1 Vliv podpory OZE na průmysl výsledky dotazníku SVSE; nákupní ceny elektřiny 23.10.2013 - Brno Asociace Energetických Manažerů Ortenovo nám. 15, 170 00.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proč držet bioplyn pod kontrolou?!
Advertisements

Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
1 Cenová úroveň roku 2008, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2009, aktuality SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů Partyzánská.
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 23. ledna 2014 Lenka Valová.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
1 Sdružení velkých spotřebitelů energie Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky z pohledu dominantního výrobce ČEZ, co odběratelé mohou očekávat, jak.
9. prosince 2004 Regulace cen tepelné energie od Energetický regulační úřad Stanislav Večeřa.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Tepelná čerpadla a solární systémy pro bytové domy
1 Souhrnné výsledky 11. ročníku dotazníku k cenám elektřiny, problematika OZE, aktuality z činnosti SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů.
Úvodní prezentace pro diskuzi o podpoře OZE z peněz spotřebitelů elektřiny.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Vliv ceny energie na konkurenceschopnost českého průmyslu Ing. Daniel Vaca místopředseda předsednictva SVSE Praha – Žofín, Fungování energetických.
Svaz průmyslu a dopravy ČR. I. OZE Svaz průmyslu a dopravy ČR.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Dostupné podklady pro výpočet úlev 11 Příspěvek na podporu OZE Dostupné podklady pro výpočet vlivu úlev.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Záměry MPO, novelizace EZ a POZE SVSE – 3. diskusní seminář, Jaké jsou možnosti snížení ceny.
Ochrana práv spotřebitelů … kvalitní dodávky energií, za přiměřené ceny Ing. Jan Světlík generální ředitel a předseda představenstva VÍTKOVICE, a.s
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
1 Pohled SVSE na fungování trhů s energiemi Petr Matuszek Fungování energetických trhů v EU a ČR Praha 2. listopadu 2010.
VLIV CENY ELEKTŘINY NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO PRŮMYSLU Ing. Pavel Pustějovský člen předsednictva SVSE, výrobní ředitel DEZA, a.s. EGÚ Brno říjen 2013.
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
Aktuální aktivity SVSE Strategie dalšího postupu Seminář SVSE –
VLIV CENY ELEKTŘINY NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO PRŮMYSLU Karel Šimeček - SVSE/AEM Seminář SVSE 10/2013.
1 Souhrnné výsledky 11. ročníku dotazníku k cenám elektřiny, problematika OZE, aktuality z činnosti SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů.
1 Souhrnné výsledky 12. ročníku dotazníku k cenám elektřiny, problematika OZE, aktuality z činnosti SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Analýza hospodářského výsledku
Podpora obnovitelných zdrojů elektřiny
Návrh rozpočtu kapitoly MŠMT na rok 2019 v Kč ve stavu projednaném vládou dne bez podílu výdajů od EU   Vládní návrh rozpočtu MŠMT na rok.
Transkript prezentace:

1 Vliv podpory OZE na průmysl výsledky dotazníku SVSE; nákupní ceny elektřiny Brno Asociace Energetických Manažerů Ortenovo nám. 15, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE) Luděk Piskač – tajemník SVSE

Obsah OZE –vývoj legislativy –expertní skupina MPO –Výsledky dotazníku ke vlivu OZE na průmysl v členění: meziročně absolutně Co se hodí vědět Cenový přehled z dotazníku

3 SVSE - představení Členské společnosti ze všech průmyslových odvětví - více než 20% spotřeby ČR (elektřina i plyn) - specializace na energetiku - legislativa a ceny energií Nejsilnější stránka - argumentace založená na číslech Zdroje údajů: - Vlastní dotazníky - cenový (od roku 2002) - vliv OZE na ekonomiku firem (od roku 2010) nutná součinnost jednotlivých společností, respondentům děkujeme! - Dotazníky a informace od IFIEC EUROPE - pro jednání o OZE měly zásadní význam - Eurostat Výsledky slouží celému průmyslu: SP ČR, HK ČR, SCHP, HŽ, sklářský a keramický průmysl, cementáři, papírenství,...

4 Podpora OZE - časový průběh; 2005 Zákon 180/2005 Vláda ČSSD + KDU-ČSL + US-DEU předseda Paroubek MŽP - Ambrozek MPO - Urban princip 15-leté návratnosti ale pan Bursík (poradce ministra ŽP) - do vládního návrhu prosadil omezení meziročního snížení výkupní ceny o 10%. Nejprve bylo 15%, náměstek Pecina ustoupil na 10%, poslankyně Šedivá - PN 5% namísto původních 10% ERÚ - výkupní ceny od 2006 na základě 15-leté návratnosti, pro FVE cca Kč/MWh Návrh zákona obsahoval i provozní podporu tepla, ERÚ se podařilo ze zákona odstranit (teď ji tam máme znovu).

5 Podpora OZE - časový průběh; 2006 SVSE upozorňuje na možné cenové důsledky neuvážené podpory OZE v pracovní skupině cenotvorby (regulované ceny služeb v elektroenergetice) při EGÚ Brno. Tato připomínka je od tohoto roku uplatňována opakovaně.

6 Podpora OZE - časový průběh; 2007 Prezentace názorů českých a slovenských spotřebitelů v Evropském parlamentu (Brusel). SVSE upozornilo na riziko eskalace ceny energií z důvodů politiky klimatických změn: Vysoké ceny energií => ztráta konkurenceschopnosti průmyslu => ekonomické zaostávání Evropy => pokles životní úrovně obyvatel => sociální nepokoje => rozpad EU Doporučené zásady (od té doby v odpovědích na všechny konzultace): Snahy EU nemohou být osamocené Každé opatření musí posuzováno z hlediska ekonomické efektivnosti eurokomisař Tajani: „Evropa svým donkichotským úprkem za zelenou energií vyhnala náklady elektrické energie na neúnosné úrovně, a evropský průmysl tak přestává být schopen ve světě konkurovat.“

7 Podpora OZE - časový průběh; 2008 Vláda koalice ODS + KDU-ČSL + SZ; ( ) předseda Topolánek MŽP - Bursík MPO - Říman Nejtěsnější většina 101/200, místo ODS vládne SZ, skutečným premiérem je Bursík Pokles investičních nákladů FVE, pro rok 2009 by bylo potřeba výrazně snížit podporu, ale omezením je limit snížení o 5% V průběhu roku ERÚ varuje politiky (vládní i opoziční) před rizikem neúměrného rozvoje FVE, v závěru roku ERÚ tlak stupňuje, vláda nereaguje SVSE - prezentace názorů českých a slovenských spotřebitelů v Evropském parlamentu (Štrasburk).

8 Podpora OZE - časový průběh; 2009 Zásadní událost: Leden 2009, v rámci českého předsednictví EU mezinárodní konference v Ostravě, varovné vystoupení předsedy Fiřta. Úřednická vláda ( ) předseda Fischer MŽP - Miko, Dusík, Šebesta, Bízková MPO - Tošovský Výrazný pokles investičních nákladů FVE = začátek fotovoltaického boomu. ERÚ nemůže reagovat a snížit výkupní ceny, důrazně žádá politiky o změnu legislativy. Opakovaná důrazná varování ERÚ, Fischerova vláda se snažila přesvědčit poslance o nutnosti změny, ale obě instituce nevyslyšeny.

9 Podpora OZE - časový průběh; 2010 Úřednická vláda ( ) Vláda koalice ODS + TOP 09 + Věci veřejné ( ) předseda Nečas MŽP - Drobil (do ), Chalupa ( ) MPO - Kocourek (do ), Kuba (od ) Mediální štvanice na ERÚ, zpochybňování výpočtů a předpokládaných instalovaných výkonů, bagatelizování finančních dopadů, útoky nejen ze strany provozovatelů OZE - falešné informace z jejich strany, ale i ze strany SP ČR (!) V závěru roku se předchozí průběžné propočty ERÚ potvrdily jako výjimečně přesné Zákon 137/2010 ( ) - ERÚ může omezit podporu o více než 5%, pokud návratnost klesne pod 11 let. Pozn: Politická realita, ale logický nesmysl - v úvodu zákon zmiňuje 15- letou návratnost (!!!).

10 Podpora OZE - časový průběh; 2010 (2) SVSE: ekonomické rozbory = číselná argumentace 03/ obesláni poslanci + později senátoři: 11/ reakce na výzvu provozovatelů OZE vůči všem zákonodárcům 11/ vystoupení na veřejném slyšení v Senátu (poměr času - obhájci FVE 3 hodiny, odběratelé 3 minuty...) Zákon 330/2010 ( ) - podpora FVE omezena na střešní instalace do 30 kW Zákon 402/2010 ( ) - zavedení příspěvku ze státního rozpočtu, zdroje financování zdanění FVE zdanění povolenek CO 2 zvýšení odvodu za vynětí ze zemědělského půdního fondu Nařízení vlády 418/2010 ( ) - podpora 11.7 mld. Kč => snížení platby z 578 na 370 Kč/MWh

11 Podpora OZE - časový průběh; 2011 Příprava zákona o POZE Pozměňovací návrhy 197 PN, paradox: nejdražší od poslanců vládních stran (Dědič, Mencl, Novotný starší,..., k tomu Krátký z ČSSD,...) SVSE: 06/ dopis předsedovi HV panu poslanci Urbanovi 06/ reakce na výzvu vládě a parlamentu; obesláni všichni zákonodárci (PSP + Senát) Prezentace na semináři v parlamentu - předseda Šimeček V závěru roku jednání se senátory Nařízení vlády - podpora 11.7 mld. Kč

12 Podpora OZE - časový průběh; 2012 Zákon 165/2012 o POZE ( ) SVSE se do §28, odst. (3) podařilo prosadit možnou diferenciaci. 9/ Nařízení vlády - podpora 9.6 mld. Kč (619 Kč/MWh), 10/ Vítkovická výzva 1, jednotný postoj průmyslu, dopis na premiéra, výrazná aktivita SP ČR Na základě tlaku průmyslu : - přidány 2 mld. Kč (pokles platby na 583 Kč/MWh) - slíbeny 2 mld. Kč na 2013; neuskutečněno (pád vlády) MPO ustavilo expertní pracovní skupinu, která měla za úkol připravit úlevy pro ta odvětví energointenzivního průmyslu, jehož konkurenceschopnost je nejvíce ohrožena. Měl být použit návrh SVSE na rozdělení plateb v pásmech podle spotřeby.

Úroveň poplatků za OZE v EU - skutečnost 2012 rok 2012 při 419,22 Kč/MWh 150 GWh1000 GWh Belgium Flanders€ ,4%data nejsou dostupná Belgium Wallonia€ ,6%data nejsou dostupná Czech Republic€ ,0%€ ,0% Denmark€ ,3%data nejsou dostupná Germany€ ,0%€ ,0% Greece€ ,7%data nejsou dostupná Spain€ 00,0%€ 00,0% France€ ,9%€ ,3% Netherlands€ 00,0%€ 00,0% Finland€ 00,0%€ 00,0% Srovnatelný průmyslový podnik platí v roce 2012: při odběru 150 GWh ve Francii 5× méně, náklady má nižší o 49 mil. Kč a 34× méně v Německu, náklady má nižší o 61 mil. Kč při 1000 GWh ve Francii 30× méně, náklady má nižší o 405 mil. Kč a 34× méně v Německu, což představuje rozdíl více než 407 mil. Kč !!! Úroveň poplatků za OZE v EU a míra podpory průmyslu

Úroveň poplatků za OZE v EU - skutečnost 2013 Srovnatelný průmyslový podnik platí v roce 2013: při odběru 150 GWh ve Francii 7× méně, náklady má nižší o 74 mil. Kč a 47× méně v Německu, náklady má nižší o 86 mil. Kč při 1000 GWh ve Francii 42× méně, náklady má nižší o 569 mil. Kč a 47× méně v Německu, což představuje rozdíl více než 571 mil. Kč !!! rok 2013 při 583 Kč/MWh 150 GWh1 000 GWh Czech Republic€ ,0%€ ,0% Germany€ ,1%€ ,1% France€ ,7%€ ,4% Úroveň poplatků za OZE v EU a míra podpory průmyslu

15 Podpora OZE - časový průběh; 2013 Vítkovická výzva : Stanovení zásad pro diferenciaci Vítkovická výzva : MPO oznamuje problémy s notifikací, druhý dopis na pana premiéra Nečase Vítkovická výzva : SVSE inicializovalo dopis na české europoslance s žádostí o odstranění diskriminace Vítkovická výzva Výsledek společného úsilí - novela zákona o POZE: Strop 495 Kč/MWh, bez diferenciace Optimisté: Je to úspěch! Pesimisté: Je to prohra! Realisté: Zřejmě maximum toho, čeho bylo možno dosáhnout...

Pracovní skupina při MPO (řešení od 2014) - návrhy SVSE (1) Úkol: Diferenciace poplatků na OZE Preferované řešení z pohledu SVSE: Pokrytí nákladů na OZE ze státního rozpočtu. Zásadní postoj SVSE: Účelem skupiny bylo vytvořit řešení, které zmírní snižování konkurenceschopnosti průmyslu vlivem plateb na OZE. Všechny návrhy je proto třeba posuzovat z hlediska celkové zátěže průmyslu. Návrhy, které by sice snížily platbu na OZE, ale jen vzaly peníze "z druhé kapsy", jsou nepřijatelné. Možnost přesunutí části poplatku na plyn: SVSE: Nesouhlasné stanovisko k možnosti financování poplatku v ceně plynu.

Pracovní skupina při MPO - návrhy SVSE (2) Rekapitulace základní myšlenky technického řešení: Stanovení kritérií - představa z počátku roku 2013: - poměr nákladů na elektřinu ku GVA - Na tomto základě stanovit ohrožená odvětví a pododvětví dle klasifikace ČSÚ. Odběratel patřící do odvětví by měl nárok (při splnění dalších podmínek) automaticky. Odběratel mimo ohrožená odvětví by měl možnost prokázat splnění kritérií individuálně. - roční spotřeba vyšší než cca 10 / 20 GWh - měření typu A a B Následné uplatnění modelu odstupňování plateb podle spotřeby Výsledek: Diferenciace podle EK nepřípustná

Pracovní skupina při MPO - návrhy SVSE (3) Návrh SVSE na změnu způsobu úhrad plateb na OZE: Změnou zákona stanovit celkovou sumu, která by byla hrazena odběrateli, např. 20 mld. Kč/rok. Zbývající část by byla hrazena ze státního rozpočtu. Výsledek - částečně akceptováno; podle novely POZE: odběratelé max 495 Kč/MWh, tj. 28 mld. Kč/rok, SR cca 17 mld. Kč/rok Strop (celková suma) by měl odpovídat 15-leté návratnosti při podílu 13,5 % spotřeby z obnovitelných zdrojů. Pokud udělali zákonodárci chybu při schvalování zákonů v roce 2005 a v pozdějších změnách, musí si ji vyřešit v rozpočtu. Další možný postup uvnitř skupiny: V rámci této částky uplatnit diferenciaci plateb, např. následujícími kroky: - obyvatelstvo 619 Kč/MWh - úlevy pro ohrožený průmysl ze základu 420 Kč/MWh - zbývající část průmyslu by platila zbytek, tj. něco mezi, patrně jen o trochu více, než 419 Kč/MWh.

Pracovní skupina při MPO - návrhy SVSE (4) Z dalších možností dáváme k diskusi: Pokračovat v uplatnění srážkové daně na FVE i po roce Ústavní soud má k projednání stížnost fyzické osoby, která správně trvá na 15-leté návratnosti FVE. Výsledek - akceptováno. Jiné řešení v daňové oblasti mimo energetiku: a) DPH z platby na OZE nesanovat SR, ale použít na podporu OZE. Hrubý odhad: Ve státním rozpočtu skončí cca 1/4 DPH z OZE (část od neplátců DPH). V roce 2013 by to mělo být něco přes 2 mld. Kč. Navrhujeme provést přesný výpočet a tuto částku snížit platbu na OZE již v roce b) Zavedení "fotovoltaické pětisetkoruny". Výnos "povodňové stokoruny" byl v roce 2011 cca 4 mld. Kč c) Úprava daně z příjmu právnických osob. Pokud by tato daň byla zvýšena o 2% a výnos byl použit ve prospěch velkoodběratelů, bylo by možno snížit základní platbu pod 400 Kč/MWh. Poznámka: 2% zvýšení pro všechny je minimální v porovnání s tím, že energointenzivní průmysl nyní na OZE odvádí více než 50% zisku před zdaněním.

20 Důsledky podpory OZE (1) ročník dotazníku vliv platby na OZE na hospodaření průmyslových společností Kritérium hodnocení - podíl: meziročně (v grafech modře) Pokles nákladů z titulu platby za OZE (2014/2013) Zisk před zdaněním za rok 2013 (2012) absolutně (v grafech červeně) Celková platba za OZE Fiktivní zisk před zdaněním za rok 2013 (2012) Fiktivní zisk 2013 = zisk platba na OZE 2013 (jakoby platba OZE byla v roce 2014 poprvé)

21 Důsledky podpory OZE (2) Pozor: Výsledky uvedené v tomto souboru vycházejí z dotazníku Jsou odlišné od odhadu zpracovaného v 08/2013, soubor _svse_oze_420_495_583_ceny.pptx vycházel z dotazníku 2012 a pro rok 2014 je matematickou fikcí - byla uvažována pouze změna platby na OZE. V roce 2014 dochází k poklesu výše odebraného zisku (při stejné platbě na OZE): ,46 %platba 583 Kč/MWh (skutečnost z 2012) ,93 %platba 583 Kč/MWh (přepočet z 2013)

22 Důsledky podpory OZE (3) Důvody (řazeno podle důležitosti): 1) Ekonomické oživení 2) Realizované úspory 3) Jiná skladba respondentů Výsledky pro rok 2014 při platbě 495 Kč/MWh (absolutně): odebraný zisk: 16,92 % nárůst ceny díky OZE: 28,01 % podíl OZE z ceny: 23,49 % OZE jsou příčinou ztráty: 6%

23 Důsledky podpory OZE (4)

Důsledky podpory OZE (5) meziročně 24 Vliv poklesu příspěvku na OZE mezi lety 2014 a 2013 na hospodářský výsledek průmyslových společností Výsledky (říjen 2013): Počet respondentů 55 Celková spotřeba (MWh) Platba na OZE 2013 (Kč) Předpokládaná výše příspěvku pro rok 2014 (Kč/MWh) 495,00 Platba na OZE 2014 (Kč) Snížení platby mezi lety 2014 a 2013 (Kč) Pokles příspěvku na OZE mezi lety a 2013 (%) -15% Podíl podniků, kterým snížení příspěvku odstraní ztrátu 2% Procento vráceného zisku -3,76% Podíl podniků, kterým snížení příspěvku sníží ztrátu 20% Pokles celkové ceny elektřiny z titulu OZE (ostatní položky bez změny), průměr vvn + vn-3,74% Pokles celkové ceny elektřiny z titulu OZE (ostatní položky bez změny), vvn-4,17% Podíl vráceného zisku (snížení příspěvku/zisk před zdaněním za 2013 (2012)) Snížení ztráty od0%10%20%50%100%200% do10%20%50%100%200%a více Počet případů %67%7%4%0% 2%20%

Důsledky podpory OZE (6) meziročně 25 Vliv poklesu příspěvku na OZE mezi lety 2014 a 2013 na hospodářský výsledek průmyslových společností Výsledky (říjen 2013): Počet respondentů 55 Celková spotřeba (MWh) Platba na OZE 2013 (Kč) Předpokládaná výše příspěvku pro rok 2014 (Kč/MWh) 420,00 Platba na OZE 2014 (Kč) Snížení platby mezi lety 2014 a 2013 (Kč) Pokles příspěvku na OZE mezi lety a 2013 (%) -28% Podíl podniků, kterým snížení příspěvku odstraní ztrátu 2% Procento vráceného zisku -6,96% Podíl podniků, kterým snížení příspěvku sníží ztrátu 20% Pokles celkové ceny elektřiny z titulu OZE (ostatní položky bez změny), průměr vvn + vn-6,94% Pokles celkové ceny elektřiny z titulu OZE (ostatní položky bez změny), vvn -7,72% Podíl vráceného zisku (snížení příspěvku/zisk před zdaněním za 2013 (2012)) Snížení ztráty od0%10%20%50%100%200% do10%20%50%100%200%a více Počet případů %53%15%11%0% 2%20%

Důsledky podpory OZE (7) meziročně 26 Vliv poklesu příspěvku na OZE mezi lety 2014 a 2013 na hospodářský výsledek průmyslových společností Výsledky (říjen 2013): Počet respondentů 55 Celková spotřeba (MWh) Platba na OZE 2013 (Kč) Předpokládaná výše příspěvku pro rok 2014 (Kč/MWh) 250,00 Platba na OZE 2014 (Kč) Snížení platby mezi lety 2014 a 2013 (Kč) Pokles příspěvku na OZE mezi lety a 2013 (%) -57% Podíl podniků, kterým snížení příspěvku odstraní ztrátu 4% Procento vráceného zisku -14,22% Podíl podniků, kterým snížení příspěvku sníží ztrátu 20% Pokles celkové ceny elektřiny z titulu OZE (ostatní položky bez změny), průměr vvn + vn-14,17% Pokles celkové ceny elektřiny z titulu OZE (ostatní položky bez změny), vvn-15,77% Podíl vráceného zisku (snížení příspěvku/zisk před zdaněním za 2013 (2012)) Snížení ztráty od0%10%20%50%100%200% do10%20%50%100%200%a více Počet případů %38%15%18%5%2% 20%

Důsledky podpory OZE (8) meziročně 27

Důsledky podpory OZE (9) meziročně 28

Energeticky intenzivní průmysl V oborech těžkého průmyslu – chemie, hutnictví, sklo a keramika dojde k vrácení 7 – 9% odebraného zisku Důsledky podpory OZE (10) meziročně Výše příspěvku na OZE (Kč/MWh) 495 Odvětví CelkemChemieHutnictvíAuta (dod)TeplárnySklárnyOstatní Počet respondentů Zisk 2013 (2012); (Kč) Snížení nákladů za OZE (Kč) Procento vráceného zisku-3,76%-7,81%-9,31%-2,30% -7,15%-1,70%

Energeticky intenzivní průmysl V oborech těžkého průmyslu – chemie, hutnictví, sklo a keramika by došlo k vrácení 13 – 17% odebraného zisku Důsledky podpory OZE (11) meziročně Výše příspěvku na OZE (Kč/MWh) 420 OdvětvíCelkemChemieHutnictvíAuta (dod)TeplárnySklárnyOstatní Počet respondentů Zisk 2013 (2012); (Kč) Snížení nákladů za OZE (Kč) Procento vráceného zisku-6,96% - 14,47%-17,24%-4,26%-4,25%-13,24%-3,15%

Energeticky intenzivní průmysl V oborech těžkého průmyslu – chemie, hutnictví, sklo a keramika by došlo k vrácení 27 – 35% odebraného zisku Důsledky podpory OZE (12) meziročně Výše příspěvku na OZE (Kč/MWh) 250 Odvětví CelkemChemieHutnictvíAuta (dod)TeplárnySklárnyOstatní Počet respondentů Zisk 2013 (2012); (Kč) Snížení nákladů za OZE (Kč) Procento vráceného zisku-14,22%-29,56%-35,22%-8,71%-8,69%-27,05%-6,44%

Důsledky podpory OZE (13) meziročně

Důsledky podpory OZE (14) absolutně 33 Vliv příspěvku na OZE v roce 2014 na hospodářský výsledek průmyslových společností Výsledky (říjen 2013): Počet respondentů 55 Celková spotřeba (MWh) Příspěvek ze SR = 0 Kč Předpokládaná výše příspěvku pro rok 2014 (Kč/MWh) 791,00 Platba na OZE 2014 (Kč) Podíl podniků, kterým příspěvek na OZE vyvolává ztrátu 7% Podíl bezprostředně ohroženého průmyslu z titulu OZE (odebráno více než 20% zisku před zdaněním)47% Procento odebraného zisku - suma 27,05% Podíl podniků, kterým příspěvek na OZE prohlubuje ztrátu 15% Ohrožený průmysl celkem (OZE + podniky v současné době ve ztrátě) 62% Nárůst celkové ceny elektřiny z titulu OZE (ostatní položky bez změny), průměr vvn + vn 44,77% Nárůst celkové ceny elektřiny z titulu OZE (ostatní položky bez změny), vvn 51,73% Podíl příspěvku na OZE z celkové ceny elektřiny, průměr vvn + vn 37,54% Podíl příspěvku na OZE z celkové ceny elektřiny, vvn 41,05% Podíl odebraného zisku vlivem příspěvku na OZE (příspěvek na OZE/zisk před zdaněním za 2013 (2012)) Podíl odebraného zisku (navýšení příspěvku/zisk před zdaněním za 2013 (2012)) Zvýšení ztráty od0%10%20%50%100%200% do10%20%50%100%200%a více Počet případů % 16%22%25%15%5%2%15%

Důsledky podpory OZE (15) absolutně 34 Vliv příspěvku na OZE v roce 2014 na hospodářský výsledek průmyslových společností Výsledky (říjen 2013): Počet respondentů 55 Celková spotřeba (MWh) Příspěvek ze SR = 11,7 mld. Kč Předpokládaná výše příspěvku pro rok 2014 (Kč/MWh) 583,00 Platba na OZE 2014 (Kč) Podíl podniků, kterým příspěvek na OZE vyvolává ztrátu 5% Podíl bezprostředně ohroženého průmyslu z titulu OZE (odebráno více než 20% zisku před zdaněním)38% Procento odebraného zisku - suma 19,93% Podíl podniků, kterým příspěvek na OZE prohlubuje ztrátu15% Ohrožený průmysl celkem (OZE + podniky v současné době ve ztrátě) 53% Nárůst celkové ceny elektřiny z titulu OZE (ostatní položky bez změny), průměr vvn + vn32,99% Nárůst celkové ceny elektřiny z titulu OZE (ostatní položky bez změny), vvn 38,13% Podíl příspěvku na OZE z celkové ceny elektřiny, průměr vvn + vn 27,67% Podíl příspěvku na OZE z celkové ceny elektřiny, vvn30,25% Podíl odebraného zisku vlivem příspěvku na OZE (příspěvek na OZE/zisk před zdaněním za 2013 (2012)) Podíl odebraného zisku (navýšení příspěvku/zisk před zdaněním za 2013 (2012)) Zvýšení ztráty od0%10%20%50%100%200% do10%20%50%100%200%a více Počet případů % 20%27%25%7%4%2%15%

Důsledky podpory OZE (16) absolutně 35 Vliv příspěvku na OZE v roce 2014 na hospodářský výsledek průmyslových společností Výsledky (říjen 2013): Počet respondentů 55 Celková spotřeba (MWh) Příspěvek ze SR = 16,684 mld. Kč Předpokládaná výše příspěvku pro rok 2014 (Kč/MWh) 495,00 Platba na OZE 2014 (Kč) Podíl podniků, kterým příspěvek na OZE vyvolává ztrátu 6% Podíl bezprostředně ohroženého průmyslu z titulu OZE (odebráno více než 20% zisku před zdaněním)35% Procento odebraného zisku - suma 16,92% Podíl podniků, kterým příspěvek na OZE prohlubuje ztrátu 15% Ohrožený průmysl celkem (OZE + podniky v současné době ve ztrátě) 49% Nárůst celkové ceny elektřiny z titulu OZE (ostatní položky bez změny), průměr vvn + vn28,01% Nárůst celkové ceny elektřiny z titulu OZE (ostatní položky bez změny), vvn32,37% Podíl příspěvku na OZE z celkové ceny elektřiny, průměr vvn + vn 23,49% Podíl příspěvku na OZE z celkové ceny elektřiny, vvn 25,69% Podíl odebraného zisku vlivem příspěvku na OZE (příspěvek na OZE/zisk před zdaněním za 2013 (2012)) Podíl odebraného zisku (navýšení příspěvku/zisk před zdaněním za 2013 (2012)) Zvýšení ztráty od0%10%20%50%100%200% do10%20%50%100%200%a více Počet případů % 25% 24%5%4%2%15%

Důsledky podpory OZE (17) absolutně 36 Vliv příspěvku na OZE v roce 2014 na hospodářský výsledek průmyslových společností Výsledky (říjen 2013): Počet respondentů 55 Celková spotřeba (MWh) Příspěvek ze SR = 20,917 mld. Kč Předpokládaná výše příspěvku pro rok 2014 (Kč/MWh) 420,00 Platba na OZE 2014 (Kč) Podíl podniků, kterým příspěvek na OZE vyvolává ztrátu 5% Podíl bezprostředně ohroženého průmyslu z titulu OZE (odebráno více než 20% zisku před zdaněním)31% Procento odebraného zisku - suma 14,36% Podíl podniků, kterým příspěvek na OZE prohlubuje ztrátu 15% Ohrožený průmysl celkem (OZE + podniky v současné době ve ztrátě) 45% Nárůst celkové ceny elektřiny z titulu OZE (ostatní položky bez změny), průměr vvn + vn 23,77% Nárůst celkové ceny elektřiny z titulu OZE (ostatní položky bez změny), vvn27,47% Podíl příspěvku na OZE z celkové ceny elektřiny, průměr vvn + vn 19,93% Podíl příspěvku na OZE z celkové ceny elektřiny, vvn 21,80% Podíl odebraného zisku vlivem příspěvku na OZE (příspěvek na OZE/zisk před zdaněním za 2013 (2012)) Podíl odebraného zisku (navýšení příspěvku/zisk před zdaněním za 2013 (2012)) Zvýšení ztráty od0%10%20%50%100%200% do10%20%50%100%200%a více Počet případů % 38%16%24%2%4%2%15%

Důsledky podpory OZE (18) absolutně 37 Vliv příspěvku na OZE v roce 2014 na hospodářský výsledek průmyslových společností Výsledky (říjen 2013): Počet respondentů 55 Celková spotřeba (MWh) Příspěvek ze SR = 30,511 mld. Kč Předpokládaná výše příspěvku pro rok 2014 (Kč/MWh) 250,00 Platba na OZE 2014 (Kč) Podíl podniků, kterým příspěvek na OZE vyvolává ztrátu 5% Podíl bezprostředně ohroženého průmyslu z titulu OZE (odebráno více než 20% zisku před zdaněním)15% Procento odebraného zisku - suma 8,55% Podíl podniků, kterým příspěvek na OZE prohlubuje ztrátu 15% Ohrožený průmysl celkem (OZE + podniky v současné době ve ztrátě) 29% Nárůst celkové ceny elektřiny z titulu OZE (ostatní položky bez změny), průměr vvn + vn 14,15% Nárůst celkové ceny elektřiny z titulu OZE (ostatní položky bez změny), vvn16,35% Podíl příspěvku na OZE z celkové ceny elektřiny, průměr vvn + vn 11,87% Podíl příspěvku na OZE z celkové ceny elektřiny, vvn 12,97% Podíl odebraného zisku vlivem příspěvku na OZE (příspěvek na OZE/zisk před zdaněním za 2013 (2012)) Podíl odebraného zisku (navýšení příspěvku/zisk před zdaněním za 2013 (2012)) Zvýšení ztráty od0%10%20%50%100%200% do10%20%50%100%200%a více Počet případů % 51%20%9%0%4%2%15%

38 Důsledky podpory OZE (19) absolutně

39 Důsledky podpory OZE (20) absolutně

Energeticky intenzivní průmysl Důsledky podpory OZE (21) absolutně

Energeticky intenzivní průmysl Důsledky podpory OZE (22) absolutně

Energeticky intenzivní průmysl Důsledky podpory OZE (23) absolutně

Energeticky intenzivní průmysl Důsledky podpory OZE (24) absolutně

Energeticky intenzivní průmysl Důsledky podpory OZE (25) absolutně

Energeticky intenzivní průmysl Důsledky podpory OZE (26) absolutně

Energeticky intenzivní průmysl Důsledky podpory OZE (27) absolutně

Energeticky intenzivní průmysl Důsledky podpory OZE (28) absolutně

Ostatní průmysl Důsledky podpory OZE (29) absolutně

Ostatní průmysl Důsledky podpory OZE (30) absolutně

Ostatní průmysl Důsledky podpory OZE (31) absolutně

Ostatní průmysl Důsledky podpory OZE (32) absolutně

Ostatní průmysl Důsledky podpory OZE (33) absolutně

Ostatní průmysl Důsledky podpory OZE (34) absolutně

Energeticky intenzivní průmysl Celková zátěž poplatky za OZE pro energeticky intenzivní průmysl by v roce 2014 dosáhla ekvivalentu 44 – 52 (241)% zisku Důsledky podpory OZE (35) absolutně Výše příspěvku na OZE (Kč/MWh) 791,00Ze SR (mld.Kč)0,000 Odvětví CelkemChemieHutnictvíAuta (dod)TeplárnySklárnyOstatníPapírenství Počet respondentů Fiktivní zisk 2013 (Kč) Platba za OZE (Kč) Procento odebraného zisku 27,05%46,27%51,75%17,95%17,91%43,60%13,75%241,41%

Energeticky intenzivní průmysl Celková zátěž poplatky za OZE pro energeticky intenzivní průmysl by v roce 2014 dosáhla ekvivalentu 32 – 38 (178)% zisku Důsledky podpory OZE (36) absolutně Výše příspěvku na OZE (Kč/MWh) 583,00 Ze SR (mld. Kč) 11,700 Odvětví CelkemChemieHutnictvíAuta (dod)TeplárnySklárnyOstatníPapírenství Počet respondentů Fiktivní zisk 2013 (Kč) Platba za OZE (Kč) Procento odebraného zisku 19,93%34,10%38,14%13,23%13,20%32,14%10,13%177,93%

Energeticky intenzivní průmysl Celková zátěž poplatky za OZE pro energeticky intenzivní průmysl v roce 2014 dosáhne ekvivalentu 27 – 32 (151)% zisku Důsledky podpory OZE (37) absolutně Výše příspěvku na OZE (Kč/MWh) 495,00 Ze SR (mld. Kč) 16,684 Odvětví CelkemChemieHutnictvíAuta (dod)TeplárnySklárnyOstatníPapírenství Počet respondentů Fiktivní zisk 2013 (Kč) Platba za OZE (Kč) Procento odebraného zisku 16,92%28,96%32,39%11,24%11,21%27,29%8,60%151,07%

Energeticky intenzivní průmysl Celková zátěž poplatky za OZE pro energeticky intenzivní průmysl by v roce 2014 dosáhla ekvivalentu 23 – 28 (128)% zisku Důsledky podpory OZE (38) absolutně Výše příspěvku na OZE (Kč/MWh) 420,00 Ze SR (mld. Kč) 20,917 Odvětví CelkemChemieHutnictvíAuta (dod)TeplárnySklárnyOstatníPapírenství Počet respondentů Fiktivní zisk 2013 (Kč) Platba za OZE (Kč) Procento odebraného zisku 14,36%24,57%27,48%9,53%9,51%23,15%7,30%128,18%

Energeticky intenzivní průmysl Celková zátěž poplatky za OZE pro energeticky intenzivní průmysl by v roce 2014 dosáhla ekvivalentu 14 – 17 (76)% zisku Důsledky podpory OZE (39) absolutně Výše příspěvku na OZE (Kč/MWh) 250,00 Ze SR (mld. Kč) 30,511 Odvětví CelkemChemieHutnictvíAuta (dod)TeplárnySklárnyOstatníPapírenství Počet respondentů Fiktivní zisk 2013 (Kč) Platba za OZE (Kč) Procento odebraného zisku 8,55%14,62%16,36%5,67%5,66%13,78%4,34%76,30%

Energeticky intenzivní průmysl Důsledky podpory OZE (40) absolutně

Energeticky intenzivní průmysl Důsledky podpory OZE (41) absolutně

Co se hodí vědět 2013 (1) Celková cena pro průmysl narostla od roku 2004 do 2013 o: 120% - vyjádřeno v € 79% - vyjádřeno v Kč (dotazník SVSE 2013) Ceny 2012 (Eurostat 11/2012) - porovnání s průměrem EU Průmysl - o 11% vyšší Domácnosti - o 20% nižší Z loňska - aktualizace bude v listopadu 2013 OZE při platbě 495 Kč/MWh: Meziročně: Vrácený zisk - 3,76%, pokles ceny o -3,74% Absolutně: Odebraný zisk 16,92%, nárůst ceny o 28%, OZE = 24% z ceny Povinný meziroční eskalačního faktor OZE = 2% (tj. v %) Náklady na POZE v roce: 2014: 44,62 mld. Kč 2030: 55 mld. Kč; celkem do 2030 cca 940 mld. Kč

Co se hodí vědět 2013 (2) Cena pro průmysl vvn + vn (Kč/MWh): : silová 1258 (-10%), celková 2350 (+1%), : silová 1128 (-10%), celková 2107 (-10%) : silová 1042 (-8%), celková 1978 (-6%) 1 mld. Kč v elektroenergetice = cca 18 Kč/MWh Průměrné osobní náklady na zaměstnance = cca Kč/rok tj. 1 mld. Kč odebraná z průmyslu potenciálně ohrožuje cca 2000 pracovních míst Častý názor: Průmysl požaduje zvýhodnění a podporu Skutečnost: Nechceme podporu, pouze odstranění diskriminace! Průmysl je zcela soběstačný, nepotřebuje dotace, platí daně do SR. Nelze mu ale sebrat úplně všechno a učinit z něj jediného plátce politických rozhodnutí (podpora OZE, EU ETS, REACH,...)

63 Důsledky podpory OZE na českou ekonomiku

Kam směřovat další úsilí? Cíl: Odstranit významnou konkurenční nevýhodu v cenách elektřiny 1) Výše platby na OZE (aktuálně 24% celkové ceny) 495 Kč/ je strop, vláda jej může snížit příspěvkem ze SR Oprávněnost požadavku: Podpora OZE je výhradně politickým rozhodnutím, k financování politických rozhodnutí mají sloužit daňové výnosy státu. 2) Regulované složky ceny - ERÚ (aktuálně 21%) Síťová odvětví by měla mít k dispozici dostatek prostředků pro provoz a obnovu svých zařízení, včetně nových investic. Současně s tím by však měla být vystavena důsledné kontrole oprávněnosti nákladů a tlaku, který povede k maximálně efektivnímu využití finančních prostředků vybraných od zákazníků. 3) Minimalizace dalších přirážek - EU ETS v ceně silovky (cca 14% celkové ceny), spotřební daň (1%), emise, atd.,...

Nutno rozmyslet 4) Temelín - CFD mechanismus (contract for difference) Cíl: Zajistit ČEZ návratnost investice Riziko: při nízké ceně silovky další platba navíc Jak se k tomu postavíme? Nedávná minulost: od 2006 energetické firmy realizují „windfall“ profit, na naši snahu o dlouhodobé kontrakty „cost+“ byla odpověď „...co byste chtěli, to je přece trh“ Jedna z možností (osobní názor): JETE patrně bude skutečně potřeba, pro ČR by mohla být konkurenční výhodou. Směr: Souhlas s CFD za podmínky, že stát si kompletně převezme platby za OZE Důvod: OZE - výhradně politické rozhodnutí v neprospěch odběratelů JETE - potenciálně ve prospěch odběratelů

66 Děkuji za pozornost! Asociace Energetických Manažerů Sdružení velkých spotřebitelů energie Luděk Piskač

67 Připravujeme seminář SVSE CENY REGULOVANÝCH SLUŽEB V R VÝSLEDKY DOTAZNÍKU K CENÁM ELEKTŘINY NA ROKY 2013 A 2014 VELCÍ SPOTŘEBITELÉ ENERGIE V LETECH 2013 A 2014 (náplň obdobná jako u bývalých seminářů AEM - komentáře k CR ERÚ) Přednášející: ERÚ - Ing. Krčová, Ing. Grigelová, Ing. Jan MPO - Ing. Šolc ENA - Ing. Gavor/Ing. Štěpán SP ČR - Mgr. Vít SVSE - Ing. Šimeček, Ing. Vaca, Ing. Piskač Středa , Praha - Novotného lávka

68 Výsledky cenového dotazníku 2013 (2012) Regulované ceny výpočet SVSE: Pro vvn: poplatky komplet 2013: 921 Kč/MWh reg složka bez OZE: 338 Kč/MWh pokles poplatků pro 2014: 11,4 % Pro vn: poplatky komplet 2013: 1233 Kč/MWh reg složka bez OZE: 650 Kč/MWh pokles poplatků pro 2014: 9,8 % Pro vvn + vn: poplatky komplet 2013: 1110 Kč/MWh reg složka bez OZE: 527 Kč/MWh pokles poplatků pro 2014: 10,3 %

69 dotazník 2012

70 dotazník 2012

71

72 dotazník 2012

73

74

75 dotazník 2012

76

77

78

79

80 Děkuji za pozornost! Asociace Energetických Manažerů Sdružení velkých spotřebitelů energie Luděk Piskač