WIRTSCHAFTSUNIVERSITAET WIEN LEKTORÁT ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY ● Institut slovanských jazyků – Oddělení pro cizojazyčnou hospodářskou komunikaci: propojení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Advertisements

H. Hanžlová AKTION Česká republika – Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Katarína Matusová.
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY VY_32_INOVACE_12_1_5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Česko-německý fond budoucnosti Jihlava, PhDr. Tomáš Jelínek, Ph.D. ředitel.
ICT ve výuce jazyků Mgr. Jana Sochorová Základní škola a Mateřská škola Česká Bělá.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Nabízíme všem účastníkům projektu Posílení oborové zaměstnanosti absolventů Vytvoření poradenského servisu a aktivit pro stávající studenty, zájemce o.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
- vše pro úspěšný nábor nových řidičů 1 REGIONÁLNÍ SEKTOROVÁ DOHODA ÚSTECKÝ KRAJ v oblasti autodopravy, výchovy a vzdělávání.
„MEZIMO“ Podpora znevýhodněné mládeže k posílení pracovní integrace, dalšího vzdělávání či odborné přípravy prostřednictvím mezinárodní mobility Projekt.
7. setkání zástupců krajů Mgr. Marcela Stratilová pracovník pro EV, oddělení mládeže a sportu, KÚOK.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 Anotace.
Dotazníkové šetření Analýza poptávky po dalším profesním vzdělávání v Jihomoravském kraji Brno.
Jaké je místo knihovny ve vzdělávacím procesu vysoké školy? Hana Landová SIC ČZU v Praze Celostátní porada vysokoškolských knihoven a 10. listopadu.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Ondřej Hýsek, Gymnázium INTEGRA BRNO Učíme o Moravě.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Úvod do speciální pedagogiky Mgr. Dana Brožová.  katedra SP, Poříčí 9 (1. patro, dveře č.104)  konzultační hodiny: úterý 14,30 – 15,30 hodin čtvrtek8.
„Propojení teoretické a praktické přípravy budoucích pedagogických pracovníků na UP“ KULATÝ STŮL K PEDAGOGICKÝM PRAXÍM Přírodovědecká fakulta.
Projekt práce s nadanými studenty Drahomíra Pavelková, Alena Kolčavová Zlín,
Projekt „Diagnostika stavu znalostí a dovedností žáků v česko–slovenské příhraniční oblasti se zaměřením na jejich rozvoj“ Fyzika pro 3. stupeň Autor:
Setkání se studenty přijatými na FCHT Petr Zámostný proděkan pro pedagogickou činnost.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ ČESKÉ BUDĚJOVICE ÚSTAV PODNIKOVÉ STRATEGIE Autor bakalářské práce: Jitka Macháčková Vedoucí bakalářské práce: Ing.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Střední rybářská škola a Vyšší odborná škola vodního hospodářství
Dokument KAP MSK - obsah
Obchodní akademie Náchod
Ing. Kateřina Lichtenberková
Platformy projektu KAP LK
Nástroje „POSPOLU“ Průvodce pro zaměstnavatele a publikace Kráčíme POSPOLU tipy a návod (metodika) pro praktickou závěrečnou zkoušku ve firmě u oborů.
VÝZVA 2.2 – VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ
Německý jazyk Gymnázium Jírovcova 8 Prezentace německého jazyka
Procesní management v oddělení logistiky
Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Ústav románských studií
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
Bojíte se francouzštiny?
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Implementace Krajského akčního plánu Jihočeského kraje I
Společenská odpovědnost ve školství
Cíle projektu Zkvalitnění spolupráce Jihočeské univerzity se středními školami při výuce přírodovědných a technických oborů. Zkvalitnění komunikace a spolupráce.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Ekonomika– národní hospodářství
Inspirace pro přípravu projektů do Operačního programu
UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Řízení podnikových procesů od A do Z
Cisco Networking Academy
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Krajský metodický kabinet STROJÍRENSKÉ MECHANIKY
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Kultura a problematika přístupnosti kulturního bohatství ve vzdělávání neslyšících žáků ZŠ Mgr. et MgA. Mariana Koutská katedra speciální pedagogiky, Pedagogická.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Aktuální informace o projektu IKAP
Spolupráce s rodiči a komunitou
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST
KNIHOVNA UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
Schůzka fakultních provázejících učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
10 let KRAJIN ČEŠTINY a společného setkávání v DZS
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Akční plán - plánované společné aktivity
Portál - role studenta v informačním systému STAG
Transkript prezentace:

WIRTSCHAFTSUNIVERSITAET WIEN LEKTORÁT ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY ● Institut slovanských jazyků – Oddělení pro cizojazyčnou hospodářskou komunikaci: propojení mezi hospodářstvím, kulturou a jazykem zemí střední a východní Evropy, cíl = komunikace s cizojazyčným obchodním partnerem ● AKTIVITY INSTITUTU: mnohostranné – výuka, věda, výzkum + kontakty s řadou mezinárodních partnerů z univerzitního i ekonomického okruhu (pravidelné schůzky Lingvistického kroužku, přednášky zahraničních i interních odborníků, projekty, workshopy, konference) ● Náplň činnosti lektora: nikoli pouze výuka českého jazyka, výuka v širším pojetí – komplexně přibližující studentům specifika české historie, umění, hospodářství a politiky

Charakter studia češtiny ● Čeština se studuje jako předmět povinný – volitelný, vedle ruštiny – diplomový obor ● Od r studium slovanských jazyků začleněno do třístupňového programu: Bachelo-, Master-, PhD- ● Forma studia: denní ● Časové dotace: 4h - 6 semestrů ● Skladba a obsah předmětů: ● Začátečníci I( studentů) ● Začátečníci II ( 15 – 20 studentů) ● Auffrischungskurs (15 – 30 studentů) ● WICO (obchodní komunikace)I,II,III, IV + gramatika (15 – 30 studentů) ● Kultur- und Wirtschaftsraum Tschechien (české reálie : 15 – 20 studentů) ● Jednání s českým obchodním partnerem (6 – 10 studentů)

Povinnosti lektora ● Výuka – 10 h + 10 h práce pro Institut + 8,666 h napracování letních a semestrálních prázdnin ● Činnost nad rámec výuky: ● zajištění, organizace a vedení týdenní odborné exkurze v Praze ● odborné konzultace a korektury ● vedení knihovny lektorátu ČJL ● příprava a opravy písemných testů ● soustavné sebevzdělávání ● české filmové večery ● příprava vlastních učebních materiálů ● průběžná komunikace se studenty, aktuální problémy ● účast na odborných přednáškách pořádaných Institutem ● podle možností - účast na konferencích (např.: jsem se zúčastnila s příspěvkem X.mezinárodního setkání mladých lingvistů na Katedře bohemistiky Univerzity Palackého v Olomouci)

VYBAVENÍ LEKTORÁTU SPOLUPRÁCE SE ZAMĚSTNAVATELEM ● Velmi dobrá úroveň průběžně zajišťovaná DZS MŠMT ● Bohatě zásobená knihovna (lektor sleduje novinky + objednává z ČR: učebnice, odborná literatura, filmy, beletrie) ● Zasílání tisku (Hospodářské noviny, Ekonom, Euro, Týden) prostřednictvím MŠMT DZS funguje bez problémů – velmi cenný přísun informací – široké využití v rámci výuky i v rámci sebevzdělávání lektora ● Vybavení kanceláře vynikající ● Spolupráce se zaměstnavatelem bez jakýchkoli problémů - velmi přátelská a kolegiální atmosféra Institutu, lektor může počítat s všestrannou podporou a pomocí (zvláště ze strany vedoucí české sekce – dr. Schulmeisterové, dále také vedoucí Institutu – Prof. Rathmayr)

Používané materiály ● Materiály průběžně aktualizovány podle momentálních potřeb výuky a podle nabídky na trhu ● Klasické učebnice používány především u začátečníků (nyní: Basic Czech I, II – Adamovičová, Ivanovová) ● Využíváno mnoho doplňkových materiálů ( další učebnice - např. : Pracovní sešit k učebnici Učíme se česky I, II – Roubalová; Učebnice češtiny pro výuku v zahraničí I,II, III – Confortiová, Cvejnová, Čadská; Česká deklinace a konjugace pro cizince – Confortiová, Co chcete vědět o České republice – Cvejnová...; netradiční materiály: Kdo se směje rozumí – Vonková; Cizinci v Praze Vonková – divadelní hra) ● Materiály z produkce WU Wien (Wirtschaftscommunication I, II – Schulmeisterová, Jednání s českými obchodními partnery – Baxant, Rathmayr, Schulmeisterová) ● Vlastní materiály – handouty, folie, gramatické přehledy, obrázky,Power Point prezentace...

Specifika, problémy, poznámky ● Kulturní a hospodářské reálie ČR (geografie, historie, politický systém, hospodářské reformy, vzdělávací soustava, folklór, česká věda, technika, průmysl, doprava, pošta, sport, umění, kultura – příprava vlastních materiálů a jejich aktualizace, doplňování materiálů do knihovny: Osudové osmičky, Toulky českou minulostí, Toulavá kamera, atlasy, mapy, encyklopedie, filmy; vstupní anketa, prezentace studentů, klauzury) ● Jednání s českým obchodním partnerem (Power Point - přednášky, cvičení,rollplay, úkoly, příklady výpovědí, jednání, scénáře...) ● Problémy – ubytování (vysoký nájem), daňové přiznání (superhrubá mzda – dvojí zdanění?) ● Velmi dobrá spolupráce s DZS MŠMT, se zaměstnavatelem, s Velvyslanectvím ČR v Rakousku