Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová 15. 1. 2013 Název:VY_32_INOVACE_06C_11_Metabolismus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS ŠÁRKA VOPĚNKOVÁ 2012.
Advertisements

Citrátový cyklus a Dýchací řetězec
Metabolismus SACHARIDŮ
Metabolismus sacharidů
Riskuj ! POZN.: Na každou otázku je možných správných odpovědí
Dýchání rostlin Dýchání = respirace = soubor katabolických reakcí, které slouží k uvolnění energie potřebné např. pro syntetické pochody, příjem živin,
BIOLOGIE 1 Rostliny Biologické vědy Metody práce v biologii
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
AZ-KVÍZ
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Metabolismus sacharidů
METABOLISMUS SACHARIDŮ
Citrátový cyklus a Dýchací řetězec
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_03 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 8.C.
Regulace metabolismu glukózy
SACHARIDY.
Metabolismus sacharidů
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Metabolismus sacharidů
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Metabolismus lipidů.
Didaktické testy z biochemie 2
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_03.
Látkový a energetický metabolismus rostlin
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
DÝCHACÍ ŘETĚZEC. enzymy jsou umístěny na vnitřní membráně mitochondrií získání energie (tvorba makroergických vazeb v ATP) probíhá oxidací redukovaných.
Metabolismus sacharidů II.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Metabolismus sacharidů I.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_225.
Metabolismus cvičení Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH- 4 Chemické.
(Citrátový cyklus, Cyklus kyseliny citrónové)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Cyklus kyseliny citrónové, citrátový cyklus.
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
INTERMEDIÁRNÍ METABOLISMUS
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_04.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Metabolismus sacharidů
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
SACHARIDY.
METABOLISMUS SACHARIDŮ
METABOLISMUS SACHARIDŮ
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Látkový metabolismus.
ŠTĚPENÍ SACHARIDŮ PŘI TRÁVENÍ POTRAVY. METABOLISMUS SACHARIDŮ.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_01A_01_Vločkovci.
Fotosyntéza.
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_06C_13_Citrátový.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Buňka  organismy Látkové složení.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje BUŇKA VY_32_INOVACE_23_461 Projekt.
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_01B_01_Strunatci-charakteristika.
Bílkoviny (proteiny).
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
(Citrátový cyklus, Cyklus kyseliny citrónové)
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
20_Glykolýza a následný metabolizmus
Metabolismus sacharidů
Transkript prezentace:

Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název:VY_32_INOVACE_06C_11_Metabolismus sacharidů, glykolýza Téma:BIOCHEMIE – Metabolismus sacharidů, glykolýza Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/

ANOTACE Materiál obsahuje výkladovou prezentaci pro 4. ročník čtyřletého gymnázia (nebo odpovídající ročníky víceletých gymnázií) k tématu „Metabolismus sacharidů, glykolýza“. Do výkladu jsou vloženy kontrolní otázky pro zpětnou vazbu učitele. V uzavřených položkách žáci zaškrtávají v nabídce odpovědí interaktivním perem, na otevřené položky odpovídají ústně. Na správné odpovědi se v prezentaci posuneme tlačítkem akcí. Součástí DŮM je i PRACOVNÍ LIST / TEST, který je možno použít k domácí přípravě či samostatné práci, také k ověřování znalostí. Je přiloženo autorské řešení. Jsou zde realizovány mezipředmětové vztahy s biologií. Materiál je určen k interaktivní výuce. Na tento materiál navazují DUMy: VY_32_INOVACE_06C_12_Kvašení VY_32_INOVACE_06C_13_Citrátový cyklus VY_32_INOVACE_06C_14_Regulace metabolismu sacharidů Použité zdroje (literární i webové) jsou uvedeny v seznamu citací na konci prezentace.

METABOLISMUS SACHARIDŮ Obsah: -úloha sacharidů v metabolismu -sacharidy jako zdroj E -glukóza a její katabolismus - glykolýza

ROLE SACHARIDŮ V METABOLISMU: -zásobní látky: katabolismus SACH → uvolnění E → ATP -stavební látky: -glykoproteiny (většina proteinů v těle je glykována) -proteoglykany (pojivo)

Obr. 1

SACHARIDY JAKO ZDROJ ENERGIE: - v potravě: – polysacharidy: škrob, glykogen, vláknina –disacharidy: sacharóza, laktóza aj. – monosacharidy - jediným zásobním sacharidem živočichů = GLYKOGEN (játra + sval) Obr. 2 Glykogen – z glukózových jednotek (větvený polyglukan) (v centru granule je protein, na něj vazba vláken glykogenu

VÝZNAM GLUKÓZY: -všechny sacharidy (potrava) na glukózu převáděny -všechny sacharidy těla z glukózy syntetizovány -velký význam hlavně pro CNS, erytrocyty Obr. 3 Dosud nejasné: ??? Proč se z mnoha možných polymerů glukózy v přírodě uplatňuje jen malý počet ???

U člověka: -hladina glukózy v krvi = glykémie -regulována na 3,3 - 6,0 mmol/l -hormony (inzulin, glukagon) -(hypoglykémie - ↓ výkon CNS, až †, -hyperglykémie → osmotická diuréza, dehydratace, urychlení aterosklerózy)

V metab. SACH hraje zásadní roli glukóza-6-fosfát: -vznik Glc-6-P = 1. krok metabolismu glukózy -Glc-6-P: -neprochází membránou (udržuje Glc v b.) -vzniká fosforylací Glc (spotřeba ATP) -katalýza 2 různými enzymy: -glukokináza (při vysokých konc. Glc – po jídle) -hexokináza (při nižších konc. Glc) -fosforylace Glc je nevratná ale: -odštěpením anorg. P i: Glc-6-P → Glc + P i Pozn. část Glc-6-P vzniká izomerací Glc-1-P (ten vzniká fosforolýzou glykogenu)

Obr. 4 Rozdíl v aktivitě hexokinázy a glukokinázy při různých koncentracích Glc

Obr. 5 Metabolické vztahy mezi sacharidy

Obr. 6

KATABOLISMUS GLUKÓZY: 1) anaerobní glykolýza → vzniká PYRUVÁT 3 možnosti: 2a) citrátový cyklus (aerobní) 2b) alkoholové kvašení (anaerobní) 2c) mléčné kvašení (anaerobní) PRODUKTY: -ATP -NADH+H + a FADH 2 – - redukované koenzymy (vstup do dýchacího řetězce) Obr. 7

ANAEROBNÍ GLYKOLÝZA: -lokalizace: cytoplazma -bez přístupu vzduchu -necyklický děj -u všech organismů -řízeno enzymy -málo energeticky výhodné – jen 2 ATP -+ vznik 2 NADH+H + Lokalizace v cytoplazmě ukazuje na evoluční starobylost děje. Glykolýza – z 10 kroků - každý katalyzuje jiný enzym Přesněji: glykolýza vyžaduje počáteční vklad 2 ATP, produkuje 4 ATP → celková bilance 2 ATP

-glykolýzou vznikají 2 molekuly kyseliny pyrohroznové = PYRUVÁT Obr. 8 Obr. 9 glukosa + 2 NAD+ + 2ADP + 2 P i 2 NADH + 2 pyruvát + 2 ATP + 2 H 2 O + 4H +

OTÁZKY 1)Vyberte správné tvrzení: GLYKOLÝZA a) je endergonický děj b) vyžaduje počáteční vklad ATP c) v celkové bilanci poskytuje ATP d) se vyskytuje pouze u anaerobních organismů SPRÁVNÉ ODPOVĚDI:

OTÁZKY 2) Kde se v buňce odehrávají glykolytické děje? 3) Co je produktem glykolýzy? Napište vzorec. SPRÁVNÉ ODPOVĚDI:

OTÁZKY 4) Polysacharidy v živých organismech nemají roli: a) zásobních látek b) hormonů c) protilátek d) stavebních látek SPRÁVNÉ ODPOVĚDI:

OTÁZKY 5)Při glykolýze se uplatňuje enzym: a) pyruvátdekarboxyláza b) hexokináza c) Rubisco d) glukokináza SPRÁVNÉ ODPOVĚDI:

OTÁZKY 6) Vysvětlete, co je glykogen z hlediska chemického složení, jaký má biologický význam, u jakých organismů a kde je uložen. SPRÁVNÉ ODPOVĚDI:

OTÁZKY 7) Které tkáně v lidském těle jsou nejvíce citlivé na nedostatek glukózy? SPRÁVNÉ ODPOVĚDI:

OTÁZKY 8) Prvním krokem společným pro všechny katabolické dráhy glukózy je vznik: a) glukóza – 6 – P b) glukóza – 1 – P c) glykogen – 6 – P d) glykogen – 1 - P SPRÁVNÉ ODPOVĚDI:

SPRÁVNÉ ODPOVĚDI: 1)Vyberte správné tvrzení: GLYKOLÝZA a) je endergonický děj b) vyžaduje počáteční vklad ATP c) v celkové bilanci poskytuje ATP d) se vyskytuje pouze u anaerobních organismů ZPĚT:

SPRÁVNÉ ODPOVĚDI: 2) glykolýza se odehrává v cytoplazmě, což svědčí o evoluční starobylosti děje 3) pyruvát – 2 molekuly; vzorec dále vzniká ATP a NADH+H + ZPĚT:

SPRÁVNÉ ODPOVĚDI: 4) Polysacharidy v živých organismech nemají roli: a) zásobních látek b) hormonů c) protilátek d) stavebních látek ZPĚT:

SPRÁVNÉ ODPOVĚDI: 5) Při glykolýze se uplatňuje enzym: a) pyruvátdekarboxyláza b) hexokináza c) Rubisco d) glukokináza ZPĚT:

SPRÁVNÉ ODPOVĚDI: 6) Glykogen -homopolymer glukózy, polysacharid (uspořádán do „granulí“, v jejich centru je proteinová částice) -jediný zásobní polysacharid živočichů -u člověka uložen v játrech (2/3) a svalech (1/3) ZPĚT:

SPRÁVNÉ ODPOVĚDI: 7) Nervová tkáň (mozek) a svalová tkáň ZPĚT:

SPRÁVNÉ ODPOVĚDI: 8) Prvním krokem společným pro všechny katabolické dráhy glukózy je vznik: a) glukóza – 6 – P b) glukóza – 1 – P c) glykogen – 6 – P d) glykogen – 1 - P ZPĚT:

PRACOVNÍ LIST / TEST Téma: BIOCHEMIE – METABOLISMUS SACHARIDŮ, GLYKOLÝZA 1)Vyberte z nabídky úlohy, které sacharidy zastávají v živých organismech: a. protilátky b. stavební látky c. regulační látky d. enzymy e. zásobní látky 2)Čistý energetický výtěžek glykolytického odbourání jedné molekuly glukózy je: a. 1 ATP b. 2 ATP c. 4 ATP d. 12 ATP

3) Uveďte strukturní vzorec glukózy a napište, jakým způsobem v přírodě vzniká. 4) Napište správné tvrzení: a. Všechny děje katabolismu glukózy jsou anaerobní. b. Glykolýzu provádějí pouze jednobuněčné anaerobní organismy. c. Produktem glykolýzy je pyruvát. d. Glykolýza je cyklický děj. 5) Ve kterém kompartmentu buňky glykolýza probíhá a které buňky mohou glykolýzu provádět? Porovnejte s fotosyntézou. 6) Napište název a vzorec konečného produktu glykolýzy. Jaké mohou být jeho další metabolické osudy?

7) Doplňte schéma katabolismu glukózy: 8) Doplňte text / vyberte z nabídky: Glykolýza je evolučně starý / odvozený děj lokalizovaný v ………………….. buněk. Průběh glykolýzy je katalyzován ……………………………. Konečným produktem je …………………………….., ATP a oxidovaná / redukovaná forma koenzymů. Tyto koenzymy potom vstupují do ………………………………………….., kde jsou využívány k další tvorbě ATP. 9) Co je glykémie, jakou má hodnotu (interval hodnot) u zdravého dospělého člověka? Jaký má význam? Které tkáně jsou nejcitlivější na výkyvy glukózy?

10) Doplňte text: Jediným zásobním polysacharidem živočichů je ……………………………. Dvě třetiny jsou uloženy v ………………………………, zbývající třetina je ve ……………………. Je složen z ………………………….. jednotek. 11) Prvním krokem glykolýzy je fosforylace glukózy. Vzniká při ní: a. glukóza – 1 – P b. glukóza – 2 – P c. glukóza – 5 – P d. glukóza – 6 – P 12) Fosforylace glukózy je katalyzována dvěma různými enzymy. Z nabídky vyberte, o které enzymy se jedná a podtrhněte ten, který se uplatňuje při vyšších koncentracích glukózy. a. hexokináza b. fosfoglukoizomeráza c. pyruvátkináza d. glukokináza

PRACOVNÍ LIST / TEST ŘEŠENÍ 1)Vyberte z nabídky úlohy, které sacharidy zastávají v živých organismech: a. protilátky b. stavební látky c. regulační látky d. enzymy e. zásobní látky 2)Čistý energetický výtěžek glykolytického odbourání jedné molekuly glukózy je: a. 1 ATP b. 2 ATP c. 4 ATP d. 12 ATP

3) Uveďte strukturní vzorec glukózy a napište, jakým způsobem v přírodě vzniká. - vznik fotosyntézou 4) Napište správné tvrzení: a. Všechny děje katabolismu glukózy jsou anaerobní. b. Glykolýzu provádějí pouze jednobuněčné anaerobní organismy. c. Produktem glykolýzy je pyruvát. d. Glykolýza je cyklický děj. 5) Ve kterém kompartmentu buňky glykolýza probíhá a které buňky mohou glykolýzu provádět? Porovnejte s fotosyntézou. - glykolýza v cytoplazmě x fotosyntéza na chloroplastech - glykolýza u všech buněk x fotosyntéza jen u buněk vybavených fotosynt. pigmenty 6) Napište název a vzorec konečného produktu glykolýzy. Jaké mohou být jeho další metabolické osudy? - pyruvát, CH 3 C(O)COOH, anaerobní osud – mléčné nebo alkoholové kvašení, aerobní – oxidační dekarboxylace + citrátový cyklus + dýchací řetězec

7) Doplňte schéma katabolismu glukózy: 8) Doplňte text / vyberte z nabídky: Glykolýza je evolučně starý / odvozený děj lokalizovaný v cytoplazmě buněk. Průběh glykolýzy je katalyzován enzymy. Konečným produktem je pyruvát, ATP a oxidovaná / redukovaná forma koenzymů. Tyto koenzymy potom vstupují do dýchacího řetězce, kde jsou využívány k další tvorbě ATP. 9) Co je glykémie, jakou má hodnotu (interval hodnot) u zdravého dospělého člověka? Jaký má význam? Které tkáně jsou nejcitlivější na výkyvy glukózy? - Glykémie – hladina glukózy v krvi, norma 3,3 – 5,5 (6) mmol / l; pohotovostní zásoba Glc (krevní cukr) – zásoba rychle využitelné energie; nejcitlivější – nervová tkáň (mozek), svalová tkáň

10) Doplňte text: Jediným zásobním polysacharidem živočichů je glykogen. Dvě třetiny jsou uloženy v játrech, zbývající třetina je ve svalech. Je složen z glukózových. jednotek. 11) Prvním krokem glykolýzy je fosforylace glukózy. Vzniká při ní: a. glukóza – 1 – P b. glukóza – 2 – P c. glukóza – 5 – P d. glukóza – 6 – P 12) Fosforylace glukózy je katalyzována dvěma různými enzymy. Z nabídky vyberte, o které enzymy se jedná a podtrhněte ten, který se uplatňuje při vyšších koncentracích glukózy. a. hexokináza b. fosfoglukoizomeráza c. pyruvátkináza d. glukokináza

POUŽITÉ OBRÁZKY: 1 - ALBERTS, Bruce; BRAY, Dennis; JOHNSON, Alexander a kol. Základy buněčné biologie - úvod do molekulární biologie buňky. Ústí nad Labem: Espero Publishing, 1998, ISBN HÄGGSTRÖM, Mikael. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 4 – archiv autora 5 - VODRÁŽKA, Zdeněk. Biochemie. 2. vydání.Praha: Academia, 1999, ISBN ,7 –archiv autora 8 - ČÁRSKY, Jozef; KOPŘIVA, Jaroslav a kol. Chemie pro 3. ročník gymnázií. Praha: SPN, 1986, ISBN MIŽOCH, Lukáš. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Literatura: VODRÁŽKA, Zdeněk. Biochemie. 2. vydání.Praha: Academia, 1999, ISBN SOFROVÁ, Danuše a kol. Biochemie - základní kurs. Praha: Karolinum, 1993, ISBN ALBERTS, Bruce; BRAY, Dennis; JOHNSON, Alexander a kol. Základy buněčné biologie - úvod do molekulární biologie buňky. Ústí nad Labem: Espero Publishing, 1998, ISBN ČÁRSKY, Jozef; KOPŘIVA, Jaroslav a kol. Chemie pro 3. ročník gymnázií. Praha: SPN, 1986, ISBN