů nenastoupily, bojovali dál za holý život a skrývali se v lesích, a za pomoci jiných lidí přežívaly hrůzu druhé světové války  Za druhé světové války bylo vyvražděno kolem 6. milionů židů, pokud počítáme i ostatní civilisty a oběti druhé světové války, činí to zhruba 17. mil. Lidí

„Jestli lidstvo neskoncuje s válkou, skoncuje válka s lidstvem“ John Fitzgerald Kennedy

  Tršice – Strach z prozrazení, bezmoc, ale i naději a vděčnost prožívala během 2. světové války židovská rodina Wolfových. Od roku 1942 se schovávala v lesním úkrytu nedaleko Tršic na Olomoucku. I když o nich Tršičtí obyvatelé věděli, nikdy je neprozradili. Wolfovým i statečným místním byl nyní poblíž bývalé skrýše odhalen pomník. Úkryt v lese

 Osudy Wolfových jsou známé i díky deníku, který si nejmladší člen Otto během války psal  Poblíž lesní skrýše,ve které rodina pobývala, je i památník pro padlé při holokaustu  Jednoduchá žulová deska má připomínat, co vše museli Wolfovi v lese prožívat a jak náročné pro ně válečné období bylo  V létě 1942 měli nastoupit do prvního olomouckého transportu směr Terezín. Otec rodiny Berthold se však rozhodl, že do něj nenastoupí, a tak začíná jejich příběh  „O půl páté ráno si hledáme stabilní úkryt a nalezli jsme jej. Je v hustém houští, takže se tam nehodí ani sedět, jen ležet. O páté hodině ráno jdu s Lici pro vodu ke studánce, která je pod lesem. Pak jsme poprvé ulehli ke spánku a spíme do jedenácti hodin, obtěžováni sty mravenci. Tata vaří první teplé jídlo po dvou dnech, a to polévku a maso s chlebem,“

 Smrt Otty Wolfa 20 dní před koncem války byl Otto Wolf upálen s dalšími osmnácti muži v lese poblíž vesnice Zákřovský Žalov v dřevěné boudě na dřevorubecké náčiní. Ostatní obyvatelé a příbuzní se to dozvěděli až po válce. V ostatcích našli jen jednu nezlomenou stehenní kost. Před smrtí je mučili a vyslýchali a pak je naložili do dodávky, přelámali jim nohy a nechali je se doplazit do boudy, kde je upálili.

 Dějepishttp:// Dějepis.com + P. uč. Nešpor Zdroje

 Fotky z naší cesty