Bitva u Rakovníka Doubravka Hálová. Bitva u Rakovníka 27.10.1620 – 6.11.1620 Byla to poslední velká bitva před bitvou na Bílé hoře,kde se střetlo císařsko.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Toulky Českou minulostí
Advertisements

III. fáze 2. světové války:
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Obec Pavlice.
Třicetiletá válka
Rudolf II. rudolfínská doba rudolfínská Praha.
Téma: Třicetiletá válka
Třicetiletá válka Filip Elsner 8.A
41. Izraelité postavili stan, v němž bude přebývat Hospodin.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Keltové Doba laténská.
České stavovské povstání Bitva na Bílé hoře
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Bitva u Kurska – operace Citadela největší tanková bitva v dějinách
Třicetiletá válka
ČESKÉ ZEMĚ PO BITVĚ NA BÍLÉ HOŘE
České stavovské povstání
DĚJEPIS Mgr. Milan Šimek
Boj českých stavů proti habsburským panovníkům
Hrad Karlštejn Vystavěn 1348 Původní majitel Karel IV.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
TŘICETILETÁ VÁLKA 1618 – 1648.
GREŠLOVÉ MÝTO.
Napoleon Bonaparte (15.srpna května 1821)
Napoleon Bonaparte – ruské tažení a pád
české stavovské povstání odstartovalo celoevropský konflikt konflikt nejen náboženský, ale i mocenský snaha o nové rozdělení Evropy.
Albrecht z Valdštejna 7.ročník.
Bitva u Lützenu Autor: Mgr. Jana Formánková Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_2D.9.02 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Vypracoval Pavel Piterna
představuje památná místa České
Dějiny Nosislavi Miroslav Rylich 2012/2013 ZŠ velké Němčice Vedoucí A.P. Mgr. Petr Grábl.
Osvobozování Československa
Bitva na Bílé hoře Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Společně opakujeme riskuj.
Rudolf II. VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 4. ročník - vlastivěda
Obléhání Vídně Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Bitva u Verdunu Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Bitva na Bílé hoře Doba pobělohorská
Ve tvých nádvořích je lépe než kdekoliv jinde Proč by mělo být křesťanům (člověku) lépe v Hospodinových nádvořích, než kdekoliv jinde ? Jak to vypadá.
Napoleon Bonaparte Napoleon a jeho doba.
START HISTORICKÁ DESÍTKA DOBA ALBRECHTA Z VALDŠTEJNA HODNĚ ŠTĚSTÍ.
Lipany.  Lipany leží 4 km západně od Kouřimi.  První záznam o vesnici je z roku  Do české historie se zapsala bratrovražednou bitvou.  30.května.
České země za třicetileté války
POHLED DO ČESKÝCH DĚJIN
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_472_PAMÁTNÁ_MÍSTA_ 2 Téma: Seznámení.
Od Jiřího z Poděbrad k J. A. Komenskému Pohled do českých dějin 3 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Třicetiletá válka Název sady: Pozdní středověk a počátky.
Povinné Zvláště důležité Nepovinné Zajímavost TŘICETILETÁ VÁLKA
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_20 TÉMA: České stavovské.
Odraz 1. světové války v literatuře Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti.
Habsburkové 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. České země součástí habsburské říše  po smrti Ludvíka Jagellonského roku 1526 byl zvolen na český trůn.
Bílá hora Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Povstání proti Habsburkům  v českých zemích nárůst nespokojenosti  v Praze vládli úředníci, kterým byl osud.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_Vl.4.r.
Bitva na Bílé hoře a její důsledky Jakub Marušák, 2007.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Třicetiletá válka Období
Francouzská revoluce a napoleonské války
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_19_ Test 1
Člověk a společnost, Dějepis
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
MISTR JAN HUS A HUSITSKÉ VÁLKY
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Novověk – stavovské povstání a třicetiletá válka
Transkript prezentace:

Bitva u Rakovníka Doubravka Hálová

Bitva u Rakovníka – Byla to poslední velká bitva před bitvou na Bílé hoře,kde se střetlo císařsko –ligistické vojsko se stavovským.Tato bitva rozhodla nejen o osudu stavovského povstání,ale poznamenala vývoj českého státu na dalších 300let.

Stačilo málo a rozhodující bitva českých dějin se neodehrála 8. Listopadu 1620 v Praze na Bílé hoře,ale o pár dní dříve u středočeského Rakovníka. Pouhých několik dní před bitvou na Bílé hoře se česká stavovská vojska pokusila právě u Rakovníka zastavit nepřítele postupujícího na Prahu. Bylo to císařské vojsko Ferdinanda II. podporované vojsky Katolické jednoty. Šlo o hodně. Kdo měl Prahu měl všechno.

Tři armády z nichž každá měla kolem 20až 30 tisíc mužů rozprostřeli svá vojenská ležení i s markytánkami a rodinami vojáků v olšanském polesí. Lesy se rozkládali mezi Rakovníkem a obcemi Olešná,Senomaty,a Lišany. Deset dní se tam vojska tří armád vzájemně ostřelovala. Už to skoro vypadalo že tam přezimují a k rozhodující bitvě dojde právě tady až na jaře. Jenže 5. Listopadu vojska odtáhla, když Valdštejnův kyrysnický pluk fingoval výpad Měl za úkol zmást stavovská vojska a předstírat,že chce zimovat na Lounsku.Byl to úhybný manévr,zbytek armády zamířil na Prahu a vše nezadržitelně směřovalo k tragické bitvě na Bílé hoře.Bitvu u Rakovníka lze charakterizovat jako předehru Bílé hory.

První zmínky o historické bitvě u Rakovníka zachytil kronikář Pavel Skála ze Zhoře.Událost posuzoval z pohledu poražených stavovských vojsk.Při bojích byl zničen rakovnický kostel sv,Jiljí.Dále událost podrobně zpracoval historik Zdeněk Kalista na základě dochovaných zápisků generálů,jejich pobočníků i vojenských lékařů.V rakovnických lesích se našla řada archeologických nálezů z dob třicetileté války.Jde hlavně o zbraně,části vojenských postrojů,meč,knoflíky a stříbrné mince – krejcary a groše,kterými se v té době platilo.

Zdroje: MF Dnes Kdy,Kde,Proč a Jak se to stalo v českých dějinách – kolektiv autorů