Jaroslav Vrchlický Vlastním jménem Emil Bohuslav Frída * 17. února 1853 Louny † 9. září 1912 Domažlice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_03 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Český filmový muzikál (60. léta 20. století) -žáci si osvojí stručný.
Advertisements

*6. února 1905 Praha †31.října 1980 Praha český filmový a divadelní herec, dra- matik, filmový scenárista, spisovatel.
Vytvořil: Dominik Jašurek škola: Edvarda Beneše vytvořeno:
Vytvořil: Matěj Just.  Erb školy Erb školy  Kdo byl Karel IV. ? Kdo byl Karel IV. ?  Dětství Karla IV. Dětství Karla IV.  Manželky Karla IV. Manželky.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Kostelec nad Orlicí Žáci 2. stupně se seznamovali s význačnými rodáky z Kostelce nad Orlicí. Osobností, které se zapsaly nejen do historie města, ale.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Eva Konopová Název : VY_32_INOVACE_06_Zlatí.
Příběhy našich sousedů Ing. Jiří Marel Ve spolupráci se žáky ZŠ Prokopa Holého v Lounech.
KAREL IV. Ahoj, jsem Váš průvodce touto prezentací. Obr. 1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice AUTOR: Mgr. Petr Hlava NÁZEV: Karel.
Shoda přísudku s podmětem OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_13_Česká.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/ Třída: IX.A.
Manželky Karla IV. Autorka prezentace: Blanka Dubačová Střední škola pro knihkupce a nakladatelské pracovníky o. p. s 2011.
Opakujeme dějepis na II. stupni. LUCEMBURKOVÉ - TESTÍK: Název: Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: Autor: Mgr. Soňa Blažková ZŠ Choltice.
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace,
Osobní život Karla IV. Andrea Lázničková, 6.A. Karel IV. – „Otec vlasti“ syn Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny *14. května 1316, jméno Václav výchova.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Název školy Střední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_5_Procvičování pravopisu vlastních jmen.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Český stát za vlády Lucemburků
Václav Pfleger – ZŠ Vrchní 19
Název vzdělávacího materiálu
VÁNOČNÍ OZDOBY – TROCHU JINAK
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_15 J. K. Tyl
Jaroslav Vrchlický
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
MOC VÝKONNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_16 Název Ota Pavel Téma hodiny Autoři druhé.
Práce se sloupkovými diagramy
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
O JAKÝ ZAJÍMAVOSTECH SE CHCETE DOZVĚDĚT ???
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Karel IV. VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Český jazyk 9. ročník RODIŠTĚ slavných.
Pro svou třídu vytvořily Andrea Houdová a Tereza Faflíková
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20-14_ Lucemburkové na českém trůně Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy:. Základní škola Netvořice Autor:. Mgr
Téma (název prezentace)
Druh učebního materiálu
Hudba a slovo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_18_HUDBA A SLOVO Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
. Karel IV. Dějepis – 7. ročník.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Naše nejstarší dějiny v pověstech
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ŠABLONA III/2 Literární test 8. ročník Mgr
Karel Svoboda AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Téma (název prezentace)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
ZŠ Vratislavova, Praha 2 - Vyšehrad Asociace učitelů dějepisu ČR, z.s.
Sopečná činnost v ČR Autor: Mgr. Marian Solčanský
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Literatura období renesance
VÁCLAV IV. 26. února 1361 – 16. srpna 1419 Ilona Kadlecová 2.A.
KDY SE NARODIL KAREL IV. ? A) 1216 B) 1316 C) 1416.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Jaroslav Vrchlický Vlastním jménem Emil Bohuslav Frída * 17. února 1853 Louny † 9. září 1912 Domažlice

● Gymnázium studoval ve Slaném (od roku 1862), Praze a Klatovech ● 1872 studoval bohosloveckou fakultu ● V roce 1873 přestoupil na filozofickou fakultu v Praze

Vrchlický - rukopisy

Vrchlický - citáty „Člověk musí mít něco, co by mohl zbožňovat, jinak je jeho život prázdný.“ „Po něčem toužit, jest již důvod k žití.“ „Láska je prales, do kterého když někdo jednou vstoupí, je okouzlen a nenajde cestu zpět“

Ukázky z díla Jaroslava Vrchlického

Pamětní mince a známky Pamětní stříbrná mince v hodnotě 200 Kč

Český filmový muzikál, jehož některé písničky doslova zlidověly, natočil v roce 1973 režisér Zdeněk Podskalský podle stejnojmenné divadelní hry Jaroslava Vrchlického (z roku 1884). Jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších českých filmových muzikálů je půvabnou hříčkou o císaři Karlu IV. a jeho hradě Karlštejně, na němž podle jeho zákazu nesměly přebývat ženy. Noc na Karlštejně Jedné noci se však na Karlštejně objeví nejen Karel IV. a dva nezvaní hosté, cyperský král Petr a bavorský vévoda Štěpán, ale také dvě ženy v mužském přestrojení. Jednou z nich je císařova manželka Eliška Pomořanská, která z lásky a stesku porušila zákaz, aby mohla císaře alespoň zahlédnout, tou druhou je neteř purkrabího Alena, která se vsadila s otcem, že dokáže strávit na hradě noc v mužském přestrojení. Zdeněk Podskalský * 18. února 1923 Praha † 29. října 1993 Praha byl český televizní a filmový režisér a herec.

Noc na Karlštejně Komedie / Muzikál / Historický Rok: 1973 Původ: Československo Délka: 83 minut Režie: Zdeněk Podskalský st., Karel Svoboda Hrají: Karel Höger (Arnošt z Pardubic), Pavel Bartoň, Karel Hála, Jára Pospíšil, Viktor Sodoma, Petr Spálený, Karel Štědrý, Václav Štekl, Pavlína Filipovská, Jana Sedlmajerová, Hana Čížková, Stanislava Bartošová, Věra Kozlová, Karolina Slunéčková, Jana Brejchová Eliška Pomořanská Daniela Kolářová Alena Jaromír Hanzlík Pešek Waldemar Matuška Miloš Kopecký Vlastimil Brodský král Karel IV. Slávka Budínová Jaroslav Marvan Stella Zázvorková Karel Effa