Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_BANKET- SESTAVOVANI_TABULE_PREZENTACE_09 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník3. Vzdělávací oblastOdborné vzdělávání Vzdělávací oborStolničení Tematický okruhSpolečenská setkání TémaBanket – sestavování tabule Jméno autoraBc. Jaroslav Hrůza Vytvořeno dne Metodický popis (anotace)Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamuje žáky se sestavováním slavnostní tabule. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání. BANKET – SESTAVOVÁNÍ TABULE
Vždy s dostatečným předstihem (např.: večer před hostinou) Veškeré práce ukončeny 30min před začátkem akce 1) Kontrola celé místnosti i toalet 2) Kontrola baru, doplnění sortimentu 3) Sestavení stolů = tabule 4) Příprava inventáře
BANKET – SESTAVOVÁNÍ TABULE 5) Prostření ubrusů – založení výzdoby 6) Založení klubových talířů 7) Založení příborů a skla 8) Založení dochucovacích prostředků 9) Umístění jmenovek, menu 10) Příprava keridonů – inv., inv. k servisu, pečivo 11) Konečná kontrola
BANKET – SESTAVOVÁNÍ TABULE Prostírání ubrusů 1. Všechny stoly vyrovnané a pokryté moltonem 2. Ubrusy jednotné barvy i vzory 3. Ubrusy začínáme pokládat na vzdálenějším konci od vchodu pro hosty – překlady 4. Střední sklady ubrusů všude stejné – vyhladit 5. Ubrus by neměl ležet na židli
BANKET – SESTAVOVÁNÍ TABULE Prostírání ubrusů 6) Převisy ubrusů = 30cm, viz sedák židle 7) Překlady = min. 20cm 8) Okraje ubrusů musí být rovné – upravujeme je založením + stehováním, lepením (né špendlík) 9) Při posouvání ubrusů vháníme vzduch pod ubrus – pracuje min. ve dvojicích 10) Ubrusy držíme pouze za okraj
BANKET – SESTAVOVÁNÍ TABULE Při sestavování tabule se řídíme záchytnými body (lustry, parkety, koberce, aj.), tak abychom tabuli umístili doprostřed. Výzdoba tabule: Zakládá se květina(živá) – váza nebo ikebana Vždy svícen %ADcen&sa=1&tbm=isch
BANKET – SESTAVOVÁNÍ TABULE Výzdoba tabule: Dochucovací prostředky (S,P) zakládáme volně Šíře tabule 160cm(2x80kostka) – 1sada = 2-3hosté Šíře 120cm (1x120obdelník) – 1sada = 4hosté Výzdoba nemá zasahovat do založení inventáře Větší výzdoba – keridon, zeď
BANKET – SESTAVOVÁNÍ TABULE Výzdoba tabule: Výzdoba umisťujeme na zdobící látky – štola, šerpa, stuha na střed tabule Výzdoba ba neměla bránit tomu, aby se hosté viděli, né vyšší než 25cm Součástí tabule menu, jmenovka – sjednocené s ostatní výzdobou Menu zůstává po celou dobu hostiny na tabuli
BANKET – SESTAVOVÁNÍ TABULE Tabule pro 2 Nm4xeHxqM:&imgrefurl= iss.html&docid=m8NrnVWOQ93nDM&imgurl= noHoa74ASnjoD4Bg&zoom=1&ved=1t:3588,r:1,s:0,i:83&iact=rc&page=1&tbnh=179&tbnw=242&start=0&ndsp=17&tx= 150&ty=99#imgdii=_ Tabule =mjDSvK3jRw6jYM:&imgrefurl= tabule/&docid=_fFFBW28ZqGy6M&imgurl= tabule16.jpg&w=800&h=533&ei=Y6wEUqCnBOqB4gTx6ICABQ&zoom=1&ved=1t:3588,r:18,s:0,i:134&iact=rc&page=2 &tbnh=177&tbnw=249&start=18&ndsp=25&tx=105&ty=107#imgdii=_ yEyWY74kf-ye5M:&imgrefurl= saman.html%3Fid%3D25866&docid=02WcQb1yejKJZM&imgurl= ovny/ _slavnostni- tabule.jpg&w=802&h=600&ei=DK4EUsOdGeeS4ASQzYEg&zoom=1&ved=1t:3588,r:6,s:0,i:98&iact=rc&page=1&tbnh=1 79&tbnw=256&start=0&ndsp=15&tx=123&ty=76
Použité zdroje Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora
Použité obrázky