Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.3 Doba pobělohorská II. Téma: Vývoj v českých zemích Číslo projektu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RANÝ STŘEDOVĚK.
Advertisements

Rozvitý středověk Život na vesnici.
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-52 Anotace
Dějiny českých zemí a habsburské monarchie
Struktura středověké společnosti
Příjmení a jméno: Stříbná Magda, Mgr.
Evropa po třicetileté válce
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Struktura středověké společnosti
ZEMĚDĚLSTVÍ ve vrcholném středověku
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Všeználek vypravuje o středověku.
Život po třicetileté válce
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
RANÝ STŘEDOVĚK.
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Rozvinutý středověk - města Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
Středověk, gotický sloh
Feudální systém.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Středověk Lenní systém Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0105.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Města Moravskoslezského kraje Téma: Česká republika jako součást.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.1.9 Města Pardubického kraje Téma: Česká republika jako součást.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.1.4 Města Plzeňského kraje Téma: Česká republika jako součást Evropy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_23_ČS TEMA: SPOLEČNOST PO TŘICETILETÉ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.4 Republika Rakousko Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Národní obrození Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Města Zlínského kraje Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.1 Opakování učiva 4.ročníku Téma: Vývoj v českých zemích Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.2 Doba pobělohorská I. Téma: Vývoj v českých zemích Číslo projektu:
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_III.VL7 Vytvořeno:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.5 Školství v 17. a 18.století Téma: Vývoj školství u nás Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Evropa Téma: Česká republika jako součást Evropy.
OPAKOVÁNÍ DĚJEPIS 7. ROČNÍK.   JAK SE DĚLILA SPOLEČNOST? DĚLILA SE NA 3 VRSTVY: PANOVNÍK, DUCHOVENSTVO, PRACUJÍCÍ LIDÉ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.9 Evropa – jeden ze světadílů Téma: Česká republika jako součást.
RANÝ STŘEDOVĚK. Úvod do středověku rozpad ŘŘ – neexistovala žádná ochrana hranic úpadek obchodu a řemesel, vzdělanosti a umění vznik nových států.
Velká francouzská revoluce a napoleonské války Revoluce na konci 18.st. Z obyvatel – občané Změna v uspořádání státu i celé společnosti Zrušeno nevolnictví.
VY_32_INOVACE_D7.15   Autor: Mgr. Nováková Jana
Dějepis a společenskovědní seminář Mgr. Milan Šimek
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Města Středočeského kraje Česká republika jako součást Evropy
Habsburská monarchie po třicetileté válce
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Marie Terezie a Josef II.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Opakování I.- sousední státy ČR Česká republika jako součást Evropy
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Život v pobělohorské době
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
STŘEDOVĚKÁ SPOLEČNOST
Název školy: ZŠ Průhonice
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Česká republika jako součást Evropy
Česká republika jako součást Evropy
Česká republika jako součást Evropy
STŘEDOVĚKÝ VENKOV A MĚSTO
Jak se žilo ve vrcholném středověku?
LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
STŘEDOVĚKÁ SPOLEČNOST
Osvícenectví Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny
ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ. ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Obsah Přemysl Otakar I. Situace ve městech Přemysl Otakar II. Nástup Lucemburků Zdroje.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
9.Vrcholný a pozdní středověk
Novověk – stavovské povstání a třicetiletá válka
Sada :Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 01 Dějepis _8.ročník_19
Transkript prezentace:

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.3 Doba pobělohorská II. Téma: Vývoj v českých zemích Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Opakovací hodina pro žáky 5.ročníku. Život v českých zemích po třicetileté válce. Materiál je určen pro práci na interaktivní tabuli nebo s projektorem.

Středověká společnost Středověká a raně novověká společnost byla výrazně hierarchizovaná – stavovsky i sociálně K postavení jednotlivce se vázala určitá míra práv a povinností a ze strany společnosti s ním bylo spojeno i očekávání určitého chování a způsobu vystupování Porušení obecně platných a schvalovaných pravidel mělo za následek tvrdé sankce.

Obyvatelstvo Panovník Šlechta Poddaní Řemeslníci a kupci Dělení obyvatel

Šlechta Zastávala různé úřady Žila na zámcích K tomu potřebovala - služebnictvo (úředníci, drábové, služky…) Pořádala hostiny, plesy, hony Erb pánů z Hradce Erb pánů z Rožmberka Erb pánů z Valdštejna Bavorové ze Strakonic

Šlechtická sídla Reprezentovala svého majitele Ukazovala bohatství šlechtice Kromě mnoha pokojů byly zařízeny i komory pro služebnictvo, jídelny, knihovny, taneční sál, obrazárna Zámek Buchlovice

Poddanství Obyvatelé venkova byli až na výjimky v poddanství Zemědělské obyvatelstvo se dostalo do závislého postavení vůči majitelům půdy, ať to byl panovník, šlechtici nebo církev, případně města či měšťané. Rolníci hospodařili na půdě, která jim byla vlastníkem postoupena do užívání, a za to museli vrchnosti platit pravidelné platy a odevzdávat různě velké naturální dávky Poddaní byli také povinni robotou, tj. pracovní povinností na přímém vrchnostenském hospodářství.

Poddaní Život poddaných spočíval především v práci na poli V hospodářství převládalo zemědělství Chyběly pracovní síly Museli pracovat na panském Platili poplatky téměř za vše Bez souhlasu vrchnosti se nesměli stěhovat, ženit, prodat své pole ani výrobky Povinností byla vojenská služba – někdy až doživotní

Kdo by se nebouřil? Všechny povinnosti se plnily pod pohrůžkou tělesných trestů, pokut a vězení Poddaní se začali bouřit Dochází k selským bouřím Nejznámější vzpoura Chodů pod vedením Jana Sladkého Koziny

Život ve městě Řemesla a obchod postiženy válkou Některá řemesla se vykonával v domácnosti (tkaní, výšivky, krajky, keramika…) Po válce také klesl počet obyvatel ve městech Obyvatelé měst – řemeslníci, kupci, lékaři, písaři, kněží, tovaryši, městská chudina… Špatná hygiena – časté epidemie moru

Chceš vědět víc? Nemoci provázely život ve městech i na vesnicích Epidemie byly vzhledem ke špatné hygieně poměrně časté A jaká byla medicína? 63/ 63/ wTU wTU

Co sis zapamatoval? Zámky a majetkem Zemědělství Řemeslníci a kupci Šlechtici se chlubili svými V hospodářství převládalo Ve městech převládali

Citace Klippart řady Office NEZNÁMÝ. obrazky.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: F.ČAPKA. Doba pobělohorská, Vlastivěda5 NEZNÁMÝ. zamek-buchlovice [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VILÍMEK, Jan. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: