Teorie veřejné volby Alokace zdrojů v demokratickém systému.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bakalářská práce FFMU v Brně, Ústav české literatury a knihovnictví
Advertisements

THEME 2 Public Choice Basic Assumptions of Public Choice Theory
Hodnotový management Teorie rozhodování
I.5. Demokracie přímá a nepřímá
Mikroekonomie II Úvod Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Politologie jako věda Politika moc
Volby VY_32_INOVACE_29-12 volební systémy.
Komunální volby a volební geografie Michal Pink
I.5. Demokracie přímá a nepřímá
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Veřejná správa Mgr. Terezie Pemová
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Moc zákonodárná Pavel Šuranský. Přáli byste si v naší zemi něco změnit? Jakým způsobem by to bylo možné?
Typ statkuČistý veřejný Smíšený st., Vlastnosti jak veřejného tak soukromého statku St. pod ochranou Čistý soukromý Kdo získává?Všichni členové spol. Spotřebitelé.
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Vládní selhání a veřejná volba
Úloha neziskových organizací v národním hospodářství.
VY_32_INOVACE_29-14 TEST 4 VOLBY, VOLEBNÍ SYSTÉMY.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Většinový systém (senát) Poměrný systém (PS)
Veřejná volba a volební systémy
Název školy: Základní škola Městec Králové
MARKETINGOVÝ MIX.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
POLITOLOGIE TEST Co nepatří mezi základní funkci voleb ? A.Legitimizování moci B.Výchova voličů C.Finanční zisk pro politické strany D.Sestavování.
Struktura přednášky Tržní selhání a mikroekonomická politika
Renata Moučková Gabriela Sedláková Markéta Černá
V. Tržní rovnováha a tržní selhání Přehled témat
Teorie rozhodování Veřejná volba
14B. Veřejné statky Osnova přednášky
Volby , Brno Připravily: Martina Gecová Dominika Prokešová
Tvorba veřejných politik - přístupy Veřejná politika Zaměření činnosti nebo nečinnosti veřejné moci ve vztahu k určitému problému (course.
ÚVOD DO STUDIA VYMEZENÍ ZÁKLADNÍCH POJMŮ
TRH A TRŽNÍ MECHANISMUS Kolektiv žáků 4.I. Nabídka Nabídka je ekonomický pojem vyjadřující objem výstupu výroby, které chce vyrábějící subjekt na trhu.
Materiální základ produkce veřejných statků
1 Referendum Jitka Bělohradová. 2 Referendum Projev přímé formy demokracie –Jeho zvláštní projevy: plebiscit, veto –Další formy přímé demokracie: lidová.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Veřejné finance Veřejný sektor, veřejné statky
Veřejné finance 4 Ing. Yvona Legierská.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Regionální politika: aktéři, cíle, nástroje, strategie.
Faktory ovlivňující způsob poskytování VS - hodnocení veřejných zakázek.
VEŘEJNÁ EKONOMIE a VEŘEJNÝ SEKTOR Co je jeho náplní a jak velký má být?
Teorie státu a byrokracie 1. blok. Stát a moc Weber: Stát je takové lidské společenství, které si na určitém území nárokuje pro sebe (a to s úspěchem)
ÚVOD DO STUDIA VYMEZENÍ ZÁKLADNÍCH POJMŮ Veřejné politiky Veřejné politiky.
Úvod do základů finančního práva Petr Mrkývka. LITERATURA Petr MRKÝVKA Propedeutika finančního práva I – obecná část. Brno: MU 2014 (e-kniha) k dostání.
Zdroj obrázků: VOLBY A VOLEBNÍ SYSTÉMY volby jsou hlavním mechanismem demokracie, kdy občané volí své zástupce, kteří reprezentují.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Finance obecně Soukromé Soukromé Peníze soukromých osob, institucí Peníze soukromých osob, institucí Peníze obvykle.
Přednáška č. 9 Hodnocení veřejných zakázek Úvod do veřejných zakázek a věcné hodnocení Ladislav Kavřík
Veřejná volba v zastupitelské demokracii Logrolling Indexy volební síly Teorie formování koalic.
Škola veřejné volby Public Choice Theory. Politologie a ekonomie Aristoteles (4.stol.př.Kr.) – homo politicus  Politická aktivita  Veřejný zájem Adam.
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
Kanton St.Gallen Konference o demokracii, 27. března 2013 Willi Haag, vládní rada Demokracie z pohledu Švýcarska.
5 FIRMA A SPOTŘEBITEL.
VEŘEJNÉ FINANCE VEŘEJNÁ VOLBA.
Veřejná volba Měření volební síly Logrolling
Veřejná volba a konstituce
Veřejná volba v přímé demokracii
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Normativní a pozitivní přístupy – vybrané problémy
Koncepční přístupy k hospodářské politice
Výchova k občanství Volby jako základ demokracie
11 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Transkript prezentace:

Teorie veřejné volby Alokace zdrojů v demokratickém systému

Cíl přednášky Tato přednáška má přispět k pochopení základních vztahů a podílu veřejnosti na tvorbě, rozsahu a struktury Veřejného sektoru a tak i na následné produkci Veřejných statků Motto: Ten, kdo miluje klobásy a ctí zákony, by nikdy neměl být přitom, když vznikají.

Teze Rozhodování o alokaci zdrojů Co to je Veřejná volba? –Co je obsahem Veřejné volby? –Co jsou volby? Formy a pravidla Veřejné volby –Historie vzniku Veřejné volby –Formy Veřejné volby –Pravila Veřejné volby Veřejná volba a její efektivnost Volební systémy, volební mechanismy a procesy

ROZHODOVÁNÍ O ALOKACI ZDROJŮ Komparace politického a ekonomického trhu

Jednotlivec Rozhodnutí Tvorba Kupující (prodávající) zboží v rámci organizovaného trhu Kupující (prodávající) zboží v rámci organizace politických procesů Soukromý mechanismus alokace zdrojů Veřejný mechanismus alokace zdrojů Peněžní hlasy Q P Cena jako zdroj informací Volební hlas Hlasování jako zdroj informací

Komparace politického a ekonomického trhu AspektPolitický trhEkonomický trh (soukr.st.) InstitucionálníProbíhá ve VSProbíhá v soukr. sektoru Instrument hlasování Hlas voličeCena Objekt, o němž se hlasuje Netržní, polotržní (veřejné, smíšené popř. soukromé) statky Soukromé statky Subjekt hlasování Voliči, politici, veřejnost Individuum Kritérium volbyVeřejný zájemPreference individua Ochrana, F. (2003)

Veřejná volba Co to je veřejná volba? VV se zabývá vysvětlením pohnutek, zákonitostí a charakteru individuálního chování při přijímání kolektivních alokačních rozhodnutí. Strecková (1998) Public choice theory is the branch of economics that studies the way that governments make decisions (about the level of taxes, public consumption, size of transfer payments etc.) Stiglitz, J. E. VV je takovým druhem rozhodování, které se uskutečňuje ve veřejném sektoru, předmětem a kritériem rozhodování je tzv. veřejný zájem. Při veřejné volbě dochází k vyjednávání mezi jednotlivými subjekty podle vybraných pravidel, přičemž o problému se rozhoduje v rámci tzv. politického trhu. Ochrana, F

Veřejná volba Rozhodování → výběr minimálně ze 2 variant „Veřejný zájem“ - problém vymezení pojmu Individuální zájem osoby A Individuální zájem osoby B Veřejný zájem Ochrana, F.

Veřejná volba Co je základem veřejné volby z hlediska veřejné ekonomie? Základní otázky Teorie veřejné volby –Jak donutit voliče a tudíž spotřebitele veřejných statků nebo příjemce transferů projevit své preference? –Jak integrovat individuální preference do kolektivních rozhodnutí?

Veřejná volba K I1I1 I2I2 I5I5 I7I7 I8I8 I6I6 InIn I n+1 I4I4 I3I3 K….kolektivní rozhodnutí I 1-(n+1) …. individuální preference

Veřejná volba K….kolektivní rozhodnutí I 1-(n+1) …. individuální preference I4I4 I2I2 I3I3 I1I1 K

Veřejná volba Pomáhají volby a pokud ano, tak do jaké míry, k naplňování demokratického ideálu – vládě lidu? Pohybuje se průměrný občan v politických procesech zcela racionálně, hlasuje na základě výrazného zapojení do volebních akcí s podrobnými informacemi o volebních kampaních, koalicích a kandidátech? Které základní faktory asi způsobují, že lidé jdou k volbám?

Veřejná volba Anglický lid si myslí, že je svobodný, velice se mýlí: Je svobodný jen během volby členů Parlamentu, jakmile jsou zvoleni, je otrokem, není ničím.

Veřejná volba Přímá demokracie Nepřímá demokracie ?

Historický vývoj 507 – 417 př. n. l století Přímá demokracie Nepřímá demokracie

Formy veřejné volby Definice –Plebiscit –Referendum –Lidová iniciativa –Lidové veto Výhody Nevýhody Definice –tzv. reprezentativní –zastupitelská Výhody Nevýhody

Pravidla veřejné volby Definice –Rozhodnutí padne až všichni souhlasí Výhody –Nedochází k externím nákladům hlasování Nevýhody –Časové průtahy –„Vydírání jedincem“ Definice –Rozhodnutí padne pokud daný návrh získá předem definovanou většinu Výhody –Pružné a časově nenáročné rozhodování Nevýhody –Vznikají externí náklady –Mohou být schváleny neefektivní a nesprávné návrhy –„Tyranie většiny“

Veřejná volba a její efektivnost Neefektivnost spojená rozhodováním v přímé demokracii –Jednomyslná shoda versus většinové pravidlo (viz. Tabulkač.1) –Hlasovací paradox –Volič medián Neefektivnost spojená s rozhodování v reprezentativní demokracii –Teorie „chování politiků“ –Teorie „míry aktivity voličů“ –Teorie „politicko-ekonomického cyklu“ –Log-rolling (vzájemná výměna hlasů) –Teorie byrokracie

Veřejná volba a její efektivnost Máme modelovou situaci: Obec tvoří pět občanů, kteří mají hlasovat o předloženém návrhu. V případě schválení návrhu vzniknou každému náklady ve formě vyššího zdanění v výši pět peněžních jednotek. Čisté přínosy vyplývající z realizace projektu jsou následující: Ukazatel12345 Přínos z realizace Náklady (daňová cena) Čistý přínos Hlasování Ano Ne Jednomyslný souhlas Projekt nebude realizován Většinové pravidlo Projekt bude realizován Pokud se použije princip hlasování prostou většinou, vzniká vysoká pravděpodobnost přijetí neefektivního rozhodnutí. Tabulka č.1 Porovnání pravidel hlasování

Volební systémy Poměrný systém Většinový systém Tabulka č.2 Základní charakteristiky volebních systémů

Schvalování zákonů v ČR

Volební systém Švýcarsko Případová studie

Referenda Ústavní novelizace podpisů nebo 8 kantonů Novelizace federálního zákona Volby: Lid a kantony Nepovinné Referendum Povinné Referendum Volby: Lid a kantony

Volební systém Švýcarsko Případová studie - Landsgemeinde Shromáždění typické Landsgemeinde pro kanton Appenzell

ZÁVĚR Veřejná volba představuje složitý proces, jehož cílem je jednak zajistit participaci občanů na něm samotném, jednak se jedná o kontinuální proces rozhodování o optimální alokaci zdrojů ve veřejném sektoru. Veřejná volba je ovlivňována celou řadou faktorů a vstupuje do ní řada aktérů, proto může dojít i jejímu selhání.

ZÁVĚR Správná výběr pravidla rozhodování ale i správně strukturovaný a vyvážený volební systém, umožňuje snižovat nebo eliminovat pravděpodobnost vzniku externích a interních nákladů hlasování.