#ZakonikPrace. 1. O co nás připravil Ústavní soud? 2. Co zaměstnancům provedla vláda pravice? 3. Co chceme? 4. Co přináší koncepční vládní novela ZP?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Advertisements

PRACOVNÍ PRÁVO ODPOVĚDOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NP2.
Dokumentace k zajištění BOZP
Předmět a prameny pracovního práva
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_11.
NOVÁ REKODIFIKACE PRACOVNÍHO PRÁVA …se zohledněním následných změn.
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
5. téma:. Práce jako výrobní faktor  půda, práce, kapitál ( + know-how)  „Lidský kapitál“ (vzdělání + praxe = kvalifikace)  Státní politika zaměstnanosti.
Pracovní vztahy.
Zpracoval: Ing. Jiří Stonawský
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Trh práce VY_32_INOVACE_ Trh práce = místo, kde se střetává poptávka po práci (zaměstnavatelé) s nabídkou práce (uchazeči o zaměstnání) Práce.
JUDr. Eva Dandová Pracovní právo Katedra Andragogiky a personálního řízení Filosofické fakulty UK Specializační distanční studium.
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Moderní personalistika DS 2009/ Flexibilní formy zaměstnávání flexibilita jako heslo dne minimalizace mzdových nákladů rozpor mezi požadavkem.
V zaměstnání III. Petr Machala. 1.Jaký je rozdíl mezi mzdou a platem? 2.Za co se dávají příplatky? 3.Co je to hrubá mzda? 4.Co se z hrubé mzdy odvádí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Správa sociálního zabezpečení
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Pracovní doba, BOZP Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES – přednáška č. 4.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
Dokumentace k zajištění BOZP
ZÁKONÍK PRÁCE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1124Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma: Zákoník.
Nepřehledná zákoutí zákoníku práce Petr Hůrka. Předmět a účel pracovního práva umožnit zaměstnavateli, aby prostřednictvím pracovní síly zaměstnance realizoval.
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
Pracovní právo a právo sociálního zabezpečení
Jak správně vést evidenci pracovní doby
Vybrané kapitoly z pracovního práva V ČESKÉ REPUBLICE Seminář „Budoucnost pro připravené“ 2011.
Základy pracovního práva a sociálního zabepzečení v ES Přednáška č. 5.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Pracovněprávní vztahy v organizaci Pracovní vztahy, prvky pracovních vztahů, přijímání do pracovního poměru Změny pracovního poměru.
262/2006 Sb., zákoník práce 89/2012, občanský zákoník 2.
Workshop – zaměstnávání vězňů Brno. Proč zaměstnávat – celospolečenský úhel pohledu Zaměstnávání vězňů pomáhá jejich návratu do společnosti,
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Aktivní politika zaměstnanosti – Modul III LEGISLATIVA.
Zaměstnání. práce cílevědomá lidská činnost cílevědomá lidská činnost získat statky a služby k uspokojení potřeb získat statky a služby k uspokojení potřeb.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Pracovní právo. obecně právo na práci a svobodnou volbu povolání zakotveno v Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku ČR.
Téma 5 Skončení pracovního poměru Zákoník práce § 48 až 73.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Odborná konference „Veřejná služba“
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Pracovní smlouva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Pracovní právo.
Správa sociálního zabezpečení
Zákoník práce 1 – Zákoník práce
Poznatky z kontrol agentur práce
Správa sociálního zabezpečení
Sociálně ekonomické důsledky pracovních úrazů a nemocí z povolání
Pracovně právní vztahy
Základy pracovněprávních vztahů
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 10. a 13. února 2012.
Základy pracovněprávních vztahů
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Rozsah náhrady škody způsobené zaměstnancem zaměstnavateli
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Legislativní zakotvení veřejné služby a jeho historie
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Pracovní právo JUDr. Eva Dandová tel e mail Dandova
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

#ZakonikPrace

1. O co nás připravil Ústavní soud? 2. Co zaměstnancům provedla vláda pravice? 3. Co chceme? 4. Co přináší koncepční vládní novela ZP? 5. Co chybí v koncepční novele ZP?

1. O co nás připravil Ústavní soud?

Nález Ústavního soudu sp. zn.: PL ÚS 83/2008, ze dne , č. 116/2008 Sb. -zrušil majoritu odborů při uzavírání kolektivní smlouvy -umožnil obejít KS vnitřním předpisem zaměstnavatele -zrušil tradiční kontrolní oprávnění odborů v oblasti pracovněprávních vztahů, včetně BOZP -zbavil zaměstnance malých podniků odborové ochrany -Již 4 roky nečinností blokuje snahu o dílčí nápravu -zrušení výpovědi zaměstnanci a vyloučení nároku na podporu v nezaměstnanost pro porušení režimu dočasně práce neschopného pojištěnce -pokud jde o nastavení podmínek pro působení odborové organizace u zaměstnavatele

2. Co zaměstnancům provedla vláda pravice?

Podporovala prekérní formy práce -agenturní zaměstnávání, švarcsystém, práci na dobu určitou, dohody o provedení práce apod. -vedou ke mzdovému dumpingu -zbavují zaměstnance -pracovněprávní ochrany -sociálního zabezpečení Umožnila kontrolu pracovní neschopnosti zaměstnavatelem včetně výpovědi -narušování soukromí zaměstnance zaměstnavatelem v době léčení je nepřijatelné

Snížila odstupné až o dvojnásobek průměrného výdělku -zejména mladým zaměstnancům zvýšila riziko propouštění při tzv. organizačních změnách Prodloužila práci na dobu určitou -zvýšila nejistotu zaměstnání -snížila pracovněprávní ochranu zaměstnanců -zhoršila možnosti kariérního růstu -zhoršila vyhlídky pro získání hypotéky Zhoršila ochranu zaměstnanců před diskriminací

Omezila odborová práva -Zrušila spolurozhodování odborů v oblasti pracovněprávních vztahů -Zrušila exkluzivitu kolektivní smlouvy při sjednávání příplatků za noční práci -Zkrátila ochranu plynoucí z původní kolektivní smlouvy při přechodu práv a povinností -Snížila příspěvek státu na kontrolní činnost odborových organizací v oblasti BOZP -Zrušila zastoupení zaměstnanců v dozorčích radách akciových společností

3. Co chceme?

Důstojnou práci na principu flexicurity v souladu s úmluvami MOP -Spojit pružnost forem práce a pracovní doby s náležitou ochranou -Jen odpočatý zaměstnanec může vykonávat dobře svoji práci Spolurozhodování odborů o agenturním zaměstnávání -Mzdový dumping a zneužívání agenturních zaměstnanců jsou nepřijatelné Účinné potírání nelegální (nehlášené) práce i švarcsystému

Stejná práva a ochranu pro zaměstnance soukromého sektoru -i ten si zaslouží 5 týdnů dovolené Podporu kolektivního vyjednávání -příspěvek zaměstnavatele na zastupování zaměstnanců zlepší možnosti jejich ochrany i kvalitu kolektivního vyjednávání -menšina nemůže blokovat uzavření kolektivní smlouvy -potřebujeme zástupce zaměstnavatelů se silným mandátem k uzavření KSVS

Požadujeme zrušení karenční doby! Zaměstnanci nejsou díky karenční době méně nemocní, jen se snaží „vyléčit“ bez toho, aniž by si „brali nemocenskou“. Přecházejí tak nemoci a dlouhodobě poškozují své zdraví. Neprospívá to jim osobně, zaměstnavateli, ani zdravotnictví! Českomoravská konfederace odborových svazů

Proto chceme v dohodě se zaměstnavateli také účinnou prevenci pracovních úrazů a nemocí z povolání a úrazovou rehabilitaci umožňující rychlý návrat zaměstnance k původní práci hrazenou z pojistného odváděného zaměstnavateli na odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání!

4. Co přináší koncepční vládní novela ZP?

Vládní cíle koncepční novely ZP:  prohloubení flexibility základních pracovněprávních vztahů  posílení ochrany postavení zaměstnance v těchto právních vztazích  přiměřené snížení administrativní náročnosti kladené na zaměstnavatele v souvislosti s aplikací zákoníku práce a to, a s ohledem na vývoj  českého právního řádu  judikatury českých soudů  judikaturu Soudního dvora Evropské unie (dále jen „SD EU“)

Hlavní změny koncepční novely ZP:  zakotvení institutu vrcholových řídících zaměstnanců (§ 12)  převedení zaměstnance na jinou práci (§ 41) nově dohodou zaměstnance a zaměstnavatele  při hromadném propouštění za určitých podmínek zaměstnavatel zpracuje povinně sociální plán  úprava práv a povinností v kontu pracovní doby  vznik práva zaměstnance na dovolenou i její délka podle odpracované týdenní pracovní doby zaměstnance  umožňuje se dohoda o rozvržení pracovní doby zaměstnancem při výkonu práce mimo pracoviště zaměstnavatele (homeworking)

Hlavní změny koncepční novely ZP:  upravuje se práce na dálku (teleworking) v souladu s rámcovou dohodou, kterou uzavřeli sociální partneři na evropské úrovni v roce 2002  u přechodu práv a povinností z pracovněprávních vztahů se reaguje na judikaturu SD EU a dále se zpřesňují podmínky pro dání výpovědi zaměstnancem  další změny se dotýkají zejména  přeložení  prevence před stresem a obtěžováním,  doručování  průměrného výdělku

5. Co chybí v koncepční novele zákoníku práce?

Problémy přípravy koncepční novele ZP: -Vláda podmínila věcné změny dohodou sociálních partnerů -Zaměstnavatelé (SP ČR a KZPS) odmítají změny nad rámec návrhu MPSV -Návrh připravený MPSV směřuje více k legislativně technickým změnám -Hospodářská komora chce koncepční novelu zákoníku práce zablokovat v Parlamentu

Co ještě chybí v koncepční novele ZP: -rozšíření zmocnění pro odchylnou úpravu prac. doby v dopravě v § 100 o stanovení způsobu odměňování za dobu čekání mezi spoji -ochrana před zneužíváním nepřetržitého odpočinku k cestě do jiného místa výkonu práce -zapracování společných návrhů sociálních partnerů v oblasti pracovně lékařské péče -právo odborové organizace účastnit se kontroly prováděné orgány inspekce práce nebo orgány ochrany veřejného zdraví u zaměstnavatele -právo na dodat. dovolenou pro zaměstnance v přímém styku s biologickými odpadními vodami a odpady

Co ještě chybí v koncepční novele ZP: -povinnost zaměstnavatele pečovat o odborný rozvoj zaměstnanců -vypustit institut dohod o odpovědnosti k ochraně hodnot svěřených zaměstnanci a odpovědnost za „manko“ zařadit do obecné odpovědnosti zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli -navýšení jednorázového odškodnění pozůstalých na Kč při úmrtí zaměstnance v důsledku pracovního úrazu či nemoci z povolání -povinnost zaměstnavatele nahradit funkcionářům odb. organizace škodu nebo nemajetkovou újmu vzniklou při výkonu oprávnění vyplývajících ze zákoníku práce

#DustojnaPrace #KonecLevnePrace #LepsiBudoucnost