Úžasné památky, nebo padělky?.  Údajně nalezen roku 1817 na zámku Zelená hora u Nepomuku  V roce 1818 anonymně zaslán zemskému purkrabímu pro nově.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Žďár nad Sázavou Město obklopené překrásnými lesy Město obklopené překrásnými lesy Připravil: Martin Šoulák informacezajímavostivýletyubytovánízávěr.
Advertisements

Spor o Rukopisy Tereza Pechmanová, V8A.
2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
PŮVOD A ZÁKLADY VÝVOJE ČEŠTINY
Název: LITERÁRNÍ HISTORIE A TEORIE Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Česká politika od 70.let.
České národní obrození
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:VÝZNAM A PROBLEMATIKA RUKOPISŮ.
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
Anotace Žák se seznámí s obsahem Bible …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Pojmenuje význam bible. Je schopen správně přiřadit významné.
Tomáš Garrigue Masaryk
Gotická kultura.
Svatý Václav Původ Český kníže Václav I. byl synem knížete Vratislava a jeho manželky Drahomíry, která byla dcerou knížete Havolanů (polabští Slované).
RKZ Babičková Markéta C2B.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
KOSMOVA A DALIMILOVA KRONIKA.
Kultura.
RUKOPISNÉ PADĚLKY.
Historické pojmy, prameny
Tomáš Garrigue Masaryk
Česky psaná literatura
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Národní obrození 8. ročník.
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Kultura a historie obce 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: června 2012
Národní muzeum.
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 1. – 9.
ÚVOD DO DĚJEPISU PhDr. Jana Žáková.
Reálie - bankovky.
Národní obrození František Palacký.
80. léta 18. století - polovina 19. stol.
Tomáš Garrigue Masaryk
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Mistr Jan Hus.
Národní obrození.
České umění po roce 1945 A VĚDA.
TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK Státník, politik, filozof a pedagog Vypracoval: Lukáš Horák IX.B.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Rukopisy RKZ Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Jan Blažej Santini Architektura. klášterní kostel Nanebevzetí P. Marie a sv. Jana Křtitele, Sedlec u Kutné Hory.
MĚNA A BANKOVKY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Lidé a čas PRO ROČNÍK:
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Úvod do historie, periodizace dějin, historické prameny OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Listina základních lidských práv a svobod
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Kde se Josef Dobrovský narodil?
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Česká republika - Kutná Hora
Rukopisy Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 35 Autor:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu 1.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Dějepis 6. třídy Datování v dějepise.
Pomocné vědy historické
70.léta 18.století - pol. 19.století
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_07 RKZ
Národní obrození 5. ročník
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Rakouská monarchie ve 2. polovině 19. století
NÁRODNÍ OBROZENÍ DRUHÁ FÁZE
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
České národní obrození
Transkript prezentace:

Úžasné památky, nebo padělky?

 Údajně nalezen roku 1817 na zámku Zelená hora u Nepomuku  V roce 1818 anonymně zaslán zemskému purkrabímu pro nově zřízené muzeum království Českého  V roce 1822 poprvé veřejně publikován v časopise Krok  Dnes uložen v oddělení rukopisů a vzácných tisků Knihovny Národního muzea v Praze

 Údajně nalezen roku 1817 ve věžní kobce děkanského kostela sv. Jana Křtitele ve Dvoře Králové nad Labem  Dnes uložen v oddělení rukopisů a vzácných tisků Knihovny Národního muzea v Praze

 Závěr písně Sněmy  Část Libušina soudu (o dvou bratrech a jejich sporu o dědictví)

 14 písní (6 epických s náměty z českých dějin a pověstí, 2 lyrickoepické a 6 lyrických zejména milostných)

 Spory o pravost rukopisů  Začaly krátce po objevení rukopisů  Původně jen o Rukopis zelenohorský  Většina lidí rukopisy původně přijala jako pravé  Spory se vedly i v cizině  Vroce 1886 se do nich významně zapojil i Tomáš Garrigue Masaryk, který považoval rukopisy za nepravé  Dnes jsou rukopisy považovány za falešné, ale stále se najdou zastánci jejich pravosti

 První odborník, který označil Rukopis zelenohorský za padělek  Vycházel ze skutečnosti, že rukopis líčí minulost velmi idealistickým způsobem, což je ve sporu se zprávami z latinských a německých kronik  Povšiml si skutečnosti, že dílo přesně odpovídá názorům na vývoj pravopisu  Proti jeho názorům vystoupila nová generace, jejíž názory reprezentoval především František Palacký

 Internet: A1lov%C3%A9dvorsk%C3%BD A1lov%C3%A9dvorsk%C3%BD k%C3%BD boje-v-ceske-literature  Kniha: Československá akademie věd (Encyklopedický institut) - Malá československá encyklopedie