Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor Mgr. Růžena Koubová Vzdělávací oblast/Obor: Člověk a příroda/Chemie Třída: IX. Datum tvorby: Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy: Jazyk: čeština Název: VY_32_INOVACE_CH.9.41 Téma: Chemie pro 8. a 9. ročník Klíčová slova Lipidy, tuky, vosky
ANOTACE Druh materiálu: Prezentace Ročník: 9. Pomůcky: Lipidy - olej, margarín, sádlo, vosk, voda, benzin, kádinka, chemická lžička, skleněná tyčinka Inovace: Materiál slouží k výuce, zápisu a aktivnímu opakování učiva s užitím interaktivní tabule Metodické pokyny: Str. 5 – základní charakteristika – zápis do sešitu Str. 6 – opakování - zápis do sešitu Str. 7 – pokus – žáci pracují podle zadání Str. 8 – na ukázce margarínu a oleje žáci třídí tuky podle skupenství Str. 9 – třídění tuků podle původu – zápis do sešitu Str. 11 – vosky (jejich funkce a použití) – zápis do sešitu Str. 12 – procvičování – žáci pracují podle zadání – po kliknutí se objeví správné řešení Očekávaný výstup: Žák umí rozlišit látky, které patří mezi lipidy, uvede příklady zdrojů těchto látek pro člověka a posoudí jejich význam z hlediska zásad zdravé výživy
LIPIDY Základní charakteristika a třídění
ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA přírodní látky živočišného a rostlinného původu látky kapalné nebo pevné jiný název - tuky estery vyšších karboxylových kyselin a alkoholu (glycerolu)
Připomeň si vyšší karboxylové kyseliny (mastné): kyselina olejová C 17 H 33 COOH kyselina linolová C 17 H 31 COOH kyselina palmitová C 15 H 31 COOH kyselina stearová C 17 H 35 COOH alkohol: glycerol (propantriol) NENASYCENÉ NASYCENÉ
Vlastnosti tuků - pokus Porovnej vlastnosti tuků na podložním sklíčku a ve zkumavce – zapiš jejich barvu, skupenství a zápach. Pak dané vzorky zkus rozpustit ve vodě a v benzinu (pracuj ve skupině) a vyvoď závěry. -tuky jsou pevné nebo kapalné látky -tuky nejsou rozpustné ve vodě (polární rozpouštědlo) -tuky jsou rozpustné v benzinu (nepolární rozpouštědlo)
Třídění tuků podle skupenství NASYCENÉ TUKY estery kyseliny palmitové a stearové máslo, sádlo, lůj NENASYCENÉ TUKY estery kyseliny olejové a linolové rostlinné oleje, rybí tuk PEVNÉ TUKY KAPALNÉ TUKY
Třídění tuků podle původu ROSTLINNÉ TUKY - získávají se z rostlin (plody, semena) PROSPÍVAJÍ LIDSKÉMU ZDRAVÍ (málo cholesterolu) oleje (olivový, kokosový, lněný, sezamový,…) margaríny, pokrmové tuky emulgované tuky ŽIVOČIŠNÉ TUKY - v těle živočichů OBSAHUJÍ HODNĚ CHOLESTEROLU máslo, sádlo, lůj
Získávání tuků z organismů LISOVÁNÍ – ze semen a plodů (olivový, slunečnicový olej) EXTRAKCE – vyluhování v organických rozpouštědlech (např. benzin) – ricínový olej VYTAVOVÁNÍ - vyškvařování (sádlo)
Vosky – zvláštní skupina lipidů estery mastných karboxylových kyselin s alkoholy s jednou skupinou –OH (jednosytné) s více uhlíky v řetězci funkce: ochranná a stavební - rostliny (povlak na pokožce listů nebo plodů) - živočichové (včelí vosk = plásty, lanolin = vosk ze srsti ovcí) použití: krémy na boty, ošetření karosérie auta, výroba svíček
Procvičování - modře zakroužkuj kapalné tuky, žlutě pevné tuky a roztřiď je podle původu sádlo Flora Vegetol máslo rybí tuk Hera olivový olej hovězí lůj Omega Rostlinné tukyŽivočišné tuky Flora, Vegetol, Hera, olivový olej, Omega sádlo, máslo, rybí tuk, hovězí lůj
Citace a zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Růžena Koubová. Materiál vznikl v OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost – projekt EU peníze školám.