Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupnost informací na webech Prezentace na seminář Parádní web Michal Rada, MVČR.
Advertisements

snadná tvorba www stránek zadarmo
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Přístupnost (bezbariérovost) již po dvanácté jako jedno z kritérií expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr.
Olga Václavová, knihovna ETF
Obsah prezentace Co je projekt Blind Friendly Web
Způsob zápisu JavaScriptu do dokumentu  JavaScript se do webové stránky dá zapsat třemi způsoby:  Pomocí značek do proudu dokumentu  Pomocí značek s.
Přístupnost webových stránek orgánů státní správy výzkumný projekt MI ČR YA RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, Brno, duben 2007.
Evidenční software SUAP
Knihovny současnosti, České Budějovice, 13. –
Jak vzniká mobilní stránka Seznamu
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
Word 2007 se na rozdíl od předcházejících verzí ovládá pomocí pásu karet, který najdete v horní části obrazovky. Pás je rozdělen na jednotlivé karty,
Elektronické prezentace Jiří Fejfar Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí - na závěr (pokud je nutno.
Tvorba webových stránek II. Odkazy, obrázky, seznamy.
Tvorba www stránek ODKAZY ICT 4.ročník. Vložení odkazu ODKAZY K propojení jednotlivých souborů K propojení jednotlivých souborů K přechodu na jiný web.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
Představujeme službu Samepage
Online nástroje pro Váš lepší web Helena Šimková.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
ORSIA spol. s r.o. Čs. armády Ústí nad Orlicí Petr Gregor, Jaroslav Hošek Deset let projektu Blind Friendly Web Zpřístupnění webu s výsledky.
Hodnocení přístupnosti soutěžních webů aneb proč se vyplatí myslet na přístupnost webů veřejné správy RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, duben.
Seznam.gov.cz Seznam fyzických osob, podnikajících fyzických osob, právnických osob a orgánů veřejné moci, které mají zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku.
1 Radek Pavlíček, říjen Proč přístupné dokumenty? Spousta informací dnes není prezentována v HTML, ale v jiném formátu. Informace, kterou uživatel.
Spisová služba GINIS Bc. Jan Podloučka.
Blind Friendly Web Autor: Mgr. Radek Pavlíček
Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Autor: Mgr. Radek Pavlíček Metodické centrum informatiky SONS ČR
Radek Pavlíček, duben 2010 Aktuální trendy v přístupnosti.
Textový procesor (MS Word)
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
TEXTOVÝ EDITOR.
ANOTACEPrezentace obsahuje informace o elektronické komunikaci, využití u. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci si vytvoří ovou.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 7 Menu Martin Adámek.
Power Point– popis prostředí
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ Program 4. krajského setkání metodiků Metoda CLIL a výuka odborného cizího jazyka 1.
Tlačítka akcí. Do prezentací můžeme vkládat tzv. tlačítka akcí.
Základní prvky internetového prohlížeče
Elektronický registr oznámení Zpracoval(a): Mgr. František Rudecký
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Bezbariérové mapy ZČU bezbariérově pomocí SVG?
Exkurze.fd.cvut.cz Rámcový návrh webového rozhraní pro ústřední oznamování exkurzí Ing. Michal Drábek Jan Bezděka.
Seminární práce z předmětu SIPOL
HYPERTEXTOVÉ ODKAZY V PowerPointu 2010.
Elektronická prezentace Alžběta Srnová Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí– na závěr (pokud je nutno.
Bc. Helena Selucká, Bc. Zdena Rousková SKIP Sekce služeb osobám se specifickými potřebami
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
Zlatý erb 2008 Testování přístupnosti Mgr. Radek Pavlíček TyfloCentrum Brno, o. p. s.
Přístupnost v praxi aneb jaký smysl mají testy, provedené handicapovanými uživateli Mgr. Radek Pavlíček, RNDr. Hana Bubeníčková, duben 2007.
Školení WordPress a publikování na webu Mgr. Pavel Krejčí
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
Hypertextový odkaz Program nabízí možnost jako všechny aplikace OFFICE svázat libovolný text s jinými soubory či snímky. 1)Označíme libovolný text 2) a)
TEXTOVÉ OBJEKTY Ing. Petr Hanáček MS OFFICE - WORD
Ivana Topolová VŠE v Praze
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS PowerPoint Číslo DUM: III/2/VT/2/2/32 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Databáze MS ACCESS 2010.
Mgr. Naděžda Fasurová, Ph.D.
Prezentaci vytvořila : Veronika Jusková Nikola Chylková Alena Bujnochová Martin Kašpárek 1b.
© KAM po Česku.  200 ks oboustranných materiálů (A3)  50 ks oboustranných materiálu (A4)  200 ks vizitek IC  2 samolepky s QR kódem  200 ks lístkových.
Jak jsou na tom parádní weby s přístupností Radek PAVLÍČEK, TyfloCentrum Brno, o. p. s.
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Postup při podání žádosti o poskytnutí peněžních prostředků z rozpočtu SMO „Program na podporu vzdělávání a talentmanagementu v oblasti technických.
Postup při podání žádosti o poskytnutí peněžních prostředků z rozpočtu SMO na rok 2017 a 1. pol. roku 2018.
Nový web Souborného katalogu ČR
Přečtěte si o tom vše Příspěvky Microsoft SharePointu
Přizpůsobení webu Microsoft SharePointu Online
Předmět: Informatika Ročník: VI.
TyfloCentrum Brno, o.p.s. Naším posláním je pomáhat nevidomým a slabozra-kým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu.
Prezentace OBD Orientace běžného uživatele v prostředí osobní bibliografické databáze.
Transkript prezentace:

přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka ze společnosti TyfloCentrum Brno, o.p.s.

Přístupnost (bezbariérovost) Kdo přístupnost testuje? Mgr. Radek Pavlíček klíčový pracovník projektu Blind Friendly Web, uznávaný odborník na tvorbu přístupného webu testeři s těžkým zrakovým postižením  Bc. Martin Baláž  Bc. Roman Kabelka  Martin Klein  Michal Jelínek  Ing. Jan Pokorný  Jan Šnyrych

Přístupnost (bezbariérovost) - kategorie MĚSTA

Přístupnost (bezbariérovost) - kategorie OBCE

Zvýrazněný focus

Přístupný PDF dokument Přístupnost dokumentů je stejně důležitá jako přístupnost webů: poslepu.blogspot.cz/2013/04/pristupnost-dokumentu-je-stejne.html

Nepřístupný PDF dokument Nepřístupný dokument vzniká obvykle tak, že vytištěný a kompetentní osobou podepsaný dokument je naskenován a uložen jako obrázek.

Střípky z hodnocení Co potěšilo? zápis v hodnocení „všechny namátkou testované zveřejněné dokumenty jsou přístupné“ (5x u měst a 5x u obcí) k dispozici je mobilní verze webu (8x) Co nepotěšilo grafické prvky na stránkách mají občas nevypovídající alternativní textové popisky (4x) některé namátkou testované zveřejněné dokumenty nejsou přístupné (8x) Co se také v hodnocení objevilo: 1. položky v menu nezačínají prvním písmenem názvu položky, proto při vyvolání seznamu odkazů nelze rychle přejít na potřebný odkaz.

Střípky z hodnocení Co se také v hodnocení objevilo: 2. chybné zobrazování češtiny – textová vrstva PDF souboru

Střípky z hodnocení Co se také v hodnocení objevilo: 3. zobrazovaný rámeček s odkazy při přechodu myši nad kalendářem znepříjemňuje práci se zvětšovací lupou. přijatelné řešení problematické řešení

Kontakt: „Přístupností můžete pomoci každému uživateli.“ TyfloCentrum Brno, o.p.s. Chaloupkova Brno – Královo Pole Projekt Blind Friendly Web: najdete nás v 2. patře v rámci prezentace Ministerstva vnitra ČR