Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, 373 16 Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Chemické složení organismů
LIPIDY.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
CZ.1.07/1.1.10/
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Číslo šablony: Číslo.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
Chemická stavba tuků Mgr. Lenka Fasorová.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Tuky Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výukový materiál VY_52_INOVACE_31_ Tuky Název materiálu (téma): Tuky
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Autor Mgr. Růžena Koubová Vzdělávací oblast/Obor: Člověk a příroda/Chemie Třída: IX. Datum tvorby: Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy: Jazyk: čeština Název: VY_32_INOVACE_CH.9.41 Téma: Chemie pro 8. a 9. ročník Klíčová slova Lipidy, tuky, vosky

ANOTACE Druh materiálu: Prezentace Ročník: 9. Pomůcky: Lipidy - olej, margarín, sádlo, vosk, voda, benzin, kádinka, chemická lžička, skleněná tyčinka Inovace: Materiál slouží k výuce, zápisu a aktivnímu opakování učiva s užitím interaktivní tabule Metodické pokyny: Str. 5 – základní charakteristika – zápis do sešitu Str. 6 – opakování - zápis do sešitu Str. 7 – pokus – žáci pracují podle zadání Str. 8 – na ukázce margarínu a oleje žáci třídí tuky podle skupenství Str. 9 – třídění tuků podle původu – zápis do sešitu Str. 11 – vosky (jejich funkce a použití) – zápis do sešitu Str. 12 – procvičování – žáci pracují podle zadání – po kliknutí se objeví správné řešení Očekávaný výstup: Žák umí rozlišit látky, které patří mezi lipidy, uvede příklady zdrojů těchto látek pro člověka a posoudí jejich význam z hlediska zásad zdravé výživy

LIPIDY Základní charakteristika a třídění

ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA přírodní látky živočišného a rostlinného původu látky kapalné nebo pevné jiný název - tuky estery vyšších karboxylových kyselin a alkoholu (glycerolu)

Připomeň si vyšší karboxylové kyseliny (mastné): kyselina olejová C 17 H 33 COOH kyselina linolová C 17 H 31 COOH kyselina palmitová C 15 H 31 COOH kyselina stearová C 17 H 35 COOH alkohol: glycerol (propantriol) NENASYCENÉ NASYCENÉ

Vlastnosti tuků - pokus Porovnej vlastnosti tuků na podložním sklíčku a ve zkumavce – zapiš jejich barvu, skupenství a zápach. Pak dané vzorky zkus rozpustit ve vodě a v benzinu (pracuj ve skupině) a vyvoď závěry. -tuky jsou pevné nebo kapalné látky -tuky nejsou rozpustné ve vodě (polární rozpouštědlo) -tuky jsou rozpustné v benzinu (nepolární rozpouštědlo)

Třídění tuků podle skupenství NASYCENÉ TUKY estery kyseliny palmitové a stearové máslo, sádlo, lůj NENASYCENÉ TUKY estery kyseliny olejové a linolové rostlinné oleje, rybí tuk PEVNÉ TUKY KAPALNÉ TUKY

Třídění tuků podle původu ROSTLINNÉ TUKY - získávají se z rostlin (plody, semena) PROSPÍVAJÍ LIDSKÉMU ZDRAVÍ (málo cholesterolu) oleje (olivový, kokosový, lněný, sezamový,…) margaríny, pokrmové tuky emulgované tuky ŽIVOČIŠNÉ TUKY - v těle živočichů OBSAHUJÍ HODNĚ CHOLESTEROLU máslo, sádlo, lůj

Získávání tuků z organismů LISOVÁNÍ – ze semen a plodů (olivový, slunečnicový olej) EXTRAKCE – vyluhování v organických rozpouštědlech (např. benzin) – ricínový olej VYTAVOVÁNÍ - vyškvařování (sádlo)

Vosky – zvláštní skupina lipidů estery mastných karboxylových kyselin s alkoholy s jednou skupinou –OH (jednosytné) s více uhlíky v řetězci funkce: ochranná a stavební - rostliny (povlak na pokožce listů nebo plodů) - živočichové (včelí vosk = plásty, lanolin = vosk ze srsti ovcí) použití: krémy na boty, ošetření karosérie auta, výroba svíček

Procvičování - modře zakroužkuj kapalné tuky, žlutě pevné tuky a roztřiď je podle původu sádlo Flora Vegetol máslo rybí tuk Hera olivový olej hovězí lůj Omega Rostlinné tukyŽivočišné tuky Flora, Vegetol, Hera, olivový olej, Omega sádlo, máslo, rybí tuk, hovězí lůj

Citace a zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Růžena Koubová. Materiál vznikl v OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost – projekt EU peníze školám.