Šablona Identifikátor školy: 600 150 569 Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: 22. 2. 2013 Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, trávicí soustava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Trávící soustava trávení, živiny
Soustava trávicí - část 2.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Požární ochrana Tematická oblast:Zdravotnická příprava Téma:Orgány trávicího systému Ročník:2. Datum.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Trávicí soustava.
Trávicí soustava člověka
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava-žaludek, střeva
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
VY_III/2_INOVACE_109_Trávicí soustava Trávicí a močová soustava Miroslav Kaňok.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mácová Lucie ANOTACE Materiál seznamuje žáky s trávící soustavou, její funkcí a základním.
Trávicí soustava.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
VNITŘNÍ ÚSTROJÍ 3. ROČNÍK
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Lidské tělo II. ( soustava trávicí, vylučovací, kožní, nervová )
TENKÉ STŘEVO STŘEVNÍ ŘASA.
VY_52_INOVACE_PŘ. 8.14_ Trávicí soustava,test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Proč přijímáme potravu?
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Střevo - střevo je nejdelší úsek trávící trubice, končí řitním otvorem - tráví a vstřebává potravu - rozdělujeme ho na dvě části: tenké a tlusté.
ANOTACE Prezentace navazuje na probranou látku z kapitoly Trávicí soustava Seznamuje žáky s uvedenými pojmy V poslední části u onemocnění trávicí soustavy.
Trávicí soustava.
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_47.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Trávicí soustava Pětilístek jícen
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_7_Trávicí soustava Téma: 4A_PD5.roč.
Přírodopis - 8. ročník, Trávicí soustava
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Eprojekt CH/Bi Pavlíková, Suchoňová, Chytil, Stolár, Bil, Dostál
zpracovaný v rámci projektu
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_07
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Základní škola, Jičín, Soudná 12
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
zpracovaný v rámci projektu
Onemocnění trávicí soustavy.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
AUTOR: Blanka Petlánová
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, trávicí soustava Ročník: 8.

Anotace: DUM je určen pro výklad nového učiva, na začátku je test pro zopakování probrané látky z minulých hodin.

TRÁVICÍ SOUSTAVA 3.ČÁST

vzadu K číslům napište názvy částí trávicí soustavy.

tlusté střevo slepé střevo konečník

… … V průměru se tvoří asi 1,5 l slin za den. … … Podle složení a množství potravy produkuje žaludek až 3 l šťáv za den. … … Játra jsou největší žlázou v těle. Přes ně protéká veškerá krev, odváděná ze střev a jako první přicházejí do styku s látkami přijatými z potravy. V průměru váží játra u dospělého člověka 1,5 kg. … … Tenké střevo je asi 2 m dlouhá trubice, V porovnání s hladkým povrchem trubice je vnitřní plocha střeva asi 1500x větší. … … Tlusté střevo tvoří poslední část trávicího ústrojí, za ním následuje již jen konečník. Jedná se o asi 1,3 m dlouhou trubici, charakterizovanou hlubokými vchlípeninami. Povrch tvoří převážně buňky, produkující hlen. … … Zatímco průměrná doba průchodu tráveniny tenkým střevem se uvádí kolem 7 až 9 hodin, v tlustém střevě se zdrží až 30 hodin. … … V tlustém střevě probíhá intenzívní bakteriální činnost, zejména kvašení a hnilobné procesy. Hlavní podíl stolice, asi 75%, tvoří voda. Přibližně 17% tvoří zbytky potravy s odchlípnutými buňkami střevní stěny a asi 8% tvoří střevní baktérie. Za den se vyloučí 60 až 180 g stolice. Z uvedených údajů vyplývá, že rozmnožování a metabolická činnost střevních baktérií je značná. V 1 gramu stolice je obsaženo 1010 až 1012 buněk baktérií. Denně se vyloučí stolicí u dospělého člověka více než 10 biliónů buněk baktérií. zajímavosti z trávicí soustavy

5. tlusté střevo - začíná slepým střevem a končí konečníkem, vstřebávání některých vitamínů, minerálů a vody, nestrávené zbytky se tak zahušťují - důležité je pravidelné vyprazdňování, napomáhá tomu i dostatek vlákniny ve stravě a pravidelná životospráva onemocnění trávicí soustavy: zubní kaz, parodontóza, zubní kámen zánět žaludku, vředy zánět slepého střeva rakovina tlustého střeva a konečníku, zácpa, průjem žlučové kameny, tvrdnutí jater, žloutenka cukrovka Zápis do sešitu: