Obrazy k inspiraci. Portrét neznámé ženy, snad manželky Francesca del Giocondo. Křehký úsměv portrétované podtrhuje technika malby, tzv. sfumato, která.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anglie je největší a nejlidnatější země Spojeného království Velké Británie a Severního Irska.
Advertisements

Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Zuzana Medveďová Název:VY_32_INOVACE_D Téma:Šest žen Jindřicha VIII. Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Předmět:Přírodověda Ročník:5. Tematický okruh:Rozmanitost přírody Název učiva:Včela medonosná Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem.
Hrad byl založen v dekádě Přemyslem Otakarem II., a to téměř souběžně s blízkým Bezdězem, dokonce stejnou stavební hutí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Putování po Plzeňsku s Akademií třetího věku o.s. TOTEM, naše zastavení v Plzni na Roudné, kostel Všech svatých.
Karlštejn VY_32_INOVACE_13_33 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice AUTOR: Mgr. Marcela Horká NÁZEV: Barokní malířství TEMA: Baroko ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.1.05/
Rok v jeho proměnách a slavnostech Kalendář. Kalendář Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění.
Shoda přísudku s podmětem OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
VY_32_INOVACE_Lul_I_09 Poslední Přemyslovci I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Manželky Karla IV. Autorka prezentace: Blanka Dubačová Střední škola pro knihkupce a nakladatelské pracovníky o. p. s 2011.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace,
Osobní život Karla IV. Andrea Lázničková, 6.A. Karel IV. – „Otec vlasti“ syn Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny *14. května 1316, jméno Václav výchova.
VY__III/2__INOVACE__04 Český jazyk PODSTATNÁ JMÉNA.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_31_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Italská renesance.
Co je renesance? Co znamená slovo renesance? Kde se zrodilo? Do jakého období spadá? Slovo pochází z italštiny a znamená „znovuzrození“ „obnovení“ Kolébkou.
DÁMA S HRANOSTAJEM.
Název školy: Základní škola Městec Králové
TATENICE Mgr. Michal Oblouk.
Portrét podle Jan van Eycka
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Život Karla IV. Julie Trojančíková.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.10_Michal Viewegh NÁZEV:
Reprezentace panovnické moci ve středověku
O JAKÝ ZAJÍMAVOSTECH SE CHCETE DOZVĚDĚT ???
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_HUDEBNI_CINNOSTI_02.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_30_Hádej_kdo_jsem _(1310 _1790)_šg2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
RUDOLF II..
1.3 Vlastnosti látek a lidské smysly.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
VY_32_INOVACE_D8.11 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
LEDNICKO-VALTICKÝ AREÁL
Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Jméno: A. Andršová Věk: 12 Třída: VII.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20-14_ Lucemburkové na českém trůně Číslo projektu:
Rovinné zrcadlo Název : VY_32_inovace_09 Fyzika - rovinné zrcadlo
Malířské experimenty Leonarda da Vinci
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_18
Téma (název prezentace)
Druh učebního materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Jak se jmenuje tento obraz?
TEPLÉ SVĚTLO CÍTÍM, TO MI DÁVÁ KLID
Posmrtné masky faraónů
VLASTIVĚDA Místo, kde žijeme Světové strany
Z Á Z R A K Y Ž I V O T A.
Téma (název prezentace)
Španělsko v 16.století Nizozemská revoluce
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Baroko Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Biblické verše....
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
KAREL IV..
KDY SE NARODIL KAREL IV. ? A) 1216 B) 1316 C) 1416.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Obrazy k inspiraci

Portrét neznámé ženy, snad manželky Francesca del Giocondo. Křehký úsměv portrétované podtrhuje technika malby, tzv. sfumato, která je pro dílo Leonarda da Vinci typická.

Raná malba Leonarda da Vinci zachycuje zřejmě dceru z bohaté florentské rodiny Benci. Rostlina v pozadí (jalovec – ginepro) pravděpodobně odkazuje na jméno dívky.

I tento da Vinciho portrét skrývá řadu tajemství. Mladá žena, dcera milánského ambasadora, drží v náručí hranostaje (?), symbol čistoty a panenství. Dodatečně bylo k portrétu domalováno krajinné pozadí.

Portrét, byť idealizovaný, není v gotice obvyklý. Jde o deskovou malbu z cyklu pro kapli sv. Kříže na Karlštejně. Obrazy sloužily také jako relikviáře. V jejich rámech byly uloženy ostatky světců.

Portrét glorifikující císaře představuje Rudolfa II. jako římského boha rostlin, žní a úrody. Plody a květy jsou vybrány tak, aby byl zastoupen celý vegetační rok.

Zdánlivě přehledná kompozice obrazu Dvorní dámy skrývá řadu symbolických významů. Je obrazem v obraze. Malíř, který by měl stát před skupinou, je její součástí. V zrcadle na stěně vidíme královský pár. V jaké roli je divák?

Původní verze, podle které Rembrandt v tomto portrétu zobrazil svou ženu Saskii, je dnes zpochybněna. Inspiraci tohoto obrazu můžeme snad hledat v díle renesančního malíře Jana van Eycka a jeho porttrétu Rodina Arnolfini.