Číslo projektu OP VK 1.5 25549863 Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_338.
Advertisements

Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
OSN OSN= organizace spojených národů
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Mezinárodní integrace
Historie a práce II. výboru v rámci Valného shromáždění OSN a Valného shromáždění Pražského modelu OSN.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MEZINÁRODNÍ SPOLEČENSTVÍ
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Mezinárodní organizace
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01A27 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníprosinec2012.
Mezinárodní finanční instituce
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Významná světová integrační seskupení ve světovém hospodářství
Institucionální stránka mezinárodních hospodářských vztahů Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Organizace spojených národů
Mezinárodní obchod David Štros, Historie Starověk - Středomoří (Féničané, Římané) Středověk – vnitrozemí, středomoří, pobřeží Atlantiku, merkantilismus.
Mezinárodní měnový fond
OSN (United Nations Organization)
Mezinárodní vztahy Test 2. – Mezinárodní organizace.
Mezinárodní organizace - 2.díl Nejvýznamnější MO.
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
EGRAMEGRAM INTEGRACE 2013 Geografie / Integrace 1.
Účetní systémy ve světě.. Účetní systémy se navzájem odlišují: Vymezením okruhu uživatelů účetních výkazů Mírou regulace účetnictví Vztahem mezi účetnictvím.
Integrace Štěpánka Hybnerová 4.Z 2015.
Vazby ČR a EU na světovou ekonomiku
UNITED NATIONALS ORGANIZATION*ORGANIZAC E SPOJENÝCH NÁRODŮ*OSN Vypracovala:Lenka Bokůvková Třída:9.A Datum:15.dubna 2008.
Postavení Evropy ve světě
Test 2. Mezinárodní organizace
Žádná země nevyrábí vše,
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
IVETA HAVELKOVÁ ASEAN Association of Southeast Asian Nations (Sdružení států jihovýchodní Asie)
Anežka Dvořáková, Barbora Suchomelová, Vítek Piskač, Matěj Keblovský
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
ZAHRANIČNÍ INSTITUCE A DATABÁZE (zabývající se trhem práce) 14. listopadu 2013.
Společnost národů, její vznik a úloha
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
VY_32_INOVACE_Fi_III_23 Název Politická a hospodářská seskupení států světa, mezinárodní organizace, OSN Název projektu: OP VK Registrační.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
AMERIKA.  Polokoule Z, S, J  1492  Dělení: ◦ Severní, Střední, Jižní ◦ Latinská Amerika  Rozloha: ◦ km² ◦ 8,3% povrchu, 28,4% pevniny.
9.A Zdroj vyhledávání: Internet Dne Patrik Pavlica Renata Schiebertová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
SVĚTOVÁ SPOLEČENSTVÍ. 1. Organizace spojených národů (OSN) Založena roku 1945 v San Franciscu Cílem OSN je zachování míru a bezpečnosti ve světě a spolupráce.
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
Mezinárodní ekonomická integrace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu.
HLAVNÍ HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE VE SVĚTĚ. Za účelem prohloubení a usnadnění ekonomické spolupráce se vytváří HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE. Tyto organizace přispívají.
OSN.
Soudobý svět Ekonomický pohled
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Mezinárodní organizace
Základní škola, Hradec Králové
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
Mezinárodní ekonomická integrace
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Severoatlantická aliance
Transkript prezentace:

Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová aktivita III/2) Téma Významné politické a hospodářské organizace ve světě Ročník 1. Jméno autora Mgr. Dušan Kráčmar Anotace Prezentace navazuje na předchozí učiva o OSN, EU a NATO – organizacích, o nichž se v různých podobách specifikovaných jednotlivými ŠVP vyučuje na všech druzích škol. Toto rozšiřující učivo má pak za cíl seznámit žáky s dalšími organizacemi, které rozvíjí mezinárodní spolupráci ve světě. Datum tvorby

VÝZNAMNÉ POLITICKÉ A HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE VE SVĚTĚ © Dušan Kráčmar 2014

G 7/G 8  sdružení sedmi států, které se označují jako nejvyspělejší (G 7) a Ruska (G 8), schází se od roku 1975  název odvozen z anglického G – great (velký)  jde o neformální sdružení – organizace nemá pevně stanovenou strukturu ani pravidla  členové se každoročně scházejí na společném summitu (setkání prezidentů a ministrů), kde se řeší globální otázky společnosti (ekonomika, sociální otázky, právo, terorismus atd.)  k jednání bývají často přizváni i zástupci EU  členové: USA Kanada Japonsko Německo Francie Velká Británie Itálie Rusko

OECD  Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (z anglického Organisation for Economic Co-operation and Development)  založena roku 1961  organizace zahrnující nyní 34 nejvyspělejších států světa, které respektují principy demokracie a tržní ekonomiky  Česká republika je členem od roku 1995, kdy do OECD vstoupila jako první postkomunistický stát, Slovensko je členem od roku 2000, poslední členové byli přijati v roce 2010  členské státy se snaží koordinovat svou ekonomickou a sociální politiku

MEZINÁRODNÍ MĚNOVÝ FOND  zkratka MMF, anglická zkratka IMF (International Monatery Fund)  založen roku 1944 (!), přidružená organizace OSN, sídlí ve Washingtonu  v současnosti má 188 členských zemí (ČR členem od roku 1993)  hlavní cíle:  podpora mezinárodní měnové spolupráce a stability měn  podpora mezinárodního obchodu  Podpora státům v ekonomických potížích prostřednictvím úvěrů  organizace je velmi častým terčem kritiky ze strany pravicově i levicově smýšlejících aktivistů (nevratné půjčky zaostalým zemím x vykořisťování chudých států bohatými), zasedání MMF vyvolávají v místě konání řadu bouřlivých nepokojů (mj. i Praha v roce 2000)

SVĚTOVÁ BANKA  zkratka WB (World bank)  založena roku 1944 (!), sídlí ve Washingtonu („sesterská organizace IMF“), přidružena k OSN  jde o souhrnné označení dvou institucí  Mezinárodní banky pro obnovu a rozvoj  Mezinárodní asociace pro rozvoj  hlavní cíle:  zabezpečit finanční a technickou pomoc zaostalým zemím  podílet se na odstraňování chudoby ve světě  Pomoc zemím postiženým konfliktem  organizace je ze stejných důvodů jako MMF často terčem tvrdé kritiky a protestů během svých zasedání

DALŠÍ VÝZNAMNÉ POLITICKÉ A HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE  ESVO (EFTA) - Evropské sdružení volného obchodu  tvoří jej Island. Lichtenštejnsko, Norsko a Švýcarsko (tj. nečlenové EU), mají podepsánu dohodu s EU týkající se vytvoření volného hospodářského prostoru  NAFTA – Severoamerická dohoda o volném obchodu  členové USA, Kanada a Mexiko  MERCOSUR – Společný jihoamerický trh  sdružení šesti jihoamerických států, další jsou přidružené  ASEAN – Sdružení zemí Jihovýchodní Asie  členem je 10 států poloostrova Západní Indie a přilehlých ostrovů včetně Indonésie, cílem vzájemná hospodářská a kulturní spolupráce (do jisté míry obdoba EU)  APEC – Rada pro hospodářskou spolupráci Asie a Tichomoří  OPEC – Organizace států vyvážejících ropu

DĚKUJI ZA POZORNOST. VÝZNAMNÉ POLITICKÉ A HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE VE SVĚTĚ

VÝZNAMNÉ POLITICKÉ A HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE VE SVĚTĚ ZDROJE AUTOR NEUVEDEN. planety.astro.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVDEN. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. statnivlajky.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: amerika AUTOR NEUVEDEN. statnivlajky.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. statnivlajky.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Organization for Economic Co-operation and Development [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Overwiev [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Mezinárodní měnový fond [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. pecoskid.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: bank-2000-protest/ AUTOR NEUVEDEN. theconservativetreehouse.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. worldbank.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Světová banka [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. ranklogos.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: logo/ EXNEROVÁ - KAPLAN - VOLFOVÁ - ZBOŘIL. Ostatní mezinárodní organizace [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: