APOLLINAIRE Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Předchůdci nových básnických směrů Datum vytvoření 6. 6.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace Žák se seznámí s dílem Jiřího Wolkera …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo J. Wolkera, pojmenuje versologické.
Advertisements

Moderní umělecké směry 1. poloviny 20. století
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vítězslav Nezval (1900 – 1958).
Kaligram Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 11
Česká poezie 1. poloviny 20. století
Sdružení Devětsil a jeho podoby
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
¨-4-.
Srovnávací a vědomostní test
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Poetismus charakteristika literárního.
Guilliaume Apollinaire Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
SURREALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
KUBOFUTURISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Christian Morgenstern
DADAISMUS Mgr. Lucie Rusová
Poezie ve světové literatuře
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.7.
POETISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA 2
SURREALISMUS.
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
Téma: Světoví básníci 1. poloviny 20. století
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Avantgarda Apollinaire Morgenstern Expresionismus Futurismus
Poetismus Daniela Mlatečková Michaela V. Vítková 1.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.7 poetismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._MEZIVALECNE_CESKE_DRAMA_PR EZENTACE_16 Název školyStřední.
GUILLAUME APOLLINAIRE Řím – Paříž Tvorba VY_32_INOVACE_KARBULOVA.CEJJAZ.17.
SMĚRY V ČESKÉ POEZII V 1 POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastČeská poezie v 1. pol. 20. století.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.9 dadaismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Básník Jiří … Básník Jiří …Básník Jiří …Básník Jiří … JEDNOTKA VÝKONU KOMBINÉZA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._PROLETARSKA_POEZIE_PREZENTA CE_03 Název školyStřední.
Vítězslav Nezval Martin Vocl C3B. Obsah Základní informace Život Dílo Charakter tvorby Pantomima Ukázka Otázky.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení H. de Balzaca Ročník / obor.
POEZIE 1.POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPoezie 1.pol. 20. stol. Datum vytvoření
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
KALIGRAMY Tematická oblast
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
Mgr. Marie Havránková VÍTĚZSLAV NEZVAL Literatura 1.pol. 20. stol.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Josef Václav Sládek ( ) Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Meziválečná poezie a drama
Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty. Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty.
Kultura v předválečném Československu
Kubismus Název školy: Zš Karla klíče Hostinné
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Česká společnost
Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Apollinaire Guillaume - Alkoholy
Tóniny Tematická oblast
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Guillaume Apollinaire * 26. august 1880, Rím-† 9. november 1918, Paríž
Česká meziválečná poezie
Literatura 19.století - shrnutí
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Transkript prezentace:

APOLLINAIRE Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Předchůdci nových básnických směrů Datum vytvoření Ročník Třetí/ septima Stručný obsah G. Apollinaire – život a dílo, výklad s testem Způsob využití Hodiny literatury na gymnáziích/SŠ Autor Mgr. Blanka Velčovská Kód VY_32_INOVACE_15_CVEL08

Guillaume APOLLINAIRE apollinaire-11.jpghttp:// apollinaire-11.jpg ( )

1880 – 1918, vl. jméno Wilhelm Apollinaris Kostrowitzky, narozen v Římě jako nemanželské dítě polské šlechtičny a italského důstojníka na poč. 20. stol. bankovní úředník a domácí učitel, 1902 – navštívil Německo, Rakousko a Prahu (11 veršů v Pásmu) – přes den práce v bance, poté literární činnost částí tvorby patří k tradičním básníkům, poté se prezentuje v nově založeném časopisu Pařížské večery už jako avantgardní básník

1909 – román Zahnívající čaroděj (inspirace pro V. Nezvala a jeho Podivuhodného kouzelníka) 1913 přednáší v Berlíně o moderním umění - kubismus 1913 sbírka Alkoholy - nový typ básní, jednotlivé verše nenavazují, působí nelogicky, střídají se pohledy na místa, lidi, předměty, není jednotné téma – polytematické básně úvodní báseň Pásmo vystihuje dynamiku doby, přemisťuje se v místě i čase, zrušil interpunkci, používá neologismy i archaismy, metafory

Pásmo přeložili vynikajícím způsobem Karel Čapek a Vítězslav Nezval 1914 – Apollinaire na frontu k dělostřelcům, přeložen k pěchotě, těžké poranění hlavy, poté úředník na ministerstvu kolonií, stále píše 1917 – uvedeno jeho surrealistické drama Prsy Tirésiovy 1918 – Kaligramy = obrazové básně 1918 – umírá na španělskou chřipku

Kaligram concrete.htmlhttp://johnyatesdandad.blogspot.cz/2011/02/guillaume-apollinaire- concrete.html ( )

TEST 1. Vlastní příjmení Apollinaira Jeho civilní povolání Země, které navštívil Jako avantgardní básník publikuje v novém časopise s názvem V. Nezvala ovlivnil románem Alkoholy jsou básně, které označujeme jako Obrazové básně se nazývají

ŘEŠENÍ 1. Kostrowitzky 2. bankovní úředník a domácí učitel 3. Německo, Rakousko, Praha 4. Pařížské večery 5. Zahnívající čaroděj 6. polytematické 7. kaligramy

Použitá literatura SOUKAL, Josef a kolektiv. Literatura pro III. ročník gymnázií. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, a.s., 2003, ISBN – X BLAŽKE, Jaroslav. Kouzelné zrcadlo literatury. Sny a realita moderního světa. Praha: Velryba, 2003, ISBN PROKOP, Vladimír. Přehled světové literatury 20. století. Karlovy Vary: O.K.- Soft, 2010