Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Využití krajiny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Advertisements

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Příroda kolem nás Není –li uvedeno jinak, je tento.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
VY_52_INOVACE_PRV.3.29_Živá příroda _ dřeviny_pracovní list
venkovská, městská, chráněná krajinná oblast
SADA č. VIII Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 12 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Ukrytý.
Člověk a jeho svět 4. ročník
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Můj domov Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Věra Tománková Název DUM: VY_32_Inovace_ Present simple, present continuous II. Název sady: Project.
Člověk a jeho svět 4. ročník
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Okrasné a užitkové rostliny Název sady: Člověk a jeho svět.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.4 Rostliny - dělení Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.2 Rýmování Název sady: Český jazyk a literatura 3. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Krajina v okolí domova Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník.
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.03 HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.1 Ekosystémy České republiky Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Násobení a dělení v oboru do 1000 Název sady: Matematika 3.
Člověk a příroda Zeměpis VI. ročník Vypracoval: Mgr. Zdeněk Šebestík Příroda v krajině Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Voda Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Rostliny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Dělení se zbytkem Název sady: Matematika 3. ročník Číslo projektu:
VY_32_Inovace_ Svět kolem nás Člověk a jeho svět 3. ročník
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vzduch Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.3.9 Násobení 9 Název sady: Matematika 3. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Sčítání a odčítání v oboru do 1000 s přechodem Název sady:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.1 Škola, třída Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Škývarová. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.4 Obec Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.2 Živá a neživá příroda Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV AUTOR: MGR. ADELHEIDA RYCKOVÁ NÁZEV:VY_32_INOVACE_08_PRVOUKA 3.R. TEMA: KRAJINA KOLEM NÁS ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_2.2.5 Zvířata na podzim Název sady: Člověk a jeho svět Číslo projektu:
VY_32_Inovace_ Části rostlin Člověk a jeho svět 3. ročník
Živočichové – stavba těla, potravní vazby a druhy
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_Inovace_4.1.7 Slova příbuzná Český jazyk a literatura 3. ročník
VY_32_Inovace_ Zima -zvířata Člověk a jeho svět 2.ročník
VY_32_Inovace_4.3.4 Násobení a dělení 4 Matematika 3. ročník
VY_32_Inovace_ Písemné odčítání v oboru do 100
Základní společenstva – vody, mokřady a prameniště
VY_32_Inovace_ Druhy rostlin Člověk a jeho svět 3. ročník
VY_32_Inovace_4.3.7 Násobení a dělení 7 Matematika 3. ročník
PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVA
VY_32_Inovace_ Sčítání a odčítání v oboru do 1000 bez přechodu
Sada 2 Člověk a jeho svět MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
VY_32_INOVACE_09_PRV_Voda
VY_32_Inovace_4.3.6 Násobení a dělení 6 Matematika 3. ročník
VY_32_Inovace_ Násobení a dělení 10 Matematika 3. ročník
VY_32_Inovace_2.3.5 Sčítání do 20 s přechodem přes 10 s číslem 5
VY_32_Inovace_4.3.1 Opakování učiva 2.ročníku (1)
VY_52_INOVACE_13_ Rostliny v okolí řeky
Les v průběhu roku Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_Inovace_4.3.8 Násobení a dělení 8 Matematika 3. ročník
VY_32_Inovace_ Písemné sčítání v oboru do 100
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Alena Dohnalová Číslo
VY_32_Inovace_4.2.8 Využití krajiny
VY_32_Inovace_4.2.7 Krajina v okolí domova
Sada 2 Člověk a jeho svět MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
VY_52_INOVACE_01_ Ekosystémy
VY_32_Inovace_ Základní skladební dvojice
LES V ZIMĚ Název : VY_32_inovace_07 - PR – Les v zimě
Člověk a jeho svět 3. ročník
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_32_INOVACE_19_Voda pro život
Český jazyk a literatura 3. ročník
Transkript prezentace:

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Využití krajiny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Materiál je určen k seznámení s typy krajin a jejich využití. Prezentace byla vytvořena pro práci s interaktivní tabulí nebo dataprojektorem a obsahuje animaci.

Využití krajiny

Člověk vždy využíval a využívá krajinu ve které žije. Stavěl si domy, choval hospodářská zvířata, pěstoval užitkové rostliny, stavěl výrobní podniky. Ke stavbě domů, obchodů, továren, musel krajinu měnit. Potřeboval pozemky, musel tedy vykácet lesy, upravit koryta řek. V některých případech se tyto zásahy do přírody člověku nepovedly!

Zemědělská Lesnatá Průmyslová TYPY KRAJINY

LESNATÁ KRAJINA

Lesnatou krajinu člověk využívá jako zdroj dřeva. Ze dřeva se vyrábí například nábytek..

ZEMĚDĚLSKÁ KRAJINA

Zemědělská krajina – to jsou pole, pastviny a sady Na polích roste obilí, na pastvinách se pasou hospodářská zvířata, v sadě rostou ovocné stromy.

Znáš odpověď? 1.Jaké druhy obilí znáš? 2.Jaké znáš listnaté stromy? 3.Jaké znáš jehličnaté stromy?

4. Jaká znáš hospodářská zvířata? Jaký z nich máme užitek? Znáš odpověď?

5. Jaké ovocné stromy můžeš vidět v sadu? Znáš odpověď?

PRŮMYSLOVÁ KRAJINA

V průmyslové krajině najdeme výrobní podniky. Většinou bývají ve velkých městech a okolí.

Znáš odpověď na otázky? Jaká krajina je v okolí vaší obce? Je kolem více lesů nebo polí? Jaké lesy rostou kolem? Co roste na polích? Je v blízkosti vaší obce nějaký vrchol? Protéká vaší obcí nějaká řeka, potok? Je tam jezero, rybník? Jak se jmenuje? Jací živočichové v něm žijí? Je v blízkosti vaší obce nějaký výrobní podnik? Co se v něm vyrábí? Poškozuje nějak okolní krajinu? Pokud ano, jak a čím?

Náměty na činnost: Vycházka vaší krajinou. Poznávání a pozorování změn v krajině. Sběr přírodnin typických pro vaší krajinu. Návštěva výrobního podniku.

Použité zdroje a materiály: ŠTIKOVÁ, Věra. Já a můj svět prvouka pro 3. ročník. Brno: Nová škola, 2009, ISBN Obrázky z galerie Klipart Vlastní archiv autora