PŘEDCHÁZENÍ VZNIKU ODPADU- PRIORITA Č.1 DI Christiane Hannauer Oddělení životního prostředí a energetického hospodářství Dolní Rakousko.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální profil společnosti Czasch spol. s r.o.
Advertisements

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Projekt KIC pro nakládání s odpady
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
OVLIVŇOVÁNÍ SPOTŘEBITELE
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ekologický pilíř – celkový přehled
Sběr bioodpadu na území města Chomutova Technické služby města Chomutova, příspěvková organizace ING. TOMÁŠ REISIG.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
RODINNÉ A MATEŘSKÉ CENTRUM VSETÍN, občanské sdružení SLUNÍČKO
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Právní požadavky v ochraně životního prostředí Ing. Jiří Seger Ing. Alena Švarcová OZP-komplet.pptSdružení poradců A.Švarcová - J. Seger1 Sdružení poradců.
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
DEN ZEMĚ TEST.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Liberec Ing. Ida Svobodová Aktivity projektu Intenzifikace tříděného sběru v Libereckém kraji pro rok 2008.
LEGISLATIVNÍ RÁMEC A LIMITY (POH kraje) :   snížit maximální množství biologicky rozložitelných komunálních odpadů (BRKO) ukládaných na skládky tak,
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Právní režim nakládání s odpady
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: odpovědné zadávání Česká města a příklady ze zahraničí Praha
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Předcházení vzniku odpadu Úloha NNO Milan Havel – sdružení Arnika.
Chování kupujících  Chování kupujících je složitý proces, který ovlivňuje řada vnitřních i vnějších činitelů a marketingový odborníci mohou znalost.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
RE-USE MANAGEMENT V BRNĚ Mgr. Veronika Singrová Odbor životního prostředí Magistrát města Brna.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
MA-G 21 Konference pro podnikatelský sektor Náměšť nad Oslavou 15. října 2012 Petr Holý.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELI-2.4 NEBEZPEČNÝ ODPAD.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Předcházení vzniku odpadu Zahraniční zkušenosti Milan Havel – sdružení Arnika.
Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika OP3: Rozvoj lidských.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Pravidelné setkání obcí svozové oblasti firmy REMIT s.r.o. v systému EKO-KOM a.s Expozice času Šternberk , 9.00 hod.
Hledá hodnotu v odpadu Přispívá k ochraně životního prostředí Šetří lidem peníze Inteligentní systémy nakládání s odpady Připravovaný projekt.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
„Odpadový seminář“ pro obce Pardubického kraje
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
Dotace pro jednotky PO SDH obcí Pardubického kraje
Poradenství pro řízení marketingu a odbytu
Problematika potravinových odpadů v ČR
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
„Odpadový seminář“ pro obce Pardubického kraje
„Odpadový seminář“ pro obce Pardubického kraje
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Partnerství pro Vysočinu & Vysočina 21
Zapojení JMK do kampaně „Dost bylo plastu“
Prevence vzniku (plastových) odpadů v každodenním životě
Strategický plán rozvoje obce pro období
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

PŘEDCHÁZENÍ VZNIKU ODPADU- PRIORITA Č.1 DI Christiane Hannauer Oddělení životního prostředí a energetického hospodářství Dolní Rakousko

Co je odpad? § Odpad je každá látka nebo předmět, kterého se jeho vlastník chce nebo musí zbavit.

Možnosti pro obce Práce s veřejností Projekty/stěžejní záměry - Předcházení vzniku potravinových odpadů - „Čisté slavnosti“ „Jako nový“ - ReUse Dotace Zákony/vlastní závazky - Nákup - Slavnosti -

Co je předcházení vzniku odpadu? K předcházení vzniku patří všechna opatření, která se uskutečňují předtím, než se látka, materiál nebo výrobek stane odpadem, a která snižují: - množství odpadu - kvantitativně - škodlivé dopady vyrobeného odpadu na životní prostředí a zdraví lidí nebo- kvalitativně - obsah škodlivých látek v materiálech a výrobcích § §

Předcházení vzniku odpadu má v hierarchii zpracování odpadu dle evropské směrnice prioritu č. 1 § §

Možnosti pro obce Práce s veřejností Projekty/stěžejní záměry - Předcházení vzniku potravinových odpadů - „Čisté slavnosti“ „Jako nový“ - ReUse Dotace Zákony/vlastní závazky - Nákup - Slavnosti

Práce s veřejností Kampaň „Přemýšlej, předcházej!“ Domovská stránka svazků obcí pro odpadové hospodářství /obcí Články v obecních novinách Letáky Inzeráty/novinové články Rozhlas Televize Reklama na vozidlech pro svoz odpadu

Předcházení vzniku potravinových odpadů Sběr dat - Analýza zbytkového odpadu a bioodpadu - Ankety „Restlchallenge“: mediální soutěže ve vaření ze zbytků Školní soutěž – 10 až 14letí vytvářejí rozhlasové spoty Dětská knížka Roger pro 5 až 8leté děti Dolnorakouští potravinářští experti - mediální poradenství pro domácnosti Vyučovací hodina „APPetit“, kvíz, APPetizer 2016

„Čisté slavnosti“ Minimální požadavky: - vratné nádobí - třídění odpadu Dotace pro mobilní přívěsy s vratným nádobím a myčkou Dolnorakouské vratné pohárky

Jako nový Předávání k opětovnému použití : "sogutwieNeu.at" je internetová burza - databanka pro prodej/směnu/darování věcí. Občané mohou pomocí této platformy jednoduše nabízet staré věci. Objem směněného množství se měří.

Dotace Dolnorakouský zákon o odpadovém hospodářství § 7 Podpora předcházení vzniku odpadu a opětovné použití (1) V souladu s prostředky stanovenými v dolnorakouském rozpočtu se vytvářejí pobídky ve formě dotací pro realizaci cílů a zásad definovaných v tomto zákoně. (2) Dolní Rakousko může podporovat investice směřující k předcházení vzniku odpadu a opětovnému použití. Víceúčelové plenky Mobilní přívěs s vratným nádobím / vratné poháry

Nákup zboží trvalé hodnoty Dolnorakouská vláda schválila v září 2015 směrnici pro nákup zboží. beschaffungsfahrplan-2015.pdf beschaffungsfahrplan-2015.pdf „N:CHECK“ je komunikační platforma pro efektivní a chytrou správu a slouží pro výměnu nápadů, lepší spolupráci a vzájemnou pomoc

Nákup zboží trvalé hodnoty 2 Nakupování dobré kvality – nejlepší, nikoli nejlevněší cena Nakupování regionálních produktů Označení ekologického výrobku Snaha o menší množství tisku/oboustranné nastavení tisku

Další možnosti pro obce Bleší trhy Opravárenské kavárny „Ökomanagement NÖ“ je dolnorakouská iniciativa na podporu ochrany klimatu a životního prostředí v podnicích a veřejných zařízeních. Účastníci iniciativy „Ökomanagment NÖ“ využívají individuálního poradenství a atraktivních dotací. Sáček pro vánoční dárky Ekologické poradenství/poradenství v oblastí nakládání s odpady Divadlo s ekologickou tématikou Putovní výstava

Možný obsah kampaně Vratné obaly / méně obalů / nákup regionálních a sezónních produktů Nošení vlastní nákupní tašky Předcházení vzniku potravinářských odpadů – nákup, skladování, opětovné použití, … Víceúčelové plenky Sebevědomí – nemusíme se řídit vždy poslední módou Opravy místo vyhazování

DI Christiane Hannauer Abt. Umwelt- und Energiewirtschaft (RU3) Sachgebiet Abfallwirtschaft und Ressourcenschonung Gruppe Raumordnung, Umwelt und Verkehr beim Amt der NÖ Landesregierung 3109 St. Pölten, Landhausplatz 1 Tel Fax Děkuji za pozornost