Je hypoglutaminemie po polytraumatu limitující pro proliferaci lymfocytů? F. Duška, A. Pompachová, P. Kučera, M. Fric, J.Pachl KAR a Odd. klinické imunologie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vrozená nervosvalová onemocnění v dětském věku (Duchenneova svalová dystrofie /spinální svalová atrofie) MUDr. Jana Haberlová Ph.D. Klinika dětské neurologie.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
HIV Vypracoval: David Pospíšil Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Alergie a přecitlivělost Kurs Imunologie. Definice Alergie – zvýšená imunitní odpověď (často zánětlivá) na antigeny z vnějšího prostředí (alergeny) která.
FARMAKONUTRIENTY – PROČ, KDY, KOMU A KOLIK Glutamin, arginin František Duška KAR 3. LF UK Traumacentrum FNKV, Praha.
Mitochondriální dysfunkce v patogenezi svalové slabosti kriticky nemocných František Duška Laboratoř bioenergeticky 3. LF UK ICU Queen’s Medical Centre,
„PANÍ, NECHCETE SE NAPÍT?“ aneb JAK SE OCITNOUT NA MOŘI VE STÁTĚ, KTERÝ ŽÁDNÉ MOŘE NEMÁ?
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Inzulínový receptor u kriticky nemocných František Duška Klinika anesteziologie a resuscitace 3. LF UK Praha.
Kompetence praktického lékaře MUDr. Karel Linhart „Povinností praktického lékaře je postarat se o každý problém,který před něj pacient předloží.“ Prof.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Dobrovolnické centrum 1. Základní údaje Dobrovolnické centrum Oblastní nemocnice Příbram, a.s., vzniklo 1. prosince V centru máme v průměru kolem.
Ing. Ladislav Friedrich, CSc. Prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR Nákupy léčivých přípravků a zdravotnických prostředků do nemocnic.
9. SEMINÁŘ INDUKTIVNÍ STATISTIKA 2. TESTOVÁNÍ STATISTICKÝCH HYPOTÉZ.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Obsah prezentace Obsah prezentace : DRG a úhrady Úhrady v roce 2012 – úhradová vyhláška Obavy a očekávání poskytovatelů zdravotní péče Obavy a očekávání.
Podpora v nezaměstnanosti
ZÁZRAČNÝ ROZMARÝN.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Období života člověka. Období života člověka Etapy lidského života Člověk se během života mění – roste do výšky, tloustne, učí se chodit a mluvit,
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Využití ultrazvuku v neurologii Neurosonografie
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
Výchozí stav DOZP Zašová
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
zpracovaný v rámci projektu
Speciální metody fyziologie živočichů Bi 5611c
Poruchy hemostázy Jitka Pokorná.
Jednotné principy klasifikace na GJKT
Ústav klinické imunologie a alergologie
FUNKCE. Závislost délky vegetační sezóny na nadmořské výšce
Ústav klinické imunologie a alergologie
Základy statistické indukce
C1200 Úvod do studia biochemie 2.1 Biochemická diagnostika
Základy zpracování geologických dat testování statistických hypotéz
Parametry polohy Modus Medián
Dan Humpál, Jan Batysta Garant: Ing. Lenka Heraltová
VY_52_INOVACE_14_01_stavba srdce
NOMINÁLNÍ VELIČINY Odhad hodnoty pravděpodobnosti určitého jevu v základním souboru Test hodnoty pravděpodobnosti určitého jevu v základním souboru Srovnání.
Náplň seminářů III. ročník všeobecné lékařství
Polymerase chain reaction Polymerázová řetězová rekce
Mikrobiologický ústav LF MU a FN u sv. Anny v Brně
Kultivace hematopoetických buňek
Transfuze a mikrocirkulace
Spojité VELIČINY Vyšetřování normality dat
Laboratorní diagnostika
Analýza merchandisingu a nákupní atmosféry obchodní jednotky C&A
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
H. Mírka J. Ferda J. Baxa V. Liška* V. Třeška* T. Skalický*
Laboratorní diagnostika
Vyšetření parametrů buněčné imunity
Laboratory diagnostics
XII. Binomické rozložení
1.
Emise jemných částic Helena Hnilicová.
Laboratory diagnostics
Lineární regrese.
Analýza variance (ANOVA).
Jód - problematika dietárního příjmu a suplementace, saturace populace
Transport nanočástic rostlinou
T - testy Párový t - test Existuje podezření, že u daného typu auta se přední pneumatiky nesjíždějí stejně. H0: střední hodnota sjetí vpravo (m1) = střední.
Život bez střeva , Praha.
Inkontinence Michaela Matoušková.
Seminář o stavebním spoření
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Základní škola, Jičín, Soudná 12
ÚVĚRY Buřinka pro produkt Úvěr od Buřinky - kromě pevné úrokové sazby - dává klientovi nově možnost výběru i fixace úrokové sazby na 3 roky. Podmínky.
Transkript prezentace:

Je hypoglutaminemie po polytraumatu limitující pro proliferaci lymfocytů? F. Duška, A. Pompachová, P. Kučera, M. Fric, J.Pachl KAR a Odd. klinické imunologie 3. LF UK, Praha

Východiska Hypoglutaminemie je častá u pacientů s polytraumatem: –~50% snížení, různé u různých skupin pac. –velká variabilita koncentrací Gln –prokázaný benefit suplementace u popálenin a traumatu (ESPEN Guidelines, 2006) –u traumatu suplementace snižuje incidenci sepsí, bakteriemií a sepsí (Houdjik, Lancet 1998)

Východiska Jaký je mechanismus působení glutaminu? –  intestinální permeabilita (Chen, 2001) –  exprese heat shock like proteinů (Melis, 2006; Wischmeyer, 2006 ) –substrát pro proliferující imunocyty ? In vitro proliferace lymfocytů zdravých dobrovolníků je limitována koncentrací Gln v mediu (Parry-Billings, Lancet, 1990)

Parry-Billings, Lancet, 1990

Hypotéza U pacientů s polytraumatem bude hypoglutaminemie limitující pro proliferaci lymfocytů in vitro

Metody Design: prospektivní randomizovaná observační studie Subjekty: –pacienti s těžkým polytraumatem, obě pohlaví, let –4. den po příjmu se předpokládá ještě 10 dní nutnost UPV („prolonged critical illness“) –exkluz. kriteria: DM, známá porucha imunity Od 4. do 17. dne léčba – 0,3 g Gln/kg/den+ 1,2 g/kg/den balancované směsi aminokyselin, 80% kalorií EE (n=8), nebo isokalorická isonitrogenní výživa (n=7)

Metody Odběr 20 ml krve do heparinu 4. a 17. den Separace smíšené populace lymfocytů (Ficoll) Stimulace PHA a kultivace 72 hod při 37 °C v atmosféře 5% CO2 v RPMI mediích s 0.0 až 2.0 mM glutaminu Fixace ethanolem, barvení DNA propidiumiodidem Měření obsahu DNA v lymfocytech průtokovou cytometrií (FACS)

Metody Měřítko proliferace = % lymfocytů nacházejících se v M+G2 fázi buněčného cyklu Měřítko apoptózy = % lymfocytů s fragmentovanou DNA

0 0,1 0,2 0,3 0,4 0,6 0,8 2.0 mM Gln

= p<0,05 versus 2mM Gln

4. versus 17. den Proliferační odpověď 17. den je významně nižší u obou skupin(p=0,002 resp. 0,023) nižší než 4. den (Kruskal Wallisův test)

Diskuse K maximální in vitro proliferaci lymfocytů kriticky nemocných po polytraumatu jsou dostatečné koncentrace 0,2mM Gln v mediu –to odpovídá nejtěžším hypoglutaminemiím u popálenin –u polytraumat jsou koncentrace Gln vyšší –liší se tím od lymfocytů zdravých dobr., u kterých je k maxim. proliferaci nutno 0,6 mM Gln Apoptóza se nelišila v závislosti na konc. Gln

Diskuse Mezi 4. a 17. dnem dochází k významnému zhoršení proliferační odpovědi lymfocytů (CARS?) I.v. suplementace glutaminu proliferační odpověď nijak neovlivňuje (což bylo očekáváno)

Závěr Hypoglutaminemie po polytraumatu není limitující pro proliferační odpověď lymfocytů na antigenní stimulaci. Mechanismus účinku suplementace glutaminu na imunitu je pravděpodobně jiný.

Zvláštní díky: Kolektivu sester Urgentního příjmu KAR FNKV Praha paní Evě Wolfové z Oddělení imunologie 3. LF UK Praha Práce vznikla v rámci projektu IGA NR /2004: Vliv podání růstového hormonu se současnou suplementací Gln na parametry imunity a přežití u kriticky nemocných