Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti ALTERNATIVNÍ PALIVA, BIOPALIVA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Alternativní paliva automobilů
Topení biomasou Vypracoval: Pavel Bárta
Energie a biomasa v agroekosystému
ZDROJE ENERGIE V ZEMĚDĚLSTVÍ
ZPRACOVÁNÍ ROPY A JEJÍ PRODUKTY
ALTERNATIVNÍ PALIVA ČESKÁ ASOCIACE PETROLEJÁŘSKÉHO PRUMYSLU A OBCHODU Pracovní skupina pro bezpečnost petrolejářského průmyslu a obchodu.
Přináší nám biopaliva užitek či problémy? Oborové setkání ZK Petr Patočka, Glopolis – Pražský institut pro globální politiku
Vysoká cena ropy mnoha lidem způsobuje značné problémy. U autodopravců nebo jiných firem, které jsou závislé na vysoké spotřebě paliv, může vysoká cena.
Biomasa Biomasa je souhrn látek tvořících těla všech organismů, jak rostlin, bakterií, sinic a hub, tak i živočichů.
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
ZEMNÍ PLYN Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Elektrárny využívající biomasy na výrobu elektřiny
Obnovitelné zdroje energie (OZE)
technologie využití biomasy
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
BIOMASA Dne Jaromír Jaroš 2L.
AUTOR : PATRIK MAHNERT SŠ EDUCHEM A.S. OKRUŽNÍ 128 MEZIBOŘÍ
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
Biomasa Bioplyn.
Energetické suroviny 5. ročník
Výroba biopaliv v ČR Jiří Smejkal, 4.ag.
Alternativní paliva Alternativními palivy (někdy také náhradní či substituční paliva) se rozumí především produkty, které mohou nahradit paliva na bázi.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Skupina ČEZ Energie z obnovitelných zdrojů
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
Ing. Mgr. Hana Foltýnová Tel.: Vyhodnocení scénářů: Dopady na poptávku po palivech.
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
získávání energie z biomasy
Ch_112_Biomasa Ch_112_Energie_Biomasa Autor: Mgr. Jiří Sukaný Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace Registrační.
Zkušenosti s vyhláškou 482/2005 Sb., o stanovení druhů, způsobů využití a parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy Doc. Ing. Miroslav Hájek,
Ing. Mgr. Hana Foltýnová Tel.: Mgr. et Mgr. Vojtěch Máca
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
ALTERNATIVNÍ POHONY AUTOMOBILŮ Miroslav Kubíska
Fosilní paliva – Zemní plyn
Vzorkovník Libor Topolář.
Biopaliva – jejích výhody a nevýhody
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE. Exotermické a endotermické reakce Chemické děje se mohou dělit např. podle toho, zda se při jejich průběhu teplo spotřebovává.
Paliva Bašus,Buchtová,Plívová,Steiner 9.B. 1) Jaké vlastnosti musí mít látka, která je palivem? Musí hořet. Náklady na její výrobu musí být co nejnižší.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název přednášky Společnost Funkce, mail, případně další vhodné informace Zemní plyn - CNG a LNG - v nákladní dopravě E.ON Energie, a.s. – Jiří Šimek, Michal.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_19_CH9_uhlí TémaUhlí.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Tepelné elektrárny Vypracoval: Jiří Herrgott Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Základy organické chemie
Energetická (ne)bezpečnost
Topné plyny VY_32_INOVACE_17_328
BOTANIKA = VĚDA O ROSTLINÁCH
BIOPALIVA.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Energetické suroviny 5. ročník
Paliva Benešová Markéta 2015/16.
Záměr bioplynové stanice pro Prahu
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Transkript prezentace:

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti ALTERNATIVNÍ PALIVA, BIOPALIVA

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Alternativní palivo: rozumíme takové palivo, které je schopno bez velkých konstrukčních změn zastávat v plné míře funkci tradičního paliva Substituční palivo: může nahradit (substituovat) pouze menší část dosavadního paliva, aby nedošlo k nežádoucím změnám či účinkům (k tomu se přidružují i účinky ekonomické a dopady na životní prostředí) -poptávka po ropných motorových palivech roste zejména s ohledem na nárůst silniční nákladní dopravy - důsledkem je také rostoucí zájem o alternativní paliva pro pohon motorových vozidel

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti -v automobilovém průmyslu se může využít několik druhů alternativních pohonných hmot, z nichž nejdůležitější jsou představovány palivy plynnými (např. LPG, zemní plyn, vodík, methan aj.). -vyvíjejí se i pohony využívající sluneční energie a palivových článků. Než se však budou moci tyto alternativy prosadit, bude třeba vyřešit otázky jako výkon, trvanlivost, dojezd a náklady. -alternativní palivo je takové palivo, které ve všech dominantních parametrech odpovídá běžnému palivu ropného původu. [1]

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti SORTIMENT ALTERNATIVNÍCH PALIV 1) Paliva biologického původu: -rostlinné oleje a jejich modifikace, estery rostl. olejů (MEŘO, EEŘO, FAME aj.); -lihová paliva získaná fermentací škrobnatých a cukernatých plodin; -bionafta a její modifikace; -bioplyn; -dřevoplyn. 2) Paliva neropného původu: -zemní plyn, ve formě stlačeného plynu (CNG) nebo zkapalněného plynu (LNG); -syntetická kapalná paliva vyrobená ze zemního plynu technologií GTL (Gas to Liquid). 3) Paliva ropného původu: -LPG, zkapalněný propan-butan modifikovaný pro spalovací motory. 4) Vodík a jeho využití v palivových článcích

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti ALTERNATIVNÍ POHONY Alternativní pohony s odlišnou konstrukcí vozidel: 1) Elektropohony -vozidla s elektromotory a akumulátory; -vozidla s elektromotory a palivovými články. 2) Hybridní pohony -vozidla na stlačený vzduch; -vozidla na solární energii. [2]

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti BIOPALIVA -z hlediska využití již vytvořené sítě čerpacích stanic, ale i z řady technických, ekonomických a politických důvodů je v posledních letech věnována pozornost využití biopaliv -program zavádění biopaliv je součástí širšího programu využití alternativních paliv, a to nejenom v dopravě, ale také v energetice při výrobě elektrické energie a tepla. [3]

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti K vytvoření programu pro využívání alternativních paliv vedou státy EU zejména tyto důvody: 1) rostoucí celková spotřeba energie (včetně energie pro dopravu); 2) nedostatečné zásoby ropy v zemích EU; 3) obava z rostoucí ceny ropy; 4) závislost na dovozu této suroviny, zejména ze zemí středního východu, která by v roce 2020 mohla dosáhnout až 70 %; 5) rostoucí emise zejména skleníkových plynů ohrožující klimatické podmínky; 6) závazky na snižování emisí skleníkových plynů vyplývající z Kjótského protokolu.

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti BIOMASA -definována jako substance biologického původu neboli hmota všech organismů na Zemi (rostliny v půdě nebo ve vodě, chov živočichu, produkce organické hmoty atd.); -představuje výsledek fotosyntetické konverze solární energie a oxidu uhličitého do chemických a fyzikálních složek rostlinného materiálu; -biomasa se následně stává mechanismem uchování energie a umožňuje uvolnit nakumulovanou solární energii prostřednictvím rostlinných a živočišných ekosystémů, lidí a systémů průmyslových; -užitečná práce konaná konverzí biomasy na bioenergii pochází rovněž ze sluneční energie a to bez ohledu na to, zda biomasa vyrostla v uplynulém období 500 miliónů let, anebo se jedná o nově vzrostlý rostlinný materiál

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti -konverze biomasy na bioenergii probíhá jako součást přírodního koloběhu uhlíku, a proto nepřispívá ke změně klimatu vlivem globálního oteplování v důsledku skleníkových plynů -energie získaná z biomasy znamená pro průmysl významný přínos, neboť např. solární energie nashromážděná ve formě biomasy může být uvolňována kontinuálně buď jako palivo ve vozidlech, nebo při produkci elektřiny -k přibližně 2,5 bilionům tun veškeré hmoty rostlin vegetujících na naší planetě přirůstá každým rokem okolo 170 miliard tun biomasy.

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti -významný rozdíl od ostatních forem recentních zdrojů energie je obrovský energetický potenciál (teoretický), který několikrát převyšuje současnou spotřebu základní energie. Její celosvětový roční růst je odhadován na tun/rok, energetický potenciál se pohybuje kolem J, což představuje téměř desetkrát více než činí roční objem světové produkce ropy a plynu dohromady. -patrně největší nevýhodou je nízká energetická účinnost vzniku biomasy, v relativně hustě zalidněné střední Evropě to znamená, že i v případě, kdy se bude biomasa cíleně a efektivně pěstovat, tak není k dispozici tolik volné půdy, aby se mohla stát hlavním zdrojem energie a náhradou fosilních paliv. -řízená produkce biomasy však přispívá k vytváření krajiny a péči o ni, oproti těžbě uhlí či ropy.

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Pro získávání energie se využívá: Biomasa záměrně pěstovaná K tomuto účelu je pěstována cukrová řepa, obilí, brambory, cukrová třtina aj. (všechny předešle jmenované plodiny jako zdroj bioethanolu), dále olejniny (především k výrobě methylesteru) jako paliva pro vznětové motory, jakými jsou např.: řepka, slunečnice, sója aj. [4]

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Biomasa odpadní Produkce odpadní biomasy zahrnuje velmi široký sortiment. Vstupní surovinou může být např.: 1)sláma kukuřičná, řepková, obilná, luční nezkrmitelné zbytky, lesní nálety, odpady ze sadů a vinic; 2)odpady ze živočišné výroby, hnůj, zbytky krmiv, odpady z přidružených výrob; 3)odpady z potravinářského průmyslu a ostatních průmyslových výrob (odpady z mlékáren, jatek, lihovarů a konzerváren, z vinařských provozů, odpady z dřevařských závodů); 4)odpady z komunálního hospodářství, kaly z odpadních vod, organický podíl z popelnic; 5)organický odpad z údržby městské zeleně a travnatých ploch; 6)dendromasa (veškerý odpad z lesní produkce): kůra, větve, klest, dřevní hmota z lesních probírek.

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Způsob využití biomasy k energetickým účelům je do značné míry ovlivněn fyzikálními a chemickými vlastnostmi biomasy. -velmi důležitým parametrem je vlhkost, resp. obsah sušiny -hodnota 50 % sušiny je důležitým kritériem mezi MOKRÝMI a SUCHÝMI způsoby zpracování biomasy -vysoké množství organických látek vzniká při fotosyntéze z oxidu uhličitého a vody za spolupůsobení enzymů, chlorofylu a světelné energie

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Schematicky lze znázornit: 6 CO H 2 O + světelná energie → (CH 2 O) H 2 O + 6 O 2 oxid uhličitý + voda + energie → cukr + voda + kyslík -při spalování biomasy logicky opět oxid uhličitý vzniká; -dochází tedy k uzavřenému procesu, kdy rostliny za svého růstu odebírají z ovzduší CO 2 a při spalování ho do ovzduší opět vracejí; -její množství se činností organismů neustále obnovuje, nedochází tak k jednostrannému narušení rovnováhy prvků a energie v biosféře a skleníkový efekt se nenavyšuje.

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Energetickou biomasu (záměrně pěstovanou) lze rozdělit do tří základních skupin: Fytomasa s vysokým obsahem lignocelulózy -do kategorie spadají dvě skupiny plodin, a to jsou energetické dřeviny (vrby, topoly, olše, akáty a další) a obiloviny (pšenice, tritikale). Fytomasa olejnatých plodin -v České republice je jednoznačně nejvýznamnější olejninou řepka olejka, jejíž semena jsou dále zpracovávána chemickým průmyslem; -další olejniny, již méně často využívané pro energetické účely, jsou slunečnice, případně také len. Fytomasa s vysokým obsahem škrobu a cukrů -tuto kategorii reprezentují plodiny jako brambory, cukrová řepa, obilí - zrno, topinambur, cukrová třtina a kukuřice.

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Pojmem biopalivo se rozumí kapalná, nebo plynná hmota vyráběná z biomasy, která je určená pro dopravu. Látky považované směrnicí 2003/30/ES za biopalivo jsou: 1)bioethanol je ethanol vyrobený z biomasy nebo biologického rozkladu odpadů; 2)bionafta je methylester vyrobený z rostlinného nebo živočišného oleje; 3)bioplyn je plynná pohonná hmota vyrobená z biomasy nebo biologického rozkladu odpadů, která může být vyčištěna až na kvalitu zemního plynu a užívaná jako biopalivo, nebo dřevoplyn; 4)biomethanol je methanol vyroben z biomasy; 5)biodimethylether je dimehtylether vyroben z biomasy;

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 6)bio-ETBE (ethyl-tercio-butyl-ether) je ETBE vyroben z bioethanolu, objemové procento biopaliva v bio ETBE je 47 %; 7)bio-MTBE (methyl-tercio-butyl-ether) je MTBE vyroben z biomethanolu, objemové procento biopaliva v bio MTBE je 36 %; 8)syntetickými biopalivy se rozumí syntetické uhlovodíky nebo jejich směsi vyrobené z biomasy; 9)biovodíkem se rozumí vodík vyroben z biomasy nebo biologického rozkladu odpadů; 10)čistý rostlinný olej je olej vyroben z olejných rostlin, surový nebo rafinovaný, avšak chemicky neupravovaný.

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Kapalná biopaliva jsou biopaliva, která se v podmínkách, při nichž jsou skladována, dopravována a připravována pro energetické využití, nachází v kapalném stavu. Mezi kapalná biopaliva jsou řazena zejména následující biopaliva: Alkoholová biopaliva: 1)bioethanol je etahnol vyráběný z rostlin obsahujících větší množství škrobu a sacharidů, nejčastěji z kukuřice, obilí, brambor, cukrové třtiny a cukrové řepy; 2)biomethanol je methanol vyrobený z biomasy. Jeho produkce je zatím neekonomická a methanol je silně jedovatý; 3)butanol lze vyrobit složitou fermentací biomasy. Může být použit přímo v existujících benzinových motorech a je méně korozivní než ethanol, ale je také jedovatý.

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Biooleje (pro užití v naftových motorech): 1)rostlinný olej; 2)použitý olej, např. friitovací olej; 3)bionafta získávaná transesterifikací rostlinných olejů a živočišných tuků. Zkapalněná plynná biiopaliva: 1)bioplyn a dřevoplyn lze pomocí Fisher-Tropschovy syntézy přeměnit na kapalné uhlovodíky. Oproti bioethanolu a bionaftě, při jejichž výrobě se využívají pouze určité části rostlin, lze k výrobě dřevoplynu použít celou plodinu, což zvyšuje energetický výnos a není nutné pěstovat neekologické monokultury. 2)odpadní produkty - termální depolymerizace poskytuje methan a ropě podobné uhlovodíky z různých odpadů.

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Zdroj obrázků: [1] [2] nepodpori-cesi-jsou-proti.html [3] [4]